Venom Posted September 24, 2022 Posted September 24, 2022 On 23.9.2022. at 11:22, borris_ said: Ne razumjem tu vasu logika. Zaista. Cilj je da se smanji CO2 sto vise i sto brze. Obnovljive energije ce tu pomoci ali svi bas svi kazu da te obnovljive energije ne mogu biti baza jednog energetskog sistema (osim u planinskim drzavama gdje je hidrokapacitet velik). Njemci su prodali pricu da je proizvodnja struje na gaz dobra za ekologiju (njemacki Greenpeace je dobijao pare od gazproma btw). Francuzi su prodali pricu da je nuklearna energija dobra da ekologiju (pro nuke lobi je j'ai ovdje) Od ove dvije filozofije jedna izbacuje mnogo vise CO2 u zrak. Btw poslije remonta, Fr ce otvarati po jednu nuklearku sedmicno od oktobra. Cilj je u fr da se nadjes balans izmedju obnovljive energije i nuklerane. Sto manje CO2 u zraku to bolje Meni je apsolutno logično da je najbrži izlaz iz trenutne situacije trošenje novca na najbrže i najjeftinije rešenje. Ne znam šta kažu svi, ali dovoljan broj zemalja funkcioniše baš tako u velikom procentu. Da li je taj procenat 100% ostaje da se vidi u praksi, ali da smo slušali ljude koji kažu da nešto ne može, procenat obnovljivih izvora bi bio negde oko 1%. Ali vidimo da je moglo. Da ne obrćemo novi krug, to je ono što mislim. Vest koju sam postavio je za mene prilična senzacija i pokazatelj u kakvoj smo situaciji. Rešenja su potrebna maltene odmah i nema vremena za moderne nuklearke, kad tu jednu prave već 20 godina i ne mogu da je završe.
borris_ Posted September 24, 2022 Posted September 24, 2022 Opet ne odgovaras na putanje kako da se smanji sto brze i sto vise izbacivanje CO2. Njemci su odlucili da zatvore nuklearke koje ne izbacuje CO2 i da se oslone na gas koji je sa te strane veci zagadjivac. Ulozili su ogromna pare u obnovljive energije sto je za pohvalu Ali sa druge strane su se oslonili na gas (koji zagadjuje) i radi trenutnog stanja na ugalj. Fun fact: tri nuklearke koje su im ostale (produzili rok trajanja radi situacije) u pojedinim trenutcima proizvodi vise struje nego svi solarni paneli i vjetroelektrane. Ugalj tu naravno prednjaci. Odluka da ulagaju u obnovljive energije je odlicna, odluka da zatvore nuklearke i da se oslone na gas je losa. Moze tako?
Venom Posted September 24, 2022 Posted September 24, 2022 Odgovoreno n puta, ali neka bude n + 1. Većini zatvorenih elektrana je već prošao radni vek. Npr jedna je bila uz 60-ih 20. veka. Koliko su pola veka stare elektrane pouzdane videli smo u Francuskoj ove godine. Itd. to čak nije ni jedini faktor. Ovo za oslonili na gas je isto tako prilična glupost - prošli put si tvrdio da su zamenili nuklearke ugljem pa sam ti postovao podatke. Tu si mogao da vidiš i da je udeo gasa isti kao i pre 10 godina. Ako želiš nekog da kritikuješ po tom osnovu, mogao si to da uradiš s Amerikom npr. Oni su za 10 godina i ugalj i nuklearke zamenili uglavnom gasom, pa sad proizvode struju iz 60% gasa. Ali tvoja kritika nije bazirana na logici ili podacima, nego je čisto ideološka.
Lucia Posted September 24, 2022 Posted September 24, 2022 Pre nekoliko godina u Netflix-ovom dokumentarcu o raznim pilot projektima i pojedincima koje Bill Gates finansira, bilo je i o novoj nuklearnoj energiji (iirc nasao je nekog ignorisanog genijalca fizicara) gde bi nove nuklearke, za razliku od postojecih baziranih na tehnologiji 1950tih, bile jeftinije i bezbednije, ali je poenta tad bila "steta sto nema sanse jer je sve vezano za nuklearno na vrlo losem medijskom glasu". Guglam sad i vidim sveze vesti da ce praviti prvu takvu Natrium nuklearku (https://www.geekwire.com/2022/new-day-for-nuclear-power-why-terrapowers-cfo-is-confident-about-the-future-despite-challenges/) Kako vam se cini ova nova nuklearna tehnologija?
Kenji Posted September 24, 2022 Posted September 24, 2022 Fast reaktori sa hladjenjem natrijumovim solima postoje odavno, posebno u sssr i rusiji. Uostalom ovde je neki sažetak: https://www.ucsusa.org/about/news/report-advanced-nuclear-reactors-no-better-current-fleet
Vjekoslav Posted September 25, 2022 Posted September 25, 2022 On 23.9.2022. at 15:30, Moonwalker said: TE Ernestinovo TS (trafostanica) Ernestinovo najveća u SFRJ, razorena raketama RV JNA 18.09.1991. obnovljena 17.11.2003. (60 milijuna eura)
Moonwalker Posted September 25, 2022 Posted September 25, 2022 (edited) 4 minutes ago, Vjekoslav said: TS (trafostanica) Ernestinovo najveća u SFRJ, razorena raketama RV JNA 18.09.1991. obnovljena 17.11.2003. (60 milijuna eura) Znam da jeste, ali je izgradjena posle rata ponovo. Postoji kao cvorno mesto u prenosnoj mrezi? Edited September 25, 2022 by Moonwalker
Moonwalker Posted September 25, 2022 Posted September 25, 2022 Da, stari dalekovod iz Obrenovca je uveden u Sremsku Mitrovicu kad je podignut deo na 400kV i postoji dalekovod ka Ugljeviku i tamo dalje u pravcu ka Zagrebu. I taj ka Pecuju. Tu se negde u Madjarskoj kaci i Paks. Ovo je neki clanak o ispadu iz sinhronog rada usled kvara, ali ima i mapu kako izgleda mreza trenutno. Spoiler https://balkangreenenergynews.com/breakdown-of-continental-europe-synchronous-area-started-in-croatia/
jezovuk Posted September 26, 2022 Posted September 26, 2022 Jel kačio ovo neko već? Čini mi se da je bilo, ali ne nalazim sad, pa ga evo (opet):
Lucia Posted September 26, 2022 Posted September 26, 2022 (edited) On 24.9.2022. at 19:42, Kenji said: Fast reaktori sa hladjenjem natrijumovim solima postoje odavno, posebno u sssr i rusiji. Uostalom ovde je neki sažetak: https://www.ucsusa.org/about/news/report-advanced-nuclear-reactors-no-better-current-fleet Ipak se klade na nove tech.enhancement i prave prvu takvu u USA, iako sad umesto planirane kupovine goriva iz Rusije treba sami da prozvode, pored ovih concerned scientists. Naucnici su na obe strane ove price, naravno. Na koga bi se PPP strucnjaci kladili? Edited September 26, 2022 by Lucia
Tribun_Populi Posted September 26, 2022 Posted September 26, 2022 Recimo da usrano Ministarstvo finansija RS se usaglasi samo sa sobom i batali da "mišljenjem" derogira Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača, i da država ukine PDV na krovne fotonaponske panele, kao što je urađeno u Hrvatskoj i CG.I lepo se po osnovu privatnih investicija, bez mnogo javnih ulaganja, za nekoliko godina dobije 30% veća proizvodnja čiste struje. Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka 1
Profesionalac Posted September 26, 2022 Posted September 26, 2022 Jest, eto malo se postave neki paneli i eto ti 30% proizvodnje. Kipar i Španija, koji u odnosu na nas svetle koliko imaju Sunca tokom godine, su na jednocifrenom procentu učešća solara u ukupnoj proizvodnji. Mi sa dođemo na 5%, pa da se šutiramo u dupe.
Peter Fan Posted September 26, 2022 Posted September 26, 2022 13 minutes ago, Profesionalac said: Jest, eto malo se postave neki paneli i eto ti 30% proizvodnje. Kipar i Španija, koji u odnosu na nas svetle koliko imaju Sunca tokom godine, su na jednocifrenom procentu učešća solara u ukupnoj proizvodnji. Mi sa dođemo na 5%, pa da se šutiramo u dupe. @Tribun_Populi je rekao da se 30% poveca proizvodnja ciste energije, a ne da je ista 30% ukupne proizvodnje.
Profesionalac Posted September 26, 2022 Posted September 26, 2022 2 minutes ago, Peter Fan said: @Tribun_Populi je rekao da se 30% poveca proizvodnja ciste energije, a ne da je ista 30% ukupne proizvodnje. Aha, nisam razumeo to čista struja kao "zelena". Opet, nama trenutno oko 1/3 instalisane snage za proizvodnju dolazi iz HE. Dodati na to i rastući udeo VE, onda to povećanje za 30% "zelene" energije iznosi preko 10% celog sistema, što je opet nerealno.
Recommended Posts