Jump to content
IGNORED

Kolaps elektroenergetskog sistema?

James Marshall

Recommended Posts

Posted
7 hours ago, djordje geprat said:

ja sam se uselila u stan u kome nikog nije bilo u julu. potrošen je 1 kilovat, 6,41 dinar. ceo račun 929,85.

Posted
45 minutes ago, slepa živana said:

ja sam se uselila u stan u kome nikog nije bilo u julu. potrošen je 1 kilovat, 6,41 dinar. ceo račun 929,85.

Moja mama ima plac na kom ni kuće nema, nema ništa (srušeno je jer je padu bilo sklono)... Svakog meseca tih 900 dinari... To je sasvim normalno... :fantom:

Posted
8 hours ago, djordje geprat said:

Kuća na selu, mesec u kome nije boravljeno, račun EPS- utrošena energija 0, obračunska snaga 299,1 dinara, trošak garantovanog snadbevača 142,62, akciza 33,19, PDV 95,14, RTS 299 dinara, ukupno 869, 86..."radio ne radio svira ti radio".

ovo sam već postavio. da vas pitam da li je u redu da se za nešto što nije ni kupljeno niti predstavlja uslugu (kako može da se tretira ovo što košta 142,62) naplaćuju akciza i PDV.

Posted
1 minute ago, djordje geprat said:

ovo sam već postavio. da vas pitam da li je u redu da se za nešto što nije ni kupljeno niti predstavlja uslugu (kako može da se tretira ovo što košta 142,62) naplaćuju akciza i PDV.

imam ja još pitanja, kako je moguće da se plaća PDV na akcizu?

• +1 2
Posted
10 hours ago, nautilus said:

Struja iz Azerbejdžana? Koliki su gubici u transportu struje na 4000, 5000 kilometara dalekovoda? Jebem ti sunac šta njima pada na pamet. 

Ovaj, mislim da to ne ide baš tako...  Možda bi neki energetičar mogao to slikovito do objasni u par rečenica.

• +1 1
Posted
6 minutes ago, radisa said:

jer-tako-smo-u-mogucnosti-transparent.jp

• +1 1
Posted

Glasom Tibora Jone "Vise od polovine glasaca u Srbiji smatra da je placanje 900 kinti za nepotrosenu struju Ok i da je porez na akcizu sasvim prihvatljiv i da bi sve drugo bio najcrnji fasizam koji nije vidjen jos od 40-ih godina proslog veka".

Inace..niko nikada u Srbiji nece promeniti to da se placa nesto za nista oko racuna za struju..to nije SNS izmislio

• +1 2
  • Haha 1
Posted (edited)
10 minutes ago, radisa said:

Uvek se plaća PDV na akcizu , i na ostale proizvode isto, tako je regulisano poreskim zakonima I guess .

Edited by General Ripper
Posted
2 minutes ago, Frile said:

Ovaj, mislim da to ne ide baš tako...  Možda bi neki energetičar mogao to slikovito do objasni u par rečenica.

Naravno da ne ide... Mislim, tehnički nije moguće to tako raditi...

Trgovina i transport struje su logički jako zajabani za objašnjavanje, i ne može se baš jednostavno razumeti, u par rečenica... Svojvremeno smo radili neki projekat analize trgovine struje, znam da je kolega koji se time bavio potrošio neviđeno vreme da razume kako to sve funkcioniše, pre nego što je prešao na iT deo i pravljanja modela...

Mislim da je logika da Azeri proslede recimo Turcima, Turci Bugarima, Bugari  nama, ali ne baš tu struju, nego ono što imaju u sistemu u tom trenutkukao višak... Struja se mora kupovati kako ide potrošnja u realtiemu... Ceo mehanizam je užasno kompleksan...

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
3 minutes ago, General Ripper said:

Uvek se plaća PDV na akcizu , i na ostale proizvode isto, tako je regulisano poreskim zakonima I guess .

Znam, ali to je bezočno pljačakanje... I ne, nije odgovor, to je oduvek tako... Pa šta ako je oduvek tako, možemo i nešto menjati na bolje, zar ne?

• +1 1
Posted

...

Inace..niko nikada u Srbiji nece promeniti to da se placa nesto za nista oko racuna za struju..to nije SNS izmislio
nije tachno, moj otac se bavio time nekoliko godina, zajedno u paketu sa uvodjenjem trofazne/ikakve struje u jedan zaselak, tokom tog perida digao je na noge 4 inspekcije i 2 ministarstva, bio min 2 puta pozvan/saslushavan u dva razlchita debea, jer ko je on i ko ga je organizova da se tako ponasha. struju je uveo, seljaci su ga onda sprechili da dobije prikljuchak za vodu za svoju kucu, pretili mu bacanjem.bombe u dvorishte, malo vredjanja malo shtete na okucnici, josh nekoliko godina losheg komshiluka (koji tada vec ima tu struju!) pitanja o naplati troshkova isporuke struje kada se struja ne isporuchuje je postavljao 2x mesechmo raznim nivoima drzave, odgocori su bili glupi ili ih nije bilo. to je spremnost sistema da ti isporuchi struju kad tebi dodje da ti treba ta struja. mada vec imash prikljuchak koji radi i platio si ga titu. mislim da je to kasnije uveo i vodovod. ideju da vodovod postoji i mozesh piti kad si zedan na chesmi koju vec imash i radi ali plati i ovo trebaju mi pare...

i nije izmislio sns. sns je ds usavrshen na pogreshnu stranu. za nas pogreshnu. i radj kao satic.

sent from bash mnogo dobar novi bubamoto

• Tužno 2
Posted (edited)
1 hour ago, radisa said:

Naravno da ne ide... Mislim, tehnički nije moguće to tako raditi...

Trgovina i transport struje su logički jako zajabani za objašnjavanje, i ne može se baš jednostavno razumeti, u par rečenica... Svojvremeno smo radili neki projekat analize trgovine struje, znam da je kolega koji se time bavio potrošio neviđeno vreme da razume kako to sve funkcioniše, pre nego što je prešao na iT deo i pravljanja modela...

Mislim da je logika da Azeri proslede recimo Turcima, Turci Bugarima, Bugari  nama, ali ne baš tu struju, nego ono što imaju u sistemu u tom trenutkukao višak... Struja se mora kupovati kako ide potrošnja u realtiemu... Ceo mehanizam je užasno kompleksan...

Placas kapacitet na svakoj granici koju drzi neki TSO (EMS - u Srbiji) u MW. Ide mesecna aukcija, a valjda ima ugovora i na duze. To znaci da ako si ugovorio nesto onda je taj deo kapaciteta (kao jedna traka na putu od vise traka) na interkonektivnom vodu zauzet za tvoju energiju u ugovorenom periodu. Naravno da nije ista energija poslata iz daleka. Fizicki tokovi ne prate komercijalne ugovore. To sto ono sto prolazi u datom momentu kroz vod podleze Kirhovovim zakonima.

Svi koji su u UCTE prate odredjena zajednicka tehnicka pravila.

Edited by Moonwalker
  • +1 2
Posted

Jednostavno receno, transport fluida i el.energije ne moze biti isti iz fizickih razloga.

Dakle ne mozes da saljes el. energiju kao naftu, gas i vodu kroz cevi.

Mada je Ajnstajn rekao da je to isto sa e=mc^2, ali to sada nije za ovu pricu.