Jump to content

Nemačka

Featured Replies

Al' zato možeš da slušaš subverzivnu muziku i furaš čirokanu, banci ne smeta dok teče kredit.

Za to smo se borili. 

Edited by Amos

Ne znam koliko je to samo nemački problem i da li je problem (u datim okolnostima). Nekako se uvek očekuje da produktivnost stalno raste, bez rasta ljudskih resursa i ulaganja u iste. A za radnike novac (pogotovo kad ga ima za lične prohteve dovoljno) i stalan posao nemaju više taj prioritet kao ranije. Work-life balance, što bi se reklo. Čak i Japanci (naravno, ne u istom redu veličine) počinju da otkazuju poslušnost goničima robova. 

• 3 weeks later...
On 27. 10. 2024. at 21:47, Moonwalker said:

Nema (dovoljno) privrede. To im je problem i tu se ovis sa zapada najstrasnije zajebali. Doduse i mentalitet im bas nije poslovan, isuvise krut. Zato im mladi koji su ambuciozniji ne ostaju. Sta kad napuni 18?  

Goerlitz (na samoj granici sa Poljskom) je lep, stari grad i lep za mlade porodice (parkovi i tako to). Mnogo praznih nekretnina na nemackoj strani.

Kad smo kod neta, pre par godina su u delu imali 3G pokrivenost. U Srbiji je Telenor napravio bolju mrezu. Verujem da je sad bolje, sta vise provericu uskoro. Ali nije mogao mejl da se procita u kolima. Predjes na poljsku stranu sve rad i sve moze (platne kartice). Na nemackoj radile samo nemacke debitne, morali da se misli o kesu.

Moje zapazanje kao nekoga sa strane. Lepo za zivot na oko, ali nema mnogo mladih. Tako da kontam sta Venom pise.

Nema dovoljno aerodroma sa internacionalnim letovima. Berlin, Lajpcig i Drezden. Ne znam za Jenu, ona je univerzitetski grad od davnina.

Stari post ali sad sam video. Pre 5-6 godina sam bio u tom delu Nemačke (Gablenz, Bad Muskau, Cottbus) turistički, kratko, ali dovoljno da popričam s nekim lokalcima. Stekao sam utisak da značajan broj stanovnika predstavljaju penzioneri iz Zapadne Nemačke s malim primanjima koji su ušteđevinu uložili da uzmu neku jeftinu nekretninu za život i još neku za izdavanje. Mladi su pobegli. U nabavke se ide u Poljsku, prešao sam i tamo kratko, bukvalno je izgledalo kao buvljak/marketi na granici Srbije/Mađarske 90ih.

On 13. 3. 2025. at 22:19, bags said:

Stari post ali me svrbi - jebo ih izraz bare minimum. Nije brate bare minimum nego onoliko posla za koliko si placen. Bare minimum je da hvatas zjale, juris krivine i gledas samo da te ne otpuste. A kad smo kod otpustanja - pa vrlo je jednostavno resenje za to da se zaposleni ponovo vezu za poslodavce: u vreme krize ne otpustaj ljude, ne smanjuj plate zarad veceg profita, ulazi u ljude... u prevodu ne tretiraj svoje zaposlene kao potrosnu robu i mozda oni nece tebe isto tako.

On 14. 3. 2025. at 16:49, Pixie said:

Ne znam koliko je to samo nemački problem i da li je problem (u datim okolnostima). Nekako se uvek očekuje da produktivnost stalno raste, bez rasta ljudskih resursa i ulaganja u iste. A za radnike novac (pogotovo kad ga ima za lične prohteve dovoljno) i stalan posao nemaju više taj prioritet kao ranije. Work-life balance, što bi se reklo. Čak i Japanci (naravno, ne u istom redu veličine) počinju da otkazuju poslušnost goničima robova. 

Ima do toga a ima delom i do toga da raditi ko blesv se vise ne isplati koliko nekada.

7 minutes ago, Shan Jan said:

Stari post ali me svrbi - jebo ih izraz bare minimum. Nije brate bare minimum nego onoliko posla za koliko si placen. Bare minimum je da hvatas zjale, juris krivine i gledas samo da te ne otpuste. A kad smo kod otpustanja - pa vrlo je jednostavno resenje za to da se zaposleni ponovo vezu za poslodavce: u vreme krize ne otpustaj ljude, ne smanjuj plate zarad veceg profita, ulazi u ljude... u prevodu ne tretiraj svoje zaposlene kao potrosnu robu i mozda oni nece tebe isto tako.

Ima do toga a ima delom i do toga da raditi ko blesv se vise ne isplati koliko nekada.

Ovi iz istocne Nemacke sa kojima ja radim u proseku se polomise - neki vise rade, neki malo manje, ali u proseku ne da ne lencare nego ni pomena o tome. Ima ih koje posle 4 ne mozes da nadjes u kancelariji, ima ih koji salju mejlove u 8. Pritom imaju ljudi decu okju treba uzeti iz skole i druge obaveze, a na poslu su ranije nego neki drugi zapadnjaci koji pocinju oko 9, ovi Nemci su uglavnom vec u 7 u kancu. Prosto ne znam ako je to bare minimum...

2 hours ago, Sammael said:

Stari post ali sad sam video. Pre 5-6 godina sam bio u tom delu Nemačke (Gablenz, Bad Muskau, Cottbus) turistički, kratko, ali dovoljno da popričam s nekim lokalcima. Stekao sam utisak da značajan broj stanovnika predstavljaju penzioneri iz Zapadne Nemačke s malim primanjima koji su ušteđevinu uložili da uzmu neku jeftinu nekretninu za život i još neku za izdavanje. Mladi su pobegli. U nabavke se ide u Poljsku, prešao sam i tamo kratko, bukvalno je izgledalo kao buvljak/marketi na granici Srbije/Mađarske 90ih.

Ovo sto sam videla u Lajpcigu prosle godine je mnogo bolje. OK tu je univerzitet i ima dosta privrede. Mnogo je mladih, mladih porodica. Izlazi se, mnogo raznovrsnih restorana, kartice rade, mreza za mobilnu telefoniju je normalna.

Nisu dugo i dovoljno, mislim tu na drzavu, investirali u infrastrukturu potrebnu za savremeno poslovanje.

Sto se radnog vremena tice, mislim, nisam sigurna, da su oni zadrzali u tom delu Nemacke neki hibrid sa navikama iz socijalizma i sto se tice institucija (skole i vrtici), slicno je i u Poljskoj. Pocinju ranije, ali i zavrsavaju ranije.

U tom delu gde zive i Luzicki Srbi

Zanimljivo je da ima tabli sa natpisima na dva njihova dijalekta od kojih jedan podseca na pisani ceski, a drugi na pisani poljski.

Izgleda ta zona kao market jer je kod Poljaka bilo svega D. Ta poljska populacija je bila mnogo mobilnija po Evropi pa se tako i snabedevala. Da se razumemo takvih granica ima svugde u Evropi gde se menja ono sto je na jednoj strani povoljnije pogotovo ako su razlicite valute pa se cene menjaju s promenom kursa. U Poljskoj je placanje u zlotima.

Valjda ce drzava tu investirati vise. Za zivot deluje lepo, a i za turizam posebno penzoski. Mnogo je zelenila, parkovi su neverovatno lepi. Ne bi im bilo lose da za to imaju blizi aerodrom od Drezdena.