harper lee Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 34 minutes ago, Ayatollah said: Ako pričamo o hipotetičkim scenarijama, koliko večeras cela ekipa na vlasti može da se nađe u bajboku, ako bi značajna većina građana Beograda odlučila da otkaže poslušnost državnim organima i otišla pred Vladu i Skupštinu da ih izbaci napolje. Znaš vrlo dobro da funkcionisanje svake državne vlasti počiva na dobrovoljnom povinovanju velike većine građana, i ako bi ta većina otkazala poslušnost, ne postoji taj državni aparat koji bi to preživeo. Takav scenario bi em bio mnogo brži od neplaćanja poreza, em bi bio mnogo temeljniji jer bi oterao dokazane lopove u ćumez istog trenutka, em bi bio manje štetan za finansijsku stabilnost države. Jedini problem je to što su šanse da se on desi gotovo nepostojeće, ali je on i sa takvim skoro nepostojećim šansama mnogo realniji nego nekakvo koordinisano neplaćanje poreza. Ja bih bio srećan kao malo dete kada bi ova ekipa koja je hijackovala državu zarad svojih kriminalnih interesa koliko odmah završila tamo gde joj je mesto, ali hajde da razmišljamo u realnim kategorijama, a ne da sanjarimo kao da smo deca. Upravo o tome pricam, masovno odbijanje da se plati porez bi bila samo jedna od mogucnosti. Ali ne, mi cemo da izmisljamo performanse a kad se, makar teretski i totalno hipoteticki, navede konkretna mera gradjanske neposlusnosti onda krene - pa nemojte tako, treba da prime plate sumari... putari... ja. Tako ovi vladaju, negde ustinu neciji interes, negde nekom daju mrvice, te dve grupe suprotstave da se medjusobno glozu i milina. Link to comment
ragasto Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 Just now, Kundera said: Rece jedan advokat, tako im rekli na nekom webinaru. Nije na tvoj račun, nego na njegov. Link to comment
Kundera Posted October 20, 2020 Author Share Posted October 20, 2020 (edited) 7 minutes ago, ragasto said: Nije na tvoj račun, nego na njegov. Koliko god da ima frilensera ( a sigurno ih ima dosta ), ne treba zaboraviti jos jednu stvar, vecina njih izdrzava tim novcem nekog. Decu, roditelje, supruznike, placaju racune, fakultete, kirije itd. Meni deluje da bi ovakva odluka Gospodara, uz sve ostale probleme koji trenutno muce Srbiju, mogla da izazove krupne probleme. Edited October 20, 2020 by Kundera Link to comment
Gospodin Oposum Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 Dosta je bilo više rada na crno i muljanja, nek se uvede neki red više. Link to comment
vememah Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 (edited) Dobro neka razmisle da li žele da uvode red teranjem ljudi da prodaju automobile ili kuće da bi platili poreski dug + kamatu + eventualnu kaznu ili čak da idu u zatvor zbog toga što poreska uprava godinama nije radila svoj posao pa je došlo do toga da po samom priznanju poreske uprave 0,34% ljudi plaća porez o kome je reč. Ako sad na dlanu imaju sve što su ljudi primili 5 ili 10 godina unazad, a imaju, pri čemu ljudi nijednom svih ovih godina nisu upozoreni da su u prekršaju iako je to bila obaveza poreske uprave, to znači da je postojala svesna politička odluka da se ništa ne dira, a da je sada isto tako, verovatno zbog zjapeće rupe u budžetu i činjenice da su izbori prošli, doneta politička odluka da se gazi čizmom po tim ljudima. Ni jedno ni drugo ne služi na čast ovoj državi. Edited October 20, 2020 by vememah 5 Link to comment
morgana Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 pa naravno, bili su svjesni da se de fakto smanjuje nezaposlenost i da je drzavi takva situacija povoljnija nego da nekoliko desetina hiljada ili koliko ljudi ima na grbaci zavoda za zaposljavanje. imali smo i dugodisnju propagandu vezanu za rad preko neta, ima posla ko hoce da radi maltene, 365 lepih dana, medijsko velicanje potpuno prosjecnih likova jer imaju po par klijenata vani itd. 2 Link to comment
Frank Pembleton Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 Dobro neka razmisle da li žele da uvode red teranjem ljudi da prodaju automobile ili kuće da bi platili poreski dug + kamatu + eventualnu kaznu ili čak da idu u zatvor zbog toga što poreska uprava godinama nije radila svoj posao pa je došlo do toga da po samom priznanju poreske uprave 0,34% ljudi plaća porez o kome je reč. Ako sad na dlanu imaju sve što su ljudi primili 5 ili 10 godina unazad, a imaju, pri čemu ljudi nijednom svih ovih godina nisu upozoreni da su u prekršaju iako je to bila obaveza poreske uprave, to znači da je postojala svesna politička odluka da se ništa ne dira, a da je sada isto tako, verovatno zbog zjapeće rupe u budžetu i činjenice da su izbori prošli, doneta politička odluka da se gazi čizmom po tim ljudima. Ni jedno ni drugo ne služi na čast ovoj državi.Sećate se kad je bila ona jurnjava ljudi koji su za nešto malo promašili plaćanja onih poreza na imovinu, pa su vadili ljudima ko zna odakle, ja u tadašnjoj poreskoj pitao :A kako ste slali godišnje obaveze, a da niste napisali da dugujem iz prethodne.Onda mi žena iz fioke izvadi papir sa propisima i kaže:Evo ovde piše da nismo u obavezi da vas obaveštavamo o dugovanjima...Ja se zabezeknuo : Ala ste se zaštitili! A kamata samo kaplje!Ne znam da li su nešto menjali... .... Shiit has hit the fan! Link to comment
namenski Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 1 minute ago, morgana said: imaju po par klijenata vani itd. Upravo zbog toga su idealna drustvena grupa da se na njoj vezba strogoca: ovo sto si napisala je na korak od poslovicnih stranih placenika, dodaj tome da za prosecnog gradjanina Srbije raditi za nekoga vani znaci biti pun para jer se, zaboga, radi sa strancima, bogatim po default-u, na sve to malo sirove medijske obrade i bojim se da ce stvar da legne uz malo propratne galame najvecim delom tviterske i tome slicno... Moze lako da se dogodi da stvar prodje, ne do kraja kao ni bilo sta drugo u SNS drzavi, ali bice da su cilj izabrali da ne moze biti bolje: propagandno, danas u Srbiji ne postoji drustvena grupa, mislim na frilensere, cije interese moze i hoce da bilo ko zastupa - takozvane politicke stranke da ne pominjem - a jos manje da nekom masovnom akcijom zalegne za njih. Link to comment
vememah Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 Dobronamerna država koja želi da uvede red, a ne da ostvari kratkoročnu novčanu korist (pošto je prilično izvesno da je ovo dugoročno pucanj u sopstvenu nogu pošto će, ako stvari ostanu kakvim su ih vlasti zamislile, mnogi koji na ovaj način hrane svoje porodice pobeći da rade u druge zemlje bilo šta ako ne mogu ovo ili zaglaviti zatvor), bi organizovala kampanju, napravila brošure u kojima se objašnjava šta i kako treba platiti za sve varijante zarade (programiranje, zarada od sajtova, prevođenje, držanje časova, iznajmljivanje stanova...), obavezala banke da pri svakom prilivu deviza od firmi klijentima dele te brošure i rekla: "od tad i tad i više neće biti tolerisano neplaćanje", a ako baš toliko fali kinta i "svakom ko bude izbegavao gledaćemo i raniji period" i to je to. 1 Link to comment
Kundera Posted October 20, 2020 Author Share Posted October 20, 2020 (edited) Ja mislim da je ovo probni balon, ako reakcija bude mlaka uzece SVE, ako se narod usprotivi, mozda se i dodje do nekog razumenog resenja, bilo pausalca, bilo poreza i doprinosa koji su u evropskom proseku za frilensere ( od 15 do 30 posto sa doprinosima, i opcija da se doprinosi uopste i ne placaju ). I naravno nikakvo naplacivanje unazad 10 godina, pobogu, jeste da bi se izvrsitelji omastili, ali egzistencija desetine hiljada ljudi bila bi ozbiljno ugrozena, a frilensing u Srbiji apsolutno sahranjen. Edited October 20, 2020 by Kundera 1 Link to comment
Friend Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 (edited) 1 hour ago, harper said: Upravo o tome pricam, masovno odbijanje da se plati porez bi bila samo jedna od mogucnosti. Ali ne, mi cemo da izmisljamo performanse a kad se, makar teretski i totalno hipoteticki, navede konkretna mera gradjanske neposlusnosti onda krene - pa nemojte tako, treba da prime plate sumari... putari... ja. Tako ovi vladaju, negde ustinu neciji interes, negde nekom daju mrvice, te dve grupe suprotstave da se medjusobno glozu i milina. Ovako se ublazava opis pravog stanja stvari, ne biti grub i ne zamerati se, a istina je da znamo sta su ljudi, pogotovo u Srbiji. Posle kazu eto Djindjic, ko zna i on kakav je bio jer je imao lose likove oko sebe. Jeste imao, jer su ljudi kvarne masine i pravog coveka je danas veoma tesko pronaci. Edited October 20, 2020 by Friend Link to comment
Kundera Posted October 20, 2020 Author Share Posted October 20, 2020 1 hour ago, harper said: Upravo o tome pricam, masovno odbijanje da se plati porez bi bila samo jedna od mogucnosti. Ali ne, mi cemo da izmisljamo performanse a kad se, makar teretski i totalno hipoteticki, navede konkretna mera gradjanske neposlusnosti onda krene - pa nemojte tako, treba da prime plate sumari... putari... ja. Tako ovi vladaju, negde ustinu neciji interes, negde nekom daju mrvice, te dve grupe suprotstave da se medjusobno glozu i milina. To je prva stvar na koju je "opozicija" trebalo da poziva. Ali avaj, gospodar je i za to nasao resenje, poreznici od 2014. vec svega 35 dana posle neplacenog poreza mogu da krenu u prinudno izvrsavanje. Link to comment
brusli Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 1 hour ago, vememah said: Dobro neka razmisle da li žele da uvode red teranjem ljudi da prodaju automobile ili kuće da bi platili poreski dug + kamatu + eventualnu kaznu ili čak da idu u zatvor zbog toga što poreska uprava godinama nije radila svoj posao pa je došlo do toga da po samom priznanju poreske uprave 0,34% ljudi plaća porez o kome je reč. Ako sad na dlanu imaju sve što su ljudi primili 5 ili 10 godina unazad, a imaju, pri čemu ljudi nijednom svih ovih godina nisu upozoreni da su u prekršaju iako je to bila obaveza poreske uprave, to znači da je postojala svesna politička odluka da se ništa ne dira, a da je sada isto tako, verovatno zbog zjapeće rupe u budžetu i činjenice da su izbori prošli, doneta politička odluka da se gazi čizmom po tim ljudima. Ni jedno ni drugo ne služi na čast ovoj državi. E za ovo si u pravu. Ne treba naplacivati retroaktivno, i za to frilenceri treba da se bune. Ali sve sto je bilo ove godine, treba da se oporezuje. Link to comment
morgana Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 meni je nekako žalosno i što će ljudi u ovako apokaliptičnoj godini morati da se naplaćaju, a nisu ni prihodovali normalno, mnogi ni uopšte 3 Link to comment
harper lee Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 15 minutes ago, morgana said: meni je nekako žalosno i što će ljudi u ovako apokaliptičnoj godini morati da se naplaćaju, a nisu ni prihodovali normalno, mnogi ni uopšte Nisi pratila na casu, danas je Vucic obznanio kako cemo biti najbolji u Evropi po rastu GDP-ja. Steta samo sto ga niko nije razumeo, mislio je na Grozno Dranje Proletarijata a ne na bruto nacionalni dohodak. Link to comment
Recommended Posts