Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted (edited)
1 hour ago, Tribun_Populi said:

Nalaz i mišljenje sudskih veštaka iz domena porodičnih odnosa je nešto najglibavije i najrelativnije što sam u sijasetu veštačenja raznih stručnjaka imao prilike da gledam. Do mere da dva nalaza mogu biti toliko dijametralno suprotna kao da se radi o dve a ne jednoj porodici koje egzistiraju u dva paralelna univerzuma. Pri svemu, jako su me neprijatno iznenađivali i nalazi Instituta za mentalno zdravlje, jer je u njima pisalo jedno veliko ništa.

Ili se radi ofrlje, ili to i nije baš merljivo kako sam ja mislio da treba i može.

Pa i nije merljivo kako se to očekuje. 

Još na početku ovog topika sam pisala da to ne ide kako se uglavnom očekuje, neka dijagnoza, neka boldovana tvrdnja koja će sve objasniti. To je najčešće pet strana opisa različitih aspekata funkcionisanja osobe. U najvećoj meri deskripcija. 

Osim toga, veštaci se razlikuju i po motivaciji. Poznata je stvar, bar bila, kako su neki veštaci za izbegavanje za takve i takve slučajeve. Na primer, jedno vreme je to važilo za neke iz Laze Lazarevića. 

@pt 2.0daj mi ponovo taj link ako ti je pri ruci, iz dva puta ne nalazim,

Edited by Svemir Zeka
Posted
8 minutes ago, Svemir Zeka said:

Pa i nije merljivo kako se to očekuje. 

Pa dobro, i to je OK. 

Ali to delimično onda objašnjava i nemoć države da spreči ovakve situacije, jer onda CSR nema ama baš nikakvo uporište da dođe i kaže ovaj vaš mali je sociopata, ako ga ne pošaljete na lečenje lišićemo vas roditeljskog prava i prijaviti za zlostavljanje i zanemarivanje maloletnog lica. 

Što oni i inače ne čine čak ni po prijavi, za tako nešto dete mora biti bukvalno potpuno napušteno, da ne ide u školu, vrši krivična dela ili prekršaje itd. Ono, da već bude kasno.

• +1 2
Posted

Videla sam da je opet bilo upetljavanja oko psiho/sociopatije, ludila itd. I opet:

Svaki događaj je splet više faktora, kauzalna veza psihopatologija ----> posledica je vrlo retka (čak i kod onoga što ljudi vazda povezuju poput depresije i suicidalnih misli/pokušaja)

Mnogo je antisocijalnih ljudi oko nas, s nekima smo se susreli, pravi poremećaji ličnosti tog tipa su najčešće upadljivi poznati mikrosredini. I takvi imaju veliku verovatnoću da prekrše zakon na ovaj ili onaj način. Kad to kažem, ne mislim na nepropisno parkiranje, duvanje ili krađu žvaka kad si mali. Ne, nego malo više agresije, malo više impulsivnosti, malo više povređivanja, malo više mržnje. 

Kako to nastaje? Veruje se da postoje i genetske komponente, koje je teško odvojiti ako je odgoj od strane roditelja od kojih skuplja i hereditet. 

Ali postoje jaki situacioni uticaji koji vode prvo u delinkvenciju, a kasnije u kriminal. Vidim da su mi raniju tvrdnju neki dislajkovali, u redu je da se ne slažete, ali tako kažu statistike ne sadašnje, nego otkad se time neko bavi: ostavljena deca su najopasnija. Ona koja nisu imala nikakav psihološki dodir s roditeljem ili figurom roditelja. 

Šta je s Kostom - boga pitaj. Ostala deca koja su se hvatala noževa ili laprdala o spiskovima, zavisi od slučaja do slučaja. Mel je rekla da će neki možda biti skroz ok koji su to radili ako se sad preveniraju. Ono gde sam ja imala prilike da pratim, nož nije nikad donelo random copycat dete, nego neko s pridruženim sličnim ponašanjima i pre toga. 

Dakle, predispozicija + model

• +1 2
  • Hvala 2
Posted
19 minutes ago, Svemir Zeka said:

358 str.  Pt post pri dnu, u spojleru imas video. 

• Hvala 1
Posted (edited)
1 hour ago, bejzbolka said:
  Reveal hidden contents

We.jpg.32ce93fdbb7058f6d19a5955c4102f1a.jpg

2me.jpg.04e4568667a1155cc4c648f89ff65f24.jpg

Spoiler

Ima neka epizoda crnog guje gde ovaj kaze: "We’re in the stickiest situation since Sticky the Stick Insect got stuck on a sticky bun", a srpski prevod je "Nismo ovako zaglibili jos od kako je Glibko, glibavi insekt iz Glibovca, zaglibio u glibovitom blatu"...

Edited by Dsnake
  • Haha 2
Posted
3 minutes ago, Tribun_Populi said:

Pa dobro, i to je OK. 

Ali to delimično onda objašnjava i nemoć države da spreči ovakve situacije, jer onda CSR nema ama baš nikakvo uporište da dođe i kaže ovaj vaš mali je sociopata, ako ga ne pošaljete na lečenje lišićemo vas roditeljskog prava i prijaviti za zlostavljanje i zanemarivanje maloletnog lica. 

Što oni i inače ne čine čak ni po prijavi, za tako nešto dete mora biti bukvalno potpuno napušteno, da ne ide u školu, vrši krivična dela ili prekršaje itd. Ono, da već bude kasno.

Slažem se sve. Centri su spori i aljkavi. Na jednom mestu smo mi, prosveta, bili prinuđeni, da ako imamo morala, spašavamo decu koju je centar godinama puštao da budu sama. Sama da odrastaju. 

Mene za neku decu, odakle sam otišla, srce boli kad se setim koliko se niko nije pobrinuo. 

Ja sam tipa oblačila jedno dete, davala joj higijenske potrepštine....bila neka vrsta surogata....na kraju je otišla u drugi grad gde nema Bgd ingerencija. Pa je pobegla odatle. I tako. 

• Hvala 1
  • Tužno 1
Posted (edited)
50 minutes ago, Svemir Zeka said:

Malopre došla kući, sad ću da probam da iskopam sa YT (ni ja ne mogu svoj post da nadjem, lol)

EDIT.

Evo ga

Spoiler

Edited by pt 2.0
Posted
11 hours ago, pt 2.0 said:
  Reveal hidden contents

Na ovom snimku vidim dete koje je potpuno zdravo i uobičajenog ponašanja za uzrast. Bar na snimku.

Čak ima i druge vrste lutkica koje su poređane. Šta se desilo posle.....

• +1 6
  • Hvala 2
Posted
Just now, pt 2.0 said:

Malopre došla kući, sad ću da probam da iskopam sa YT (ni ja ne mogu svoj post da nadjem, lol)

Našla, pogledala. Dete kao i svako drugo, ovo na snimku. Deca kad nešto vole umeju da prave kolekcije, da ih imenuju i pokazuju, i objašnjavaju. 

• +1 3
  • Hvala 3
Posted

Meni bilo jezivo da gledam taj snimak. Iliti svi imamo kapacitet za tako nešto, samo se okolnosti razlikuju. Neko bi morao biti mučen i u smrtnoj opasnosti da bi krenuo da ubija. Drugima je dovoljno da ih neko iritira. 

• +1 1
Posted
20 minutes ago, Svemir Zeka said:

Šta se desilo posle.....

a je l može ono najgore (u ličnosti, konkretno pitam za npr. antisocijalni poremećaj) da se desi posle?

ili mora da bude vidljivo i sa 5,5 godina u nekoj meri?

(meni isto dete deluje kao i svako drugo u najvećem delu snimka. ono što mi je donekle off jeste ta... istreniranost za auditorijum; pod tim mislim na deo gde se izvinjava što mu je jedna igračkica polomljena, znači ne kaže samo "ovo je polomljeno" dok opisuje, nego se baš izvinjava, i deo gde pita da li će tatine kolege to da gledaju, tj. da li će njima to da pokazuje.)

Posted
5 minutes ago, pt 2.0 said:

a je l može ono najgore (u ličnosti, konkretno pitam za npr. antisocijalni poremećaj) da se desi posle?

ili mora da bude vidljivo i sa 5,5 godina u nekoj meri?

(meni isto dete deluje kao i svako drugo u najvećem delu snimka. ono što mi je donekle off jeste ta... istreniranost za auditorijum; pod tim mislim na deo gde se izvinjava što mu je jedna igračkica polomljena, znači ne kaže samo "ovo je polomljeno" dok opisuje, nego se baš izvinjava, i deo gde pita da li će tatine kolege to da gledaju, tj. da li će njima to da pokazuje.)

Moram u startu da se ogradim da nisam klinički psiholog, nedostaju mi iskustva s decom ovog uzrasta i s raznovrsnim kliničkim slikama. Tako da ne mogu sa sigurnošću da kažem da li će se nešto manifestovati i u tom uzrastu (uglavnom, kod dece se ne zove tako, već poremećaj ponašanja, jer je ličnost u formiranju - dakle tu je i odgovor - on nema formiran poremećaj ličnosti tada nikako..može samo da pokazuje neke nedostatke empatije ili tako nešto...)

Opet, snimak je samo jedan uzorak celokupnog ponašanja. 

Palo mi je na pamet da će biti primećeno to izvinjavanje jer je polomljen, međutim, moj utisak je da to ne mora ništa posebno da znači, ako je očekivao da će se pokazivati negde. Ili i ako nešto znači, nije skopčano s nekom agresijom. 

On dok priča deluje relativno slobodno i priča bez neke zadrške. Nije previše glasan, nije napadan kako deca umeju da budu, ali mi ne deluje ni uplašeno. Samo običan klinac s gomilom figurica. 

Sad, od tog trenutka ima 8 godina do ubistava. Možda je pubertet okinuo neku predipoziciju za agresiju i impulsivnost. Ali sve, to ubeđena sam, šta god da je postojalo, bukvalno je zalivano i kultivisano vežbanjem pucanja. Meni lično je najverovatniju scenario da se KK u tome osećao nasposobnije, da je to nešto u čemu je prvi, što mu je dalo snagu i moć nad drugima, i možda neki trenutni impuls omnipotencije. Sad ćete da vidite šta ja vama mogu da uradim. Tako nekako. 

• +1 1
  • Hvala 4
Posted
54 minutes ago, pt 2.0 said:

EDIT.

Evo ga

Hide contents

Sada sam ovaj snimak video prvi put od maja 2023. kada mi ga je neko poslao. Bio sam neobično potresen tragedijom iz više razloga (nisam poznavao nikoga od porodica ako je neko na to pomislio) ali jedan od najmračnijih okidača mi je bio kad sam ovo otvorio, nisam bio spreman na to šta je iza linka... bilo kako bilo, snimak me je izrazito potresao upravo jer sam video dete koje je počinilo jedan od najjezivijih zločina van ratnog konteksta a koje je ne samo normalno već vrlo dražesno i slatko, i teško je opisati reakciju, baš bez teksta da ostaneš.... no, sentimentalnost (ne bih ipak ovo nazvao patetikom jer...) na stranu, ako bih morao nešto tu da poentiram onda je upravo da nikakvih ovde crvenih lampica nema, naprotiv, baš ono što je bilo tako užasavajuće pri gledanju je suprotno tome.

• +1 3
  • Hvala 1
Posted
5 hours ago, Filozof manijak said:

Sad se setih i slučaja u  N. Sadu kad su klinci zapalili i usmrtili beskućnika. Ne znam kakav je to epilog imalo.

Jel se seća još neko?

Ima i onaj aktuelan slučaj u možda Nišu  gde je klinac na smrt izbo drugara nožem ,osnovna škola isto mlađi od 14