July 9, 20223 yr Чак и ако мислиш да ниси дужан, платиш и пошаљеш допис да задржаваш право да тражиш враћање, поготово када је у питању овако низак износ.
August 9, 20223 yr Author On 3.11.2020. at 15:46, Andreja said: Da li neko ima savet kako postupiti sa opomenom od jednog advokata iz BG za placanje doplatne parking karte. Ja sa platila doplatnu kartu i kamatu, ali nisam htela da platim troskove opomene u iznosu od 3708, 00 na ime sastavljanja opomene. Opomenu nisam dobila od Parking servisa nego direktno od advokata. Prica se okoncala tako sto sam danas dobila presudu u moju korist. Advokat iz Bg je odusao od tuzbe.
July 9, 2025Jul 9 On 7. 7. 2022. at 17:32, Uskebasi said:Matematika je sledeca. Napravis kaznu za parking od 1000 dinara, pa komunalno ustupi potrazivanje nekoj fantomskoj firmi, koja ti preko advokata posalje opomenu za placanje duga od 1000 dinara i troskova opomene od 9000 dinara. Ti to ne platis, oni podnesu platni nalog sudu kojim traze onih 1000 dinara, plus 9000 za opomenu, plus 9000 za sastav tuzbe, plus 700 dinara taksu. Sud usvoji takav platni nalog na osnovu koga poverilac podnese predlog za izvrsenje kojim trazi naplatu 1000 dinara duga, 9000 za opomenu, 9700 dinara parničnih troškova, plus 1800 dinara za pribavljanje klauzule izvrsnosti, 9000 za sastav predloga za izvrsenje i 4500 dinara za dopis komori izvrsitelja za odredjivanje nadleznog izvrsitelja. Izvrsitelj usvoji tako podnet predlog i tome doda oko 4000 dinara troskova predujma za rad izvrsitelja. Kad to sve bude naplaceno poverilac plati izvrsitelju dodatne troskove i naknadu za uspesnost sprovodjenja izvrsenja oko 5000, nakon cega poverilac podnese zahtev za donosenje resenja o troskovima za tih 5000 dinara uvecano za 9000 za sastav zahteva za troskove. Tako da na kraju platis, 1000 din dug9000 opomenu9000 tuzbu700 taksu9000 predlog za izvrsenje1800 klauzulu4500 podnesak komori4000 predujam za rad izvrsitelja5000 nagrada i troskovi izvrsitelja9000 zahtev za troskove I to je sve legalno... Kako je moguće da je ovo legalno?!? Ajde izvršitelji - to je drugo i oni imaju svoju uređenu tarifu (a suludo je da ona nije ograničena na tipa 50% glavnog duga što bi obesmislilo izvršenja zbog siće, no dobro).Ali ove fantomska ustupanja. Firma može da ustupi potraživanja, ali ne mogu ona magično onda da rastu, tvoje obaveze ostaju iste kao prema originalnom poveriocu, a originalni poverilac ne može da ti naplati ništa više od originalnog duga + zakonska zatezna kamata po ZOO. Neka advokata sami plaćaju da piše opomene.U USA koja je mnogima pojam surovog kapitalizma znam da često te firme koje otkupljuju potraživanja traže samo deo duga u fazonu, ajde plati nam barem pola pa da batalimo dalja preganjanja. A domaće hijene traže mnogostruko veće iznose. Edited July 9, 2025Jul 9 by Spooky
July 9, 2025Jul 9 Zašto da se obesmisli izvršenje zbog sice? To znaci da se uvodi besplatni parking kroz ZIO?
July 9, 2025Jul 9 4 minutes ago, Hamlet Strašni said:Zašto da se obesmisli izvršenje zbog sice? To znaci da se uvodi besplatni parking kroz ZIO?Za društvo nema smisla da se sprovodi izvršenje zbog 1000 din. Ako baš hoće da bi obeshrabrilo i ovako sitna dugovanja, neka poverioci plaćaju izvršitelja.Ako je neko samo jedan jedini dan ilegalno parkirao - treba mu oprostiti, neće sistem propasti niti početi anarhija besplatnog parkiranja. Ako je to ponovio npr. 10 puta u par godina, eto po sadašnjim cenama 30 000 glavnog duga za izvršenje - već ima smisla pokretati postupak. Ne znam je li kod nas legalno - ali na zapadu mogu i blokirati točkove kad se malo nakupi.... Edited July 9, 2025Jul 9 by Spooky
July 9, 2025Jul 9 @Spooky Ako pogledas strukturu duga najveci deo ide na advokatske troskove. Inace, VS ima stav da predmet tuzbenog zahteva moze da bude i 20 dinara kamate zbog docnje od par dana. Ono kao, platiš dug za 2 dana zakašnjenja, pa te poverilac tuži za kamatu na placen glavni dug.