Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Планета Дина (2021)

Featured Replies

Bankomat

• Replies 602
  • Views 44.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Odgledano pretpremijerno. Utisci ukratko, sranje je tek za nijansu više od prvog dela. Kome se svidelo ono sranje, može da računa da će mu se svideti i ovo   Film i dalje izgleda i zvuči sja

• Ayatollah
    Ayatollah

Ja sam se vratio iz bioskopa (IMAX - po mom mišljenju, ne vredi) pre jedno sat vremena, i moram reći da sam izašao prilično razočaran. Štaviše, mislim da je ovo jedan vrlo loš film, do mere da Linčova

Posted Images

Je li moguće da se Villaineuve dozvao pameti i jednostavno napravio Mesiju, najfilmičniji svezak od cijele Dine?

Strepnja je jača od nade

Opa, tu je i moja omiljena buljava sahistkinja wub

Kakvi su ovo Japanci? Ne secam ih se iz knjiga.

1 minute ago, Shan Jan said:

Kakvi su ovo Japanci? Ne secam ih se iz knjiga.

Abitno, nije ni Frank detaljizirao sve te poubijane i pokorene mase, neka budu i Samuraji.

Međutim, 2:02

spojler:

stone burner?

usuđujem li se nadati??

Ovo joj je, moram priznati, netko ljepo sročio za soundbite:

The one thing that she really feels most strongly about is her love and devotion to her brother, because that is the only person who’s ever made her feel like she makes sense. He’s understood her from before she was even born.

Anya Taylor-Joy on Alia Atreides

Edited by Roger Sanchez

Lutka lepa heart

tumblr-aa8543fab63c93d7cd23c8ce4e41ee53-

Čini mi se da će pokidati ko Alia

Edited by Kako god ...

pogreših topić s' ovim drugim postom lolol

Edited by Kako god ...

• 3 weeks later...

Kao veliki fan knjiga, i gledanja Dejvid Linčove Dine i raznih Saj Faj čanel serija i na kraju Vilneovih Dina. Moram da otvoreno kažem da su mi oba njegova filma, posve klinički prečisti i pate od bezdušnosti. Pride, za nekog ko je radio neke od težih i prljavijih filmova gde se oseća gnar i nepravda sveta u tim pričama, on nije uspeo da prenese delić prave potonule atmosfere tog sveta. Jedino što me je jako obradovalo kod najave trećeg dela jeste promena scenariste. Izbor Brajan K. Vona nije slučajnost, čovek se u svetu stripova snašao praveći bogate likove i svetove i siguran sam da će sve one razblaženosti i nedorečenosti od kojih su patili prvi i drugi deo. Ovde konačno ponuditi intrigantnu priču i siguran sam daleko kompleksniji odnos između Pola i Čani koji je zapravo Vilnev hteo da prikaže, ali ne ide mu.

I još jedna stavka, ako ste gledali trejler i znate sada da Patinson igra Skajtalea lice igrača. Da li smatrate da su namerno ostavili kako "izgleda" u tim scenama na trejlerima jer im je lakše da prodaju film ako je poznati glumac prisutan svojim likom? Nego da recimo uzmu glumca ili glumicu koji bi glumili likove koje će pokušati mimikrojom isti lik Skajtalea da skine?

On 3/17/2026 at 9:13 PM, Roger Sanchez said:

Je li moguće da se Villaineuve dozvao pameti i jednostavno napravio Mesiju, najfilmičniji svezak od cijele Dine?

Strepnja je jača od nade

Vidiš da nije, ovo evidentno prikazuje Polove ratne pohode (i dalje na nekakvom pesku, jebo osvajanje galaksije), i dopisuje debilne dijaloge:

- The more I fight, the more my enemies fight back lol How did Father do it? lol

- Your father never started a war isuse Tehnički tačno, samo je odveo familiju u zamku i zaginuo u roku od odmah.

Bitno da snajka hoće da nadene ime sinu po Vojvodi Letu, iako ga nikad nije upoznala. Da bude mudar na dedu debila!

Speaking of, šta bi sa Zendajinim nadrkanim odjahivanjem na kraju prethodnog filma? Ne važi se, sad su opet zajedno i sve je kul, nema više problem sa mahdizmom?

Mesija je sjajna knjiga, ali počiva na premisi da je Pol prorok koji pokušava da pobegne od sopstvene vizije budućnosti. Filmski Pol evidentno nije prorok, samo neki manipulativni lik koji koristi slobodnjački fanatizam. "Ako rodiš devojčicu, ako rodiš dečaka..." isuse Pa jebem vam sve, valjda rođenje blizanaca treba da bude iznenađenje, što za publiku što za Pola?! Valjda je pokušavao da usmeri budućnost ka devojčici kao naslednici, kako bi kontrirao užasima koje predviđa... ali onda mu se neplanirano rodio dečak jer se budućnost ne da sprečiti tako lako, i vizija kaput, prorok ostade slepac, pravac pustinja...

Kako to sve može da se ukombinuje ako nisi postavio temelje u prva dva filma, ako nisi definisao Pola kao nevoljnog proroka?

Super je ako ce dobar scenarista pojacati pricu, toga je bas falilo. Mada ovi monolozi ne obecavaju. Nego meni je samo drago sto je ocigledno da ce Sahistkinja da cusne u stranu stone-face Zendaju. Nju je najteze bilo gledati.

Sta je onaj sarkofag sto leti? Nesto od Tleilaxu?

Moracu da se podsetim knjiga, taman ih nikad nisam zavrsio.

Edited by Shan Jan

32 minutes ago, Shan Jan said:

Sahistkinja da cusne u stranu stone-face Zendaju. Nju je najteze bilo gledati.

Uh, pa mrtva trka.

16 minutes ago, Shan Jan said:

Sta je onaj sarkofag sto leti? Nesto od Tleilaxu?

Toe

Duncan ghola, budući Alijin loverboi, koji će još kratko vrijeme sebe zvati Hayt

17 minutes ago, Shan Jan said:

Moracu da se podsetim knjiga, taman ih nikad nisam zavrsio.

Ja sam baš malo dopročitao D & DM i još jednom utvrdio i potvrdio da na svim silnim stranicama, što Dine a što posebno Mesije, Alia i naracija o njoj i oko nje cijelo vrijeme iz navrata u navrat izričito navode da je ona ko šipak puna sjećanja svojih ženskih pretkinja, među njima Časnih Majki, među njima svoje matere, i da se nigdje čak ni ne aludira da čuje i šapat bilo kojeg muškog predaka, među ostalim posebno onoga kojeg je vlastoručno ubila a koji joj je dve knjige kasnije kobajagi zagospodario. Čudo da taj unutarnji Baron, koji je po svim zakonima CoD i daljnje McDine trebao već bit aktivan u njezinom maloj bebastoj tintari, neposredno prije smrti živog Barona nije barem tiho zacvilio Stani, dijete. Čekaj malo. Il' da ona nije njemu nešto propiskutala.

Tako da iver ne pada daleko od stabla, Brian nije baš toliko drugačiji od Franka. Children of Dune je već McDune. Prošlo sedam godina od Mesije, moro gospon čouk nekako na brzaka ubit lik koji je prije osam & 11 godina napravo vaguely premoćnim, pa izmislio glupi trope jer mu se fakat nije dalo smišljati nešto pametnije i dublje..

Edited by Roger Sanchez

Isto tako, priča kako poznaje svog glupog ćaću Leta preko mame kao mamojebca, i u tom joj trenutku nekako ne pada na pamet dometnuti da je impregnirana i sjećanjem na drugu stranu tog yebanya, tj. da ga poznaje i kao jebača.

Usto, naravno da sam 99% uvjeren da Villaineuve neće ekranizirati jednu jedinu erotsku golu scenu iz cijelog Frenkovog književnog serijala.

Edited by Roger Sanchez

1 hour ago, Roger Sanchez said:

Ja sam baš malo dopročitao D & DM i još jednom utvrdio i potvrdio da na svim silnim stranicama, što Dine a što posebno Mesije, Alia i naracija o njoj i oko nje cijelo vrijeme iz navrata u navrat izričito navode da je ona ko šipak puna sjećanja svojih ženskih pretkinja, među njima Časnih Majki, među njima svoje matere, i da se nigdje čak ni ne aludira da čuje i šapat bilo kojeg muškog predaka, među ostalim posebno onoga kojeg je vlastoručno ubila a koji joj je dve knjige kasnije kobajagi zagospodario. Čudo da taj unutarnji Baron, koji je po svim zakonima CoD i daljnje McDine trebao već bit aktivan u njezinom maloj bebastoj tintari, neposredno prije smrti živog Barona nije barem tiho zacvilio Stani, dijete. Čekaj malo. Il' da ona nije njemu nešto propiskutala.

A dobro sad, mali retcon, ne može se sve uvek unapred isplanirati. To je realno najmanji problem sa CoD.

Meni nikad nije smetala ideja da je Alia work in progress, da se kao lik razvija i menja, pa tako da otkrije sećanja muških predaka tek kao odrasla žena. (Možda je Duncan tu nehotice uticao, matori jarac Herbert je u kasnijim knjigama mnogo voleo da gholin penis koristi kao transformativni agens raznih ženskih likova.)

Alia je narativna slaba tačka Mesije, vidi se da autor ne zna šta će sa njom. Ima je na milion strana, ali praktično da ne utiče na razvoj radnje. Šta bi ti posle radio sa njom, osim da je pretvoriš u oličenje bizarnog atreidskog dinastičkog kulta koji Leto II prelomi preko kolena? Bilo bi sigurno efektnije da se ona tako razvije bez ikakvog woo-woo psychic influence, da je u COD ona antiheroj, da radi sve što radi iz plemenitih ubeđenja a ne zato što je marioneta Barona Vladimira Putina... ali fokus knjige nije na njoj nego na deci, a Herbert nije dovoljno dobar pisac da na brzinu odradi jedan takav character study.

Meni je kod Herberta postalo jasno posle Mesije da ne da neće čovek moći da iznese zamisli do kraja serijala pre nego što ode na onaj svet. Nego će uplesti mnoštvo svojih fetiša. Već u Deci Dine ima perverzija, a da ne pričamo o Božanskom caru Dine... Pride, primetio sam da su u našim izdanjima, beef swelling drugačije preveli, skoro i da se ne primeti naspram izvornih knjiga. Oh well...

Likovi i dijalozi mu nisu nikada ni bili jača strana, ali zato građenje sveta, i pravljenje konflikta i to na osnovu nerazumevanja jezika i običaja. E to je nešto što nijedna adaptacija Dine do sada nije ubola, jezik i koju on svrhu ima u sporazumevanju raznih aktera i kasnije u krojenju njihovih sudbina.

Ako Vilneve ovo već završava, verujem da će prvih sat vremena filma da budu samo svemirske bitke i osvajanja, jer verovatno želi studijima da dokaže da može da pravi na velikom planu i nivou borbe, koliko znam pikirali su ga da radi rimejk Kleopatre. Ali samo se nadam da će uspeti da prenese te svoje ideje o njegovoj adaptaciji, jer se od drugog dela Dine, jasno videlo da je pogubio sve moguće konce i da je samo proleteo kroz taj deo kao kroz kakav tiktok ril.

I da, Timoti je loš kao Pol, u smislu, ok, izabran je mlad tip, koji zna da glumi. Ali mu nisu dali dovoljno dramaturškog mesa i nije kompletan i detaljan prikaz kako se lomi iznutra da ili prati svoju sudbinu i sve osudi na "mir", niti da ima bilo kakav agens, kapiram da bi i vičnijim režiserima blokbastera bilo teško zbog svih zajebancija koje je Herbert ubacio.

Ko zna, možda jednog dana dođe serija Dine, uzmu nekog režisera ili režiserku i daju im eto toliko slobode da prikažu svoju viziju, ali ipak ostanu verni IP da bi to bilo isplativo. Da se ne ponovi Žodo incident. D