Quizmaster Posted January 29 Posted January 29 Pored izbora za anagram godine, na 22. Međunarodnom prvenstvu Srbije za anagramiste održava se i glasanje za "Crven ban 2023", odnosno najbolji vulgarni anagram u prošloj godini. Na spisku je 14 anagrama iz pomenute kategorije. Glasajte za anagram koji vam se najviše sviđa, a ukoliko želite da učestvujete u nagradnoj igri, potvrdite vaše učešće porukom u okviru ovog topika. U anketi će biti nagrađena dva glasača, nekom mojom enigmatskom knjigom. Glasovi se primaju do subote, 3. februara u 20 časova. U slučaju da dva ili više anagrama budu imala jednak broj glasova, prednost će imati anagram koji je prvi potvrđen u nekoj od poruka glasača. 3
utilitarist Posted January 30 Posted January 30 tim emotivna partnerka, prijavljujem se za nagradnu igru
Svemir Zeka Posted February 1 Posted February 1 On 30. 1. 2024. at 16:09, utilitarist said: tim emotivna partnerka, prijavljujem se za nagradnu igru I ja se prijavljujem!
Filozof manijak Posted February 1 Posted February 1 moram pohvaliti autora/e ovogodišnjih anagrama, sve do jednog su odlični
Quizmaster Posted February 5 Author Posted February 5 Poštovani ljubitelji enigmatike, zahvaljujem vam se na učešću u anketi. Ove godine imali smo nešto manje glasača nego ranije, no drago mi je da ste uživali. Zanimljivo da se izbor forumaša poklopio sa zvaničnim glasanjem. I tamo je pobedio "kurčić" (anagram Sofije Necin), a na drugom mestu bila je "emotivna partnerka" Kristiana Kneževića. Oba autora verovatno znate i po velikim uspesima na tv kvizovima. Što se tiče nagrada, neku moju enigmatsku knjigu dobiće Svemir Zeka i Utilitarist, a one mogu biti poslate poštom ili uručene i lično po dogovoru. Molim srećne dobitnike da mi se jave u inbox. Naravno, preporučujem vam još da posetite moj blog ŠMEK i pogledate rezultate glasanja u "A" i "B" finalu, te rezultate revijalne kategorije "Crven ban". Imali smo zaista fenomenalan Gran Pri 2023, a to možete videti NA OVOM LINKU Ukoliko neko bude poželeo da se oproba kao sastavljač na narednom šampionatu, dobro nam došao. Do tada - lep pozdrav! 2 1
utilitarist Posted February 9 Posted February 9 stigla knjiga On 5. 2. 2024. at 18:55, Quizmaster said: Ukoliko neko bude poželeo da se oproba kao sastavljač na narednom šampionatu, dobro nam došao. smatram uspehom što sam od užasnog dobacio do pristojnog sastavljača reči u slagalici. na nešto više nisam pomišljao jer sam sa slagalicom udario u plafon mogućnosti. eto nemam predstavu kako se prave anagrami: da li je čovek sve vreme u potrazi za njima ili sedne pa razmišlja, da li na prste računa koje je slovo otpalo a što bi bio moj metod...
Quizmaster Posted February 10 Author Posted February 10 Kao i pravljenje ukrštenih reči, sastavljanje anagrama je enigmatska veština koja se vremenom razvija i usavršava. Na prvi pogled, deluje komplikovano da se u nekim pojmovima s malo slova traži skriven, pa još dobro povezan i duhovit smisao. To nekad i jeste teško, jer zbog slovne strukture i ograničenja nije uvek moguće napraviti kvalitetan anagram. Međutim, rekao bih da to ipak nije nešto što rečit i pismen čovek ne može savladati, štaviše čak i neki ljudi koji nisu naročito talentovani enigmati uspevaju napraviti neke odlične anagrame (uz hrpu bezvrednih koje prethodno sastave - prosto jer nemaju dovoljno iskustva, znanja i razvijen osećaj za lepo). Što se tiče tehnike sastavljanja anagrama, može se i dalje raditi uz pomoć olovke i papira, ali postoje i kompjuterski programi, koji su korisni pre svega zbog lakše provere upotrebljenih slova, ali i zbog mogućnosti da nam ponude neku reč iz baze koju možemo uklopiti u anagram. Veštom kombinatoru takva alatka ubrzava proces sastavljanja, na koncu i poboljšava kvalitet anagrama. U svakom slučaju, oni koji se bave anagramiranjem to rade jer im je zabavno i zadovoljni su kad naprave neku uspelu kreaciju. 1
Recommended Posts