Venom Posted August 14 Posted August 14 Osiguranje takođe nije deo srpskog mentaliteta. Ne mož ti Srbina zajebat. 1
Venom Posted August 14 Posted August 14 1 minute ago, JozoMujica said: Prozori ne stoje pod istim uglom u odnosu na grad kao solarni paneli a postoji i nešto što se zove roletne. A ako kvadrat solarnog panela košta koliko i kvadrat stakla za prozore, javi gde ima, odmah prekrivam krov. Ja stvarno ne znam ko se ovde zaglavio u algoritmu. Ti, zato što konstantno prenosiš nebuloze koje se plasiraju s ciljem da sve ostane kako je sad. Sve te gluposti su u poslednjih 20 godina demantovane, kako se jedna demantuje, puste se tri nove. Paneli traju samo 20 godina (nije tačno), ne može da se dobija više od 4% struje iz obnovljivih izvora (nije tačno), vetrenjače ubijaju ptice (nije tačno). Mogu do prekosutra ovako. Ti k'o Elon milijarder koji se predstavlja kao pokret otpora. Jedino ti fale milijarde, ali si osim toga s obe noge u sistemu. Ako nisi i stvarno si tako slobodno misleći kako sebe očigledno vidiš, jel misliš da je i dalje problem to što si rekao nakon što ti je postovano koliko košta osiguranje? Nisu pod istim uglom, ajde. A šoferšajbna, pod kojim je uglom ona, jel se ni automobili isto ne isplate zbog srpskog grada. Čudo da smo živi kad si ti razumna inteligencija. 1
SNARC Posted August 14 Posted August 14 Automobila ucukanih od grada koliko hoces unaokolo..ali se krecu. Panel ako ga grad razbije...mosh ga jebat. 1
JozoMujica Posted August 14 Posted August 14 9 minutes ago, Venom said: Ti, zato što konstantno prenosiš nebuloze koje se plasiraju s ciljem da sve ostane kako je sad. Odakle prenosim, šta pričaš, kakvim ciljem? Jebote, zvučiš kao prodavac sa telešopa a ovamo nekog optužuješ da prenosi nešto. Već šest godina se preračunavam oko ugradnje solarnih panela i još uvek ne mogu da dođem do formule po kojoj bi mi se u Srbiji isplatili u roku kraćem od desetak godina. Jedva čekam da me neko ličnim iskustvom uveri da se isplati, dakle evo, imaš priliku, reci mi koju si površinu ugradio na svoju kuću, koliko proizvodiš mesečno, za koje vreme ti se investicija isplatila? Mogu da prihvatim da grešim, samo ajde malo da izađemo iz domena teorije, daj podatke da računamo. 2 1
gone fishing Posted August 14 Posted August 14 prvo treba dobro pročitati šta piše sitnim slovima u tom ugovoru - našim osiguranjima verujem manje nego političarima - komša je pre 20 godina kupio nov auto, par meseci kasnije je pao grad i ulubio mu krov i haubu, on je imao ful osiguranje i valjda očekivao da će dobiti nov auto ili u najmanju ruku novu haubu i krov, avaj osiguranje se ponudilo da mu plati farbanje tih elemenata, te i danas vozi kola sa tragovima od tog grada pre dve decenije, nije hteo da rizikuje mu farbar promaši nijansu boje na novim kolima, a i taj lak nikada nije kvalitetan kao fabrički 2 1
Shan Jan Posted August 14 Posted August 14 Ma da, znam ljude koji su osiguravali vocnjake bas protiv grada da bi ih izigrala osiguravajuca kompanija pozivajuci se na neka sitna slova da se osiguranje ne isplacuje u slucaju da nije proglasena nepogoda od strane vlasti. Jebeni govnari, nikad se ne bih pouzdao u nase osiguranje za bilo sta. 6 1
Venom Posted August 14 Posted August 14 37 minutes ago, JozoMujica said: Odakle prenosim, šta pričaš, kakvim ciljem? Jebote, zvučiš kao prodavac sa telešopa a ovamo nekog optužuješ da prenosi nešto. Već šest godina se preračunavam oko ugradnje solarnih panela i još uvek ne mogu da dođem do formule po kojoj bi mi se u Srbiji isplatili u roku kraćem od desetak godina. Jedva čekam da me neko ličnim iskustvom uveri da se isplati, dakle evo, imaš priliku, reci mi koju si površinu ugradio na svoju kuću, koliko proizvodiš mesečno, za koje vreme ti se investicija isplatila? Mogu da prihvatim da grešim, samo ajde malo da izađemo iz domena teorije, daj podatke da računamo. Nemaš ti cilj nego oni koji ti šapuću u uvo. Kao što rekoh, ti ovde ponavljaš propagandu koja se viđa na milion drugih mesta i koja varira zavisno od toga da li je demantovana ili ne. Sad je aktuelno kako eto grad udara, strašno. Do pre godinu dve su paneli trajali samo 20 godina itd. Ništa od toga nije tačno. U Srbiji se gotovo sigurno ne isplati pojedincima, zato što je cena struje neekonomska (što ima svoje prednosti ali nije tema ovde). Ali se isplati EPS-u umesto da skupo plaća iz uvoza. U računicu za pojedince ulaze sledeći faktori: * Cena struje koju plaćaš po kilovatu, ja je plaćam oko 30c za kwh * Cena same struje u odnosu na sve ostale dažbine. Kod mene ih ima kamara jer je sve na računu. Nadoknada za korišćenje mreže, porez ovaj, onaj, PDV, koncesije za opštine (korišćenje zemljišta za mrežu npr). Ti dodatni troškovi su nekad išli i do 75% cene po kwh, sama struja je bila mali deo. Danas je manje, ali je i dalje značajno. Iz toga proizilazi da sve te troškove ne plaćaš ako koristiš svoju struju. Koliko su u Srbiji ne znam * Cena proizvodnje struje na duži rok. U to ulazi ceo sistem (paneli itd), ali i postavljanje na krov itd. U glavi imam oko 10c po kwh, ali to sigurno zavisi i od sredine. Ljudski troškovi tu dominiraju, radnici moraju da se penju na krov da postave sistem od 10kw. Logično je to manji udeo u ukupnom trošku ako isti ljudi postave više megavata negde u polju za neku komercijalnu instalaciju * Cena struje koju dobijaš kad je ne potrošiš nego je proslediš u mrežu. Kod mene je 8c kwh (ako nisu promenili) U tom smislu ako uglavnom koristiš struju iz mreže ne isplati se, ja bih je plaćao 10c da proizvedem kwh i prodavao za 8c. Ali ako uspem dovoljno značajan deo da potrošim sam, platio sam 10c umesto 30c. Onaj ostatak što prodam mreži je samo bonus. Jedan faktor je i inflacija, ovih 10c koje te koštaju sad znači 10c i za 20 godina. Tad kwh iz mreže možda bude i 2e. Ne znam koliko se u Srbiji dobija za cenu po kwh, ali moj utisak je da se ne isplati ako je EPS prodaje tebi za 7-8 dinara. Jedan način na koji bi se i u Srbiji sigurno isplatilo je da imaš staro brojilo koje se vrti unazad kad ubacuješ struju u mrežu. Ali to nije dozvoljeno i kažnjivo je, jer umanjuješ broj potrošenih kilovat sati, a u cenu ulazi i PDV i mnogo toga drugog što onda defakto uzimaš od države. Digitalna brojila koja su neophodna broje odvojeno šta si povukao i šta si ubacio. Doduše to sve nema veze sa onim što sam napisao. Troškovi EPS-a su mnogo manji po kwh nego fizičkih lica i za Srbiju je bilo isplativo da to radi još pre tri godine umesto da sad troši pare na uvoz. Padao grad na panele ili ne. 1 1
Venom Posted August 14 Posted August 14 Što se tiče ljudskih troškova dobar primer je Nemačka. Od prošle godine su dozvolili instalaciju do 800w bez dozvole. Sad sam pogledao i sa svim potrebnim materijalom (može i na balkon npr.) paket košta oko 450e (možda ima skupljih ili jeftinijih, pogledao sam prvi). U paketu su dva panela, invertor dc-ac, materijal za montažu itd. ali uradi sam varijanta. Za instalaciju sistema na krov od 4KW našao sam ponudu od 8k evra. 5x kapacitet i skoro 20x veća cena.
igoraki Posted August 14 Posted August 14 Uveli su digitalna brojila, bar po bg koliko znam, ali da, sa ovakvom lopovskom državom nema smisla ni razmišljati o tome, ja bih lično rado stavio solarne panele pošto se grejem na TA peć, pa bi mi značilo da oborim cifru zimi... 1
JozoMujica Posted August 14 Posted August 14 21 minutes ago, Venom said: U Srbiji se gotovo sigurno ne isplati pojedincima, zato što je cena struje neekonomska (što ima svoje prednosti ali nije tema ovde). Pa što se onda svađaš sa mnom kad sam isto to i ja napisao? Grad sam pomenuo kao dodatni sjebavajući faktor, jer čak i da se nekako napravi računica da se prozjuming isplati, cela može da padne u vodu za deset minuta ozbiljnog grada. Nego meni iz ovoga što si pisao izgleda da ti na svoju kuću nisi još stavio solarne panele a ovamo nagovaraš druge? 2
Venom Posted August 14 Posted August 14 6 minutes ago, JozoMujica said: Pa što se onda svađaš sa mnom kad sam isto to i ja napisao? Grad sam pomenuo kao dodatni sjebavajući faktor, jer čak i da se nekako napravi računica da se prozjuming isplati, cela može da padne u vodu za deset minuta ozbiljnog grada. Nego meni iz ovoga što si pisao izgleda da ti na svoju kuću nisi još stavio solarne panele a ovamo nagovaraš druge? Zato što pričam o EPS-u, a ne fizičkim licima. Verovatno ti je promaklo, napisao sam samo osamdeset puta +-. Koji lik jbt. Da imam kuću stavio bih, u iznajmljenom stanu je malo teško, mada možda treba da pitam nekog genijalnog Srbina za neš Srbina zajebat varijantu kako i to može. Ali ne nagovaram nikog ni na šta, svako je slobodan da radi šta hoće. Osim onih zaglavljenih u Elonovom algoritmu, što misle da imaju slobodnu volju i slobodne misli, a samo ponavljaju šta treba.
JozoMujica Posted August 14 Posted August 14 30 minutes ago, Venom said: Zato što pričam o EPS-u, a ne fizičkim licima. Verovatno ti je promaklo, napisao sam samo osamdeset puta +-. Koji lik jbt. Da imam kuću stavio bih, u iznajmljenom stanu je malo teško, mada možda treba da pitam nekog genijalnog Srbina za neš Srbina zajebat varijantu kako i to može. Ali ne nagovaram nikog ni na šta, svako je slobodan da radi šta hoće. Osim onih zaglavljenih u Elonovom algoritmu, što misle da imaju slobodnu volju i slobodne misli, a samo ponavljaju šta treba. E, i ja da sam direktor EPS-a isto bih stavio, jebeš grad, i ako ih polupa platiće narod kroz fantomske stavke na računu. Samo neće da me pitaju za savet, kao što neće ni tebe. Da smo Eloni, pitali bi možda obojicu, samo ne znam kako se on našao u ovoj priči. 1
Venom Posted August 14 Posted August 14 Ti opet o gradu . Jeftinije je od postojeće situacije i svih alternativa, što je za njih jedino bitno. Znam da Elonov algoritam drugačije poručuje, ali nije u pravu. Narod plaća ovo sranje što imamo sad, samo ne na računu za struju.
3opge Posted August 14 Posted August 14 u Americi je stavljanje panela "za dzabe" na krov ozloglasena pljacka, funkcionise tako sto ti posle postavljanja panela isporuce racune za koje nisi mogao ni da sanjas a koji su bili sitnim slovima negde zamumuljeni
Recommended Posts