Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted (edited)
9 minutes ago, Uskebasi said:

Imaju li tu gde ti zivis institut neuracunljivosti. Ono kao, odrasla osoba ubije nekoga, ali sud utvrdi da nije bila uracunljiva, pa ne odgovara krivicno za ubistvo?

Koga tu šalju po zameni na robiju? 

Znam osobu koja je ubila supruga, u snu, njegovim legalnim pistoljem i nije odgovarala...

Sud je presudio da je u vreme izvrsenja KD bila privremeno neuračunljiva... Muz je pre nego sto ce biti ubijen istukao i nju i cerku, cerku izbacio iz kuce u pidzami u sred zime... 

Radnja se odigravla 90ih...

Edited by radisa
  • Hvala 1
Posted
2 minutes ago, Ayatollah said:

Pre svega se izvinjavam na kasnom odgovoru. Na putu sam, pa nemam baš puno vremena za forum.

Ako mene pitaš šta bih uradio da se ovakav slučaj ne ponovi, ja bih uradio dve stvari koje se međusobno donekle i preklapaju - uveo bih posebno krivično delo kojim bih inkriminisao bilo kakvo činjenje dostupnim vatrenog oružja maloletnim licima (i tu bih razmislio da li da se zadržim samo na vatrenom oružju, jer npr. samostrel nije vatreno oružje, kao i da li bi trebalo da se odgovara i za nehat), te bih pooštrio uslove i barem desetostruko povećao takse za držanje vatrenog oružja po kućama, a u idealnom slučaju bih potpuno zabranio držanje vatrenog oružja, mada mislim da za to ne bismo imali društveni konsenzus.

Prvo su ti već rešili, pisao sam već, kad nađem vreme staviću i opis bića dela koji uvode.

Za drugo, em neće da može, em je glupo iz xyz razloga, ali to opet na adekvatnoj temi.

Posted
3 hours ago, Eleniko said:

u vezi ovog prebacivanja odgovornosti na školu

i nekakvog spiska lepih želja šta škola treba da radi uključujući i jebote nekakav finski model

imate u beogradu nekoliko škola koje naginju tome, na primer nemačka, ISB /international school of belgrade/

gde je kvalitet nastave osetno bolji nego u regularnim školama

gde su školski psiholozi angažovani na detekciji slučajeva koji bi mogli imati negativan ishod

uz sve to, postoje ljudi koji žive bukvalno od pružanja usluga za koje deca ostanu uskraćena

jer zauzeti, sebični roditelji koji ne žele da odvoje slobodno vreme za one koje su napravili

poznajem takvu osobu, često je podjebavam da radi sa zapuštenom decom bogatih roditelja

ali bukvalo, radi sa decom u njihovim domovima, a to je najčešće neki senjak/dedinje, BNV i tome slično.

tim ljudima je lakše da daju 50e nego da provedu sat dva sa njima

iz te perspektive a posebno iz ugla da je kk valjda posle razvoda živeo sa majkom /hipoteziram/

mogu da zamislim da je vk mislio da je to što je odveo sina u streljanu bilo kvalitetno provedeno vreme sa njim i za njega.

Radila sam ranije u privatnoj školi, s decom koju su veoma bogati i veoma poznati roditelji zapuštali. Neke ne, to su bila deca koja su stvarno želela da se bave time. Ovi prvi su bili prepušteni nama, pa dokle može. 

Posted
19 minutes ago, adam said:

evo ja zivim vec trideset godina u zemlji u kojoj salju desetogodisnje ubice u popravne domove do punoletstva pa ih (pazi sad!) posle toga prebace u zatvor za odrasle da odsluze ostatak kazne. ovdasnji kriminolozi, psihijatri i pravnici mozda nisu bas u vinklu i mozda je drustvo daleko surovije od naseg pa se ostrvilo na decu al makar postoji krivicna odgovornost za ubistvo.

i ne radi se o tome da neko mladji od 14 godina mora pobiti deset ljudi da bismo dosli u istu situaciju. dovoljno je da neki klinac/klinka ubije jednu osobu. i da je dete pri tom sasvim normalno al sadista. ponestalo macica oko zgrade pa apgrejdovao/la na ljude. i to ne pistoljem nego nozem za hleb koji ne treba drzati u sefu. jer, priznacemo, nije svaki ubica psihicki bolestan. sta onda? zivot se najnormalnije nastavlja jer zakon kaze da dete nije krivicno odgovorno a nema dijagnozu pa ne moze ni u ustanovu. nego sutra lepo u skolu pa na fudbal kao i do sad. il da se ne drzimo zakona pa zdravo i pravo dete smestimo u psihicku bolnicu. al onda opet dolazimo do rasprave da li se po svaku cenu treba drzati zakona, cak i kad omane il zajebati zakon i dete ipak zatvoriti jer sutra moze opet nekog priklati. 

zakon po kome je moguce da niko krivicno ne odgovara za ubistvo mora da se koriguje. ne treba biti ni strucnjak ni genije da bi se to konstatovalo. kako to postici, to je vec pitanje za strucnjake, i to ne samo pravne.

Velika Britanija je ukinula smrtnu kaznu za maloletnike tek oko 1930. U Kneževini Srbiji smrtna kazna nij mogla da se izrekne dok se ne navrsi 21 godina (§58 Kaznenog zakonika iz 1865). 12 godina je bila donja granica krivicne odgovornosti 

• +1 2
  • Haha 1
  • Hvala 2
Posted
3 hours ago, Filozof manijak said:

Zato što je bilo ranije pomenuto da je imao spremljeno.

Mene zanima otkud mu pre svega ideja i plan da pobije decu.

ako bih morao da nagađam onako dokon u vrijeme lockdowna listao je opskurne forume tipa 4chana umjesto da se druži sa svojom generacijom i možda mu je neka budaletina od preko bare dala "savjet" kako da se izbori sa problemom(nemate pojma koliko mračnih ćoškova interneta ima), roditelji koji su jurili karijeru a zapostavili djecu osim kao svoj projekat kojim treba da se hvale kolegama na poslu, ćale kako ima mnogo sposobnog sina koji zna da puca a majka klasična "reci sine teti nešto na algebarskom", nije čudno što je mali pukao

Posted
1 hour ago, radnik said:

Otac, otac, otac.... 

Ima intervju u Republici (STelegraf) sa Andjinim ocem (otac ubijene devojcice) gde prepricava ovo sudjenje roditeljima kk. 

On najvise krivi majku, bezosecajna, hladna, neempaticna itd oca naziva 'ono drvo' ili sirovina, cak ni kk ne krivi toliko, kao majku. 

Procitajte. 

Hoćemo. Meni je još uvek zanimljivo ono, a dato u kratkim crtama, da je VK nazivao KK psihopatom. To mi je dosta zanimljivo

• +1 1
Posted (edited)
3 hours ago, Uskebasi said:

...

Mozda ga je ucio da na spisak stavi takvu decu.

... 

I nacisti su smatrali da ne zele jevrejsku decu u blizini svoje dece, pa ih nisu izbegavali nego progonili. 

Sad smo došli do nacista. Oni Jevreje nisu samo proganjali, već i ubijali. Dakle, dolazimo do tog da te onaj koji te izbegava mrzi i želi ubiti. Kod tebe je izgleda stvar ozbiljna.  

Ima nas koji smo naučeni smo da se od budala sklanja.

Ima vas kojim je prva asocijacije na izbegavanje progon, a druga da vas mrzi i želi da vam radi što su nacisti Jevrejima. 

1 hour ago, Heaviside said:

vidim da si baš zapeo za ovo pa bih da ti ponudim moje viđenje.

Jasno sam naglasio da izuzimam pravnike. Očigledno se lože na advokatsku ulogu. Advokat se stavlja na stranu klijenta, to mu je posao. Za njih je stručni izazov da svakog provuku kroz rupu u zakonu. 

Kod mene važi otprilike ovo:

Kao roditelj dvoje dece, apsolutno bih im strogo zabranio da recimo posećuju decu za koju znam da žive u domu u kome postoje pištolji i municija i čiji roditelji smatraju da nije opasno čuvati ta sredstva za lišavanje života “onako kako to radi prosečan lovac” što kao što vidimo znači da i deca mogu da dođu do njih. Posete sigurno zabranjene, a za ostalo bi se dobro raspitao o samom detetu koje ima pristup pištoljima i na osnovu toga odlučio da li da savetujem decu da ih izbegavaju generalno. Prijavio bih to i policiji, ali nemam poverenja da bi njihova eventualna intervencija trajno promenila načim obezbeđivanja oružja. 

Što se ovog generalizovanog pitanja iz quote-a tiče - nije da pravim spiskove, ali pokušavam da utičem na svoju decu u smislu toga sa kakvim osobama da provode vreme, na koje vršnjake da se ugledaju, kakvo društvo da izbegavaju i to radi svaki roditelj koga poznajem.

Isto 2 deteta. Jedno Kostino godište.

Verovatno sam pogrešio što sam upotrebio izraz opšta opasnost, umesto opasnost, ali jasno sam naglasio da ne mislim na pravnike. Dakle, svako ko smatra da ono što je VK radio nije bilo očigledno opasno i da on ne smosi odgovornost za masakr je teški idiot. Ako mu je OK da se VK provuče onda je ili pravnik, ili idiot. 

Edited by duma
  • Haha 1
Posted
21 minutes ago, pt 2.0 said:
  Reveal hidden contents

...ali za to nema propisanog krivičnog dela?

edit. da li je bilo psihijatrijskog veštačenja roditelja u nekom od procesa, zna li se?

Nema. Ima zlostavljanje i zanemarivanje maloletnog lica i za to su mu osudili majku, ali im je tu osuda još i najklimavija, uzev u obzir kakvi su standardi CSR za adekvatno roditeljstvo u redovnim slučajevima.

I tu je i najpipavije za bilo kakvo dokazivanje, jer to već inklinira totalitarizmu, što se do sad nastojalo izbeći.

Nije bilo veštačenja roditelja, njega su veštačili.

• +1 3
  • Hvala 1
Posted
5 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Velika Britanija je ukinula smrtnu kaznu za maloletnike tek oko 1930. U Kneževini Srbiji smrtna kazna nij mogla da se izrekne dok se ne navrsi 21 godina (§58 Kaznenog zakonika iz 1865). 12 godina je bila donja granica krivicne odgovornosti 

drustva se menjaju bas kao i ljudi. ja nemam utisak da je britanija surovija od srbije prema deci danas i moguce je da se varam. mozda i jeste - al ovo gore ti nije argument ni za sta vec samo crtica iz istorije.

• +1 2
Posted
46 minutes ago, pbg12345 said:

e: jedino ako se vratis na temu, voleo bih cuti za sta bi ti sudio roditeljima, posebno ocu kk

odnosno, za sta smatras da postoji pravni osnov da mu se sudi

ako si vec pisao, promaklo mi je u moru postova

Za neadekvatno držanje oružja što je prekršaj, i to i tu jako nategnuto jer je, koliko sam pročitao iz novina, oružje bilo u koferima pod šifrom, ali u dva od tri šifra za otključavanje ostala nepromenjena.

Posted
6 minutes ago, adam said:

drustva se menjaju bas kao i ljudi. ja nemam utisak da je britanija surovija od srbije prema deci danas i moguce je da se varam. mozda i jeste - al ovo gore ti nije argument ni za sta vec samo crtica iz istorije.

Drustva se menjaju. Ali imaju neke polazne osnove. Ovo moje je je ideja kako je došlo do toga da je u Britaniji granica krivična odgovornosti 10 ili 12 godina. Plus, kod nas je još jak uticaj socijalistickog perioda u zakonodavstvu krivičnom. 

• +1 1
  • Hvala 2
Posted
1 hour ago, pbg12345 said:

sveo sam i obicne kontakte na minimum

Nemoj im to raditi, pls

• Haha 1
  • Tužno 1
Posted

Batica drzao postolje u koferu pod sifrom od jedne cifre, municiju u koferu bez sifre, a sve to u rancu, i sad je nategnuto da li je to adekvatno cuvanje oruzja.

Ne znam ko jos "cuva" u rancu nesto sto nisu knjige za skolu ili stvari za trening. Bice da taj ranac kod njih bio ko ceger za pijacu i da se iznosio iz kuce puno cesce od navedenih par posjeta streljani.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
16 minutes ago, bejzbolka said:

Izgleda da nisu svi u Britaniji oduševljeni time što je granica postavljena na 10 godina.

Age of criminal responsibility must be raised, say experts

https://www.theguardian.com/society/2019/nov/04/age-of-criminal-responsibility-must-be-raised-say-experts

pa ne znam da igde i za sta tog tipa postoji opsti drustveni koncenzus. naravno da ce uvek biti onih koji su protiv. i ako njihovi argumenti prevagnu ili ako/kad praksa pokaze da je bolje drugacije, menjace se. tako drustva funkcionisu.

• Hvala 1