Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
Just now, đorđe geprat said:

možda je taj ož služio za odbranu od nekog novog K.K.

au.

• +1 1
Posted (edited)

^daklem, izgleda da za nosenje noza u freakin ribnikar, moze postojati opravdanje u samoodbrani od nekog novog kk, ali je zato pretres ucenika koji su pronasli noz

(umesto da prijave policiji, sa cime se snazno slazem ali dolazimo do paradoksa u rezonovanju, gde je policija dovoljno validna da pretrese ranac ali ne i da zastiti decu od novog kk?!?) - nesto mnogo grdje.

pod uslovom da noz nije podmetnut, jel'te, sto je takodje vrlo izvesnije ( :

Edited by uini
  • +1 2
Posted
14 minutes ago, uini said:

au.

napisah maločas za devojku kojoj je otac kupio biber sprej da nosi u školu. svakakvih mozgova ima. nije napisano u smislu pravdanja već eventualne moguće ideje.

Posted

imam utisak da nam je pretres ovde najveci jeres a znamo sta se desilo pre 9 meseci

samo bih voleo da kao drustvo poredjamo prioritete: pretres = los, debos sa tvitera = debos ali je noz = mnogo mnogo los, u mirnodopskim uslovima svakako ali u ribnikaru je red alert koji nema ko da svira.

• +1 3
Posted (edited)
5 hours ago, Uskebasi said:

Od unošenja noža u školu mnogo je veći problem činjenica da dva učenika pretresaju ranac drugom učeniku. Da se ja pitam, njih trojica bi odmah bili premešteni u druge škole. 

Pretresanje je svakako čin vrsnjackog nasilja koje veoma lako može da bude okidač za tragediju

tradicionalno kod srba, jedan problem ce odmah (ali odmah!) maskirati drugi, isto kao shto je odmah posle ribnikara, vec isto popodne, charshija tabirila uzduz i popreko ideju a shta su oni njemu radili. srbija je izgubila meru bilo chega i svega, chim se neshto desi, svi skachu da neshto brane, da komplikuju izmishljaju i generishu sitna creva u nastupu sveopshte pravednosti. a onda nastupaju ovi relevantni mislioci, glavonja kao fizichka inkarnacija pedje taksiste™ da se gledaju majmuni sebe u zrcalo :dry:

2 hours ago, đorđe geprat said:

pisao sam o devojci kojoj je otac kupio biber sprej i rekao da nosi u školu. možda je taj nož služio za odbranu od nekog novog K.K.

pisao sam i o devojci koja se samoinicijativno ispisala i mirijevske gimnazije i vratila u gročansku. a živi kod bajloni pijace. gledao sam i DW prilog o digitalizaciji škola u švedskoj. kako deca uredno, kad uđu u učionicu, slažu mobilne telefone u kutiju. nezdravo je, izgleda stanje u školama.

ima srednjih shkola u beogradu u kojima se telefoni ostavljaju u kutiju vec dve godine, bez drame i histerije. donela shkola odluku i cao zdravo, poshtujuci valjda osnovne postulate shkole kao takve. niko komentarisao niko pitao.

ed. donoshenje naoruzanja u shkolu je jedan nivo problema, trkeljisanje tashni drugo. i nisu korelisani ama nikako, plus oba su kaznjiva na svom nivou. s jedne strane, glavonjina potreba da bude frajer starog kova, da mu dete jedno nasilje pravda drugim, to ne treba da pripada ovom veku, ali ce u realnosto olakshati minimum polovinu reshenja oba problema. ako iko bude hteo da se bavi, naravno.

Edited by gospa buba
  • +1 4
  • Hvala 4
Posted
On 23. 2. 2024. at 15:58, Svemir Zeka said:

Ako je bilo ko pratio ponašanje učenika i poznaje ih, vrlo lako će doći do odgovora da li je nosio ili mi je podmetnuto.

Međutim, teško da će se o tome pouzdano znati van škole.

Cak i da nije, ne sumnjam da ce ova trojica decaka da obave razgovor sa kvalifikovanim psihijatrom koji ce biti u stanju da lako pronadje sta se i zbog cega desilo. 

E sad, izvestaj u kome postoji i najmanja sansa da je skola, policija ili bilo koji drugi deo drzave i ove bande koja je zasela kriv sigurno videti necemo, tako da sta god nam mediji daju pitanje je koliko ce biti istinito.

Posted

Mnogo pre Ribnikara ja sam lično tražila da se jednom detetu traži da pokaže torbu kad dođe u školu dežurnom nastavniku, jer je u njoj bilo od električnih naprava do pokućnih oštrih predmeta.....kojima je mahano na druge učenike. 

Niko nije hteo to da radi. Ko zna koliko je još puta donela. 

Posted

Važno da su bjena prava ispoštovana. Ne i prava na bezbednost druge dece u školi. 

• +1 1
Posted (edited)
On 25. 2. 2024. at 15:20, gospa buba said:

donoshenje naoruzanja u shkolu

....je treći nivo nasilja, kršenje pravilnika koje podrazumeva disciplinski postupak, obaveštavanje policije i drugih institucija, i moguće isključenje/premeštanje u drugu školu. 

@Shan Janmislim da ljudi ne shvataju da nije posao školskog policajca da redom ili rendom trkeljiše po rancima prilikom ulaza u školu. To je van svake pameti. Tu je da se prijavi nešto (poput ovoga što se postavlja kao pravno ispravno - da su ti klinci došli i prijavili policajcu da taj mali ima nož) ili nešto kao moj slučaj od pre nekoliko godina. Da se za dete za koje se zna šta radi, obavi neka procedura. Ili već nešto treće, što školski policajci i rade već, kao u jednoj od mojih škola, tu je da bude u blizini ako iskrsne nešto). 

Ribnikar je specijalan slučaj i tu je trebalo sve osmisliti potpuno drugačije. Ne znam kako najtačnije. Ali očito da i deca i roditelji tamo pate. 

Što se ovih klinaca tiče, nek pričaju psihijatri...ali ja mislim da su samo hteli da ispadnu hrabri, da su nešto sprečili. Da se pokažu. To su deca, a idu u Ribnikar. Uzmite to u obzir. Hejt prema Glavonji je ovde suvišan, zaista. 

Edited by Svemir Zeka
  • +1 6
Posted (edited)

strava ako je tako

Učenik koji je našao skakavac je nakon raspusta, u prošli utorak, obavestio psihološkinju škole Lidiju Maksić da je kod ovog đaka pronašao nož „skakavac“, na šta mu je ona rekla da, s vremena na vreme, proverava ranac problematičnog đaka i da joj kaže ako ga ponovo nađe.

sjajno. zasto i da ga odmah ne pozove na dvoboj, moze i u ofisu psiholoskinje?

Edited by morgana
  • Hvala 2
Posted
14 minutes ago, morgana said:

strava ako je tako

sjajno. zasto i da ga odmah ne pozove na dvoboj, moze i u ofisu psiholoskinje?

Auuu ja se nadam da je ovo neka "greška u prevodu"...

Posted
1 minute ago, Frank Pembleton said:

Auuu ja se nadam da je ovo neka "greška u prevodu"...

i ja posto je too much i za vucicevu srbiju. ili nije.

• +1 1