eumeswil Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 (edited) Tema za all things grčku muziku. Michalis Koumbios: Edited November 11, 2023 by eumeswil 2
Eleniko Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 (edited) bravo za lep naslov sad imamo gde da stavljamo grčku muziku prvo malo rebetiko, muzika migracija od 1922 do danas pravi grčki delta bluz, rudimentarno ali do koske, janis halikijas veliki markos bukvalno svaki grk zna ovo dole, muškarci to izvode kao u videu, uglavnom da impresioniraju žene zeibekiki, popularna muzika koju su grci doneli iz male azije, danas opšte mesto svake taverne s muzikom začeto u anadoliji kao ples 2 hajduka koji igraju okrenuti licem jedan prema drugom - da onaj drugi ne bi potegao pištolj kasnije kada je prešlo u gradove kao što su smirna, konstantinopolj - uglavnom se praktikuje kao solo ples i tako je ostalo i do danas /ovde se malo čuje melodija koju je ukrala crvena jabuka u dirliji/ ima i na svadbi i meni najdraži ikariotiko, za svaku panagiju, u ikarijskim selima Edited November 11, 2023 by Eleniko 5
klimt Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 Jedno vreme sam baš slušao Rebetiko, zahvaljujući tome što su se kod nas pojavila dva izuzetno zanimljiva izdanja. Strip: Rebetiko Autor : David Pridom Izdavač : KOMIKO Godina izdanja: 2015. (Postoji i Fibrino izdanje iz 2013. godine) Knjiga: Put u rebetiko - Gejl Holst (Gradac, 2017, prev. Aleksa Golijanin) Knjigu sam sticajem okolnosti pročitao baš u Grčkoj i o njoj prodiskutovao u klasičnoj taverni sa Grcima, prijateljima naših prijatelja. Dva dobra teksta o ovoj temi na srpskom: Rebetiko u noći diktatora, Peščanik 30/12/2017 https://pescanik.net/rebetiko-u-noci-diktatora/ Svirajte večeras, momci, dok srce ne prepukne, Vreme, 21.06.2018. https://www.vreme.com/kultura/svirajte-veceras-momci-dok-srce-ne-prepukne/ Markos Vamvakaris je otac rebetika. 6
Papovac Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 @Eleniko, mogo bi ti i da napravis neki rebetiko mix
Eleniko Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 (edited) 42 minutes ago, Papovac said: @Eleniko, mogo bi ti i da napravis neki rebetiko mix veruj mi da nisam još dovoljno obrazovan, još učim. to je toliko bogato i široko polje da nije normalno. neka to ostane za neko buduće vreme kada se tamo preselim za stalno. jedan od omiljenih mi plesova je i hasapiko, nastao u gildi grčkih mesara u konstantinopolju tokom vekova - hasapi znači kasapin. to je ples grka zorbe koji se najčešće komercijalno zove sirtaki ali je zapravo mnogo kompleksniji i često ume da bude osnov za moderne fuzije kao što je ova koja sledi tradicionalni hasapiko ima 2 verzije, jedna je sporija, istog ritma od početka do kraja a druga se lako prepoznaje po promeni tempa, od sporog /hasapiko/ do brzog /hasapiko serviko/ - to je famozni zorba ples kod mene na ostrvu inače ne lumpuju i ne lome tanjire, kako i zašto ne znam, pitaću sledeći put. imam neku svoju teoriju za koju mislim da nije tačna... ova glumica gore je dženi karezi, velika legenda 60-tih i jedna od najlepših žena tog vremena, ima sličan status kao olivera katarina kod nas dženi je bila velika politička aktivistkinja na strani grčke levice i za vreme hunte je provela neko vreme u zatvoru. https://greekreporter.com/2023/07/27/tzeni-karezi-actress-greece-movie/ Edited November 11, 2023 by Eleniko 2
Ros Posted November 12, 2023 Posted November 12, 2023 one kritske teske teme. inace mi je martsakis bas jak lik. radi kritsku tradicionalnu, hajducku, muziku. rekao bih da je kritska muzika nesto gde nema dalje i jace ovo mu je novi spot, pesma o majci, elementi krvne osvete, pentozali na sahrani. jeza... tekst mu napisao janis kotsiras, koga sam gledao 2-3 puta uzivo. verovatno najpopularniji grcki pevac trenutno 1
Ros Posted November 21, 2023 Posted November 21, 2023 mikis teodorakis je voleo da izvodi i diriguje svoj "axion esti" sa mnogim poznatim grckim pevace. od svih verzija koje sam cuo, najjace mi je sa ova kotsirasom
Recommended Posts