Jump to content
IGNORED

ima, al za manje para: recesivni topik!

gospa buba

Recommended Posts

Posted

Kad smo kod tečnih deterdženaga, gde je to predvidjeno da se stavlja, jel imaju nove mašine posebnu pregradu za iste?

Na mojoj 10ak godina staroj mora u bubanj… :unsure:

Posted

ja stavljam tamo gde i praškasti

a imaš i one ćase koje daju uz deterdžent, pa to ide u bubanj

• +1 2
Posted

onda u ćasu pa u bubanj

• +1 1
Posted

DM u Nemačkoj daje besplatno te okrugle merice koje se mogu koristiti za tečni u bubnju kada se zatraži, pitaj na kasi da li imaju neku?

Pošto naša stara mašina nekad neće dobro da povuče prašak ako nije program za 95°, ja nekad i prašak stavim z tu mericu pa u bubanj.

@kud u maglu Simoviću, ne vidim da prašak uništava pamuk, nosim neke majice koje su stare preko 20 godina (imam i dve iz 1995.), i mamin šorc iz studentskih dana svakog leta - i ona je to sve prala na 60° (naravno da je sad tanji i pre dve godine je konačno skroz izbledeo). Za sportsku plastiku koristimo tečni koji je bas za te svrhe.

Ne vidim neku drugu prednost tečnog, naprotiv - više ambalaže, više konzervansa..

• Wub 1
Posted

ono što je meni ostalo upamćeno da je abrazivni način na koji praškasti deterdženti čiste vlakna tekstila(ne samo tim, al taj je značajan) i takvim načinom pre dolazi do pohabanosti materijala  

pošto kupio, po to i prodao

imam neke majice koje su mi drage i volim da ih nosim, i one su bukvalno iste kao i prvog dana kada sam ih uzeo(niti se mašinski suše, niti peglaju)

cenim da @Braća Strugacki zna više, šteta što gospa buba nije tehnolog tekstila, onda bi ona bila merodavna

Posted

U Cvijićevoj otvoren diskont sa italijanskim proizvodima. Imaju De Cecco (retkost kod nas) i Rana testenine, Zanetti sireve na veliko...

• +1 2
  • Hvala 2
Posted
36 minutes ago, I*m with the pilots said:

DM u Nemačkoj daje besplatno te okrugle merice koje se mogu koristiti za tečni u bubnju kada se zatraži, pitaj na kasi da li imaju neku?

Pošto naša stara mašina nekad neće dobro da povuče prašak ako nije program za 95°, ja nekad i prašak stavim z tu mericu pa u bubanj.

kako izgleda taj predmet? jel ovo?

Tekući deterdžent uklanja mrlje, ali i štiti i poboljšava tkanine -  Večernji.hr

• +1 1
Posted (edited)
55 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

ono što je meni ostalo upamćeno da je abrazivni način na koji praškasti deterdženti čiste vlakna tekstila(ne samo tim, al taj je značajan) i takvim načinom pre dolazi do pohabanosti materijala  

pošto kupio, po to i prodao

imam neke majice koje su mi drage i volim da ih nosim, i one su bukvalno iste kao i prvog dana kada sam ih uzeo(niti se mašinski suše, niti peglaju)

cenim da @Braća Strugacki zna više, šteta što gospa buba nije tehnolog tekstila, onda bi ona bila merodavna

prašak radi tri stvari:

omekšava vodu (ranije fosfati, sada koješta zeleno)

pere, tj nečistoće uklanja sa tkanine i prebacuje ih u vodu (tenzidi)

emulguje oprane nečistoće tako da se ne vrate nazad na tekstil ( karboksimetil celuloza, na primer)

Postoje i drugačije formulacije koje koriste perborate (koji praktično stvaraju vodonik peroksid, koji beli tekstil, ali ga i razara), pa su u formulacijama bila i plava i zelena zrnca beline ili kako su ih u Merimi zvali zrncići (od milja). Ta plava i zelena zrnca beline (kako su ih zvali u reklami) su aktivator perborata (TAED). Sećam se i firmi koje su kupovale plavu i zelenu boju, da farbaju kalcijum karbonat, tako da izgleda da u prašku ima TAED-a. Inače upotreba TAED stvara tokom pranja peroksisirećetnu kiselinu koja ima baktericidna, virucidna i fungicidna svojstva.

Sigurno sam nešto izostavio, nisam takao praškove od 2005.g. ali tekstil uništava taloženje soli kalcijuma i magnezijuma na vlaknima ili oksidativna razgradnja peroksidima. Ostalo je valjda ok.

Edited by Braća Strugacki
  • +1 3
  • Wub 1
  • Hvala 5
Posted

a jel ima uopšte razlike između tečnog i praškastog detrdženta po uticaju na samu tkaninu?

Posted

trebalo bi da ima, u praškastima se koriste nosači koji mogu da se talože na vlakna ukoliko formulacija nije baš najbolja

kod tečnih njih nema

mislim da to nisu preterano bitne razlike, više teoretske

• +1 1
Posted (edited)
1 hour ago, slepa živana said:

Tekući deterdžent uklanja mrlje, ali i štiti i poboljšava tkanine -  Večernji.hr

Ma da, poklopac od tečnog Ariela, imam ih deset i služe da se deca igraju u kadi dok se kupaju. Tečni direktno u bubanj sipam, prašak u fiokicu. 

Da ne trolujem samo, u Maksiju je na pčelici Lino Lada gold sa 16% lešnika na 50% (Maksi Pčelica). 

350gr za 230 rsd. Vredi. 

Edited by Valkyrie
Posted
2 hours ago, slepa živana said:

Yep

Ja u ovo sipam tečni. Ima u DM za 250 dindži tečni za vunu, baš fin deterdžentić, a tako nekako je i za crni veš. Imam ih zbog previše crnih stvari za koje sam (neke od) primetila da posvetljuju od praška.

Posted (edited)
3 hours ago, slepa živana said:

Sonett_Dosier_Waschkugel_1393.jpg

Je tipični izgled, ima izrezbarenu mililitrazu. Nekad i sam poklopac tog tečnog ima u/na sebi, kao taj sa slike

DM ima bas odlične svoje proizvode, i po testovima se često pokaže kvalitetnije/bolje/"zdravije" od skuplje/etablirane konkurencije.  (Slično je i sa proizvodima drogerije Rosman koji ih dobro prate) Ja mnogo toga kupujem tamo, pa i neke namirnice poput njihovog bio pirinča, plasiranog paradajza. Trude se i oko pakovanja, da "ozelene" svoje proizvode

@Svemir Zeka

Edited by I*m with the pilots
  • +1 2
Posted

Tečni direktno u bubanj sipam, prašak u fiokicu. 

prashak direktno u bubanj, techni u fijokicu [emoji38]ol:

sent from bash mnogo dobar novi bubamoto

• +1 1