Jump to content
IGNORED

Kolaps elektroenergetskog sistema?

James Marshall

Recommended Posts

Posted
Znam, ali to je bezočno pljačakanje... I ne, nije odgovor, to je oduvek tako... Pa šta ako je oduvek tako, možemo i nešto menjati na bolje, zar ne?

Jbg, ne može. Tako je bilo i kod kralja i kod Tita. I tako i na istoku i na zapadu.

Akcize (trošarine) su indirektan porez na potrošnju, izdašan javni prihod, i uvek se uračunavaju u osnovicu za dalji obračun poreza na promet. Koji god on bio, pa i PDV-a. Tako se isto radi i sa carinskim dažbinama.

Nije tu problem zašto se to tako radi, već je prava kritika zašto na struju postoji akciza. Akciza se obično uvodi na tzv. luksuzne proizvode (duvan, alkohol, benzin...). Od Vučića naovamo dobili smo akcizu na struju, kafu, pivo i sokove.

i nije izmislio sns. sns je ds usavrshen na pogreshnu stranu. za nas pogreshnu. i radj kao satic.

Na pravu gospa bubo, na pravu. To je taj pravac, spoljni, unutrašnji, ekonomski, samo je partijska vojska postrojena da ne bude iskakanja. Uključujući i onaj famozni srednji ešalon, od poručnika do majora.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

• +1 1
Posted

Akciza je uvedena da se (u tom trenutku) ne bi menjala cena struje i kako bi i dalje postojao osnov za mantru da nam je struja najjeftinija u regionu -Balkanu -Evropi.

Uz sve ostale izmišljene troškove u tom cilju sada imamo paradoks da nam je nametnuto da plaćamo bezmalo 1.000 dinara po brojilu bez ikakve potrošnje.

Neoteta i odgovorna država bi do sada već uložila u solarne panele za individualna domaćinstva i stambene zajednice, besplatno podelila opremu i montažu, priključila na EE sistem i tako premostila sopstvene greške iz prethodnog perioda.

Posted

Neoteta i odgovorna država bi do sada već uložila u solarne panele za individualna domaćinstva i stambene zajednice, besplatno podelila opremu i montažu, priključila na EE sistem i tako premostila sopstvene greške iz prethodnog perioda.

Oteta i feudalizovana proizvođačima struje iz solarnih panela naplaćuje naknadu za povlašćene proizvođače struje iz obnovljivih izvora. [emoji1787]

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

• +1 1
Posted (edited)
2 hours ago, Tale said:

Uz sve ostale izmišljene troškove u tom cilju sada imamo paradoks da nam je nametnuto da plaćamo bezmalo 1.000

Ne placas po brojilu. 

Prikljucak se placa inicijalno pri cemu se dobija elektroenergetska saglasnost za prikljucno mesto ako su tehnicki kriterijumi ispunjeni. To ako govorimo o kucnoj potrosnji i prikljucku na distributivnu mrezu. Veliki potrosaci na prenosnoj mrezi saglasnost dobijaju od TSO. Takva prikljucenja izazivaju promene i za susedne potrosace koja moze da iziskuje da moraju da menjaju neku opremu i to moraju da znaju unapred.

Placa se odrzavanje sposobnosti mreze da ti na tom mestu isporuci energiju kad je povuces. Ti troskovi realno postoje i amortizacija postoji cak i ako se prikljucak ne koristi u nekom periodu.
Kolika treba da je cena je druga prica. To bi trebalo da bude stvar regulatornih tela jer mreze u tehnickom delu funkcionisu kao prirodni monopoli. Odobreni troskovi po specifikaciji plus regulisani profit.
Koliko znam komercijalni i tehnicki deo distribucije je razdvojen. Postojanje mreze do nekog prikljucnog mesta ne znaci da je ona zamrznuta u datom stanju pa ce se odrzavati sama od sebe.
Mora da se odrzava, ako je TSO drzavni postoje opcije da drzava ili poreski obveznici to finansiraju onako da se ne zna ili da postoji specifikovano na racunu za svaki prikljucak.

Edited by Moonwalker
  • +1 5
  • Hvala 2
Posted

Odbačena krivična prijava protiv Milorada Grčića jer je bio "samo" generalni direktor

Bivši vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić neće odgovarati zbog kolapsa u EPS-u, i odbačena je krivična prijava protiv njega, saznaje list Nova.

"U obrazloženju odluke se navodi da se zbog nesavesnih radnji, koje Ministarstvo energetike u svojoj prijavi pripisuje Grčiću, već vode postupci protiv njegovih potčinjenih službenika, kao i da ne postoje dokazi da je on bio njihov saučesnik - samo generalni direktor", piše Nova.

:lol::piggy:

• Haha 1
  • Tužno 2
Posted

Dobar je Grčić, ali ovi oko ispod njega niš' ne valjaju.

Ne priznajemo princip komandne odgovornosti. :fantom:

Posted
21 minutes ago, Moonwalker said:

Ne placas po brojilu. 

Prikljucak se placa inicijalno pri cemu se dobija elektroenergetska saglasnost za prikljucno mesto ako su tehnicki kriterijumi ispunjeni. To ako govorimo o kucnoj potrosnji i prikljucku na distributivnu mrezu. Veliki potrosaci na prenosnoj mrezi saglasnost dobijaju od TSO. Takva prikljucenja izazivaju promene i za susedne potrosace koja moze da iziskuje da moraju da menjaju neku opremu i to moraju da znaju unapred.

Placa se odrzavanje sposobnosti mreze da ti na tom mestu isporuci energiju kad je povuces. Ti troskovi realno postoje i amortizacija postoji cak i ako se prikljucak ne koristi u nekom periodu.
Kolika treba da je cena je druga prica. To bi trebalo da bude stvar regulatornih tela jer mreze u tehnickom delu funkcionisu kao prirodni monopoli. Odobreni troskovi po specifikaciji plus regulisani profit.
Koliko znam komercijalni i tehnicki deo distribucije je razdvojen. Postojanje mreze do nekog prikljucnog mesta ne znaci da je ona zamrznuta u datom stanju pa ce se odrzavati sama od sebe.
Mora da se odrzava, ako je TSO drzavni postoje opcije da drzava ili poreski obveznici to finansiraju onako da se ne zna ili da postoji specifikovano na racunu za svaki prikljucak.

Svi ti troškovi su morali da budu sadržani u ceni el. energije. 

Bilo koji proizvod ima konačnu cenu koju korisnik/potrošač plaća.

Mislim, zamisli sada taj princip obračuna (koji je izmišljen u novije vreme) počne da se primenjuje i na cenu javnog gradskog prevoza, recimo.

• +1 2
Posted
24 minutes ago, Tale said:

Mislim, zamisli sada taj princip obračuna (koji je izmišljen u novije vreme) počne da se primenjuje i na cenu javnog gradskog prevoza, recimo.

Mislim da si dobro opisao razlog u prethodnom postu, da bi cena struje po KWh bila "jeftina". Bilo bi naravno normalno da EPS svoje troskove uracuna u konacnu cenu struje, ali je tacno i da raznorazni dodatni troskovi postoje. U praksi je na kraju problem ljudima koji struju ne trose. Svi ostali mozda i profitiraju od ovog modela, jer se sad troskovi dele po prikljucku, a ne po potrosacu. Koliko to veliku razliku na kraju pravi ne znam. 

Posted

Mislim da su ti troškovi (angažovana snaga i ostalo) dodati naknadno da se ne bi menjala cena struje koja je ranije sadržala sve te troškove.

Ne bih imao ništa protiv da su tada te troškove izbacili iz cene za potrošenu el. energiju (pojeftinili) - bilo bi mi jasno šta plaćam i koliko košta pod uslovom da posluju bez profita.

Međutim, imalo se para za svašta drugo, od sponzorstva do afera a sve preko naših novčanika.

• +1 2
Posted (edited)
2 hours ago, Tale said:

Ne mogu da budu sadrzani u ceni elektricne energije, to nije transparentno.
Mora da ima svoju specifikaciju da se razume sta se tacno placa. Utrosen kWh je ono sto je odvrtelo brojilo tj utrosena energija. Podrazumevam da nema lopovluka.

Takav nacin prezentacije troskova je i u drugim drzavama. 

Edited by Moonwalker
  • +1 1
Posted (edited)
1 hour ago, Venom said:

Mislim da si dobro opisao razlog u prethodnom postu, da bi cena struje po KWh bila "jeftina". Bilo bi naravno normalno da EPS svoje troskove uracuna u konacnu cenu struje, ali je tacno i da raznorazni dodatni troskovi postoje. U praksi je na kraju problem ljudima koji struju ne trose. Svi ostali mozda i profitiraju od ovog modela, jer se sad troskovi dele po prikljucku, a ne po potrosacu. Koliko to veliku razliku na kraju pravi ne znam. 

Mreze (VN) nisu unutar EPSa osim onih distributivnih do 35kV gde je tehnicki deo razdvojen od komercijalnog u distribucijama.

Cak i u prastarom integrisanom modelu pre nego je Radoman Bozovic napravio JP svako preduzece (TENT, Djerdap, itd) unutar grupe je imalo svoj poseban racun u transakcijama robe ili usluga koje je isporucivalo.

Edited by Moonwalker
Posted

A ko potroši 100% manje, račun će mu biti 60% manji, jbg, nije linerano do kraja... :fanom:

• +1 1
  • Haha 2
Posted

Gledam ovih dana kako se Srbija naoruzava ogromnim termoakumulacionim pecima. Bice zanimljivo posmatrati ksko ce to da izgleda kada u nocno doba jeftine struje pocne potrosnja da skace nekih 3-5 puta.