Jump to content
IGNORED

Pusto Grčko

Eleniko

Recommended Posts

Posted

bas je velika drama sa klimom. napolju izgleda kao klasicno jesenje vreme, preko dana trenutno zbog jakog severoistocnog vetra /bure/ bude do 16-17C  sto se preko noci propolovi, a kad stane vetar poskoci i do 22C. medjutim sve je to normalno, problem je susa, nema kise od kraja zimskog perioda ove godine. ja sam ovde u skoro pa kontinuitetu od 25. aprila i imali smo 2 krace kise. pocetkom jula se ispadalo za sat-dva i stalo a isto se desilo u prvoj nedelji septembra. tada je padalo malo duze i jace pa smo u dvoristu dobili bare i jezerca jer je zemlja bila toliko suva da nije mogla odmah da to apsorbuje. ipak, sledece jutro je sve bilo kao da se nista nije desilo.

sad na divlju vegetaciju uglavnom da i ne utice, oleandri rastu jer imaju dubok koren koji moze da zahvati do vlage u zemlji. medjutim bilo kakva kultivacija je ove godine bila problematicna bez obilatog navodnjavanja preko modernih sistema, sto se svakako ne isplati za ove obicne bastenske kulture tipa paradajza. ja od starih srpskih sorti ove godine bukvalno nista nisam dobio, jedino nasta sve to uopste ne utice su razne cherry varijante. tu sam nasao neki krupni duguljasti koji mi je bio favorit pa je moguce da cu sledece godine samo njega da zasadim.

inace bilo je jako toplo kraj juna - jul ali po secanju ne toliko radikalno u odnosu na neke prethodne godine. sa druge strane miholjsko leto je bilo hladnije nego prosle godine kada sam poslednje kupanje imao 28. novembra a ove godine samo 2. novembra.

za nas koji ubiramo neke parice od turizma i izdavanja, dobro je sto se ljudi sklanjaju iz ovih mejnstrim turistickih perioda /jul, avgust/ u septembar pa smo tako ove godine sezonu razvukli na skoro 3 meseca. prvi gosti su dosli 20. juna a poslednji otisli 18. septembar, ranijih godina ako sastavimo popunjena 2 meseca bilo je da se sutiramo od srece.

• 2 weeks later...
Posted

sad je to doba godine kada palamide same uskaču u čamac

pa je cena jako dobra, 5e za kg - i manje na više. uvek ti dodaju još preko mere.

da sam dole iz dosade bi se pozabavio mariniranjem i ostavljanjem u ulju za naredne mesece

mada možda i ne bi, barem ribe ima u izobilju da ne treba da se cimamo mnogo….

sa barke - kod 2 brata

467204933_8994566497248549_6714570515938

467571393_1231838951262126_2976134011489

467630403_1231197401326281_2889887542921