Jump to content

Fitness & Nutrition

Featured Replies

Ovo je od kolege sa D1 ,poceo mu prosle godine oko Uksrsa,sumnja se na vakcinu.Elem ,LC ishrana.Danas pojeo Chizburger oko 17 i rezultat vidite i sami.Ne koristi brzi insulin,samo dize ujutru lantusa.IMG_4321.png

• Replies 519
  • Views 26.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Hajde da napisem, posto me je x500 pozivao pre par dana...   Ja sam od januara do septembra prosle godine dosao sa 140 na 105... Doručak nešto potpuno normalno, rucak sa izbegavanjem hleba i

• Svemir Zeka
    Svemir Zeka

Da se upišem.  Dan 0. Nabavljena hrana. Počela od tačno u podne. Neće biti lako, ali mora.  Integralni leba, malo kuvanog paradajza. Avokado, pečurke. Mandarine.  Za grickanje

• Evo da dam svoj doprinos diskusiji Keto dijeta, već 5 godina sam na toj ishrani, ali stroža, dakle minimalno voća, ništa šećera i žitarica, dva obroka dnevno, obično doručak i ručak, skinuo sa 11

Posted Images

@nenad

taj haj je bio kad sam bila u ketozi ..samo,sto kazes,jaci..

Nisam nigde nasao da su benefiti fastinga duzeg od 72h potvrdjeni, 48-72h kazu da daje najbolje rezultate. Moraju se odrzavati elektroliti (Ca, Mg, Na and K najvise), to sam citao da je najvaznije (i da pazljivo uvodis hranu nakon fastinga), kod zena jos i hormonalne promene su rizik ali o tome znam vrlo malo.

I meni je odricanje od (dodatih) secera lako palo, u kombinaciji sa ukidanjem jako procesovane hrane (ie. fast food) i smanjivanje zasicenih masti, mi je spustilo tezinu vise nego sto sam ocekivao (to mi nije ni bio cilj, vise onako uzgredno). Mene fizicka aktivnost cini srecnim, sportski biciklizam i fizicki (donekle i mentalni) napori povezani sa tim sportom, to mi je mnogo unapredilo zivot u proteklih 12-13 godine. Smanjio sam malo intenzitet u poslednjih par godina, sad vise razmisljam o dugotrajnom zdravlju i optimizujem ishranu i ostalo (fizicke aktivnosti, dodata teretana, smanjenje stresa u zivotu, poboljsanje spavanja i jos par stvari) u tom pravcu.

16 hours ago, nenad said:

i ja sam se prvi put treci dan osecao lose, jer nisam unosio elektrolite.

ja sam sigurno zaista izgubio oko 2 kila, jer sam pesacio 10ak km dnevno. sve ostalo je voda i ostatak. ja sam u u periodu pre unosio malo uh, pa nisam bio mnogo naduven.

edit

da bi izgubio kilo za 3 dana moras da trosis 2600 kalorija dnevno, znaci da ako nemas 120 kila, moras mnogo da trosis, izmedju 500 i 1000 preko bazalnog sto nije lako. vecina ustvari izgubi manje.

Sve je moguće, ali sam iz ličnog iskustva skeptičan oko gubitka kilograma. Moguće jer to radiš prvi put, ali ja sam kasnije na kalorijskom deficitu imao dane sa preko 30k koraka gde mi sat proceni da sam potrošio 6k kalorija. Time bi morao da za jedan dan izgubim oko pola kilograma, ali to prosto nije bio slučaj. Telo se navikava na deficit, štedi energiju u svim mogućim situacijama, pa i u pokretima. To je danas mislim relativno utvrđena stvar. U praksi nema šanse da sam potrošio 6k kalorija za jedan dan, odnosno trošio sam sigurno manje kalorija u svim situacijama u poređenju sa periodom normalne ishrane.

U svakom slučaju, mislim da si uradio nešto dobro za sebe i to je najvažnije.

Intervju na temu adaptacija metabolizma

6 minutes ago, Venom said:

Sve je moguće, ali sam iz ličnog iskustva skeptičan oko gubitka kilograma. Moguće jer to radiš prvi put, ali ja sam kasnije na kalorijskom deficitu imao dane sa preko 30k koraka gde mi sat proceni da sam potrošio 6k kalorija. Time bi morao da za jedan dan izgubim oko pola kilograma, ali to prosto nije bio slučaj. Telo se navikava na deficit, štedi energiju u svim mogućim situacijama, pa i u pokretima. To je danas mislim relativno utvrđena stvar. U praksi nema šanse da sam potrošio 6k kalorija za jedan dan, odnosno trošio sam sigurno manje kalorija u svim situacijama u poređenju sa periodom normalne ishrane.

U svakom slučaju, mislim da si uradio nešto dobro za sebe i to je najvažnije.

Intervju na temu adaptacija metabolizma

nesto taj sad debelo ne racuna dobro. opet osim ako nemas preko 120 kila. evo sad gledam, meni samsung health kaze da sam sa 40 hiljada koraka taj dan potrosio 3 hiljade kalorija, i to ima smisla.

Koji su to rezultati koji su najbolji posle prva dva ili tri dana? Svi to spominju.

@Venom slažem se, hodanje, čak i ono oštrog tempa (a da nije full brzo, što je za dlaku sporije od trčanja) razočaravajuće malo kalorija troši. Ne da mi se da tražim, ali po sećanju bih rekla svega cca 100-ak kcal dodatka na bazalnu potrošnju u kojoj bi sat vremena ležao, disao i gledao u plafon.

Sa druge strane, benefiti hodanja kao fizičke aktivnosti naravno da pretežu u njegovu korist, naročito u nekim godinama kada intenzivnija fizička aktivnost i intenzivnije troši telo (pre svega meka tkiva/kosti). Dodatni bonus hodanja je da te vodi svuda, a da ne koristiš auto/prevoz.

18 hours ago, Shan Jan said:

Ja sam na poslednjem putovanju upoznao zensku koja se bavi tim gladovanjima. Pricala mi je da 3 dana gladovanja je ok jednom mesecno a za 7 dana treba par meseci da se oporavis. Savetovala me da, ako mogu, idem na 7 dana jer su efekti 100 puta veci nego na 3 dana.

Gladovala je kaze jednom 28 dana, meni nije jasno kako covek ne umre blink Ako izuzmemo sto je luda ko struja, ne deluje je imala nekih posledica od tih svojih eksperimenata.

Inace ovo tretiranje hladnom vodom je nov fenomen tako da nema cvrstih naucnih potvrda da ima bilo kakvog efekta (ne znaci ni da nema). Za saunu pak ima dosta naucnih studija da produzava zivot drasticno.

Bate, zadnji putopis ti je bio iz Irana u vreme ramazanskog posta. s_c

Svakodnevno merenje apsolutno nema nikakvog smisla, kao što ni samo merenje (stajanje na vagu) često daje sasvim pogrešnu sliku o progresu, naročito ako se usput i trenira. Ok je koristiti vagu jednom nedeljno zarad motivacije, ali jedinu pravu sliku daje ispitivanje sastava organizma (neko je ovde pisao da rade i u državnim bolnicama, dakle free, u privatnim je 3-4 hiljade). I to treba da se radi jednom mesečno ako ste frikovi matematičkih projekcija kao ja.

Slažem se uglavnom sa svim iznetim, trebaju se svakako pratiti istraživanja, razotkrivaju se zablude svakodnevno, recimo dokazano je da oni režimi 16/8, 18/6 ni ne čačnu autofagiju, jedini benefit je to što se insulinska pumpa ne aktivira u tom periodu gladovanja. Ja sam bre pola života tripovao da više malih obroka predstavlja vrhunac brige za mikrobiom i generalno zdravlje, al ispostavilo se da su dva obroka idealno, 3 max.

Ovo Nenadovo je kako stvari stojeisavršena fastong dinamika. Na 3 meseca po 3-4 dana ne bi trebalo zdravoj osobi da pravi bilo kakav problem, osim što limun ne bi trebalo da se koristi jer sprečava autofagiju. Posle godinu dana može se preći na jednom u dva meseca, a mnogo praktikuju i jednom mesečno posle par godina.

Ja sam odradio nekih 5-6 puta i uvek sam se osećao super (najviše 4 dana). Sve kako Nenad opisuje s tim što sam posle prvog dana batalio trening i uveo samo blagi kardio. Jedino se bolje osećam kad dam krv.

Inače, za ljude sa hroničnim problemima sa gojaznošču, verovatno je na duge staze najbolje da porade na bazalnom metabolizmu. Tu je naprdedak užasno kilav, većina ga nikada ni ne primeti, ali napredak može da ide i do 150-200 kalorija dnevno, a isto tako kao što se teško bilduje, teško i sporo se i gubi, pa će i nedisciplinovani kada se vrate lošim navikama ipak još neko vreme imati benefite.

Kako se to radi? Povećanjem udela mišićnog tkiva je jedino što mi pada na pamet.

18 hours ago, Seabass said:

Mada, fino se bilo i vratiti u ropstvo redovne ishrane. Jedenje jednom u dva mjeseca i kupanje ledenom vodom je lifestyle vise za polarne medvjede.

Ja sam opet nabacio 10kg preko i mrzi me da idem na dijete i gym da to skidam, razmisljam da kupim ozempik ili kako se zove vec ta carolija i da to zavrsim hemijom.

Otac od kolege je trenutno na tome, ovaj kaze da je sasvim normalan osim sto manje jede.

ovo sam zaboravio, nije neophodno ici u ekstrem, tj kupanje iskljucivo ladnom vodom i ledom. dovoljno je da zaledis kilo/dva leda i to ujutro izmesas sa vodom, i u to zagnjuris lice. to sve zajedno traje 3 minuta, a efekat je vrlo slican ovom haju od posta ili skidanja sa secera kratkorocno, ali osecas efekat sustinski ceo dan.

e sad, nije lako, jer ces u prvih nekoliko dana imati brejnfrizove, ali i nakon sto ti brejnfrizovi nestanu i dalje ce sve vreme da boli. :) s druge strane to je par puta po 30 sekundi, to bi svaki odrastao covek morao biti u stanju da istrpi. dodatno olaksava sto znas da ces posle imati haj.

19 hours ago, nenad said:

jedini motiv bi bio mentalni izazov koji zahteva npr post od 40 dana, iako meni to jeste jako primamljivo, ipak nije dovoljno jer znam kako bih izgledao nakon tih 40 dana, pa sve i da se sve vreme osecam kao sada i da nemam nikakve fizicke posledice (osim gubitka mase), sto je neki best case scenario, koji ja ne zelim.

Znam da zvuči čudno ali istina je - ja sam jednom izdržala 40 dana samo na vodi, polovini mandarine i jednom pilećem krilcu. To je bilo davno, kada sam bila jako mlada i kada su me privlačile ekstremne stvari.

Ne bih preporučila drugima da rade isto, bar ne na način kako sam ja tada radila, bez prateće kontrole i zaštite organizma, jer je prevelik stres po organizam.

Ipak, moram da kažem da je osećaj bio nestvarno dobar – glad nije postojala a osećala sam neverovatan nivo energije i koncentracije, bila sam u totalnom spidu i sve sam postizala, raspoloženje blaženo do euforično.

Sada često primenjujem 16-8 ili 18-6 model i to isto negde prija ali doživljaj nema nikakve veze sa ovim koji sam imala tokom radikalnijeg fastinga.  

7 minutes ago, nenad said:

ovo sam zaboravio, nije neophodno ici u ekstrem, tj kupanje iskljucivo ladnom vodom i ledom. dovoljno je da zaledis kilo/dva leda i to ujutro izmesas sa vodom, i u to zagnjuris lice. to sve zajedno traje 3 minuta, a efekat je vrlo slican ovom haju od posta ili skidanja sa secera kratkorocno, ali osecas efekat sustinski ceo dan.

e sad, nije lako, jer ces u prvih nekoliko dana imati brejnfrizove, ali i nakon sto ti brejnfrizovi nestanu i dalje ce sve vreme da boli. :) s druge strane to je par puta po 30 sekundi, to bi svaki odrastao covek morao biti u stanju da istrpi. dodatno olaksava sto znas da ces posle imati haj.

A da probas da prezivis u prirodi jedno 2 nedelje samo sa onim sto uberes\ulovis umesto ovih new age fasting proseravanja?

Pored tela, celici i karakter bolje od svega.

fantom

Edited by kronostime

5 minutes ago, kronostime said:

A da probas da prezivis u prirodi jedno 2 nedelje samo sa onim sto uberes\ulovis umesto ovih new age fasting proseravanja?

Pored tela, celici i karakter bolje od svega.

fantom

vidim, jako dobro si razumeo kada sam napisao da nema potrebe ici u ekstrem, bravo.

8 minutes ago, Starman said:

Znam da zvuči čudno ali istina je - ja sam jednom izdržala 40 dana samo na vodi, polovini mandarine i jednom pilećem krilcu. To je bilo davno, kada sam bila jako mlada i kada su me privlačile ekstremne stvari.

Ne bih preporučila drugima da rade isto, bar ne na način kako sam ja tada radila, bez prateće kontrole i zaštite organizma, jer je prevelik stres po organizam.

Ipak, moram da kažem da je osećaj bio nestvarno dobar – glad nije postojala a osećala sam neverovatan nivo energije i koncentracije, bila sam u totalnom spidu i sve sam postizala, raspoloženje blaženo do euforično.

Sada često primenjujem 16-8 ili 18-6 model i to isto negde prija ali doživljaj nema nikakve veze sa ovim koji sam imala tokom radikalnijeg fastinga.  

Koja bi bila fiziološka ili hemijska osnova tog napada blagostanja od gladovanja? Duduk sam za to, a svima ovde to kao da je jasno 😃