Jump to content
IGNORED

Virus lista 2020


Lancia

Recommended Posts

Aj polako...

 

01. Angel Bat Dawid & Tha Brothahood - LIVE
02. Idris Ackamoor & The Pyramids - Shaman!
03. Thee Oh Sees - Protean Threat
04. Matt Elliott - Farewell To All We Know
05. Ill Considered - 9 - East/West
06. Gill Landry - Skeleton At The Banquet
07. Melody Gardot - Sunset In The Blue
08. Bettye LaVette - Blackbirds
09. Siti Muharam - Siti of Unguja (Romance Revolution on Zanzibar)
10. Cortex - Legal Tender
11. Jerry Granelli Trio - Plays Vince Guaraldi and Mose Allison
12. Adrian Younge & Ali Shaheed Muhammad - Jazz Is Dead 001
13. Adrian Younge, Ali Shaheed Muhammad & Roy Ayers - Jazz Is Dead 002
14. Lucinda Williams - Good Souls Better Angels
15. Heliocentrics - Infinity of Now
16. Andrew Hibbard - Andrew Hibbard 
17. Bella White - Just Like Leaving 
18. Keeley Forsyth - Debris
19. Roots Magic - Take Root Among the Stars
20. Dave Douglas - Dizzy Atmosphere

  • +1 1
Link to comment

 

King Gizzard and the Lizard Wizard - KG

Jon Hassell - Seeing Through Sound (Pentimento Vol. 2)

Robin Guthrie/Harold Budd - Another Flower

Laibach - Revisited

Jah Wobble & The Invaders of the Heart - Ocean Blue Waves

Iggy Pop - The Bowie Years (box set)

Kurt Rosenwinkel - Angels Around

Wolfgang Muthspiel - Angular Blues

Roger Eno/Brian Eno - Mixing Colours

Pat Metheny - From this Place

Beck - Hyperspace

Jah Wobble - End of Lockdown Dub

Underworld - DRIFT Series 1

  • +1 1
Link to comment

Porridge Radio - Every Bad
Valentino Bošković - Velika Praska
Soccer Mommy - Color Theory 
Klinika Denisa Kataneca - Jada Jada
Fontaines D.C. - A Hero's Death
Destroyer - Have We Met
Phoebe Bridgers - Punisher

Waxahatchee - Saint Cloud
Bill Callahan – Gold Record

Jarv Is - Beyond the Pale

Andy Shauf - The Neon Skyline
Kelly Lee Owens - Inner Song

Frances Quinlan - Likewise

Sad još pročešljavanje tokom decembra da se nadoknadi propušteno.

Link to comment

Da li si odgonetnuo čiji su vokali, ili koji semplovi su korišćeni?

Nekada mi se učini da čujem narodnjake sa ovih prostora, ali je dužina tih semplova, ili kombinacija više njih takva da uvek ostanem na pragu prepoznavanja. 

Sa druge strane, tragom nekih komentara sa YT i zaslugom mog prijatelja došao sam do izuzetnog albuma Akirae Rabelais - Spellewauerynsherde , što je svakako bolje nego da se vraćam na Silvanu Armenulić.

 

Link to comment

Odlična ti je paralela, obožavam taj album! Inače je u pitanju Svetlana Spajić, a pesma u loopu je "Ko t' pokida sa grla đerdane". Što se tiče ovih ostalih horskih, to je poprilična misterija, jedino da pitamo Vilija...

 

  • Hvala 1
Link to comment

Sto se mene tice suprise suprise, ponovo nemam ni jedan ovogodisnji album na listi slusanih. Kako spotify kaze redom: 

Travis Scott - osim sto je genije, definitivno trenutno najbolji pop kantautor. Muzika za sedamnaestogodisnjeg mene da slusam zajedno sa sestricem.

Yves Tumor - Tri slova, ona najlepsa zivotna radnja. Toliko je dobro. Od prve do poslednje sekunde.

Aphex Twin - I care because you do. Ako ga otkrijem skoro 20godina posle znaci samo da je vanvremenski, uostalom kao i Aphex Twin.

Singl godine - Brzi satannizam lajf Nihil/Summer Deaths

O Summer Deaths nema sta ni da kazem sto vec nisam rekao, potpuna dominacija, sto se mene tice u istoj ravni sa gore pobrojanim.

 

Ustvari lazem, Yves Tumor je ovogodisnji.

Link to comment

Ajde malo odmorite, prvi koji nastavi će biti banovan. Zaista, da bude banovanja radi ukusa, ja zaista ne mogu da skapiram. Ovo dalje ću gledati da pobrišem, zaobilazite se u širokom luku, ako ne, ima mjera i za dalje djelovanje. 

Link to comment
On 13.12.2020. at 20:57, djeneralche said:

Yves Tumor - Tri slova, ona najlepsa zivotna radnja. Toliko je dobro. Od prve do poslednje sekunde.

 

Bingo. Hiper-erotično i senzualno, glam harizmatično, suštastveno queer energično, nova generacija = novi fabulozni naboji. Da nisam spori, tromi, melanholični, vrlo evropski arthouse film, i da opet imam 17 i volim psihodelične fank soul fazone čovek bi mi bio vrhovno božanstvo! Što se Summera tiče, uvek mi je bio dojmljiv njegov emo-melodični momenat, ali mi je malo falilo tu još nešto, naprimer neka prodornija sempladeličnost. Tu teško da ćemo imati vedete a la DJ Shadow ili The Avalanches, uglavnom se sve završi na "if you can't beat 'em join them / turbo folk me je naterao" ili Yugo cheese momentu (Summer tu nije poklekao, još jedan bambi za njega :wub:), mada realno i nije za očekivati - kao što nazovi-elektroničari hoarduju skupe hardvere i ne sastave nikakvu noteworthy muziku na njima, tako se i sakupljači vinila i dižejevi ovde uglavnom samo kurče a kreativnost je na popriličnoj nuli. 

 

Ugl, malo mi je bilo bezveze da ostavim listu bez obrazloženja, pa evo nekih  :

 

Lyra - Primer kako nešto vrlo ekonomično može da bude i vrlo raskošno i hiperekspresivno u isto vreme - što je njen a capella glas (i efekti), od kojih je sačinjen ceo album, u rasponu od kamernih vokalizacija Meredith Monk do cyber-tendencija tehno transa Aishe Devi. Glas kao interdimenzionalno, emocionalno putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, a fontana je vrlo verovatno referenca na film Aranofskog...

 

Ana & Samo - Moj muzički ukus se (pogotovo kada su ove godišnje liste u pitanju) nije menjao jednih dobrih 10 godina unazad...uglavnom je to nekakva mešavina sporijeg kamernog folka, drona, minimalizma i elektronike...i šta reći, sve od toga pobrojanog se našlo na drugom albumu 2/3 slovenačkog benda Širom. Njihova muzika isto ne može da se veže samo za jedno vreme i prostor i prepuna je zvukova prelepih gudačkih instrumenata koji sa rezonatorima zvuče nestvarno. Dawning je soundtrack za imaginarni film koji me je rasplakao, a A Handful je Arvo Part-ovska misa kao stvorena za topic duhovna muzika...

 

Brannten - Omiljeni Nemci koji su sa ovim albumom završili svoju tetralogiju godišnjih doba. I kada je proleće, i kada je leto, i kada je jesen, Brannten zvuče vrlo konzistentno, mračno i romantično, minimalno i rezonantno. Pozdravila ih je Nico sa gotičkim dronom, međutim ništa od njene glamurozne patnje ovde. U najboljoj tradiciji bresonovskog (LOL) (m)učenjačkog slow-core-a, Katie Rich apatično recituje poeziju kao da se radi o još jednom sivkastom danu u životu poniznog hrišćanina, sa dramatičnim soničnim atmosferama koje aludiraju na auralnu okrutnost godišnjeg doba u pitanju. 

 

Ben - Još jedan primer fantastično skockanog post-minimalističkog izdanja. Jedan od razloga zašto nikad nisam voleo fri džez je taj što mi ne leži zvuk saksofona, a onda i klavira i tako dalje... Klarinet je skroz drugačija priča, a na ovom albumu vrlo umešno igra glavnu ulogu. Ben je klasičarski obrazovan, ali ima neverovatan sluh da ogoli muziku to te mere da ostane samo opipljiva, vitalno proganjajuća atmosfera. U tom potmulom kontekstu njegova muzika je dosta bliska Bohren & der Club of Gore koji sreću Filipa Glasa (apsolutno jeziva Incantation 3), a saundskejpovi su između fatalističkog oplakivanja i horor melanholije, čije neprobojno raspoloženje na trenutak prekida tajanstvena kantata ženskog duha na manmaipo.  Još jedan album u čijem je doom n gloom loopu vrlo lako izgubiti se... 

 

Anna - Još malo mrakače sa severa. Ova godina će ostati upamćena po neverovatnoj tragediji koja je zadesila čitav svet, te nije veliko iznenađenje da je, shodno godini, i muzika vrlo rekvijemska i oplakujuća. Među svesnim i nesvesnim trendovima je rivajval muzike za orgulje (mogu da nabrojim jedno 20-ak izdanja) a jedan od najepskijih tejkova na ovaj najveći i najkompleksniji instrument dolazi iz muzičke režije ove nadarene kompozitorke i kantautorke. U pitanju je konceptualni album posvećen bašti koja je neka vrsta spomenika ljubavi, bolu i gubitku, koju je sagradio mecena Pier Orsini kao znak sećanja na svoju ženu Giuliu Farnese, skrojen u potpunosti na crkvenim orguljama...a na njemu 100 nijansi svega, ljubavnog transa, tragičnih tonova, snolikosti i empatije...a tu je i fenomenalni spot za Dolore Di Orsini

 

Silent / Makunouchi - Elektroakustični Rumuni koji kidaju i rade muziku za fimove i pozorište već godinama unazad, a ovde su se udružili sa modernim elektroničarem da skuvaju još jedno žanr žmarci izdanje na temu imaginarnog folka, koristeći semplove folklorne muzike iz Banata koju je kompilirao niko drugi do Bela Bartok. Za nijansu postmodernističkije sečem lepim izdanje, koje je podjednako i konzistentno i intuitivno aleatorno u krpljenju nadrealnih kolažnih ambijenata, dok se smenjuju utvarološke predstave o začaranoj radiofoniji iz perspektive savremene tehnologije, uz pronalazak par momenata žovijalnog humora. 

 

Luz Azul - Jednostavno ne mogu da odolim ovom albumu. Umešana je Anna Homler, čije mi glosolalično - imaginarno etno pevanje uvek uzdrmusa primordijalni žele, sa njenim standardnim arsenalom šaputanja, tereminisanja, sitnih igračka zvukova, ovde udružena sa elektronskim vedetama San Diego scene.  Klasičan primer opake hemije, i nadahnute slobodne improvizacije koja zvuči kao potentnije, intuitivnije i mističnije iskustvo, kao protivteža dijalektičkog, teorijski potkovanog, argumentovanog traktata o zvucima prdenja sa intervalima mostruozne tišine kao savremene kineske vodene torture. 

 

Susan - Svakako neverovatan i nezaobilazan album, koji vozi nestvarno ekspresivan glas Jessike Kenney. Susan Alcorn je dosta godina radila usamljeničke instrumentalne pedal stil albume, u minimalističkom dron diskursu a la Charalambides. Ovde je u proširenom sastavu, mnogo je ambicioznije i ima svega, spirituala i džeza, world musica, edži improvizacije, astralnog bluza i tako dalje, vrlo polimatsko ansambl izdanje, moguće i da je dosta dinamičnije od ostatka moje liste, a Suite for Axl je neopisivo lepa. 

 

Venus Volcanism - Još jedan vrlo hipnotički album iz pera mlade kiparske kompozitorke Rene Rasouli. Neka vrsta feminističkog tejka na tradicionalne pesme koje su ispevali muški trubaduri, sa drugačijim intonacijom, interpretacijom i soničnim tretmanom. Astralne uspavanke za napaćeni svet i cvilizaciju koja se vrti u krug u krug u krug u krug...

 

Kaboom Karavan - Kada je eksperimentalna/ imaginarna folk muzika u pitanju, mislim da ne mogu da se setim autentičnijeg autora od belgijanca Bram Boostelsa. Ovo mu je jedan od najmanje kriptičnih albuma, ali će početnicima i dalje zvučati neprobojno : i dalje su tu samospravljeni instrumenti, jeziva psihoakustika koja neretko ode u kripi saksofonske ekscese , kad pusti glas ene ga Lurč iz Porodice Adams. Ovo nije muzika koliko muzej sa kućom strave kao alternativnom odajom, i to nekakvih silnih zvučećih predmeta, veza, kolekcija priča i atmosfera koje će možda po izlasku iz istog polako početi da poprimaju nekakav narativ, ili ostati večita misterija...

a evo ga i najbolji review ovog albuma na netu Hauntologically exotic free jazz, akin to a Mary Poppins chalk drawing gone horribly wrong, where Mary and kids have to fight their way back through time, feverishly clawing through Viking-era blood rituals only to find themselves smack dab in the middle of a jester's court filled with Picasso-like painted characters come to life. There you go.  :kecman:

 

Sylvia - Najtananije, najminimalističkije i najtiše izdanje na listi. Kao da slušam ozvučeni vazduh, a ustvari nije daleko od istine, u pitanju je ozvučena (oronula) bašta (koja se pretvorila u šumu) i njeni krici i šaputanja.  Imam soft spot na Silviju od ranije, i kad peva, i kad svira ehoe od instrumenata, kao taj točak od bicikla, i kad radi ove ekoakustične performanse, otvara mi uši za jedan hiper-senzitivni, super-uvećani doživljaj internog i eksternog okoliša. Rezonantnost kao umetnički kredo. :heart:

Link to comment
In no particular order

Albums:
 
01. Soft Power - Brink Of Extinction (RR Gems)
02. Khruangbin - Mordechai (Dead Oceans)
03. Sault - Untitled (Rise) + Untitled (Black Is) (Forever Living Originals)
04. Greg Foat - Symphonie Pacifique (Strut)
05. Alabaster DePlume - To Cy & Lee: Instrumentals Vol. 1 (International Anthem)
06. Angel Bat Dawid & Tha Brothahood - LIVE (International Anthem)
07. Muriel Grossmann - Quiet Earth (RR Gems)
08. Jisr - Too Far Away (Yellowbird)
09. Matthew Halsall - Salute To The Sun (Gondwana)
10. Idris Ackamoor & The Pyramids ‎– Shaman! (Strut)
11. Béliz ‎– Mémoires (BeauMonde)
12. Cleo Sol - Rose in the Dark (Forever Living Originals)
13. Chip Wickham - Blue To Red (Lovemonk)
14. Tom Misch & Yussef Dayes - What Kinda Music (Blue Note)
15. EABS - Discipline Of Sun Ra (Astigmatic)
16. Mildlife - Automatic (Heavenly)
17. Dragons Fuel - Oranges (Horz)
18. Jeff Parker - Suite For Max Brown (International Anthem)
19. King Gizzard & The Lizard Wizard - KG (Flightless)
20. Shabaka & The Ancestors - We Are Sent Here by History (Impulse!)
21. Sun Ra Arkestra - Swirling (Strut)
22. Irreversible Entanglements - Who Sent You? (International Anthem)
 
 
Reissues, Compilations, Live, etc:
 
01. Sharhabil Ahmed - The King Of Sudanese Jazz (Habibi Funk)
02. The War On Drugs - Live Drugs (Super High Quality)
03. Ambiance - Into New Journey (BBE)
04. Ambiance - Drift Up To Space (High Jazz)
05. Ensemble Al Salaam - The Sojourner (P-Vine)
06. Pharoah Sanders - Live In Paris (1975) (Transversales Disques)
07. Jaman - Sweet Heritage (Outernational Sounds)
08. Various - Blue Note Reimagened (Blue Note)
09. Space Ghost - Between Worlds (Tape Mix)
10. Joe McPhee - Black Is The Color - Live in Poughkeepsie and New Windsor, 1969-70 (Corbett vs. Dempsey)
11. Various selected by Woody Bianchi - Under The Influence Vol 8 (Z Records)
12. Shirley Scott - One For Me (Arc UK)
Edited by maheem
  • +1 3
Link to comment

Cosmjn ‎– Soul Things (Playedby)
Diferit – Long Ago Final Chapter P2 (Bandcamp)
Barac – The Inner Voice (Bandcamp)
Kirik – UZVAR005 (Uzvar)
Mihai Pol - Retrospection 5 II (Bandcamp)
Ck - Mieilor Twenty (Bandcamp)
Herck – The Elements (Tamira)
Debbie Doe – Ame Céleste (Archipel)
Eu și cu ăsta - Social Distancing (Bandcamp)
Hostox - Full of ice please! (Bandcamp)
Triptease - Mescaleros (Visionquest)
Dan Andrei ‎– Vreau Sa Ma Simt Bine (Bandcamp)
Guti & David Gtronic - Personality Disorder (Personality Disorder)
Mihai Popoviciu - Selected Tracks (Cyclic)
MINIdub_ - 3 Years (MINIdub_)
Omul & Machata  - OM (Conceptual)
Pîrvu – AL5 (Bandcamp)
Nima Gorji – Before The Storm (Bandcamp)
Ion Ludwig – Hazeear (Bandcamp)
Harrison BDP – The Archives (Berg Audio)
Kenah – Cope Vid (Bandcamp)
Doubtingthomas –Promises #03 (Bandcamp)
Theo Parrish – Wuddaji (Sound Signature)
Sublee – 16-17 (Bandcamp)
Damian Lazarus – Flourish (Crosstown Rebels)
Haokah – Enter (Bandcamp)

Link to comment

meni od ovogodišnjih noviteta koji su legli skoro ništa od "gitarske" muzike.

zanimljivo. ne znam da li to nešto govori o ponudi ove godine ili mojoj unutrašnjoj promeni.

 

 

 

Eric Hilton ‎– Infinite Everywhere

 

Burial + Four Tet + Thom Yorke ‎– Her Revolution / His Rope

 

Tom Misch & Yussef Dayes ‎– What Kinda Music

 

Khruangbin ‎– Mordechai

 

Fila Brazillia ‎– MMXX EP

 

Biga Ranx ‎– Sunset Cassette

 

Aesop Rock ‎– Spirit World Field Guide

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...