Venom Posted November 29, 2023 Posted November 29, 2023 Boring i tuneli su nebuloza, ali nije na berzi. Ta procena vrednosti je samo na papiru tj teoretska. Investitori su do sada samo ulagali. Moguce da ce da je utopi u Teslu kao onaj propali SolarCity.
radisa Posted November 29, 2023 Posted November 29, 2023 42 minutes ago, Weenie Pooh said: Kucamo na vrata zaboravljenih kompanija - gde su šta rade tuneli ispod gradova? Boring Company stoji dobro na berzi, cene je na $7bil (sedam milijardi dolara!) što je čini 17. građevinskom firmom na svetu, iako gubi novac na sve strane i ništa živo ne gradi. Boring se bolje kotira od pravih firmi koje zarađuju 4-5 milijardi godišnje gradeći stadione i aerodrome. Kako i zašto, imajući u vidu da su do sada sagradili samo onaj tunelčić od dve milje između hotela i sajamske hale, kroz koji se posetioci taksiraju vrtoglavih 40 na sat? Pa, jednostavan odgovor bio bi venture capital. Namlatili su skoro 800 miliona od investitora koji se uzdaju u Elonovu game-changing tehnologiju, od nepostojećih AI vozača do nepostojeće svemirske tehnologije za bušenje tunela. Knowhow im je doduše upitan, bivši zaposleni kažu da inženjere građevince nije tako lako navući kao u nekim drugim branšama (npr. dizajn samoeksplodirajućih raketa). Ovi su više down to earth, što bi se reklo, pa nisu baš spremni da upropaste svoju reputaciju radeći za građevinsku firmu koja ne gradi ništa osim šarenih laža. Fantazmagorične projekte im otkazuju svi redom - Teksas, Ilinois, Florida, Merilend... samo Vegas je do sada bio spreman da podrži Boring, i nije se usrećio: sagrađeno je samo 2.4 od planiranih 68 milja tunela, brzina im je manje od trećine obećane, a tranzitni opseg mizeran. Ipak, najveći problem je to što je Elon izgleda izgubio interes za tunele. Ako bi ga kojim slučajem povratio, nije isključeno da proda neku novu laž nekim novim gradovima, pa evaluacija ove potpuno beskorisne firme skoči sa 7 milijardi na 70, što da ne. Monorail 21. veka? 3
Weenie Pooh Posted November 29, 2023 Posted November 29, 2023 Da, doduše to je više Hyperloop, ali cela karijera mu na tome počiva. Proda maglu pa zapali na sledeći projekat dok se Vlasi ne dosete.
mustang Posted November 30, 2023 Author Posted November 30, 2023 (edited) Ups, bas slucajno Tesla najprodavaniji EV i USA i sire Ups, uuups, bas skucajno SpaceX najtrazeniji za slanje satelita Edited November 30, 2023 by mustang 4
Shan Jan Posted November 30, 2023 Posted November 30, 2023 (edited) Statistika je kao bikini... kad malo prosiris search na sve ekoloske pogone onda ih siju neki tamo Kinezi a Tesla zauzima sjajnih 13% market share-a iako "vredi" vise od svih drugih zajedno (koji btw prave i one druge automobile koji cine vecinu danasnjih kola): https://insideevs.com/news/651978/world-top-ev-oem-sales-2022q4/ SpaceX je strateski drzavni resurs, tu je tesko reci ko je bolji i koliko sta kosta jer svako (USA, EU, Rusija, Kina, Indija, Japan...) pravi svoje rakete i drzi se njih. U SpaceX-u ne mozes da radis ako nisi USA sitizen i ako nisi prosao kontrolu, to dovoljno govori koliko su globalna a koliko sustinski drzavna kompanija. No meni tu nije jasno nesto drugo a to je ovo vezano za berzu - svako sa imalo mozga zna da je Tesla precenjena i opet ulazu u nju kao blesavi. Nije to nikakav novi trend, kao sto se ranije ulagalo kao blesavo u neke druge stvari za koje se postavljalo pitanje da li ce ikada da vrate profit. Pardon, za koje se zna da su precenjene i da nikada nece vratiti ulozeno. Sta se desilo sa konzervativnim investiranjem u stvari koje znas da rade? Tipa, sumnjam da ce iko da izgubi sve novce ovog sveta ako investira u Tojotu. Ono, jeste da mozda nece biti neki bum ali imas stabilan rast. I nisu samo nahajpovani avarage joe tipovi koji to rade, ozbiljne investitorske kuce, banke, svi su u toj igri... Nekako sumnjam da su toliko tupavi, verovatno postoji mehanizam da kad se sve srusi po petstoti put da se izvuku dok mi ostala raja postajemo sve siromasniji i siromasniji. Edited November 30, 2023 by Shan Jan 1 1
mustang Posted November 30, 2023 Author Posted November 30, 2023 (edited) Ja u klin ti u plocu. Volim tvoja pisanija samo nesto sve cesce ne slusas sagovornika. Za deonice, bolje kupi jos dok su ispod $300, nece od januara biti vise. Sad ce u decembru da krene dump zbog poreza sto mora da se poplaca.... I Toyota i Mazda CEOs izjavili da ga ne mogu stici sa EV vozilima. Platezno i tehnologijom ne mogu da mu izadju na crtu. Tesla je, bar u USA, dominantan i niko ga ne moze prejebati u sledecih 5 godina. Cak i BYD kola da uvezu u usa bice otpora prema kinezima. Ne zato sto smo "rasisti" nego im se jednostavno ne veruje. Ljudi se kunu u Teslu. Sta drugo da ti kazem....plus da ne pricam sto se nigde ne reklamira. Osim Hertz rent a car. Znaci sve po preporuci. Ne znam ni jednog Tesla vozaca koji ne voli taj auto. A po meni samo kad mu dupe gledam gepek gap mu nije simetrican levo i desno. Ja cu da cevcim benzinac, mozda hibrid, dok god mogu. Ne znam koji ce sledeci auto da mi bude al mora CUV/SUV. Ubi me ovo ulazenje i izlazenje iz normalnog auta. Kada smo kod Wlina, xuli sta je izjavio za one koji nece vise da se reklamiraju i sta je rekao Bobu (Bob Iger- Disney peivremeni CEO)? Edited November 30, 2023 by mustang 1
Venom Posted November 30, 2023 Posted November 30, 2023 Nego, Twitter. Ne znam za normalne ljude, ali vidim da ga polako napušta dosta ljudi poznatih iz oblasti koje nisu toliko za široke narodne mase. Ili kompletno gase nalog ili sve manje pišu. Ne super poznati i sa milionima pratilaca, nego recimo ljudi sa 30-100k pratilaca koji su pokrivali neke konkretne teme. Neki ljudi koje sam pratio su samo nestali. Uglavnom Twitter je sve više septička jama desnog ekstremizma, nekako kao što se i očekivalo. 3
Lord Protector Posted November 30, 2023 Posted November 30, 2023 Quote Zadnjih par nedelja Media Matters je napravio hajku protiv X i Elona što je dovelo do odliva oglašivača . Onda je Elon ušao u algoritam i dokazao da je Media Matters namenski i maliciozno manipulisao podacima. Naime, Media Matters je napravio tzv. burner account i sa tim nalogom iskljucivo zapratio neonaci, white supremacy, holocaust deniers, itd. organizacije. Onda su refreshovali njihov nalog izmedju 10-15 puta u minutu dok na kraju nisu pocele da se pojavljuju reklame Koka Kole, Pepsija, Mekdonaldsa, pored neonacistickih poruka. Onda su sa screenshotovima tih reklama pored neonaci postova poceli da satanizuju Elona. Mislim generalno ne volim ni Elona ni Trampa, ali kad ih toliko svi satanizuju i napadaju, ovog drugog pokušavaju i da zatvore, sigurno rade nesto dobro u borbi protiv duboke drzave. Jel ovo gore tačno za Media Matters? 2
mustang Posted November 30, 2023 Author Posted November 30, 2023 (edited) 14 minutes ago, Lord Protector said: Jel ovo gore tačno za Media Matters? Jeste. Zaboravih da dodam da je neko iznad ranije napisao kako ozbiljni ljudi nestaju sa X, diskutabilno je koliko su ozbiljni. I vecina se vrati jer bolje platforme nema ako se zeli koliko toliko otvorena diskusija. Rumble je najslobodniji ali nije dovoljno popularan. X je najpopularniji iako i dalje cenzurise i leve i desne. Ostali ne mogu da se porede kao ni MSM ni novine. I to vam je realnost. Cim krenu big guys da seru o X, znajte da se boje sta ce sledece da izleti od skandala a vreme je da se pojaca ogranicavanje sloboda govora zbog izbora. Edited November 30, 2023 by mustang
Lord Protector Posted November 30, 2023 Posted November 30, 2023 (edited) 9 hours ago, mustang said: Ljudi se kunu u Teslu. Sta drugo da ti kazem....plus da ne pricam sto se nigde ne reklamira. Osim Hertz rent a car. Znaci sve po preporuci. Ne znam ni jednog Tesla vozaca koji ne voli taj auto. Zet i sestra žive u Hjustonu, imaju Teslu, pored par drugih automobila. Zet je prezadovoljan, ima samo reči hvale. Npr. troškovi održavanja su mnogo manji nego kod SUS vozila. Edited November 30, 2023 by Lord Protector 1
mustang Posted November 30, 2023 Author Posted November 30, 2023 Nema troskova uopste. Pitam se na koliko menjaju kocnice
Lord Protector Posted November 30, 2023 Posted November 30, 2023 (edited) Ima aplikaciju na telefonu kojom se konektuješ udaljeno na automobil, pališ svetla, možeš da ga upališ, gledaš na kameru u autu. kao sa onom japanskom igračkom-ljubimcem Tamagočijem. Opasna zaraza edit: ako slučajno zaspiš za volanom, ima opcija da skrene sa puta, nađe prvi parking, i sačeka da se gazda probudi Edited November 30, 2023 by Lord Protector 1
mustang Posted November 30, 2023 Author Posted November 30, 2023 (edited) Ovo za spavanje nisam znala sjajna stvar. Ovo ostalo, samo bez kamere da gledas kroz app, ima vecina novijih poluluksuznih auta. I da ga palis, gasis, javlja da ti prozori nisu zatvoreni. Ja sam bila u srbiji a muzu nesto trebalo iz kola, auto je u usa, otkljucam i zakljucam preko app. Milina. Isto prati gde idem, lokacije itd...i na zalost kakav sam vozac ocenjuje me ladno Volela bih da svi automobili mogu da imaju AC u kolima da radi bez da auto radi. Ono, kad ostavis kuče/dete po vrucini u autu da skoknes nesto da kupis. Edited November 30, 2023 by mustang
Lezilebovich Posted November 30, 2023 Posted November 30, 2023 1 hour ago, Lord Protector said: Jel ovo gore tačno za Media Matters? Mislim da je ta tvrdnja zdravo za gotovo preuzeta od Elona. valjda da ih je tuzio, pa cemo videti
Recommended Posts