Jump to content
IGNORED

Evropski superklubovi i njihova superliga

Meazza

Recommended Posts

Posted
3 minutes ago, Ivo Petović said:

PL i CL jedva zajedno da prebacuju NBA, a i dalje su dosta ispod NFL (koji je prilično 1-tržišno orijentisan, NBA je bar globalan). Ako je fudbal toliko ispred svih, onda o ovome ne treba uopšte da pričamo.

Napisao si da fudbal ne generiše novac na nivou NBA, a ne neka konkretna fudbalska liga, mada se ni sa tim ne bih složio jer su po meni 5 i 7 milijardi sličan nivo. Ne vidim ni zašto bi poredili samo jednu fudbalsku ligu sa NBA ili NFL. Radi se o globalnom sportu u kome nije sav kvalitet skoncentrisan u jednoj ligi kao što je to slučaj u košarci i američkom fudbalu i u kome i reprezentativna takmičenja generišu novac. I tu leži problem, u raspodeli, a ne u ukupnom profitu. Sveukupno je fudbal definitvno ispred svih, prebacuje i NFL-ovih 13 milijardi i super liga ukupan profit ne bi značajno promenila.

Posted

@harper Pa ja mislim da će se kompletno odvojiti, to bi bilo logično i fer. Heaviside je imao dobru poentu sa NBA i Evroligom na istom kontinentu, i meni to deluje kao realan scenario.

Posted
2 minutes ago, harper said:

Ovi majstori korporativne superiornosti koji umeju samo da prave dugove su upravo to zamislili, da sve ostane isto ali da iz tog istog oni za sebe crpe vise na ustrb svih ostalih. Da prevedem na tvoj jezik, oni upravo hoce da povecaju vec ionako prevelike razlike u svoju korist.

Naravno da hoće, ali tih njihovih želja se treba setiti svakog dana, a ne samo kad i nama/vama  hoće da uskrate zabavu (diskutabilno).

Posted

Mala digresija u vezi Harperovog komentara da SAD nemnaju nacionalni sport.  Imaju - to je bejzbol.  Taj sport medju Amerikancima ima status religije (kao hokej kod Kanadjana).  Igraju ga jos od prve polovine XIX veka.  O bejzbolu uce jos pre nego prohodaju.  Igraju ga cim prohodaju.  Imaju slikovnice o bejzbolu.  Snimaju se filmovi o cuvenim utakmicama ili o bejzbol herojima poniklim u malim varosima u nekakvoj zabiti na srednjem zabadu.  Svaki americki klinac zna ko su Bejb Rut, Lu Garik ili Dzeki Robinson.  Identifikuju se sa svojim timovima kao Evropljani sa fudbalskim.  Svi ostale sporske igre koje se u SAD igraju pred velikim brojem gledalaca kao NFL, NBA ili NHL su cirkus i zabava.  Bejzbol je strast (ne znam zbog cega jer taj sport ne volim) bez obzira da li se igra u "little leagues", amaterski ili na najvisem nivou (MLB).  

• +1 4
Posted
Just now, Nikodije said:

@harper Pa ja mislim da će se kompletno odvojiti, to bi bilo logično i fer. Heaviside je imao dobru poentu sa NBA i Evroligom na istom kontinentu, i meni to deluje kao realan scenario.

Ma, nece, nema sanse. Mogu da se kladim s tobom u sta god hoces. Ti klubovi koji su dopali saka gomili prevaranata i lopova su veliki iz mnogo razloga od kojih nijedan nema veze s novcem. Real da ne igra spansku ligu? Pa, Florentino Perez bi visio ispred Prada u roku od odmah.

Posted (edited)
15 minutes ago, Heaviside said:

Napisao si da fudbal ne generiše novac na nivou NBA, a ne neka konkretna fudbalska liga, mada se ni sa tim ne bih složio jer su po meni 5 i 7 milijardi sličan nivo. Ne vidim ni zašto bi poredili samo jednu fudbalsku ligu sa NBA ili NFL. Radi se o globalnom sportu u kome nije sav kvalitet skoncentrisan u jednoj ligi kao što je to slučaj u košarci i američkom fudbalu i u kome i reprezentativna takmičenja generišu novac. I tu leži problem, u raspodeli, a ne u ukupnom profitu. Sveukupno je fudbal definitvno ispred svih, prebacuje i NFL-ovih 13 milijardi i super liga ukupan profit ne bi značajno promenila.

Pa i košarka nije samo NBA. To stvarno nije bitno . Ako je fudbal  ispred košarle a naročito ispred NFL (a Evropa finansijski = USA), onda je sve ovo vreme utrošeno na ovu raspravu poražavajuće za fudbal.

Edited by Ivo Petović
Posted
4 minutes ago, Ivo Petović said:

Naravno da hoće, ali tih njihovih želja se treba setiti svakog dana, a ne samo kad i nama/vama  hoće da uskrate zabavu (diskutabilno).

Jebo te, stvarno si dosadan. Od svih ljudi meni si nasao da spocitavas tu stvar, a znas veoma dobro sta inace mislim o tome.:D

Posted
Just now, harper said:

Ma, nece, nema sanse. Mogu da se kladim s tobom u sta god hoces. Ti klubovi koji su dopali saka gomili prevaranata i lopova su veliki iz mnogo razloga od kojih nijedan nema veze s novcem. Real da ne igra spansku ligu? Pa, Florentino Perez bi visio ispred Prada u roku od odmah.

Ako je istina da su već najavili da će se Superliga igrati i po Aziji i S.Americi, onda stvarno ne znam kako mogu da isprate taj ritam, u sredu u Bangkoku pa subota u Pamploni. Ne vidim da to može da funkcioniše. Eventualno ako bi pravili dva tima, pa da b tim igra domaću ligu.

Mislim da će njihova apsolutna orijentacija ići ka Superligi i to je logično. 

Posted
8 minutes ago, Heaviside said:

Sve i da fudbal ne generise novca koliko neki drugi sport to je nebitno za ovu pricu. Nijedan sport na svetu se ne igra na tolikom nivou iz zabave i dokolice, to je bitno. Nije problem ni Realu, niti bilo kojem drugom klubu koji je zainteresovan za ovu ligu to sto za njih nema dovoljno novca jer ga fudbal ne generise dovoljno. Oni barataju sa daleko najvise novca od svih i ne zele da generisu vise novca vec da generisu vise novca za sebe na stetu svih drugih. A to rade zato sto su nesposobni i lose posluju.

• +1 1
Posted
1 minute ago, Nikodije said:

Ako je istina da su već najavili da će se Superliga igrati i po Aziji i S.Americi, onda stvarno ne znam kako mogu da isprate taj ritam, u sredu u Bangkoku pa subota u Pamploni. Ne vidim da to može da funkcioniše. Eventualno ako bi pravili dva tima, pa da b tim igra domaću ligu.

Mislim da će njihova apsolutna orijentacija ići ka Superligi i to je logično. 

To je verovatno i plan.

Posted
3 minutes ago, Dimitrije said:

Mala digresija u vezi Harperovog komentara da SAD nemnaju nacionalni sport.  Imaju - to je bejzbol.  Taj sport medju Amerikancima ima status religije (kao hokej kod Kanadjana).  Igraju ga jos od prve polovine XIX veka.  O bejzbolu uce jos pre nego prohodaju.  Igraju ga cim prohodaju.  Imaju slikovnice o bejzbolu.  Snimaju se filmovi o cuvenim utakmicama ili o bejzbol herojima poniklim u malim varosima u nekakvoj zabiti na srednjem zabadu.  Svaki americki klinac zna ko su Bejb Rut, Lu Garik ili Dzeki Robinson.  Identifikuju se sa svojim timovima kao Evropljani sa fudbalskim.  Svi ostale sporske igre koje se u SAD igraju pred velikim brojem gledalaca kao NFL, NBA ili NHL su cirkus i zabava.  Bejzbol je strast (ne znam zbog cega jer taj sport ne volim) bez obzira da li se igra u "little leagues", amaterski ili na najvisem nivou (MLB).  

Hm, bejzbol je pao na treće mesto u USA po popularnosti...interesantne su ankete o praćenju sportova o USA u skladu sa političkim preferencijama (liberali su baš odustali od bejzbola). Kapiram za bejzbol, i i sam sam bio svedok tome, ali realno, u velikim gradovima, deluje mi da je u priličnom padu. A i dosadan je, ne može me ni Džordž Karlin ubediti da ga pratim :)

Posted
5 minutes ago, harper said:

Jebo te, stvarno si dosadan. Od svih ljudi meni si nasao da spocitavas tu stvar, a znas veoma dobro sta inace mislim o tome.:D

Ne spočitavam  samo tebi, znam da umeš, za razliku od većine :)

Posted

Ono sto je najsmesnije, ili najporaznije u celoj prici, je da sponzori tj. vlasnici klubova nisu mogli da predvide ono sto je i Andjus mogao da im kaze, a ne neki random sportski ekspert u njihovim redovima - da ce UEFA istog dana da zabrani igracima da igraju za reprezentaciju. Ako su znali, onda to znaci da su sebe odredili za mesije koje su iznad tradicije stare 100 godina, tj. da su odluke donosili ljudi koji uopste i ne znaju sta je fudbal.

Posted
5 minutes ago, harper said:

Sve i da fudbal ne generise novca koliko neki drugi sport to je nebitno za ovu pricu. Nijedan sport na svetu se ne igra na tolikom nivou iz zabave i dokolice, to je bitno. Nije problem ni Realu, niti bilo kojem drugom klubu koji je zainteresovan za ovu ligu to sto za njih nema dovoljno novca jer ga fudbal ne generise dovoljno. Oni barataju sa daleko najvise novca od svih i ne zele da generisu vise novca vec da generisu vise novca za sebe na stetu svih drugih. A to rade zato sto su nesposobni i lose posluju.

Poenta je da oni generišu novac na osnovu privilegija iz davnih vremena (jednog fašističkog dikatora, ali to nije bitno).  To odmah u staru obesmišljava celo takmičenje.

Btw, koliko god je USA zemlja trećeg reda po mnogo čemu, po sportu, to je zapravo demokratski socijalizam norveškog tipa, u odnosu na ovo ostalo.

Posted
3 minutes ago, JohnnyD said:

da su odluke donosili ljudi koji uopste i ne znaju sta je fudbal.

Danas je jedan od clanova upravnog odbora jednog od engleskih klubova koji hoce u superligu, anonimno doduse, rekao novinaru koji ga je intervjuisao da oni nisu mogli da objasne vlasniku zasto neki klubovi ispadaju iz lige na kraju sezone. Covek ne kapira koncept takmicenja, kamoli fudbala. Toga u Amerikama nema.