Jump to content
IGNORED

Pusto Grčko

Eleniko

Recommended Posts

Posted

Klopa izgleda super.
Sta sam hteo da kazem, tvoj avatar je Doreamon, junak japanskih crtanih filmova.
Moja cerka je , mala, to stalno gledala i u Thai i u Japanu.
Kada je videla Mickey Mouse, uzviknula : "Pacov!". Nema kulturnog i soft power Zapada i Amerike u Aziji. Ako i ima, mnogo je manje nego sto Zapad misli da jeste.

• +1 1
Posted

Sahranili smo Niki. Bla nam je komšinica u selu, volela nas je, čak nam je tražila kuću da kupimo kad smo se baš mučili sa time. Poživela je lepih 93, bila je smežurana kao kornjača sa Galapagosa. Nažalost, nije se oporavila od moždanog udara pre mesec dana, porodica je poslala u dom za stara lica da im ne smeta i da tamo umre. Jutros je kovčeg stigao preko celog Egeja na ostrvo u činu mitskog prispeća na večni počinak. Srećan sam što sam jednom kuvao petla iz njenog dvorišta kog smo u slast pojeli. Naravno sa Niki. Slava joj!

GWio8PDXUAE0v3h?format=jpg&name=large

• Wub 1
  • Tužno 1
Posted

Туче музика из неке таверне, Грк запео из све снаге, а мелодија "Рамо, Рамо, друже мој" :covid19:

• Haha 1
Posted
On 4.9.2024. at 22:23, dekki said:

Туче музика из неке таверне, Грк запео из све снаге, а мелодија "Рамо, Рамо, друже мој" :covid19:

da, to je izgleda neki grčki tradicional, na tasosu preko puta našeg hotelčića ima taverna gde sviraju od četvrtka do nedelje, između ostalih i tu pesmu.

• 1 month later...
Posted

definitivno je gotovo leto kao takvo, evo vec druga nedelja kako nas ubija jesenji meltemi koji ide od prihvatljivih 4 do neprihvatljivih 7 bofora /preko 60kmh/. vetar je dobrodosao leti da malo razhladi ali sada je ucinio potencjalno kupanje nemogucim jer je hladno i u vodi i napolju. prosle godine sam imao poslednje kupanje - ako se tako moze nazvati ulazak u vodu - 28. novembra, ove je moglo pre ove poslednje vetrovite kampanje ali realno lepo kupanje je bilo 27. septembra, upamtio sam 30 stepeni vazduha i 23 mora. jebiga.

juce sam inace imao jedno zanimljivo iskustvo koje bi moglo biti korisno narednih meseci dok se bude moglo hodati po jacem vetru - recimo sve do juna. imali smo setnju po delu jako dugačke plaze, tipa 2km napred i 2 km nazad. u prvom delu nas je tih 60kmh sa udarima i do 80kmh tuklo u ledja ali smo u povratku imali vetar u prsa pa je bila prava borba neprestana. to je bilo toliko intenzivno da sam na kraju seo u kola i 10min cutao, gledajuci u tacku. tek sam 2 sata kasnije shvatio sta sam uradio, kada sam u narednom setanju po selu skontao da sam razgiban kao nikada u skorije vreme jer ne vedžbam /sto govorila baba olga/. ovo je bio osecaj ispunjenosti duha i tela kao posle bilo koje intenzivne fizicke aktivnosti, pa se sad nadam da cu ponoviti uskoro. ili to ili da se vetar vrati na nulu a vazduh ode na 25 pa da probamo jos neki kupanjac.

inace nista od toga ne smeta mojoj ludoj boljoj polovina, ta ulazi u vodu uvek kada moze a ulazice i dalje. zimus je cvokotala napolju ali rutinski u januaru ulazila na more. sad treba reci da kad izadje napolje, osusi se i presvuce, onda trci 2-3km da se zagreje. luda nasta, ukratko.

u ponedeljak smo proslavili OXI dan, kada su grci odjebali italijane za prelaz preko zemlje /valjda, izbegavam njihovu mitomaniju kad god mogu, gori su od nas/. bese neradan dan i produzen vikend pa i vojne parade. mi raspalili rostilj ali zastavu nismo imali jbga.

464868518_9200234320007441_4335503242472

• +1 7
  • Wub 1
Posted (edited)

Morao sam posle jučerašnjih događaja da se danas sklonim u neku divljinu. Barem toga imamo ovde u izobilju, svejedno otišli smo na najdalju plažu gde možemo da isključimo mozak, protegnemo noge a žena i da ispliva. Tri km peščane plaže koja okružuje zaliv na kome je u zavisnosti od pravca vetra ili rajski mir ili apokalipsa. Tek, ispade prvo, vetar je stao, sunce napržilo, vazduh nije letnji ali 22C 2.novembra nije za bacanje... Pa smo naizmenično ulazili, kučići uvek prvi pa na kraju i ja.

Nisam bio psihički spreman za novembarsko kupanje ali na kraju ispade strava. Ispalo je da su more i vazduh slične temperature, kažu da to pomaže kod hladne vode. Prvi kritičan trenutak, kontakt porodičnih dragulja i ladnog mora prošao solidno a dalje sam polako ulazio. Prva nakana je bila da ostanem u vodi negde ispod grudnog koša, podalje od srca ali malo pomalo i potopio sam vrat a onda može sve. Enivejz 15 min beše dosta, u izlasku sam ronjao po plićaku gde se more baš ugrejala i to je to. Plaža pusta, kupali se bez gaća, kasnije videli ispred kamp kućice nezainteresovanog ribara kako puši cigar i gleda na pučinu - bože daj mi ovakvu penziju, još 50 meseci rmbačenja.

Obukli smo se i krenuli ka kolima, usput videli mrtvu sabljarku od metar i jače. Kakva li je nepogoda od vremena izbacila iz mora nesrećnu ribu, sumnjam da su ribari jer je sfolia cenjena i skupa, tu je bilo barem 100e čiste zarade. 

Srećom kučići nisu konstatovali lešinu.

Edited by Eleniko
  • +1 2
Posted (edited)

Isteče edit....

Messenger_creation_C43FF7CC-8E3E-4DDD-9EC3-2A7516150606.thumb.jpeg.b89d6f4c132351d2b5b990575394e378.jpeg

Messenger_creation_2FBF9925-2049-4634-BC92-73A90EE48713.thumb.jpeg.87148dca5ec142928e7fb86f4f7bff96.jpeg

Messenger_creation_F9511E3B-6564-4C7E-9C56-1FDEAD9544DF.thumb.jpeg.c59b70b03a9e0b136e7287d3cc9a7251.jpeg

Nastavak je na Now eating...

Edited by Eleniko
  • +1 4
Posted
12 hours ago, Eleniko said:

Messenger_creation_F9511E3B-6564-4C7E-9C56-1FDEAD9544DF.thumb.jpeg.c59b70b03a9e0b136e7287d3cc9a7251.jpeg

Nastavak je na Now eating...

Nisi valjda... :D

• Haha 3
Posted

Ovakvu sabljarku ne može ni cunami da izbaci na suvo

Posted
21 minutes ago, ubibobi said:

Ovakvu sabljarku ne može ni cunami da izbaci na suvo

Tako i ja mislim ali to je pust kraj da bi neko znao šta se tu desilo stvarno.

Na ostrvu sam video baš velikih lešina iz mora. Delfine znam da ubijaju ribari kad im zamrse mreže, kornjače vrv ne mogu pobediti oluje ali mi je ovo misterija. Nijedan ribar ne bi bacio sabljarku čije šnicle u ribarnici idu za 20+ evra za kilo a on je tu dobar barem pola ili više ako sam prodaje. Ne znam.

Video sam i jednu poveliku kernju osušenu u pesku ali na mestu gde nema sumnje da je izbacilo more. Pri kraju svake zime more svašta izbaci na udaljenije plaže.

Posted (edited)

Pa možda je bolesna bila ili povređena, to mi je nekako najverovatnije, prirodna selekcija

Ed.mada je izuzetno mala verovatnoća povrede od strane predatora obzirom na njenu brzinu i hidrodinamičnost

Edited by ubibobi
Posted

i ja sam razmisljao koji bi predator mogao da je povredi. morske pse tih gabarita nemamo a od veće ribe na tom potezu bude zutorepe tune koja sumnjam da bi napala ribu od 10-15 kg sa bodežom napred. 

nego pre par dana na jednoj plaži nadjoh uginulu bebu kornjačicu, 3-5 cm koja očito nije stigla da se potopi u more. to mi je bio znak da se tu mreste, onda obratim pažnju i nadjem ljuske od jos 4 jaja. odrasle zenke polazu jaja u zaledju plaze u dubok pesak i kada bebe porastu, razbijaju ljusku i krecu tih 10-tak metara do mora. to mi je uvek mnogo drago da vidim da ostrvo i dalje funkcionise kao bezbedna teritorija za ove nestvarno divne životinje isto kao sto se smorim kad zateknem neku koju je more izbacilo a nazalost severni egej je mnogo okrutan prema njima, od oluja do plasticnog djubreta u moru ukljucujuci tu i mikroplastiku koja ih mnogo ubija.

• +1 1
Posted
22 minutes ago, Eleniko said:

morske pse tih gabarita nemamo

Nije tacno...:fantom:

Posted (edited)

... a riba - ziv stvor - moze i da se razboli, otruje, podleti pod elisu... :fantom: 

Edit: rikne od starosti...

Edited by namenski
  • +1 1
Posted (edited)

GbhmKtEbEAAF_dl?format=jpg&name=large

GbhmK1sasAA9paH?format=jpg&name=large

GbhmK_lbEAAP2qu?format=jpg&name=large

GbhmKtYbsAADeub?format=jpg&name=large

Evo slike ljuski  od kornjačica koje sam opisao u jednom od prethodnih postova...

Imali smo neke nedoumice oko ovih ljuski ali su ih lokalci otklonili. Samo jedna od 1,000 kornjačica doživi odraslo, reproduktivno doba, i zato toliko treba pomagati ova rajska stvorenja.

Edited by Eleniko
  • Wub 1