Jump to content
IGNORED

Twitter v2.0 - powered by Elon

mustang

Recommended Posts

Posted
5 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

u kontekstu kolonizacije svemira

Kakva bre kolonizacija svemira, pa jos vodjena Svetom Privatnom Inicijativom? :D 

Iole ozbiljna kolonizacija, pocetni koraci barem, oni u dometu danas raspolozivih tehnologija je pos'o za bukvalno Covecanstvo, planetarne resurse nezamislivih razmera, tesko dostizne i finansijski i tehnoloski bilo kom pojedinacnom igracu danas. 

Osim Maska i sarene laze sa Space X i jalovih pokusaja komercijalizacije turistickih putovanja razgledanja radi, svi paralelno - iz razloga politike i prestiza - ponovo otkrivaju davno otkrivene tehnologije, ponavljaju dostignuto kao recimo Kina...

Posted
Just now, Heaviside said:

iznenadio sam se sto je to neko platio i nacinom na koji se tuneli ne koriste, a ne sto je neko uzeo pare da napravi tunel. mislim da sam cuo i za neke druge firme koje prave tunele za pare, a i za firme koje prodaju automobile pa ih ti koristi kako hoces.

Pa platili su za hype i vaporware, a šta su dobili - dobili su. Boring Company se onoliko hvalila da koristi tehnologiju koju im je omogućio SpaceX da kopa tunele brže, bolje, i jače (ispostavilo se sporije i skuplje nego konkurencija), dakle prodavanje cigle se nastavlja. Tako Musk posluje, iz jedne laži u drugu, just keep spinning plates. Zato i kažem da ne bi trebalo ništa da te iznenađuje kad je on u pitanju.

Just now, Heaviside said:

nemoj da mi ucitavas, nisam napisao da je on generalno pozitivan lik nego  da se tri njegove kompanije koje sam nabrojao generalno bave pozitivnim stvarima. 

Izvini, dakle nije pozitivan on lično nego njegov izbor tema - "kul je što je pojeftinio letove u svemir, pogurao razvoj električnih i autonomnih automobila, učestvovao u razvoju sigurnog plaćanja na internetu..."

Problem sa tim je što gotovo ništa nije tačno. SpaceX mu NASA finansira iz javnih fondova, tako da je prilično bezveze hvaliti se što su letovi jeftiniji od onih koje je NASA izvodila pre 50 godina; pogurao je EV razvoj utoliko što je otkupio subvencione kvote stvarnih proizvođača automobila u Kaliforniji a onda to sipao u jednu Teslu, svaka čast; učestvovao u razvoju plaćanja na internetu tehnički jeste, utoliko što je merdžovao svoju raspalu kompaniju X.com sa konkurentskim Confinity, onda se posvađao oko imena nove firme i bio plaćen da izađe iz vlasničkih struktura, da bi kasnije enormno profitirao od deonica kad su drugi ljudi napravili PayPal.

Muskova spin mašina radi neverovatan posao, u glavama ljudi blamarozni neuspesi ostaju zapamćeni kao trijumfalni uspesi. Tako je i sa ovom kupovinom Tvitera - ljudi seire što je Elon najzad pobedio; zaboravljaju da je taj pionir slobodnog izražavanja bio sudski primoran da obavi tu kupovinu.

Ali to nije bitno, bitno je samo da je ušao sa osmehom od uva do uva, sve memujući debilno ("let that sink in!", "Ligma Johnson!") 

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
14 minutes ago, namenski said:

Kakva bre kolonizacija svemira, pa jos vodjena Svetom Privatnom Inicijativom? :D 

Privatna inicijativa koju finansira američki poreski obveznik. 

Slećemo na Mars do 2020 2023 2026, samo sipaj još tri-četiri milijarde, neće da se baci!

Posted
8 minutes ago, namenski said:

kolonizacija možda nije dobra reč za šta god musk može realno da postigne za života, ali mislim da je jasno da mu je fokus na svemiru. a meni je makar jasno da treba da budem zabrinut zbog toga, uzevši u obzir sve ovo o čemu smo pričali. 

inače Asteroid mining startup founded by ex-SpaceX and Virgin Orbit engineers books first test mission with SpaceX

Posted

Može da mu bude fokus koliko hoće, ali teško da će dobaciti dalje od niske orbite :)

• +1 2
Posted (edited)
10 minutes ago, Time Crisis said:

Može da mu bude fokus koliko hoće, ali teško da će dobaciti dalje od niske orbite :)

pazi znam da sve ovo zvuči kao zaplet lošeg sci-fi filma iz pedesetih, ali tako uglavnom zvuče sve muskove ideje. nije mi toliko pitanje dokle će da dobaci, nego koliko njih će se žrtvuje da tu stigne. a i brine me zaostavština koju će da ostavi za sobom na tom polju.

Edited by Pokojni Ruxin
  • +1 1
Posted (edited)
5 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

pazi znam da sve ovo zvuči kao zaplet lošeg sci-fi filma iz pedesetih, ali tako uglavnom zvuče sve muskove ideje. nije mi toliko pitanje dokle će da dobaci, nego koliko njih će se žrtvuje da tu stigne. a i brine me zaostavština koju će da ostavi za sobom na tom polju.

Mislim svaka čast ako će da izrudati asteroid, ali rekao bih da smo decenijama daleko (ako ne i više) od toga. Mada i na greškama se uči, tako da ako ništa drugo oni koji dolaze će imati šta da proučavaju

Edited by Time Crisis
Posted (edited)

Куповина твитера му је најглупља идеја икада, платити мрежу са "језичком економијом" у свом језгру настанка (пише се кратко, најпопуларнији твитераш постанеш ако се са минимумом речи анонимно наругаш свима редом) је једна баш неинвентивна куповина, ако се већ залаже за убрзану еволуцију човечанства ту је скроз промашио... Фејсбук и инстаграм су буквално генијални изуми у односу на твитер заједницу, чак су и форум и блог у односу на твитер један изумитељски напредак - и ако су из сасвим друге декаде интернета. 

Edited by Duhovnost, ljubav i med
  • Tužno 1
Posted

@Weenie Poohjel ima neki američki biznismen ranga Maska koji ti je prihvatljiv? Cukeberg, Bezos...lupam. kakav ti je stav o njima? Meni je od svih njih Mask najprihvatljviji ali moguće da nekog ne znam. Pitam zato što me zanima koji ti je baseline. Da li je Mask veći prevarant od drugih ljudi svog profila ili jednostavno imaš problem sa svima njima? 

Aj i da ti odgovorim vezano za teme. Da, kul su mi teme. Definitvno više kul od online prodavnice, društvenih mreža, ajfona 723 extreme pro 12, kupovine i prodaje akcija, posla sa nekretninama, naftne industrije, duvanske industrije, konditorske industrije...

O tome da je sve na prevaru sam pisao, o Tesli i površno o nekim tehničkim aspektima pa ne bih da se ponavljam. Ne slažemo se i to je OK, sa tim da sam što se Tesle tiče ipak donekle tehnički potkovan i jednostavno nije tačno da je ta kompanija neka prevara.

Posted
1 hour ago, Heaviside said:

Znam detalje skandala sa VW, moja bivša firma je bila uključena, ali nisam shvatio kakve veze on ima sa Teslom pa sam pomislio da misliš na nešto drugo. Nije isto varanje na obaveznim testovima za emisiju gasova i dobijanje sumnjivih  subvencija. Prosto nije tačno da "Teslu nagrađuju za ono za šta su VW kaznili", koji siguran sam u svojoj istoriji od početka svog razvoja pa do sada od svoje države nije dobijao nikakvu podršku :fantom:

Može da se skrati vreme testiranja virtualnim testiranjem i svi proizvođači to rade u većoj ili manjoj meri. Skraćivanje vremena na testbedu im je jedan od glavnih aspekata digitalne transformacije. Ja ne znam da li je Tesla prebza u nečemu, verujem ti da jeste. Prave više propusta od staaarih OEM-ova što je i očekivano za takvu kompaniju. 

Samostalna voznja automobila npr. nije ni blizu toga da bude u masovnoj upotrebi, i zvanicno ni Tesla ne podrzava, ali postoji gomila namigivanja musteriji da je to to i da vredi para. Pocevsi od imena Autopilot. Kad sam citao review nekog vec Tesla modela jos pre 6-7 godina, reviewer je maltene u prvom pasusu rekao da mu je prisao komsija i pitao "jel to auto koji se vozi sam". Takve stvari nisu slucajne, pravi se hype i usadjuje ljudima u glavu. A u stvarnosti nesto sto ni u ludilu nije spremno se koristi i ljudi ginu. Bio je onaj zaposleni u Tesli koji je vozikao po gradu i pokazivao na YT-u da "autopilot" prilicno cesto gresi i onda je dobio otkaz.

Musk je vrlo vest u marketingu i manipulaciji. Nije npr. nikad skroman i ne okolisa, nego jase na talasu neceg popularnog i obecava revoluciju koja samo sto nije iza coska. Spisak stvari koje je obecavao i koji nisu ni blizu bilo cega je frapantan i sto je najgore od svega, nikad nisu ni bili opcija. Npr. "zamena baterije" - to su predstavili da bi mogli da uzmu vise para, jer je Kalifornija povecala subvencije za vozila koja imaju punjenje baterije ispod 15 minuta. U stvarnosti to nije bilo moguce nigde, ljudi su cak isli tamo gde je bilo toboz moguce i kad su nastali veliki redovi na supercharger stanicama, onda su doveli DIZEL generatore da ljudima pune aute strujom. Za Hyperloop je u biografiji rekao da je izbacio tu ideju kad su u Kaliforniji poceli da planiraju nove zeleznicke linije. Nije veliki korak odatle da je to samo jos jedan primer manipulacije i uspesnog koriscenja medija, politike itd, ciji je cilj da on ostvari korist.

Mislim da smo s njim u nekoj vrsti carevo novo odelo situacije. Samo sto danas vise maltene nikom nije u interesu da kaze da je car go, jer su velike pare investirane u celu pricu. Sto je i bio cilj svih lagarija, sarmiranja i ostalih foliranja. Fake it till you make it.

• +1 8
Posted (edited)
23 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Куповина твитера му је најглупља идеја икада

a jel većina elonove moći i bogastva ne dolazi sa twittera? tu se prevashodno stvorio cult of elon, a bez cult of elon nemaš automobilsku kompaniju koja proizvodi vozila koliko tesla a vrednija je od toyote, volkswagena, daimlera, forda i GM-a....zajedno. nemaš opciju da napraviš nagluplji javni prevoz na svetu i budeš nagrađen za to. nemaš armiju fanova koji te brane kad nešto što je oduvek bilo besplatno na internetu kreneš da naplaćuješ. zamisli da zuck uvede fejsbuk pretplatu i da imaš komentare od 200k lajkova koji podržavaju naše pravo da sipamo pare u džep milijardera. totalni bizar.

jeste da sve ovo deluje impulsivno, i reklo bi se da je debelo preplatio jer je nateran, ali ne zvuči mi kao najgora ideja na svetu kontrolisati sve to. 

Edited by Pokojni Ruxin
  • +1 3
Posted
3 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

a jel većina elonove moći i bogastva ne dolazi sa twittera? tu se prevashodno stvorio cult of elon, a bez cult of elon nemaš automobilsku kompaniju koja proizvodi vozila koliko tesla a vrednija je od toyote, volkswagena, daimlera, forda i GM-a....zajedno. nemaš opciju da napraviš nagluplji javni prevoz na svetu i budeš nagrađen za to. nemaš armiju fanova koji te brane kad nešto što je oduvek bilo besplatno na internetu kreneš da naplaćuješ. zamisli da zuck uvede fejsbuk pretplatu i da imaš komentare od 200k lajkova koji podržavaju naše pravo da sipamo pare u džep milijardera. totalni bizar.

jeste da sve ovo deluje impulsivno, i reklo bi se da je debelo preplatio jer je nateran, ali ne zvuči mi kao najgora ideja na svetu kontrolisati sve to. 

Jeste, ali to sve je imao i pre kupovine. Sad ima vise desetina milijardi manje i kredit gde su kamate oko milijardu godisnje. I to sve za firmu koja gubi stotine miliona godisnje.

Posted (edited)
44 minutes ago, Heaviside said:

@Weenie Poohjel ima neki američki biznismen ranga Maska koji ti je prihvatljiv? Cukeberg, Bezos...lupam. kakav ti je stav o njima? Meni je od svih njih Mask najprihvatljviji ali moguće da nekog ne znam. Pitam zato što me zanima koji ti je baseline. Da li je Mask veći prevarant od drugih ljudi svog profila ili jednostavno imaš problem sa svima njima? 

Istina je da imam problem sa svima njima sa ideološke strane, utoliko što smatram da bi svet bio bolje mesto ako bi ih neko negde jednog dana postrojio uza zid i... temeljno saslušao kako bi se ustanovilo kršenje tržišne etike. 

Musk je tu ipak unique case™ po više osnova, za mene lično najmanje prihvatljiv. Pre svega zato što ga je nemoguće držati to account po pitanju bilo kog proizvoda, usluge, ili čak obećanja - čovek pliva u lažima, uspešno demonstrira tačnost one stare izreke "There's no such thing as bad publicity", horde sledbenika kliču u ekstazi šta god da kaže ili uradi. 

Lik i delo Elona Muska savršeno oslikavaju u kakvom se jarku nalazi društvo pod čijim jarmom živimo. Fantazija o genijalnom inovatoru, filozofu-industrijalcu čija će vizija™ osloboditi malog čoveka stega opresivne birokratije i moralizatorskog kolektiva... dobila je svoje otelotvorenje u jednom teškom mediokritetu i besramnom samo-promoteru koji po hiljadu puta za redom pokušava da proda ciglu.

Realno, da čovek ne postoji, trebalo bi ga izmisliti. Hteli ste Džona Galta, dobili ste Ilona Maska - jebite se svi zajedno.

Edited by Weenie Pooh
  • +1 1
Posted
4 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

a jel većina elonove moći i bogastva ne dolazi sa twittera? tu se prevashodno stvorio cult of elon, a bez cult of elon nemaš automobilsku kompaniju koja proizvodi vozila koliko tesla a vrednija je od toyote, volkswagena, daimlera, forda i GM-a....zajedno. nemaš opciju da napraviš nagluplji javni prevoz na svetu i budeš nagrađen za to. nemaš armiju fanova koji te brane kad nešto što je oduvek bilo besplatno na internetu kreneš da naplaćuješ. zamisli da zuck uvede fejsbuk pretplatu i da imaš komentare od 200k lajkova koji podržavaju naše pravo da sipamo para u džepu milijarderu. totalni bizar.

И Едисон је плаћао новинаре да кажу да само што није завршио сијалицу, иако ни сам није био сигуран да ће да је заврши, ипак је завршио. И Тесла је патио од вишка самопоуздања, много шта што је замислио било је неоствариво, а он је медијски представљао да ће то сигурно да заврши (интимно, он је веровао, није био сасвим сигуран, али је морао да привуче новац ка својим идејама) . Али чињеница је да пропадаш у индустрији ако не завршиш, не склопиш оно што си обећао / замислио, а овај лик за сада склапа те електричне аутомобиле као што је обећао. Не идеализујем га, али нема тог медија који ће да те спасе ако немаш добар производ. Многи су у прошлости и у ауто индустрији били љубимци медија, па су пропадали када потрошач није хтео такав ауто.

Posted

sklapa, ali ne ono što je obećao

što se tiče propadanja ako nemaš dobar proizvod, tek to nije tačno

na tržištu su do sada bolje prolazili loši proivodi, tržišta visoko kvalitetnih proizvoda su često marginalna

• +1 4