Jump to content
IGNORED

Kolaps elektroenergetskog sistema?

James Marshall

Recommended Posts

Posted
31 minutes ago, Moonwalker said:

Sto se tice Djerdapa 3, tu bi bili ogromni troskovi raseljavanja, i verovatno potrebne studije promene mikroklime. Mrka kapa.

Taj prostor je srećom bukvalno skoro potpuno nenaseljen,

ali jadac je to što je teritorija pripada Nacionalnom parku Đerdap i to ozbiljna divljina, veliki problem tu je ekologija.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
2 minutes ago, Profesionalac said:

ili na razvoju sistema za skladištenje energije (RHE, baterije...).

zar se baterije zaista ozbiljno uzimaju u razmatranje za skladištenje ovako dobijene energije?

(ja sam ubeđen da su kapaciteti baterija za nekoliko redova veličine manji od stvarnih potreba, ne uzimajući u obzir isplativost...)

Posted (edited)

@General Ripper Treba taj Nacionalni park sacuvati, ako se bude moglo. 

Edited by Moonwalker
Posted
22 minutes ago, zmanic said:

Da se reverzibilne HE isplate, svi bi ih pravili, a nisam cuo zadnjih dvadesetak godina da je negde takvo nesto napravljeno ili pusteno u rad i da ima smisla osim kao nekakva turisticka atrakcija.

Po mom misljenju, u koje sam sve ubedjeniji, u prirodi je samo covek visak, i ono sto on smisli ili napravi.

To što je energetska situacija u Evropi u ovom trenutku takva da možeš bilo kada da prodaš svaki kwh koji proizvedeš, mislim da ne treba da bude opredeljujuće za strategijski razvoj. RHE je objekat koji se gradi za narednih 100 godina, a ne za rešavanje krize.

Evo sada imamo situaciju da zbog "vizije" čelnih ljudi da se prodaje energija prošle godine (po iz tadašnje perspektive visokim cenama, a mizernim za ovaj trenutak) mi imamo gotovo ekološke minimume hidropotencijala ovog leta.

I time se kompletira treći element naše "perfect storm": na višegodišnje malverzacije i nestručnost u TE i alavost kod korišćenja HE dođe nam rat u UKR da ti se zaljulja snabdevanje gasa i podigne u nebo cenu struje. Tako mi ovu opštu energetsku krizu dočekamo sa osakaćenim TE i ispražnjenim hidroakumulacijama  pa onda ode milijardica svako malo na kupovinu struje.

• +1 1
Posted
11 minutes ago, Frile said:

zar se baterije zaista ozbiljno uzimaju u razmatranje za skladištenje ovako dobijene energije?

(ja sam ubeđen da su kapaciteti baterija za nekoliko redova veličine manji od stvarnih potreba, ne uzimajući u obzir isplativost...)

U onom postu sam pod baterijama obuhvatio sve akumulatore energije koji se razmatraju na nekom višem nivou (ni jedan nije ni blizu implementiranja u naš sistem) - od klasičnih litijumskih baterija, flow baterija, čak i molten salt (koje su kombinacija solara i skladištenja - i nisu primenjive kod nas, jer jelte nemamo so :D). 

Klasične baterije su slažem se premalog kapaciteta za regulisanje sistema. 

Meni je najbliskija ideja kontrolabilne potrošnje, ali to je faktički okretanje celog sistema naglavačke. 

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Majka Muju šišala bez struje :sad:

Posted
2 hours ago, Moonwalker said:

EMS ce izgleda konacno dobiti priliku da gradi dvostruki dalekovod izmedju Obrenovca. 

https://www.ekapija.com/en/news/3824476/ems-gets-green-light-for-construction-of-double-powerline-bajina-basta-obrenovac

Ovo je samo odobrena Studija o proceni uticaja na životnu okolinu - što je za DV manje više rutinska stvar. Mislim da bi uskoro trebali da dobiju i građevinsku dozvolu. 

A nadam se bzo zatim i GD za nastavak koridora - od BB do Višegrada, odnosno Pljevalja. E na taj 2x400 kV bi se možda nekada ako ikada priključila RHE Bistrica. 

Podizanje sistema sa 220 na 400 kV i uvođenje novih DV je genarlno dobro, ali sve ekonomske studije pokazuju da je za nas neisplativo - zato EMS i dobija veoma lako ove grant-ove. Ovo je pre svega potreba stvaranja koridora od Rumunije (i Ukrajine) preko nas i CG i podmorskog kabla do Italije. Čini mi se da prva sekcija, Pančevo - Rešica (Rumunija) iako izgrađena kao 400 kV, i dalje radi kao 110 kV, jer Rumuni nisu završili (a izgleda nemaju ni nameru) svoju 400 kV stranu.

Posted (edited)
18 minutes ago, Profesionalac said:

A nadam se bzo zatim i GD za nastavak koridora - od BB do Višegrada, odnosno Pljevalja. E na taj 2x400 kV bi se možda nekada ako ikada priključila RHE Bistrica. 

I mislila sam da bi RHE Bistrica uparili sa TE Pljevlja. 

18 minutes ago, Profesionalac said:

Podizanje sistema sa 220 na 400 kV i uvođenje novih DV je genarlno dobro, ali sve ekonomske studije pokazuju da je za nas neisplativo - zato EMS i dobija veoma lako ove grant-ove. Ovo je pre svega potreba stvaranja koridora od Rumunije (i Ukrajine) preko nas i CG i podmorskog kabla do Italije. Čini mi se da prva sekcija, Pančevo - Rešica (Rumunija) iako izgrađena kao 400 kV, i dalje radi kao 110 kV, jer Rumuni nisu završili (a izgleda nemaju ni nameru) svoju 400 kV stranu.

Znam da jeste iz ugla nasih potrosackih potreba neisplativo, ali je dobro biti deo cvrste stabilne mreze sa dovoljnim prenosnim kapacitetom jer potrebe mogu i da se menjaju, a para i volje za investiranje nema onda kad zafali. Sad je situacija kad ce da ojacavaju mrezu i prave alternativne koridore.

Znam da su Mitrovicu podigli na 400kV vezali sa Ugljevikom i povezali dalje sa TE Ernestinovo u Hrvatskoj.  Pre rata je bio direktan dalekovod iz Obrenovca (RP Mladost) ka Ernestinovu kao deo tzv Severnog koridora (400kV) u SFRJ. Taj deo mreze koji bi se spojio sa podmorskim kablom iz Italije je deo bivseg Juznog koridora tako da ovo lici na poprecno povezivanje

Hrvati su ojacali svoje veze ka madjarskom sistemu. I verovatno bi u nasem interesu bilo da se ojaca veza iz Subotice ka njihovom sistemu (Paks je tu pod nosom) i zbog kvaliteta isporucene energije u Vojvodini (kuburili su nekada sa naponom zbog elektricne udaljenosti jakog izvora). Mislim da je taj dalekovod odavno uskogrlo i za nas sistem-

Edited by Moonwalker
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted
5 minutes ago, Moonwalker said:

Znam da jeste iz ugla nasih potrosackih potreba neisplativo, ali je dobro biti deo cvrste stabilne mreze sa dovoljnim prenosnim kapacitetom jer potrebe mogu i da se menjaju, a para i volje za investiranje nema onda kad zafali. Sad je situacija kad ce da ojacavaju mrezu i prave alternativne koridore.

Nisu samo potrošačke potrebe. Glupo je reći, ali su nama zagušenja bila veoma isplativa :D

Ali se u potpunosti slažem da ne treba uvek gledati dobrobit kroz finansijsku isplativost.

Posted (edited)
5 minutes ago, Profesionalac said:

Nisu samo potrošačke potrebe. Glupo je reći, ali su nama zagušenja bila veoma isplativa :D

Znam. Dize cenu na aukciji :D

Edited by Moonwalker
Posted
2 hours ago, zmanic said:

Da se reverzibilne HE isplate, svi bi ih pravili, a nisam cuo zadnjih dvadesetak godina da je negde takvo nesto napravljeno ili pusteno u rad i da ima smisla osim kao nekakva turisticka atrakcija.

Po mom misljenju, u koje sam sve ubedjeniji, u prirodi je samo covek visak, i ono sto on smisli ili napravi.

Reverzibilne hidroelektrane imaju drugačiju ulogu.  Osamdesetih je Hrvatska izgradila RHE Obrovac sa jezerom koje se nalazi u Gračacu, par stotina metara razlike u nadmorskim visinama i cevima koje idu kroz Velebit. Turbinama ogromnog kapaciteta. Čitava svrha te RHE je da u slučaju da ispadne neki veliki proizvodni  blok  održava sistem nekoliko sati. 

Posle 2000 je u neposrednoj blizini napravljeno jako mnogo vetroparkova pa je dobila i novu ulogu.

Čak i obične hidroelektrane, Đerdap je izuzetak,  imaju primarnu ulogu da uskoče u rad kada je naglo potrebna neka struja. Kada skoči potrošnja. Jezera su akumulacije energije, bukvalno.

U prethodnih 20 godina su eksplodirale vetroelektrane. HE imaju svoje probleme, Ali, dok dok Vetroelektrane rade HE ne moraju raditi i tako se čuva voda pohranjena u akumulacijama. A ako baš rade i imaš višak struje u sistemu, leti u 2 ujutro na primer, onda ti je potrebna RHE da se to upumpa u jezero i sačuva za zlo vreme.