Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

Posted
Just now, lazni said:

Ako se dve osobe bave istom delatnošću, zarađuju identičan iznos na mesečnom nivou (300e), jedna plaća porez a druga ne, očigledno je ko će prvi da odustane. 

Odustace svaka osoba koja placa polovinu od 300e, o tome se radi. Ako te primarno zanima drzavna kasa, nisam siguran da li si zauzeo najprakticniji stav. Ako svaka osoba koja onlajn zaradjuje 300e prestane da radi (a ima ih bogami dosta) lokalne prodavnice ce imati manji pazar, manje novca ide u PDV i tome slicno. Bolje ti to preracunaj jos jednom. Licno ne vidim kako drzavi moze da bude u interesu da stavi van zakona tu sitnu zaradu od 300 evra, ali mozda mi nesto izmice.

Posted
Just now, Ayatollah said:

Pa nisu svi poslovi u Srbiji rad na građevini i tegljenje kutija po IDEI? Ko fizički ne može da radi na građevini ili u IDEI svakako može da potraži neki posao za koji je fizički sposoban - evo na Infostudu je u ovom trenutku otvoreno 2398 radnih mesta u Srbiji, svakako se može pronaći neki posao za koji si fizički sposoban. 

Btw, batali tu priču o tome "kako se zna kako se kod nas dobijaju poslovi". Ja sam promenio 3 posla za 15 godina rada u Srbiji i stigao do nivoa da zarađujem odlično za srpske kriterijume, a da ni jednom nisam imao nikakve veze, niti sam bio član stranke jedan jedini dan, niti sam bilo kome vraćao bilo kakvu uslugu. Uz to znam u svom okruženju mnogo ljudi koji rade vrlo dobre poslove, i isto tako nisu nikom bili dužni ništa, niti su se kaljali članskim kartama. Nije lako, naravno, i treba imati i malo sreće da se nađeš na pravom mestu u pravom trenutku, ali svakako nije nemoguće. Druga je stvar ako hoćeš da se uvališ u bilo šta povezano sa javnim sektorom, ali to je već neka druga priča.

Nisu ali si upravo te poslove pomenuo kao opciju, ne vidim razloga da se meni zalis. Ti si mozda promenio 3, 5 ili 50 poslova u Srbiji, to je tvoja stvar, ali moje i tvoje iskustvo je pojedinacno i ne moze se primenjivati kao pravilo. Za neke ljude je moguce, za neke nije. Za one koji rade te poslove od 300 evra bruto ocigledno nije jer, zamisli, da jeste, radili bi bolje placene poslove. Nisi ti veleposednik genijalne i nikad do sada vidjene ideje da ljudi treba da rade bolje placene poslove, pada to ponekad i drugim ljudima na pamet. Optuzivati ljude da svesno nece da rade bolje placene poslove ne znajuci nista o njihovom pojedinacnom statusu, mogucnostima i potrebama nije samo bezobrazluk eticke prirode vec je vredjanje inteligencije.

• +1 3
Posted
16 minutes ago, morgana said:

u srbiji sa 20% nezaposlenosti govoriti o promjeni posla, molim vas, tj molim te ajatolah, ne mastaj. frilenseri treba da plate porez ali poreska instanca treba da se uvremeni odnosno kreira pravila koja odgovaraju poslovima iz 21. vijeka. ako u inostranstvu postoje rjesenja za to, treba da postoje i u srbiji. 

valjda je jasno da pausal ne odgovara ni situaciji u kojoj je posao povremen. 

Ko mašta? Znam barem petoro ljudi koji su promenili posao u poslednje 2 godine, IT-jevci, knjigovođe, pravnici... Nije lako, ali nije ni nemoguće. Teže je ako nemaš neku posebnu struku, ali svuda je teško ako nemaš struku.

Posted (edited)

Inace i ljudi koji mlate pare preko frilensinga, obicno imaju tvrde suve periode,  upravo je ovo vreme korone jedan od tih perioda, vecina ljudi zaradjuje sada znatno manje od frilensinga nego pre godinu dana.

Edited by Kundera
Posted (edited)

Ajatolah

Moš mislit, ja sam promijenila tri i upravo se kvalifikujem za jedan, šta sad s tim?

Ovdje je problem što država pokušava da ubudži frilensere u prastare zakone i pritom ošteti i mnogo ljudi i svoju poresku osnovicu da bi došla glave tamo nekom proverbijalnom liku koji kešom kupuje stan u A bloku

Nek inovira zakon i nađe pogodno rješenje, nek prepiše od drugih, nije baš Srbija do Tokija pa da nema od koga

Edited by morgana
Posted
13 minutes ago, Ayatollah said:

Pa nisu svi poslovi u Srbiji rad na građevini i tegljenje kutija po IDEI? Ko fizički ne može da radi na građevini ili u IDEI svakako može da potraži neki posao za koji je fizički sposoban - evo na Infostudu je u ovom trenutku otvoreno 2398 radnih mesta u Srbiji, svakako se može pronaći neki posao za koji si fizički sposoban. 

Btw, batali tu priču o tome "kako se zna kako se kod nas dobijaju poslovi". Ja sam promenio 3 posla za 15 godina rada u Srbiji i stigao do nivoa da zarađujem odlično za srpske kriterijume, a da ni jednom nisam imao nikakve veze, niti sam bio član stranke jedan jedini dan, niti sam bilo kome vraćao bilo kakvu uslugu. Uz to znam u svom okruženju mnogo ljudi koji rade vrlo dobre poslove, i isto tako nisu nikom bili dužni ništa, niti su se kaljali članskim kartama. Nije lako, naravno, i treba imati i malo sreće da se nađeš na pravom mestu u pravom trenutku, ali svakako nije nemoguće. Druga je stvar ako hoćeš da se uvališ u bilo šta povezano sa javnim sektorom, ali to je već neka druga priča.

Covece, u kom bablu ti zivis, neverovatno. 

• +1 2
Posted
2 minutes ago, Kundera said:

Inace i ljudi koji mlate pare preko frilensinga, obicno imaju tvrde suve periode,  upravo je ovo vreme korone jedan od tih perioda, vecina ljudi zaradjuje sada znatno manje od frilensinga nego pre godinu dana.

Zato su i ocepili porez na 50%. Racunaju da ne mogu u kontinuitetu oporezivati zarade koje nisu kontinuirane pa ce zato da ti otmu pola kad se zajebes da nadjes neku tezgu. Ko te jebe kad neces da motas kablove i radis na gradjevini. Evo dole u "Beogradu na vodi" posla za gradjevince koliko hoces.

Posted (edited)

Kad bi ljudi bili pametniji, snalazljiviji, sposobniji onda niko ne bi morao da radi u IDEI i svi bi imali blistave karijere. 

Eto resenja za Srbiju.

Think About It GIF by Red Bull

Edited by Meazza
  • +1 3
Posted
Covece, u kom bablu ti zivis, neverovatno. 
Istina da momenat nije za takvu izjavu a ni broj nije bokznašta

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

Posted
1 minute ago, Meazza said:

Kad bi ljudi bili pametniji, snalazljiviji, sposobniji onda niko ne bi morao da radi u IDEI i svi bi imali blistave karijere. 

Think About It GIF by Red Bull

Bar je u Srbiji lako napraviti blistavu karijeru, samo te jedna clanska knjizica odvaja od iste.

Ali ova kuknjava na frilensere koji izbegavaju porez u drzavi u kojoj nam se pred ocima stotine stranackih funkcionera bogate pljackom i postaju milioneri u cvrstoj valuti dok uredno placaju porez na plate koje dobijaju a regionalni narko dileri grade zgradurine na pokradenoj imovini gradjana i svoja kriminalom stecena bogatstva legalizuju kroz prodaju kvadrata je takav promasaj fudbala da nije ni smesno. Kad dovedu frilensere u red kakve ce samo bolnice i skole da grade, kako ce nam samo biti opremljena policija koja ce da hapsi Sinisu Malog i Andreja Vucica, kakve cemo tek moci novogodisnje ukrase da kacimo. Ima da uzivamo, samo tim jebenim frilenserima da zavrnemo siju onu bezobraznu i lopovsku.

Posted

Kad smo kod poreza ja bih bio zadovoljan kada bi poceli od Zvezda i Partizana i da ih ugase.

• +1 2
Posted

Msm da je najveca krivica frilensera sto se snalaze van partokratskog sistema krupnog i crnog kapitala. Tako nesto se ne oprasta.

Posted
2 hours ago, Ayatollah said:

Ti zaista ne poznaješ ono o čemu pišeš. Paušalci u Srbiji plaćaju fiksni mesečni iznos za poreze i doprinose, koji zavisi od delatnosti, sedišta preduzetnika i dužine bavljenja delatnošću, ali se u principu kreće između 150 i 250 evra mesečno ukupno za sve (ja sada plaćam oko 20 hiljada dinara), i u paušalu se ostaje sve dok ti godišnji promet ne prelazi 6 miliona dinara (cca 50 hiljada evra godišnje, ili preko 4 hiljade evra mesečno), kada imaš obavezu da uđeš u PDV i počneš da vodiš poslovne knjige. IT-jevac preduzetnik paušalac koji zarađuje 2 hiljade evra mesečno ne plaća 1000 evra poreza i doprinosa, već taj isti fiksni iznos od cca 200 evra (što mu dođe 10% od mesečne zarade), i isto mu je ne zarađivao ništa ili zarađivao 3500 evra mesečno.

Ovo mi je promaklo. Dakle ti kao uspesan advokat (u to

nemam sumnje, pratimo godinama sta pises) placas porez koliko i motac kablova u fabrici na jugu srbije. Cenim da je to veci problem nego da se porez utera nekom liku koji preko frilensinga godisnje dobaci tvoje dve prosecne plate.

• +1 2
Posted
29 minutes ago, Meazza said:

Odustace svaka osoba koja placa polovinu od 300e, o tome se radi. Ako te primarno zanima drzavna kasa, nisam siguran da li si zauzeo najprakticniji stav. Ako svaka osoba koja onlajn zaradjuje 300e prestane da radi (a ima ih bogami dosta) lokalne prodavnice ce imati manji pazar, manje novca ide u PDV i tome slicno. Bolje ti to preracunaj jos jednom. Licno ne vidim kako drzavi moze da bude u interesu da stavi van zakona tu sitnu zaradu od 300 evra, ali mozda mi nesto izmice.

U pitanju su različiti poreski oblici koji se ne mogu porediti. Naravno da ti izmiče, država će definitivno naplatiti veći iznos poreza ako, pored prometa, oporezuje i prihode svojih građana. 

Posted

Sta ce naplatiti ako ljudi prestanu da zaradjuju?

• +1 1