Jump to content

ima, al za manje para: recesivni topik!

Featured Replies

Kad smo kod tečnih deterdženaga, gde je to predvidjeno da se stavlja, jel imaju nove mašine posebnu pregradu za iste?

Na mojoj 10ak godina staroj mora u bubanj… :unsure:

ja stavljam tamo gde i praškasti

a imaš i one ćase koje daju uz deterdžent, pa to ide u bubanj

Ako stavim gde i praskasti, iscuri odmah.

onda u ćasu pa u bubanj

DM u Nemačkoj daje besplatno te okrugle merice koje se mogu koristiti za tečni u bubnju kada se zatraži, pitaj na kasi da li imaju neku?

Pošto naša stara mašina nekad neće dobro da povuče prašak ako nije program za 95°, ja nekad i prašak stavim z tu mericu pa u bubanj.

@kud u maglu Simoviću, ne vidim da prašak uništava pamuk, nosim neke majice koje su stare preko 20 godina (imam i dve iz 1995.), i mamin šorc iz studentskih dana svakog leta - i ona je to sve prala na 60° (naravno da je sad tanji i pre dve godine je konačno skroz izbledeo). Za sportsku plastiku koristimo tečni koji je bas za te svrhe.

Ne vidim neku drugu prednost tečnog, naprotiv - više ambalaže, više konzervansa..

ono što je meni ostalo upamćeno da je abrazivni način na koji praškasti deterdženti čiste vlakna tekstila(ne samo tim, al taj je značajan) i takvim načinom pre dolazi do pohabanosti materijala  

pošto kupio, po to i prodao

imam neke majice koje su mi drage i volim da ih nosim, i one su bukvalno iste kao i prvog dana kada sam ih uzeo(niti se mašinski suše, niti peglaju)

cenim da @Braća Strugacki zna više, šteta što gospa buba nije tehnolog tekstila, onda bi ona bila merodavna

U Cvijićevoj otvoren diskont sa italijanskim proizvodima. Imaju De Cecco (retkost kod nas) i Rana testenine, Zanetti sireve na veliko...

36 minutes ago, I*m with the pilots said:

DM u Nemačkoj daje besplatno te okrugle merice koje se mogu koristiti za tečni u bubnju kada se zatraži, pitaj na kasi da li imaju neku?

Pošto naša stara mašina nekad neće dobro da povuče prašak ako nije program za 95°, ja nekad i prašak stavim z tu mericu pa u bubanj.

kako izgleda taj predmet? jel ovo?

Tekući deterdžent uklanja mrlje, ali i štiti i poboljšava tkanine -  Večernji.hr

55 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

ono što je meni ostalo upamćeno da je abrazivni način na koji praškasti deterdženti čiste vlakna tekstila(ne samo tim, al taj je značajan) i takvim načinom pre dolazi do pohabanosti materijala  

pošto kupio, po to i prodao

imam neke majice koje su mi drage i volim da ih nosim, i one su bukvalno iste kao i prvog dana kada sam ih uzeo(niti se mašinski suše, niti peglaju)

cenim da @Braća Strugacki zna više, šteta što gospa buba nije tehnolog tekstila, onda bi ona bila merodavna

prašak radi tri stvari:

omekšava vodu (ranije fosfati, sada koješta zeleno)

pere, tj nečistoće uklanja sa tkanine i prebacuje ih u vodu (tenzidi)

emulguje oprane nečistoće tako da se ne vrate nazad na tekstil ( karboksimetil celuloza, na primer)

Postoje i drugačije formulacije koje koriste perborate (koji praktično stvaraju vodonik peroksid, koji beli tekstil, ali ga i razara), pa su u formulacijama bila i plava i zelena zrnca beline ili kako su ih u Merimi zvali zrncići (od milja). Ta plava i zelena zrnca beline (kako su ih zvali u reklami) su aktivator perborata (TAED). Sećam se i firmi koje su kupovale plavu i zelenu boju, da farbaju kalcijum karbonat, tako da izgleda da u prašku ima TAED-a. Inače upotreba TAED stvara tokom pranja peroksisirećetnu kiselinu koja ima baktericidna, virucidna i fungicidna svojstva.

Sigurno sam nešto izostavio, nisam takao praškove od 2005.g. ali tekstil uništava taloženje soli kalcijuma i magnezijuma na vlaknima ili oksidativna razgradnja peroksidima. Ostalo je valjda ok.

Edited by Braća Strugacki

a jel ima uopšte razlike između tečnog i praškastog detrdženta po uticaju na samu tkaninu?

trebalo bi da ima, u praškastima se koriste nosači koji mogu da se talože na vlakna ukoliko formulacija nije baš najbolja

kod tečnih njih nema

mislim da to nisu preterano bitne razlike, više teoretske

1 hour ago, slepa živana said:

Tekući deterdžent uklanja mrlje, ali i štiti i poboljšava tkanine -  Večernji.hr

Ma da, poklopac od tečnog Ariela, imam ih deset i služe da se deca igraju u kadi dok se kupaju. Tečni direktno u bubanj sipam, prašak u fiokicu. 

Da ne trolujem samo, u Maksiju je na pčelici Lino Lada gold sa 16% lešnika na 50% (Maksi Pčelica). 

350gr za 230 rsd. Vredi. 

Edited by Valkyrie

2 hours ago, slepa živana said:

Yep

Ja u ovo sipam tečni. Ima u DM za 250 dindži tečni za vunu, baš fin deterdžentić, a tako nekako je i za crni veš. Imam ih zbog previše crnih stvari za koje sam (neke od) primetila da posvetljuju od praška.

3 hours ago, slepa živana said:

Sonett_Dosier_Waschkugel_1393.jpg

Je tipični izgled, ima izrezbarenu mililitrazu. Nekad i sam poklopac tog tečnog ima u/na sebi, kao taj sa slike

DM ima bas odlične svoje proizvode, i po testovima se često pokaže kvalitetnije/bolje/"zdravije" od skuplje/etablirane konkurencije.  (Slično je i sa proizvodima drogerije Rosman koji ih dobro prate) Ja mnogo toga kupujem tamo, pa i neke namirnice poput njihovog bio pirinča, plasiranog paradajza. Trude se i oko pakovanja, da "ozelene" svoje proizvode

@Svemir Zeka

Edited by I*m with the pilots

• Author

Tečni direktno u bubanj sipam, prašak u fiokicu. 

prashak direktno u bubanj, techni u fijokicu [emoji38]ol:

sent from bash mnogo dobar novi bubamoto