Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
3 minutes ago, nautilus said:

@Moonwalker

pre par godina je bio klinac sa većom količinom praha čiji je roditelj visoki funkcioner policije. isto bilmez od dvadesetak godina bez ikakve potrebe da se petlja u te gluposti. većina njih nema problema sa novcem, imaju da iznajme separe za društvo na desingerici. roditelji su im neka srednja ili viša srednja klasa. površni su ali nisu glupi. hvataju krivine jer su naučili hvatati krivine od vrtića. nije njima trip droga, alkohol, žene, njima je trip da okolini izgledaju kao južni vetar. imidž je bitan i ništa nema vrednosti.

Sve je to tako, ali se bojim da masis jedan drustveni segment koji u odnosu na ovaj o kojem pricas stoji, cenim, u odnosu 10:1 - masu klinacatm  iz uslovno nizih i najnizih slojeva, navucenih na drogu i muljanje sa drogom koji, koje zbog neznanja, koje zbog besparice, koje zbog opsteg stanja beznadeznosti, advokata i iole korektan pravni postupak i ne vide...

O tome da ih policija nekontrolisano maltretira i manipulise njima zarad statistike da ne govorimo...

Njima nije do imidza, radi se o nacinu zivota, a u Srbiji niko, ama bas niko nema svest o rasirenosti droge i njenoj dostupnosti...

Posted

Ja sam i zaboravio da je ovo Božović sudio. 

Posted
1 hour ago, Eleniko said:

samo još ovo - ne poznajem roditelje ubijenih /iako nam se u nekim slučajevima ukrštaju putevi, nije se desilo/ ali bi voleo da sam negde mogao da pročitam šta je njihova percepcija pravde u ovom slučaju, ako je uopšte imaju. potpuno bi mi bilo razumljivo pa čak negde i očekivano da se ljudi posle ovakvog gubitka ugase i da izbegavaju bilo kakvo sećanje ili suočenje sa time, a potraga za pravdom je to možda više od bilo čega.

Ja zapravo poznajem, otac jednog od ubijenih je kolega iz bivše firme... ali se nisam usudio da se dotaknem ove teme.

• Tužno 1
Posted
2 hours ago, Eleniko said:

samo još ovo - ne poznajem roditelje ubijenih /iako nam se u nekim slučajevima ukrštaju putevi, nije se desilo/ ali bi voleo da sam negde mogao da pročitam šta je njihova percepcija pravde u ovom slučaju, ako je uopšte imaju. potpuno bi mi bilo razumljivo pa čak negde i očekivano da se ljudi posle ovakvog gubitka ugase i da izbegavaju bilo kakvo sećanje ili suočenje sa time, a potraga za pravdom je to možda više od bilo čega.

Pa zapravo je njihova borba za pravdu i zajednički cilj, udruženo, jedini način da prežive nekako. To je, na kraju, i najzdraviji mehanizam. 

Nego, evo i ovaj idiot na Cetinju je pokazatelj da pojedinci urade nešto, ali ne i svi, iako su im uslovi života isti. 

Da pucaš u dete, bio sam dete ili ne bio, moraš da imaš duboke felere u glavi, a da ubiješ deset ljudi, nikakve mehanizme samokontrole. 

Posledice daju zaključke. 

Posted (edited)
3 hours ago, nautilus said:

Drugari, poenta sa opštom opasnosti je u tome da je ona neskrivena...

Ta opasnost mora biti jasna i opšta. Ne može biti neprimećena tri meseca.

Da li se u zakonu stvarno pominje da opasnost mora biti neskrivena? 

Da li po vama, otac koji sad vodi dete u streljanju ne izaziva opštu opasnost? 

Svi mi znamo šta je pravi uzrok ovoliko nasilja u društvu....

Jeste popularno da Vučić bude dežurni krivac, ali nije ni on kriv baš za sve. Kostica nije vreme provodio gledajući Pink i slušajući Vučića.

To je normalno ponašanje u Srbiji, mejnstrim. I

Ako ćemo pošteno, za ono što je uradio nije mogao da nađe inspiracije u Srbiji. Takve stvari su se dešavale drugde i tamo je našao inspiracije. Na to nikako nismo mogli da utičemo. 

I onda ti neki malo labilniji klinac ili tatin sin uzme pušku i uradi ono što gleda i čuje. Nisu krivi isključivo njegovi roditelji. Svi smo krivi. 

Krivi smo svi podjednako i roditelji ubijene dece i Kostin otac. 

Slučajno se Kostinom tati desilo da mu dete uzme pištolj i pobije deset ljudi za par minuta. To može da se desi svakom? 

Srećom velika većina nas ne drži oružje, a velika većina onih koji drže nisu obučili labilne klince da budu profi ubice. Dakle, jedite govna s ovim svi smo mi krivi.

Lično mislim da majka ne snosi odgovornost za ovaj zločin. Verujem da bi mnogo njih odgovaralo, ako bi se odgovaralo što dete poželi da ubije nekog. Otac mu je omogućio da ubija i to je drastična razlika.

Moguće je da je Kosta protivpravno lišen slobode. Majka je pokušala da se izbori za njegovo oslobađanje, pa je nastradala. Vučić ju je lično prozivao. Čini mi se i da je rekao da će Kosta ostati zatvoren zauvek, ili bar dok je on na vlasti. To je definitivno skandalozno, a nisam primetio da se nešto mnogo bunilo protiv toga. 

Edited by duma
Posted
53 minutes ago, namenski said:

Sve je to tako, ali se bojim da masis jedan drustveni segment koji u odnosu na ovaj o kojem pricas stoji, cenim, u odnosu 10:1 - masu klinacatm  iz uslovno nizih i najnizih slojeva, navucenih na drogu i muljanje sa drogom koji, koje zbog neznanja, koje zbog besparice, koje zbog opsteg stanja beznadeznosti, advokata i iole korektan pravni postupak i ne vide...

O tome da ih policija nekontrolisano maltretira i manipulise njima zarad statistike da ne govorimo...

Njima nije do imidza, radi se o nacinu zivota, a u Srbiji niko, ama bas niko nema svest o rasirenosti droge i njenoj dostupnosti...

ovo je mit

dugo vremena je heroin bio droga broj jedan u srbiji. danas je to kokain. i to baš kvalitetan kokain. glavni konzumenti više nisu narkomani nego ljudi koji koriste droge rekreativno. voleo bih da vidim statistiku ali iz nekog mog iskustva broj heroinskih ovisnika je u stagnaciji. kokain je eksplodirao. to nije droga sirotinje. to je droga splavova, narodnjačkih klubova po prigradskim naseljima, raznih seminara i tim buildinga. sistem je odlično uhodan i organizovan i nema mnogo kriminala vezanog za drogu.

sirotinja u ovoj zemlji ide u norvešku da cepa drva, čisti kancelarije u nemačkoj i slično. jedini izuzetak je nekakav hronični romski kriminal ali to je mali procenat u odnosu na neki ukupan kriminalitet u srbiji. čak je i klasičan kriminal heroinskih ovisnika u padu. igra se opasno promenila.

• +1 3
  • Hvala 2
Posted
3 minutes ago, duma said:

Da li se u zakonu stvarno pominje da opasnost mora biti neskrivena? 

Jeste popularno da Vučić bude dežurni krivac, ali nije ni on kriv baš za sve. Kostica nije vreme provodio gledajući Pink i slušajući Vučića.

Ako ćemo pošteno, za ono što je uradio nije mogao da nađe inspiracije u Srbiji. Takve stvari su se dešavale drugde i tamo je našao inspiracije. Na to nikako nismo mogli da utičemo. 

Krivi smo svi podjednako i roditelji ubijene dece i Kostin otac. 

Slučajno se Kostinom tati desilo da mu dete uzme pištolj i pobije deset ljudi za par minuta. To može da se desi svakom? 

Srećom velika većina nas ne drži oružje, a velika većina onih koji drže nisu obučili labilne klince da budu profi ubice. Dakle, jedite govna s ovim svi smo mi krivi.

Lično mislim da majka ne snosi odgovornost za ovaj zločin. Verujem da bi mnogo njih odgovaralo, ako bi se odgovaralo što dete poželi da ubije nekog. Otac mu je omogućio da ubija i to je drastična razlika.

Moguće je da je Kosta protivpravno lišen slobode. Majka je pokušala da se izbori za njegovo oslobađanje, pa je nastradala. Vučić ju je lično prozivao. Čini mi se i da je rekao da će Kosta ostati zatvoren zauvek, ili bar dok je on na vlasti. To je definitivno skandalozno, a nisam primetio da se nešto mnogo bunilo protiv toga. 

ideš na blok zbog ovoga. idi u kurac.

• +1 1
Posted
2 hours ago, Eleniko said:

Često roditelji gostuju na tv . Po meni i previše . Pogotovo par njih ,gde pričaju o slučaju  ,kazni ,pravdi ,često na ivici raznih teorija ...  sve je to  potresno za gledanje ali novinari ,gomila televizija treba zadovoljiti glad . I stekao sam utisak da su dosta otvoreni i da se međusobno podržavaju 

Majka od malog  pijaniste je dalja rođaka . Nisam ni znao ,posle su mi ispričali kako šta,a neko od naših je išao na sahranu na  Lešće 

• +1 1
Posted
1 hour ago, duma said:

Nije moguće, nego gotovo sasvim sigurno. On je lišen slobode na osnovu procene psihijatra, a taj psihijatar nema profesionalnu slobodu da zaista kaže šta je njegova/njena procena, već dobija naloge odozgo po političkoj liniji. Takodje psihijatar vodi računa o svojoj koži jer bi bilo kakav problem nakon otpušta bio pripisan psihijatru. Tako da pat pozicija. 

I još jedanput ponoviti da on ako je zatvoren na osnovu procene psihijatra da je opasan za društvo, to je direktno povezano sa potencijalnom odgovornošću roditelja. Kako roditelji mogu biti odgovorni ako je procenjeno da je njihov sin opasan po društvo? 

• Haha 1
Posted (edited)
8 hours ago, duma said:

Po mom mišljenju, ne izaziva. Jedno je nečije lično mišljenje o tome da je nešto "opasno" po okolinu ili društvo, drugo je zakonom propisana radnja izvršenja krivičnog dela.

U članu 278. Krivičnog zakonika navode se tipične radnje kojima se izvršava ovo krivično delo. To su izazivanje poplave, požara, eksplozije i slično. Ono što je karakteristično za sve ove radnje jeste da one stvaraju trenutnu i neposrednu opasnost po veliki broj ljudi. Zakonodavac je ostavio mogućnost i da to bude neka druga "opšteopasna radnja". U ovom slučaju kao radnja izvršenja krivičnog dela određeno je obučavanje deteta da puca. U kom trenutku ovde nastupa neposredna opasnost po veliki broj ljudi? Meni je približnije zakonskom opisu krivičnog dela da ta opasnost nastupa u samoj streljani u trenucima dok dete puca, dakle opasnost po ljude koji se nalaze u streljani, a ne da ona nastupa mesecima kasnije.

Edited by bejzbolka
  • +1 4
Posted
5 minutes ago, bejzbolka said:

Po mom mišljenju, ne izaziva. Jedno je laičko mišljenje o tome da je nešto "opasno" po okolinu ili društvo, drugo je zakonom propisana radnja izvršenja krivičnog dela.

U članu 278. Krivičnog zakonika navode se tipične radnje kojima se izvršava ovo krivično delo. To su izazivanje poplave, požara, eksplozije i slično. Ono što je karakteristično za sve ove radnje jeste da one stvaraju trenutnu i neposrednu opasnost po veliki broj ljudi. Zakonodavac je ostavio mogućnost i da to bude neka druga "opšteopasna radnja". U ovom slučaju kao radnja izvršenja krivičnog dela određeno je obučavanje deteta da puca. U kom trenutku ovde nastupa neposredna opasnost po veliki broj ljudi? Meni je približnije zakonskom opisu krivičnog dela da ta opasnost nastupa u samoj streljani u trenucima dok dete puca, dakle opasnost po ljude koji se nalaze u streljani, a ne da ona nastupa mesecima kasnije.

Ok, prilično je logično to što pišeš. Da li otac onda krši neki drugi zakon? Ili samo vlasnik streljane? Zar otac time ne ugrožava dete na neki način?

Posted
29 minutes ago, bejzbolka said:

Po mom mišljenju, ne izaziva. Jedno je nečije lično mišljenje o tome da je nešto "opasno" po okolinu ili društvo, drugo je zakonom propisana radnja izvršenja krivičnog dela.

Zakon je skup rečenica koje se nađu u istom dokumentu koji izglasa grupa ljudi koji se nazivaju narodnim poslanicima.

Otac koji vodi maloletnika da upražnjava vežbanje upotrebe automatskog oružja i na neadekvatan način osigura čuvanje tog oružja u kući izaziva opasnost po društvo. Kako će to definisati i izglasati narodni poslanici me stvarno ne interesuje previše.

Sećam se da mi pokojni otac, vojno lice u penziji, jednom kategorički nije dozvolio da idem u lov sa dobrim drugom i njegovim ocem i još lovcima jer je kao trebalo da nam pokažu kako se puca (iz lovačke puške), i koliko sam bio ljut zbog toga, a možda neki sedmi, osmi razred. 

A svejedno nije nikad ni pomislio ni izgovorio da mu je sin psihopata, ali eto, ne dolazi u obzir, ako budeš hteo, učićeš kad bude vreme i mesto za to. 

• +1 2
  • Hvala 2
Posted

ja sam imala jednog tetka, pokojni je, njegov sin, moje godište

dečko bio nestašan, ali dečje nestašan

otac totalni ludak, kažnjavao ga grozno, svi u familiji su to znali, niko mu ništa nije mogao, tada nije bilo zakona po kome si mogao da ga prijaviš za nasilje u porodici, mada su neki već razmišljali da i u policiju idu

momak je još super ispao, kakav mu je otac bio ludak

ali, da je taj dečko napravio neko nedelo, tačno znam da bi svi optužili oca idiota i bili bi potpuno u pravu

pravnici izvinite, ali nikada neću shvatiti da ovi roditelji nisu odgovorni

Posted

@MalvoTreba uzeti u obzir i sve ostale okolnosti: seti se u koje si vreme ti odrastao. 

U neka vremena bila je odbrana i zaštita, bila je vojska, bio je lov i gomila nekih -  izvinte me sad - vrlo strogih pravila, da ne kaže ono čega se većina sadašnjih mladih i sredovečnih ježi - autoritarne postavke, ovo smeš, ovo ne smeš. U vojsci imaš sistem pravila, učiš da pucaš, ali ne smeš da prdneš ako ti to kaže onaj iznad tebe.

Današnja deca su mahom odgajana s manje granica nego ranije generacije, a zanemarivanje se ne svodi na prošnju, nego na to da im je dato sve, a malo kontrole. Kao roditelj, i iz drugih uloga, odgovorno to tvrdim. 

Ne znam šta su tačno ustanovili u Kecmanović slučaju, ali verujem da je ovo iznad, pa malo pojačano. Malo se bondujemo, a malo više provodiš vreme sam na igricama, učen si da pucaš, na gajbi imaš oružje. Pišeš listu, planiraš. To je sve proces. Sedi dete u sobi u stanu. 

Šta je sve ostalo, struktura ličnosti koju ne poznajem, ko je s njim u kontaktu od lekara taj je mogao da je proceni, i verovatno jeste. I nešto nekontrolisano a puno agresije sigurno ima, nema tu šta da se ne zna.

Zato ne volim poređenja mi vs današnja deca. Ona su mahom ušuškana, (pre)puštena, agresija nema kanal čak ni da se pofajtaš u blatu kao klinac, ali zato: igrice, mediji, samoća pred kompjuterom. I u ovom slučaju i oružarnica u stanu i osećaj da je u tome bolji od drugih, ima nešto što drugi nemaju, ne znaju, time sebi podiže samopouzdanje, koje je poljuljano nečim s čim se vrlo verovatno rodio, a i vremenom sticao ili pojačavao. 

• +1 2
  • Hvala 2
Posted
9 minutes ago, duda said:

ja sam imala jednog tetka, pokojni je, njegov sin, moje godište

dečko bio nestašan, ali dečje nestašan

otac totalni ludak, kažnjavao ga grozno, svi u familiji su to znali, niko mu ništa nije mogao, tada nije bilo zakona po kome si mogao da ga prijaviš za nasilje u porodici, mada su neki već razmišljali da i u policiju idu

momak je još super ispao, kakav mu je otac bio ludak

ali, da je taj dečko napravio neko nedelo, tačno znam da bi svi optužili oca idiota i bili bi potpuno u pravu

pravnici izvinite, ali nikada neću shvatiti da ovi roditelji nisu odgovorni

Dudo, verovala ili ne, to je bolje po mentalno zdravlje, od prepuštenosti i zanemarivanja u odrastanju, i nepostojanja roditelja ili njegove figure, fizički i psihološki

• +1 1
  • -1 1