Jump to content
IGNORED

Nemačka

Parsons

Recommended Posts

Posted (edited)

Ne teraju nikoga ni na šta. Dobar deo vrtića radi na bezmesnoj platformi svejedno - što ja pozdravljam, jer je moje dete tako naučilo da jede ujutru tamo seckano sveže povrće ("jer i druga deca tako rade"), što kod kuće nije htelo ni u snu pored svog ubeđivanja. I to je  taj jedan jedini jutarnji obrok. Između dvanaest i keca roditelji (dede, babe...) ionako podižu decu odatle i ručaju kod kuće šta god žele. Sa vrtićima često postoji i opcija da deca ponesu doručak od kuće ako žele uz par ograničenja - da ne donose slatkiše, da ne bi onda druga deca urlala kako ovaj jede gumi bombone, a da za njega nema. Uglavnom, vidi se da se ljudi vode razumom.

E sad, kod osnovnih škola razumne ustanove - a njih je velika većina - ponude za decu mesni i vedži meni onlajn. Pa onda mogu deca (ili roditelji umesto njih) za sledeću nedelju da rezervišu takav ili onakav obrok za svaki dan posebno. Nekada i moje dete, koje je mesožder ortodoksnog ubeđenja - izabere vedži obrok zato što u njemu ima palačinki, sutlijaša ili tako neka slična drangulija.

Čak i da ima neki pojedinačni vrtić ili škola koji imaju toliko nekompetentno ili pak maliciozno rukovodstvo, koje povlači kratkovide jednostrane poteze ili-ili i biva naterano da se nadgornjava sa roditeljima i njihovim ili-ili viđenjem stvari, doživljavati ili prenositi kao da je to tako "opšti problem" na jednom državnom nivou je u najmanju ruku smešno. Kao, "situacija je krajnje osetljiva". Jest qrac.

Edited by Razzmatazz
Posted

Prijatelj svira malo. Ko onaj službenik u konzulatu koji me pola sata ubeđivao (obrađujući neka moja ovlašćenja) kako mu sin u školi ima keca iz matematike zato što je Srbin.

Oni vrtići koji su u vlasništvu crkava i njihovih organizacija (karitas itd) imaju krst na zidu i neće ga skidati. Ako upisuješ dete u katolički vrtić, treba da si svestan da to stoji na zidu. I pored toga, u takvim vrtićima ima dece svih boja i fela, a ne teraju ih u crkvu niti svoju doktrinu - oni su prosto vlasnici ustanove i to je to. Imam osećaj da se kod nas po državnim školama više forsira veronauka, nego po ovakvim vrtićima, pošto sam video i jedno i drugo. Oni vrtići koje je osnovao grad ili neki verein nisu nikad ni kačili krstove, svesni da će u njih doći deca ljudi različitih veroispovesti ili onih koji nemaju nikakvu veroispovest.

Što se mesa tiče, ne da nema svinjetine, nego nema nikakvog mesa. Razlog nisu roditelji muslimani, nego roditelji vegani i vegetarijanci, kojih (barem u mojem kraju) ima mnogo mnogo više nego roditelja muslimanske veroispovesti. Treba da prisustvuješ jednom od tih roditeljskih sastanaka, gde se problemi grupe u vrtiću ili razreda u školi naizgled razreše za sat vremena, a onda još dva i po sata nastave diskusiju o kvalitetu tikvica i patlidžana u menzi i važnosti bio hrane za razvoj deteta.

pa jer nije kec kao najaca ocena u njemackoj?

Posted

Jeste, ali on je mislio na srpskog keca.

Posted

lik je stupido, verovatno redovno inabadabadava klinca, a ovaj najbolji dzak.

i ti naso sa kim da se objasnjavas :fantom:

Posted (edited)

Eh, "da se objašnjavam"... Ja sam stajao na šalteru i čekao da mi overi i zavede kopije ovlašćenja, a on mi je uz to servirao tu srceparajuću priču. Nezasluženo i ničim izazvano. Verovatno je tražio s moje strane neku potvrdu, slaganje, poistovećivanje sa problemom, zazivanje Miloša Obilića, šta li. Ja mu ni reči nisam rekao van ove papirologije. Došao sam zbog konzularne usluge, a ne zbog psihoseanse.

Edited by Razzmatazz
Posted

Evo iz prve ruke roditelja dvoje klinaca u vrtiću u berlinu - svinjetina je redovno na meniju, stanje je regularno. Doduše postoji opcionalni meni za decu muslimanske veroispovesti.

Za roditeljske sastanke je istina da se satima raspravlja o kvalitetu hrane.

Batalite te priče kako je ove invazija islamista i još samo tu i tamo skoro pa ratno stanje i da je društvo ovde na rubu uništenja.

Posted

Eh, "da se objašnjavam"... Ja sam stajao na šalteru i čekao da mi overi i zavede kopije ovlašćenja, a on mi je uz to servirao tu srceparajuću priču. Nezasluženo i ničim izazvano. Verovatno je tražio s moje strane neku potvrdu, slaganje, poistovećivanje sa problemom, zazivanje Miloša Obilića, šta li. Ja mu ni reči nisam rekao van ove papirologije. Došao sam zbog konzularne usluge, a ne zbog psihoseanse.

Otudjio si se od sopstvenog naroda. Garant ni kafu nisi doneo.

Posted

C market od 100gr?

Sent from my iPad using Tapatalk

Posted

Cujem juce od prijatelja iz Berlina, da u nekim vrticima vise nema svinjetine za klince, zbog muslimanske dece. U njihovom vrticu su skinuli i krst sa zida. 

Sudar kultura je vraška stvar. Kod nas u firmi od ove godine slavićemo kraj Ramadana (ima neko ime, taj kraj Ramadana, ali ko će to ponoviti). Kako nam je danas na sastanku objašnjeno, to znači da će kupiti neke slatkiše i ostaviti po kofi kornerima. Ja verujem da to moraju biti neke baklave, jer u čemu je poenta ako budu fakin keksi sa cimetom. Pritom Turčin u radnji koja mi je najbliža prodaje baklave koje sam samo jednom kupila - znači kad sam probala to je ko da je pravljeno pre tri meseca, bez šale. To je toliko odvratno da se ne može zamisliti. Ako tako nešto kupe, ja ću ozbiljno da isprotestujem. Ili možda i preventivno da delujem, da se raspitam kod kolega koje idu u nabavku, pa ako ispadne da će random da kupe te slatkiše, da im nabavim neku adresu ili već tako nešto.

Svinjetinu u kantini (koju moramo da zovemo restoran odnedavno, ne zezam se, dobili smo oficijelnu direktivu, sad svi govore kantina, pardon restoran) još dobijamo. Nadam se da neće da je ukinu i zamene govedinom, jer imam grižu savesti kad jedem govedinu pošto je vrlo antiekološka proizvodnja.

U suštini, sve ih slušam danas, i pitam se koliko će nas još opsedati ovi problemi prvog sveta. Nekadašnji forumaš Prospero je svojevremeno pisao kako sve to ide ka nužnoj ekstinkciji.

Posted

Uzimaju bre 40 evara po listu papira - da overim dokument od dve strane u dva primerka ispadne 160 evara. Nek si sami kupe kafu od toga, majke im ga nabijem.

Posted

Godinama vec postoje i vrtici i bolnice u kojima ne sluze svinjetinu. Iz religijskih razloga, ne iz zdravstvenih.

Posted

Godinama vec postoje i vrtici i bolnice u kojima ne sluze svinjetinu. Iz religijskih razloga, ne iz zdravstvenih.

i skole, moji klinci idu u jednu koja od ove skolske godine nema svinjetinu ni u jednoj od dnevnih ponuda obroka. ni na ekskurzijama nema schweinfleischa, keine sorge! :lolol:

iskreno mi se jebe za to, a i klincima. navikli smo vec da zivimo van te beleidigung der vernunft svakodnevne politike