Jump to content
IGNORED

Kolaps elektroenergetskog sistema?

James Marshall

Recommended Posts

Posted

Nema struje nocu - nema ni skakanja potrosnje nocu.

:covid19:

• +1 2
Posted

pošto sam iz te branše, mogu da razumem logiku naplate troškova za obračunsku snagu i onaj snabdevača. radi se o tome da svirao ti radio ne svirao ti imaš 220 V u kući i da neko ima obavezu da očita da li ti je radoi svirao i ispostavi ti račun za to. možemo da teramo mak na konac na temu da li to što uvek imaš 220 V u kući treba da se plaća srazmerno potrošnji (uključeno u cenu kWh) i zašto nisu do sada uvedena pametna brojila kojima bi se izbeglo očitavanje a račun slao e-mailom.

druga je stvar što se elementarna civilizacijska poreba opterećuje akcizom. verovatno kako bi se naglašavao da je kod nas kWh najjeftiniji usvijet.

dalje, smatram da će oni koji se greju na struju biti povlašćeniji u ovom momentu u odnosu na ostale. ukidanje "noćne" tarife bi možda dovelo do ravnomernijeg podnošenja ove muke koju nam je nametnuo režim Njega i Nje. a koja je mogla da nam se ne desi da je rukovodstvo EPS bilo izabrano po profesionalnim kriterijumima.

• +1 2
  • -1 1
Posted

duh kruzi i plashi inzenjere :hihi:

sent from bash mnogo dobar novi bubamoto

• Haha 6
Posted
15 minutes ago, mraki said:

Mislim da ti ne može odgovoriti.

jbg, kad je banovan, neka se uzdrži i od komentarisanja. kada to već nije predviđeno.

• +1 1
  • -1 1
Posted
59 minutes ago, djordje geprat said:

da li to što uvek imaš 220 V u kući

Da je bar uvek 220V pa i da plaća čovek

Posted
1 minute ago, Time Crisis said:

Da je bar uvek 220V pa i da plaća čovek

da uprostim, da imaš pravo da zahtevaš.

kada sam kupio ovo na selu, imao sam 180V plafon. pa sam tražio i dobio kvalitetnu mrežu i sečenje grana u šumi. to je to. zamena trafoa, mreže, stubova, priključaka........

• +1 2
Posted (edited)
1 hour ago, 3opge said:

Gledam ovih dana kako se Srbija naoruzava ogromnim termoakumulacionim pecima. Bice zanimljivo posmatrati ksko ce to da izgleda kada u nocno doba jeftine struje pocne potrosnja da skace nekih 3-5 puta.

I u mojoj okolini, svi se naoružali invertorskim klimama i raznim grejnim telima na struju. Ugalj, drva i pelet su nenormalno skupi ako ih uopšte ima.
Ostade struja uz gas najpovoljniji energent, i to će za posledicu imati nenormalnu potrošnju. 
Šta i kako debili na vlasti misli nemam pojma, ali bićemo srećni ako prodjemo sa nekim blažim restrikcijama.

Edited by mraki
  • +1 1
Posted

pa, prošle godine sam platio 4000 RSD/m3 drva. sada je cena 8000. udvostručeno. a struja poskupljuje 10%. kažem seljacima da će da nayebu. neće se isključivati krug dvojke (znam, radio sam na tome) nego periferija i zabiti. a onda nema vode.

a i ovi sa peletom i etažnim grejanjem na drva će da se ogreju kada se isključi struja. u Q.

• +1 2
Posted

Ja uzeo par metata po 10k što je kao ok cena preko nekog poznanika, inače su 11-12k i još varaju na kubikaži. Nadam se da ih neću trošiti, to je samo rezerva za slučaj da ne bude gasa, pošto imam kotao i na čvrsto grejanje.

• +1 1
Posted

a i ovi sa peletom i etažnim grejanjem na drva će da se ogreju kada se isključi struja. u Q.

Paaa, moj tast kupio agregat od 3 kW. Jeste skupo praviti struju na naftu, ali bar će peletar (500W), sijalice, frižider i televizor uvek raditi.

Ja sam odustao ove godine od investiranja u energetiku, iako upravo teče rok za gradsko-državnu subvenciju. Prvo, jer debili birokracki drugu godinu za redom konkurs raspisuju septembra i sve peripetije se završe decembra, kad uveliko teče grejna sezona. Drugo, jer prodavci daju ponudu i profakturu s rokom važenja od pet dana, dalje od toga ne garantuju cenu, pa može biti da se zbog skoka cene, kad treba da se realizuje za par meseci, sve to uopšte ne isplati. I treće, upravo zbog struje, jer štagod stavio od "obnovljivih" i štedljivijih varijanti (pelet, gas, toplotna pumpa), bez struje neće da radi. A ja imam bebu od 3 meseca u kući. Tako da će i ove godine raditi stari dobri liveni/gusani kotao zrenjaninac na drva i ugalj, iako mu je još pre dve godine izašao fabrički vek eksploatacije.

Koliko sam uspeo da preračunam (nisam inženjer ali volim da pogledam), cirkulaciona pumpa za vodu za etažno grejanje na II brzini troši 53 W/h, što znači da bi obični akumulator od Yuga od 45 Ah sa inverterom s 12 na 220 V mogao da je tera oko 12h neprekidno.

Eto rešenja za 150 evra.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

• +1 3
Posted (edited)

ovde čovek ima upravo to etažno grejanje sa kotlom na drva. i, to što pišeš: akumulator i inverter. sada razmišlja o agregatu , opet to kako pišeš, za zamrzivač, pumpu za vodu i svetlo. uveren je da će biti restrikcija.

Edited by djordje geprat
Posted
On 5.9.2022. at 11:03, Moonwalker said:

Ne mogu da budu sadrzani u ceni elektricne energije, to nije transparentno.
Mora da ima svoju specifikaciju da se razume sta se tacno placa. Utrosen kWh je ono sto je odvrtelo brojilo tj utrosena energija. Podrazumevam da nema lopovluka.

Takav nacin prezentacije troskova je i u drugim drzavama. 

Centralno grejanje (za koje sada idu predlozi da se odloži početak sezone i slično) plaćamo netransparentno. 

Isporučena toplotna energija se ne meri, plaća se paušal tokom čitave godine, obračunato prema broju kvadrata grejne površine.

Posted
10 minutes ago, Tale said:

Centralno grejanje (za koje sada idu predlozi da se odloži početak sezone i slično) plaćamo netransparentno. 

Isporučena toplotna energija se ne meri, plaća se paušal tokom čitave godine, obračunato prema broju kvadrata grejne površine.

kod mene u kraju su nešto radili i kopali, vzeano za grejanje.

kada je to završeno, dobio sam Infostan u iznosu 3000 dinara, a inače je oko 11500. na poleđini tog prvog računa je pisalo da će se grejanje naplaćivati u toku grejne sezone, a ne avansno. doduše, to nije individualna potrošnja, isto se plaća prema broju kvadrada grejne površine.

• +1 1