Eleniko Posted November 7 Author Posted November 7 bas je velika drama sa klimom. napolju izgleda kao klasicno jesenje vreme, preko dana trenutno zbog jakog severoistocnog vetra /bure/ bude do 16-17C sto se preko noci propolovi, a kad stane vetar poskoci i do 22C. medjutim sve je to normalno, problem je susa, nema kise od kraja zimskog perioda ove godine. ja sam ovde u skoro pa kontinuitetu od 25. aprila i imali smo 2 krace kise. pocetkom jula se ispadalo za sat-dva i stalo a isto se desilo u prvoj nedelji septembra. tada je padalo malo duze i jace pa smo u dvoristu dobili bare i jezerca jer je zemlja bila toliko suva da nije mogla odmah da to apsorbuje. ipak, sledece jutro je sve bilo kao da se nista nije desilo. sad na divlju vegetaciju uglavnom da i ne utice, oleandri rastu jer imaju dubok koren koji moze da zahvati do vlage u zemlji. medjutim bilo kakva kultivacija je ove godine bila problematicna bez obilatog navodnjavanja preko modernih sistema, sto se svakako ne isplati za ove obicne bastenske kulture tipa paradajza. ja od starih srpskih sorti ove godine bukvalno nista nisam dobio, jedino nasta sve to uopste ne utice su razne cherry varijante. tu sam nasao neki krupni duguljasti koji mi je bio favorit pa je moguce da cu sledece godine samo njega da zasadim. inace bilo je jako toplo kraj juna - jul ali po secanju ne toliko radikalno u odnosu na neke prethodne godine. sa druge strane miholjsko leto je bilo hladnije nego prosle godine kada sam poslednje kupanje imao 28. novembra a ove godine samo 2. novembra. za nas koji ubiramo neke parice od turizma i izdavanja, dobro je sto se ljudi sklanjaju iz ovih mejnstrim turistickih perioda /jul, avgust/ u septembar pa smo tako ove godine sezonu razvukli na skoro 3 meseca. prvi gosti su dosli 20. juna a poslednji otisli 18. septembar, ranijih godina ako sastavimo popunjena 2 meseca bilo je da se sutiramo od srece.
Eleniko Posted November 19 Author Posted November 19 sad je to doba godine kada palamide same uskaču u čamac pa je cena jako dobra, 5e za kg - i manje na više. uvek ti dodaju još preko mere. da sam dole iz dosade bi se pozabavio mariniranjem i ostavljanjem u ulju za naredne mesece mada možda i ne bi, barem ribe ima u izobilju da ne treba da se cimamo mnogo…. sa barke - kod 2 brata 1
Eleniko Posted November 23 Author Posted November 23 (edited) Na ostrvu su pre desetak dana krenule jake kiše i duboko jesenje oluje. I samim tim problemi na moru preko kog ide snabdevanje na ostrvu. Danas smo imali prvo pristajanje na ostrvu visokog rizika, Blue Star Nissos Mykonos - trenutno najveći brod na ruti Pirej Solun (36 sati), skoro 150m. Nemam tačnu i proverenu info pod kojim je vetrom kapetan izmanevrisao milimetarski precizan ulaz naguzičke u luku (lokalci se frljaju sa 8-9 bofora) tek evo ceo dan ostrvo ga slavi kao heroja pa verujem da je bio spektakl. Jednom sam plovio od Kavale do otoka pod 7-8 bofora, pola putnika je bljuvalo sve vreme dok se druga polovina krstila i molila Sv. Nikoli, dok sam ja izgudriran sa 2 Emetostopa mazio Žozefinu u krilu da se kučence ne istraumira. Od danas: https://www.facebook.com/share/v/15i3jmVhTn/ @namenski verujem da je ličilo na ovo, to je vrlo sličan brod Edited November 23 by Eleniko 1
namenski Posted November 23 Posted November 23 Jebeno, nema sta. Ne znam koliko zavisi od ugla slikanja, meni ipak ne deluje kao oni Teofilos zahvati koje smo kacili ovde, da sad ne trazim... Mada, bar po onome sto se da videti, vetar nije bio nekitm koliko smem da kazem: ove skela ladje imaju ogromne bocne povrsine, dusu dale da ih vetar poduhvati, tek - svaka cast majstoru... Inace, jebene su te lokalne prilike: niko na prvi pogled ne bi, samo primera radi, pomislio da u 1 Kvarneru, na oko zasticenom sa svih strana moze da bude, i jeste mnooogo gore nego na 1 sa svih strana otvorenoj CG obali... A sto se muke na ladji tice - nema nepotopive ladje... Ove skele narocito, to visoko, debelo, ninasta ne lici, pa kad se zaljulja nema sanse da ne pomislis - ode jebote... 1
Tsai Posted December 1 Posted December 1 @Eleniko Sad sam procitao da je na Limnosu poginuo neki covek u oluji.. kakva je situacija?
Eleniko Posted December 1 Author Posted December 1 (edited) 12 minutes ago, Tsai said: @Eleniko Sad sam procitao da je na Limnosu poginuo neki covek u oluji.. kakva je situacija? prvo, hvala za brigu, cenim to. nažalost poginulo je dvoje, jedan je upao u nabujalu rečicu koja ne postoji 364 dana u godini kao i stariji čovek čiju je kuću poplavila bujica i mučenik nije uspeo da se skloni. mnogo kuća je evakuisala vojska jer je voda odmah probila svuda gde je moglo i sad će to potrajati da se vrati u prvobitno stanje - a kiša i dalje pada, mada nešto slabije. dobra vest je da je danas vetar okrenuo pravac od problematičnog juga na sever /buru/. nije stradalo skoro ništa od infrastrukture jer vojska odlično održava sve - puteve, mostove itd. jesenas su čistili prilaze putevima i kopali kanale - koliko odmah se videlo koliko je to važno. moj deo ostrva je ostao nedirnut, nekako se desilo da se oluja sručila na zapadni deo ostrva gde ima planina i brda, sa kojih se voda prosto sručila na ravne delove u kojima ljudi uglavnom grade kuće pa je to baš napravilo ogromnu štetu. mi smo na istoku, nije ovako. nisam tamo inače ali sam ponudio kuću ako nekome treba da se skloni na neko vreme. svi moji bliski su bezbedni, najbolji ortak aristidis njemu je voda ušla u -1 ispod kuće gde živi. sve je to posledica ogromne, nezapamćene suše koja je trajala od marta do pre neki dan, prosto zemlja se stvrdnula i skamenila tako da nije mogla da primi nimalo vode. posle posledica suše jadni ljudi sada moraju da se bave posledicama poplava. barem su stigli masline da oberu da uzmu nešto para za finansiranje saniranja štete. Edited December 1 by Eleniko 1 8
Eleniko Posted December 1 Author Posted December 1 kiša polako staje, mnogi ljudi su očajni jer im je bujica odnela ono od čega žive stotine košnica i kokošaka je završilo u egejskom moru sreća da su ovce i druga stoka uglavnom po brdima tako da tu izgleda da nema velike štete ovo je bilo toliko ozbiljno da je ostrvo završilo na vestima i u nemačkoj, na primer. jebene klimatske promene, samo čekam da neki ravnozemljaš otpočne temu kao ovu sa pušenjem danas. 7
Frank Pembleton Posted December 3 Posted December 3 Čuvajte se... To je to, sve manje vegetacije, pa se i zemlja ponaša kao beton... 1
Eleniko Posted December 3 Author Posted December 3 Pre 10 dana smo se vratili, nikada nije bilo tako sivo i žuto kao sada. Obično kad krenu prve kiše sve ozeleni i ostrvo zaliči na Irsku. Sad ništa. Valjda je ovih 5 dana jake kiše probilo u zemlju konačno. Koliko sam se samo iznenadio kada sam otišao u Šumadiju nakon toga, sve zeleno, vegetacija kao u proleće, mogu da se beru sve ove divlje trave koje Grci obožavaju da kuvaju (horta). To na ostrvu tek na proleće.
Ros Posted December 10 Posted December 10 u nekom dokumentarcu o atini naleteh na pricu o psu Lukanikosu (kobasica) koji je bio maskota i simbol grckih protesta 2011 3
ultra plasticni Posted December 10 Posted December 10 ima i tekstova na pescaniku o njemu, slapsakova pisala 1
kud u maglu Simoviću Posted December 14 Posted December 14 @Eleniko jel si pisao negde detaljnije kako si se otkačio od air bnb i bookinga ako nisi, ne bilo ti zapoveđeno napiši sada otkačio neosetivši broj noćenja/gostiju uopšte o tom rentalu smeštaja preko inter neta
Eleniko Posted Wednesday at 21:23 Author Posted Wednesday at 21:23 On 14.12.2024. at 23:40, kud u maglu Simoviću said: @Eleniko jel si pisao negde detaljnije kako si se otkačio od air bnb i bookinga ako nisi, ne bilo ti zapoveđeno napiši sada otkačio neosetivši broj noćenja/gostiju uopšte o tom rentalu smeštaja preko inter neta morao bi da znam kontekst da bi ti dao iole koristan savet mogu da pričam samo za more /što je vrv primenjivo i na planinu i sličan sezonski turizam za beograd rental na dan nemam pojma, ima ovde ljudi koji su tu radili nema neke naročite pameti prvo je bitno da smeštaj tako formatiraš i urediš da se pozitivno razlikuje od ostatka ponude npr moje 2 jedinice su zegzi i fensi i imaju te neke sitnice koje prepoznaju neki koji baš to traže a konkurencija nam je dosta jadna u smislu ili je dobro a preskupo /barem 50% više od nas ili je prosto nekakva polu forma ideale socijala/ znači moraš se razlikovati onda treba da iskoriš sve blagodeti socijalnih mreža da istakneš tu razliku ja bezobrazno trujem fejsbuk a posebno instagram koji je brutalno dobar za penetraciju instagram i google koristiš da ostaviš sve kontakte, oni to dozvoljavaju bez problema tako da te onda koriste direktno dobra okolnost je što raste broj turista koji rental platforme koriste isključivo kao informator pa te onda jure privatno - kroz gore pomenute podatke - da rentiraju bez tih dodataka na cenu koje ti uvaljuju i buking i airbnb a koji budu barem 20% što se mene tiče meni to odgovara jer mi rental na crno spašava 11% grčkog poreza ako komplet isključim promet preko računa onda ću moći da odjebem i računovođu koga moram imati jer fakin grčka, zemlja idiota tako nekako, naravno dosta ćeš sam naučiti pre nego što postaneš kralj rentala 1
Eleniko Posted Wednesday at 21:29 Author Posted Wednesday at 21:29 (edited) Znači nađu te na Airbnb i Booking com Onda te guglaju po imenu I nađu te ovde https://www.instagram.com/owls_nest_limnos I https://g.co/kgs/p6nWuSG Npr ovo "holiday stone house" je catchy fraza, to Nemcima i Italijanima koji su ciljana grupa posebno vibrira u ušima Ako npr pogledaš taj instagram gore videćeš da to nije napadna prodaja kuće ili apartmana, više je kao pogledajte kakav vam lifestyle nudimo ako odlučite da provede odmor kod nas, ješćete ribu kakvu nikad niste videli u životu, braćete nar u dvorištu i mazićete 2 takva kučeta da ćete plakati za njima kad se vratite kući /istinita epizoda, nudili su nam pare/ Za ovu klijentelu koja dolazi kod nas to radi odlično, posle nekog vremena krenu da ti šalju svoje fotke bukvalno ali vrv ne bi radilo da imam neki strejt objekat sa 10 soba ili apt za izdavanje. Meni je ovo taman ono što mogu da hendlujem, mada bi voleo da mi neka luda baba koja živi između sela i Njujorka proda njenu zanimljivu ruinu da je sredim, tu bi bilo barem još 2 jaka apt. Tu bi se već skroz odjavio iz Srbije po pitanju prihoda i skroz fokusirao tamo. Apropo nekog odnosa bukinga preko platformi vs direktni bukinzi Booking mogu i da zatvorim, nikad ništa nisam bukirao preko njih - toliko da su me zvali iz centrale da me pitaju u čemu je problem Airbnb sam imao mislim 2 bukinga prve godine za kuću i 2 bukinga u 2024 za kuću i 3 za apartman. Taman kako treba da ne budem sumnjiv ni njima ni poreznicima a sezona je carski trajala od 20.juna do 18.septembra.... Edited Wednesday at 21:41 by Eleniko 1 1
Recommended Posts