Jump to content
IGNORED

Italija

Indy

Recommended Posts

Posted

Planiram krajem januara u Napulj. Da znam, glup mi termin, al za to su krivi moji roditelji jer sam rodjen u to vreme. 😁

Dakle, ideja je avion do Rima, rodjendanska kafa i dorucak u Rimu, posle voz do Napulja. Povratak isto samo unazad. Jutarnji let, povratak uvece, hvala Wizzu na tome i jeftinim kartama.

Dakle, gde bi mogao da nadjem smestaj za zenu i mene u Napulju? Neki lep deo grada sa dobrom povezanoscu sa zeleznickom stanicom i centrom.

Posted
On 6. 12. 2024. at 21:18, Milosh76 said:

Planiram krajem januara u Napulj. Da znam, glup mi termin, al za to su krivi moji roditelji jer sam rodjen u to vreme. 😁

Dakle, ideja je avion do Rima, rodjendanska kafa i dorucak u Rimu, posle voz do Napulja. Povratak isto samo unazad. Jutarnji let, povratak uvece, hvala Wizzu na tome i jeftinim kartama.

Dakle, gde bi mogao da nadjem smestaj za zenu i mene u Napulju? Neki lep deo grada sa dobrom povezanoscu sa zeleznickom stanicom i centrom.

Nema loseg termina za Napulj, jedino ako nabodes neku dugu smaracku kisu. 

Sto se tice smestaja tu ipak malo pripazi jer se u samom centru turisticke zone cestoukrstavaju sa nekom od sivih zona. Imas na ovoj karti crvenim crticama okruzen deo opasnih zona u centru. Chiaia i San Ferdinando su ti najsigurniji ali i najskuplji. Centro storico sa ulicom Spaccanapoli je onaj pravi autenticni Napulj, najlepsi za obilazak. Tu gledaj da nije previse blizu zel. stanice (zona Forcella) i ne blizu kvarta Sanità. Vomero je siguran ali skroz nezgodan za turiste zbog pozicije na brdu i neophodnog koriscenja gradskog transporta. U prethodnim kvartovima mozes sve peske da obilazis.

dove dormire napoli info utili e zone consigliate

• Hvala 1
Posted

Zaboravih na Spanske kvartove (Quartieri Spagnoli) Prakticno skoro sve male ulicice koje se ulivaju nizbrdo u Via Toledo (Napuljska Knez Mihajlova) su deo ovog zloglasnog kvarta. E sad, taj prvi deo naslonjen na pesacku zonu se prilicno otvorio za turizam i mozes slobodno obici te blize ulicice ali ne bih trazio boravak bas unutra te male cetvrti.

• Hvala 1
Posted

doduše najlepše znamenitosti Napulja su van Napulja. (Pompeja, Vezuv, Sorento, Amalfi obala, Kapri, Iskia, Paestum....) 

ima prelep Arheološki muzej, ostalo onako.  

u svakom slučaju se treba pripaziti. 

• Hvala 1
Posted (edited)

Hvala na savetima :D 

Pompeja je svakako u planu, za Amalfi nisam siguran 100%.

Ne planiramo uvece da se nesto previse setamo, pogotovo ne po uskim ulicicama :D  Evetualno neki lokalni bar ili tako nesto, blizu smestaja.

Znaci savet je da se drzimo turistickih ruta i da ne zalazimo previse u te uske, lepe ulice.

Maradonini murali spadaju u bezbedni deo Napulja? :D 

Da li da iznajmljujem kola za Amalfi ili da jurim bus ili da ostavim za neko drugo putovanje i lepse vreme?

Cenim da krajem januara im mnogo manje turista u tom delu Italije :D

Koliko ranije da jurim karte za Pompeju?

Edited by Milosh76
Posted
24 minutes ago, Milosh76 said:

Hvala na savetima :D 

Pompeja je svakako u planu, za Amalfi nisam siguran 100%.

Ne planiramo uvece da se nesto previse setamo, pogotovo ne po uskim ulicicama :D  Evetualno neki lokalni bar ili tako nesto, blizu smestaja.

Znaci savet je da se drzimo turistickih ruta i da ne zalazimo previse u te uske, lepe ulice.

Da li da iznajmljujem kola za Amalfi ili da jurim bus ili da ostavim za neko drugo putovanje i lepse vreme?

Cenim da krajem januara im mnogo manje turista u tom delu Italije :D

Koliko ranije da jurim karte za Pompeju?

Maradonini murali su svakako bezbedni, bar preko dana.

Za Amalfi nisam siguran da ti je dobar izbor auto, pre svega zbog parkinga i uske magistrale tamo. Ako ideš na jedan dan tamo onda je možda i ok. Ja sam išao vozom do Sorenta pa odande lokalnim busem do Pozitana gde mi je bila baza. Otprilike je trebalo 90 min za ceo put, ali sam imao mirnu glavu oko parkinga i maksimalno uživao. Celu tu obalu možeš ili lokalnim busevima ili brodićima.

Što se tiče Pompeje, kapiram da u januaru neće biti prevelike gužve. Ja sam bio krajem aprila i otprilike kad sam stigao u Napulj sam i uzeo karte za Pompeju, znači par dana ranije. Svakako gledaj što ranije da odeš, tipa čim otvore, da bi završavao obilazak kad počnu busevima da stižu organizovane ture. Tako ćeš najbolje izbeći gužvu.

Ako te zanima Vezuv, vozom, pa njihovim organizovanim busevima do gore. Od mesta gde stane bus, imaš možda još 20-ak min peške do kratera i mislim da možeš max 3 sata da ostaneš gore, jer ti vozač kaže kad treba da se vratiš u bus. Gore je fenomenalno, naročito ako je bistar dan. Tu ti ne treba nikakva rezervacija, karte za bus kupuješ odmah iza železničke stanice (ne sećam se imena) u turističkom birou.

• Hvala 1
Posted

Jel se nekome sa foruma desilo nešto loše u Napulju, krš smeštaj ne računam. Sa više desetina ljudi sam razmenio mišljenje o nebezbednom gradu i nisam našao nikakav dokaz za to.

• +1 1
Posted
On 6. 12. 2024. at 21:18, Milosh76 said:

Isključivo Secondigliano i naravno pozdravi na Cira i Gennia :D

Šalu na stranu, dva puta sam bio oba puta 0 problema. Prvi put sa društvom u centru baš, drugi put sa tadašnjom devojkom na Vomero. Preporučujem ti Vomero, jer je lepo izdvojen od cele tu gungule i lep je kraj za početak i kraj dana. Imas funiculare za gore/dole a ako ne planiras neke duze izlaske u noć to ti je pun pogodak. E sad za ostale stvari ne znam koliko si dana tamo?

• Hvala 1
Posted

Hvala svima.

Plan je od 28.1. do 2.2. znaci 5  noci.

Posto letim ka Rimu, prvi dan cu provesti tamo, rodjendanska kafa i dorucak, a onda vozom do Napulja.

Povratak vozom do Rima i onda vecernji let lagano nazad.

Posted

Ja sam isto iz Rima dolazio, preporucujem ti onaj brzi voz, Freccia Rossa mislim da se zove. Za sat vremena si u Napulju.

Ja bio smesten u delu Chiaia, odmah iznad setalista uz more. Fin je kraj, pun restorancica i pabova, a peske sam isao svuda po gradu, Bio 4 dana tamo, bez ikakvih problema, naravno nisam zalazio u Sekondiljano :D

• +1 1
Posted

U sekondiljano samo na motoru

Posted
14 hours ago, Milosh76 said:

Glavni Maradonin mural/svetiliste je u srcu Spanskih cetvrti/Quartieri Spagnoli. Po danu nemas nekih problema da dodjes do njega jer je mesto postalo jedna od fiksnih turistickih destinacija. Generalno se ovaj kvart popravio i otvorio prema turistima. Prva paralelna ulica je puna kafica i restorana u koje ulazi ko god hoce, ali je i dalje za izbegavanje u kasnim satima i sporednim ulicama. Kad sam bio poslednji put (doduse pre 9 godina) i dalje su na uglovima ulica stajali "strazari" koji su zvizducima upozoravali ko ulazi u srce kvarta. 

Ph-Barbara-di-Donato-640x853.jpg

Drugi mural (esteski prelep) je u Via Taverna Del Ferro i nalazi se van centra u zaledjini zel. stanice. Ta zona se smatra nekom vrstom nove Skampie e ne preporucuje se turisticki lagani obilazak.

murale-di-Maradona-a-san-Giovanni-640x427.jpg

Osim ova dva imas i gomilu manjih na sve strane u starom gradu. Ima i jedan kafic u Spaccanapoli koji je neka vrsta Maradona hrama. Bar Nilo na istoimenoj minijaturnoj pjaceti. Prve 2 slike su moje

HlbuIlMl.jpg

wqgz96Wl.jpg

altarino-di-maradona.jpg

Generalno cela Spaccanapoli je dozivljaj za sebe i pravo srce Napulja. Izbegavaj u kasne sate poslednji deo ove legendarne ulice prema zel stanici (Via Forcella). Tu sam imao negativno iskustvo a vidim da se i dalje smatra relativno opasnom zonom nocu. Ostatak ulice (90%) je supersigurno i prepuno turista i lokalaca. Pogotovo sporedna ulica Via San Gregorio Armeno gde prodaju minijaturne statue svih mogucih svetskih i lokalnih licnosti je kosnica u svakom godisnjem periodu. Tu imas i Maradonine statuice. Te statue su evolucija statua biblijskih likova za Bozicnje jaslice (Presepe na italijanskom). Napolitanci iz ovih botega se smatraju najvecim svetskim umetnicima za statue za Presepe i njihova izrada pocinje jos u 14 veku. Vrhunac te umetnosti i svetsku slavu su postigle u 18 veku. Moda da se u jaslice uklope i poznate licnosti se rodila jos 80ih godina proslog veka a danas su jedan od obaveznih suvenira za svakog italijana koji poseti ovu ulicu.

JbQX2aLl.jpg

12 hours ago, Eleniko said:

Jel se nekome sa foruma desilo nešto loše u Napulju, krš smeštaj ne računam. Sa više desetina ljudi sam razmenio mišljenje o nebezbednom gradu i nisam našao nikakav dokaz za to.

Nekim mojim poznanicima (zabarima) jeste. Nista dramaticno, mini pljacke i sl. Mislim, ne pricamo o brazilskoj faveli, ali treba biti oprezan. 

11 hours ago, *edited by mod said:

Preporučujem ti Vomero, jer je lepo izdvojen od cele tu gungule i lep je kraj za početak i kraj dana. Imas funiculare za gore/dole a ako ne planiras neke duze izlaske u noć to ti je pun pogodak. 

Sama cinjenica da moras da se cimas uspinjacom svaki put kad treba da se vratis u stan/hotel pogotovo u zimaskom periodu kad je mrak vec u 5 popodne za mene nije preporuka. Gore bih otisao samo jednom po danu zbog fantasticnog pogleda na grad i vezuv.

3 hours ago, Behemoth said:

Ja sam isto iz Rima dolazio, preporucujem ti onaj brzi voz, Freccia Rossa mislim da se zove. Za sat vremena si u Napulju.

Da, Freccia Rossa i Italo su 2 ultrabrza voza iz Rima.

• Hvala 2
Posted
12 hours ago, Eleniko said:

Sogor i zena prosli pjesacki prelaz ( ne znam tocno lokaciju, uglavnom blizu centra), dvoje iza i sa druge strane jos par njih naplatili sigurni prelazak ceste

:D

• Haha 1
Posted

Istini za volju ja sam išao samo na proleće i na leto, ne znam kako je zimi, kontam da je manja gužva.

Pompej je super ako bude lepo vreme, imaju u vidu da je većina okamenjenih figura zapravo u obližnjem muzeju a ne na otvorenom, ako zbog toga ideš. Sa 4-5 dana u januaru verovatno ne bi išao na više od jednog izlaska iz grada, ali dobro to je možda do mene.

Bio sam i na Proccidi ali stvarno mislim da bar to ostrvo ne vredi cimanja ako nije toplo.

Kada dodjem kući baciću i par preporuka za restorane.

P.s. ako ti bude baš dosadno i mirno , uvek možeš da odeš kod tih prodavaca statua i pitaš da li imaju Vlahovića ili nekog iz Juventusa :D

• Haha 2
Posted
4 minutes ago, *edited by mod said:

P.s. ako ti bude baš dosadno i mirno , uvek možeš da odeš kod tih prodavaca statua i pitaš da li imaju Vlahovića ili nekog iz Juventusa :D

Kod napolitanaca ne postoji rec "nema"

Progetto-senza-titolo-2022-07-28T144947.430-800x1000.png

• Haha 3