le petit nicolas Posted January 6 Posted January 6 bogojavljenje se po gregorijanskom kalendaru slavi 6, a po julijanskom 19. januara. ne pratim, grci su vrv presli na gregorijanski, pa im se poklapa sa zapadnim hriscanstvom. svejedno, mnogo vam je lepa proslava. poz 1 1
JozoMujica Posted January 6 Posted January 6 2 minutes ago, le petit nicolas said: bogojavljenje se po gregorijanskom kalendaru slavi 6, a po julijanskom 19. januara. ne pratim, grci su vrv presli na gregorijanski, pa im se poklapa sa zapadnim hriscanstvom. svejedno, mnogo vam je lepa proslava. poz Bogojavljenje se po svim kalendarima slavi 6. januara, samo što julijanski kasni 13 dana. 1
Eleniko Posted January 6 Author Posted January 6 da, grčki božić je bio pre 2 nedelje, 25.12 ne znam kad su prešli na gregorijanski, mi nismo i nećemo jer smo najpametniji. mada mi je svejedno, nebitno je. barem uskrs pada na isto.
le petit nicolas Posted January 6 Posted January 6 (edited) @JozoMujica bes mi sve ako razumem sta si rekao. al nema veze, mnogo mi je lepo da vidim da neki ljudi negde zive i uzivaju u svojoj tradiciji, a ne instrumentalizuju je. poz Edited January 6 by le petit nicolas 2 1
Eleniko Posted January 6 Author Posted January 6 reko ti je da su božić i bogojavljanje uvek na isti datum ali da se razlikuju kalendari, grčka crkva je prešla na gregorijanski a ruska i naša su na julijanskom
le petit nicolas Posted January 6 Posted January 6 (edited) a-ha. da je bio samo prvi deo recenice razumela bih. ovako-onako, sorry, jozo. poz Edited January 6 by le petit nicolas 1
kud u maglu Simoviću Posted January 6 Posted January 6 a zato je pun tviter bugara koji plivajutm za časni krst 1 5
Eleniko Posted January 6 Author Posted January 6 bratko pokido, kao i obično tolerantan narod, niko ga nije oplajvio barem pred kamerama
ivy Posted January 9 Posted January 9 ti mediteranski hrastovi imaju najmanje tanaina i mogu da se koriste u ishrani bez prethodne pripreme tipa dugotrajnog ispiranja i pecenja...mogu samo da se obare i koriste...
JozoMujica Posted January 9 Posted January 9 12 minutes ago, ivy said: ti mediteranski hrastovi imaju najmanje tanaina i mogu da se koriste u ishrani bez prethodne pripreme tipa dugotrajnog ispiranja i pecenja...mogu samo da se obare i koriste... Jel su bolje za spremanje tanje grančice ili veći panjevi? 1
VoodooDerina Posted January 9 Posted January 9 Nijedna pravoslavna crkva nije prešla na "papski" gregorijanski kalendar, boške me sačuvaj i sakloni Velika većina je prešla na revidirani julijanski kalendar Milutina Milankovića (https://en.wikipedia.org/wiki/Revised_Julian_calendar). Naravno potpuno je u duhu SPC, crkve naroda iz kog potiče tvorac tog kalendara, da ne pređe na njega, već da joj pastva vodi svetovni život po jednom, a duhovni po drugom kalendaru. Tako će Božić nakon 2100. "padati" 8. januara, a pomeriće se naravno i slave i ostali crkveni praznici. Cirkus. 2
Recommended Posts