Jump to content
IGNORED

Naplata advokatskih troskova opomene za parking


Andreja

Recommended Posts

Da li neko ima savet kako postupiti sa opomenom od jednog advokata iz BG za placanje doplatne parking karte. Ja sa platila doplatnu kartu i kamatu, ali nisam htela da platim troskove opomene u iznosu od 3708, 00 na ime sastavljanja opomene. Opomenu nisam dobila od Parking servisa nego direktno od advokata.

Link to comment

Pa za ovo jeste. Dug je plaćen po opomeni, i to je to. Za sastavljanje opomene nije potrebno bilo kakvo stručno znanje koje ima advokat da bi se troškovi advokata za sastavljanje opomene priznali, nije to predlog za dozvolu izvršenja, a opomenuti nije ni u kakvom pravnom odnosu sa advokatom. Advokat naknadu i nagradu za svoj rad treba da traži od onoga ko ga je angažovao, a ne od opomenutog.  

  • +1 1
Link to comment
20 minutes ago, Kenjeee said:

Evo ti pa vidi kako to izgleda

 

Znam ja odlično kako izgledaju ove opomene, nagledao sam ih se na desetine do sada. Nemam tu šta da dodam, osim da ovaj kolega Nikolić piše gluposti i neistine u svom dopisu, tj. da zloupotrebljava neukost stranaka. Tarifni broj 80 Advokatske tarife zaista daje pravo advokatu na nagradu za sastavljanje opomena i dopisa protivnoj stranci, ali on tu nagradu potražuje od svoje stranke (u konkretnom slučaju od ovog DOO), a ne od suprotne stranke. U suprotnom bi opomenuta strana mogla da angažuje svog advokata koji bi odgovorio na takvu opomenu, i za to nagradu tražio od onoga kome odgovara.

 

Kolege masovno zloupotrebljavaju činjenicu da ljudi mešaju naknadu po Advokatskoj tarifi sa naknadom troškova sudskog postupka, pa se onda obraćaju suprotnoj strani sa zahtevom za naknadu troškova kao da je suprotna strana izgubila neki sudski postupak. Na tako nešto može da obaveže samo sud, ne i protivnički advokat.  Štaviše, čak i kad u postupku sud dosuđuje naknadu troškova po AT, on daje samo one troškove koji su neophodni za vođenje postupka - npr. član 9 AT daje advokatu pravo na naknadu za prevoz u međumesnom saobraćaju u visini cene prevoza prevoznim sredstvom po izboru advokata, ali to ne znači da možeš da dođeš helikopterom na suđenje u drugi grad i da to naplatiš od suprotne stranke. Tvoja stranka može tebi da plati i helikopter, ako se to dogovorite, ali će suprotna strane koja izgubi parnicu će tvojoj stranci nadoknaditi samo one troškove koji su bili nužni za vođenje postupka - što u ovom konkretnom slučaju znači da ne bi dobio nikakvu naknadu za prevoz, jer bi svakako bilo raspoloživih advokata u mestu sedišta suda.

 

Btw, u ovom konkretnom slučaju bih ja rado ispitao i povezanost advokata Zorana Nikolića iz Paraćina sa Jovanom Nikolić iz Paraćina, koja je jedini član ovog DOO koji naplaćuje ove kazne. Slutim da ovde ima veoma grubog kršenja Kodeksa profesionalne etike advokata.

  • +1 7
  • Hvala 2
Link to comment
3 hours ago, Ayatollah said:

Btw, u ovom konkretnom slučaju bih ja rado ispitao i povezanost advokata Zorana Nikolića iz Paraćina sa Jovanom Nikolić iz Paraćina, koja je jedini član ovog DOO koji naplaćuje ove kazne. Slutim da ovde ima veoma grubog kršenja Kodeksa profesionalne etike advokata.

 

Bar da su i drugu neku adresu stavili, a ne ovu istu kao i za adv. kanc.

Link to comment

@Ayatollah

Ona slika gore je iz zaječara. A tu je i Negotin, Jagodina, Zrenjanin itd.

 

https://zajecaronline.com/parking-servis-prodao-potrazivanja-firmi-iz-paracina-ko-do-sada-nije-platio-slede-opomene-tuzbe-izvrsioci/

https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:774387-OPOMENA-OD-5000-DINARA-Zrenjanincima-stigle-cestitke-iz-Beograda

https://novastranka.rs/nova-jagodina-ustavni-sud-da-se-izjasni-o-ustupanju-potrazivanja-parking-servisa/

 

Meni su doplatnu zavarili u vreme vanrednog stanja kad sam matorom podizao penziju. Mesecima kasnije stiže ovo iz Paraćina a posle kratkog istraživanja i internetskog zgražavanja shvatio da ne mogu da trošim živce i platio.

 

I tada, a i sada dok čitam tvoj tekst, jako lepo razumem sve ali isto tako razumem da šema funkcioniše već godinama i nikom ništa. A da ne pitam sad šta radi ta vaša sodoma i komora, to je ipak na vama. Mada ne prebacujem.. i to mi je jasno.

 

E sad ako su oni mene prevarili valjda će doći dan kad ću moći da ih tužim i naplatim troškove namenjene naprimer domu za decu bez roditeljskog staranja.

 

Link to comment

Advokatu sam odgovorila da se za troskove sastvljanja opomene obrati onome ko ga je angazovao za njeno pisanje. Osim toga, Zakon o zastiti potrosaca zabranjuje naplacivanje slanja opomene. Videcemo da li ce me tuziti....

  • +1 1
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...