Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

Posted
2 minutes ago, Ayatollah said:

Uz sav rizik da zvučim surovo, bezosećajno i bezobrazno, ali ti što rade za maksimalno 300 evra bruto mesečno na crno preko Interneta svakako trebaju da razmišljaju o promeni posla ili prestanku rada, jer je taj njihov posao ekonomski neodrživ. To je manje od bruto minimalca koji je oko 40 hiljada dinara mesečno (neto oko 30 hiljada), i veće pare u brutu (možda čak i u netu) bi dobili da se zaposle kao obični šljakeri u npr. Idei ili na nekom gradilištu. Svakako nije opravdanje da se vrši poreska evazija i ne plaća porez na prihod.

Zvucis bezobrazno, ne treba ti to mozda. Je l' ti mozda palo na pamet da neki ljudi iz zdravstvenih razloga ne mogu da rade kao "obicni sljakeri" na gradjevini ili u Idei, vec rade ono sto mogu? A od bruto minimalca su podjednako udaljeni koliko i od najblizeg sazvezdja jer se zna kako se kod nas dobija posao i na koji nacin mora da se vraca usluga. Odakle ideja bilo kome da ce neko svesno i namerno da radi za 300 evra bruto mesecno ako ima boljih i lukrativnijih opcija na raspolaganju?

• +1 1
Posted
Just now, Glass Joe said:

To radi moj brat vec vise od 15 godina pa ima hronicne bolove u ledjima...neka hvala

Pa dobro, ne vidim problem, te troskove pokriva srpsko besplatno zdravstvo, ne?

Posted
2 minutes ago, harper said:

Zvucis bezobrazno, ne treba ti to mozda. Je l' ti mozda palo na pamet da neki ljudi iz zdravstvenih razloga ne mogu da rade kao "obicni sljakeri" na gradjevini ili u Idei, vec rade ono sto mogu? A od bruto minimalca su podjednako udaljeni koliko i od najblizeg sazvezdja jer se zna kako se kod nas dobija posao i na koji nacin mora da se vraca usluga. Odakle ideja bilo kome da ce neko svesno i namerno da radi za 300 evra bruto mesecno ako ima boljih i lukrativnijih opcija na raspolaganju?

Ne vidim problem, samo treba da se uclane u SNS. Sve se uklapa i funkcionise kao sat, samo ako se malko udubis. 

• +1 1
Posted

ne, nema placeno bolovanje na gradilistu, a i promenio je dosta poslodavaca za tih 15 godina, sam sebi uplacuje penziju

Posted
1 minute ago, Glass Joe said:

ne, nema placeno bolovanje na gradilistu, a i promenio je dosta poslodavaca za tih 15 godina, sam sebi uplacuje penziju

To nije ekonomski odrzivo, a osim toga generise nelojalnu konkurenciju i pospesuje sivo trziste. Mozda cu zvucati bezobrazno, ali neka proba u IDEI.

• +1 4
  • Haha 2
Posted

Da zamisli i na gradilistu radi na crno jer mu je isplatljivije tako. sta misli ovaj ajatolah sto li je tako

Posted
14 minutes ago, Meazza said:

Ne znam sta im vise odgovara zaista, nije moje da sudim o tome. Ne znam da li iko planira time da se bavi ceo zivot ili to rade samo privremeno dok se ne snadju ili da li ima dovoljno posla u zemlji Srbiji (posto ja znam ljude koji su na birou koji im nista ne nudi godinama). Slazem se da nije opravdanje da se ne placa porez ali to nije smisao mog posta. Prosto sam napisao sta ce se desiti, to je sve; pa neka drzava prosudi sta joj se vise isplati. Nisi odgovorio na moje pitanje: sta je sa doprinosima pre 2020 i na koji nacin je to bilo regulisano pre izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju? 

Bilo je regulisano tako što nije postojao test samostalnosti, pa su frilenseri mogli da se registruju kao preduzetnici i da plaćaju paušal sa zdravstvenim i penzijskim, i niko nije proveravao da li rade za jednog ili 150 klijenata. Test samostalnosti se primenjuje tek od marta ove godine.

Posted

@Ayatollah Kod rada na crno na gradilistu, ko snosi zakonske posledice u slucaju inspekcije, radnik ili poslodavac?

Posted (edited)

u srbiji sa 20% nezaposlenosti govoriti o promjeni posla, molim vas, tj molim te ajatolah, ne mastaj. frilenseri treba da plate porez ali poreska instanca treba da se uvremeni odnosno kreira pravila koja odgovaraju poslovima iz 21. vijeka. ako u inostranstvu postoje rjesenja za to, treba da postoje i u srbiji. 

valjda je jasno da pausal ne odgovara ni situaciji u kojoj je posao povremen. 

Edited by morgana
  • +1 1
Posted
4 minutes ago, Ayatollah said:

Bilo je regulisano tako što nije postojao test samostalnosti, pa su frilenseri mogli da se registruju kao preduzetnici i da plaćaju paušal sa zdravstvenim i penzijskim, i niko nije proveravao da li rade za jednog ili 150 klijenata. Test samostalnosti se primenjuje tek od marta ove godine.

To ne znaci da je bilo regulisano. Frilenseri su imali obavezu da uplacuju porez i doprinose, medjutim tek od ove godine - bar tako kazu medijski clanci - oni dobijaju nesto novo za te doprinose, nesto sto ranije nisu. Zasto su imali obavezu da placaju isti procenat kao sada ako nisu imali to sto im je sada novim zakonom dato? 

Posted
2 minutes ago, morgana said:

valjda je jasno da pausal ne odgovara ni situaciji u kojoj je posao povremen. 

+1

Posted
18 minutes ago, harper said:

Pa nisu svi poslovi u Srbiji rad na građevini i tegljenje kutija po IDEI? Ko fizički ne može da radi na građevini ili u IDEI svakako može da potraži neki posao za koji je fizički sposoban - evo na Infostudu je u ovom trenutku otvoreno 2398 radnih mesta u Srbiji, svakako se može pronaći neki posao za koji si fizički sposoban. 

Btw, batali tu priču o tome "kako se zna kako se kod nas dobijaju poslovi". Ja sam promenio 3 posla za 15 godina rada u Srbiji i stigao do nivoa da zarađujem odlično za srpske kriterijume, a da ni jednom nisam imao nikakve veze, niti sam bio član stranke jedan jedini dan, niti sam bilo kome vraćao bilo kakvu uslugu. Uz to znam u svom okruženju mnogo ljudi koji rade vrlo dobre poslove, i isto tako nisu nikom bili dužni ništa, niti su se kaljali članskim kartama. Nije lako, naravno, i treba imati i malo sreće da se nađeš na pravom mestu u pravom trenutku, ali svakako nije nemoguće. Druga je stvar ako hoćeš da se uvališ u bilo šta povezano sa javnim sektorom, ali to je već neka druga priča.

Posted
16 minutes ago, Meazza said:

To nije ekonomski odrzivo, a osim toga generise nelojalnu konkurenciju i pospesuje sivo trziste. Mozda cu zvucati bezobrazno, ali neka proba u IDEI.

Ako se dve osobe bave istom delatnošću, zarađuju identičan iznos na mesečnom nivou (300e), jedna plaća porez a druga ne, očigledno je ko će prvi da odustane. Pri tome i država ostaje bez 100e poreza u budžetu koje bi mogla da koristi za socijalnu funkciju.

Moguće da postoje ljudi koji su do 2012. redovno plaćali porez, a sad ga ne plaćaju zbog političkih uverenja i rušenja Vučićevog režima. Verovatno neki pljačkaju i pošte kako bi naudili telekomu kao leglu SNS finansiranja.

Posted

Placanje posebno zdravstvenog i penzionog, u odnosu na porez je totalni bulshit...

Ionako penzioni fond ne moze sebe da izdrzava pa zahvata iz budžeta, a mislim da je isto i sa zdravstvenim...

Sobzirom na to da gotovo svi gradjani moraju da imaju neko zdravstveno, logicno bi bilo da to postane porez, i da se manemo budalaština...

Sa penzionim slicno, svima garantovati neku minimalnu penziju, to ubirati kao flet porez i gotovo...

Ko hoce vise, nek sam uplacuje...

Onda ne bi bilo ovih gluposti...

• +1 1
Posted
7 minutes ago, Ayatollah said:

Pa nisu svi poslovi u Srbiji rad na građevini i tegljenje kutija po IDEI? Ko fizički ne može da radi na građevini ili u IDEI svakako može da potraži neki posao za koji je fizički sposoban - evo na Infostudu je u ovom trenutku otvoreno 2398 radnih mesta u Srbiji, svakako se može pronaći neki posao za koji si fizički sposoban. 

Btw, batali tu priču o tome "kako se zna kako se kod nas dobijaju poslovi". Ja sam promenio 3 posla za 15 godina rada u Srbiji i stigao do nivoa da zarađujem odlično za srpske kriterijume, a da ni jednom nisam imao nikakve veze, niti sam bio član stranke jedan jedini dan, niti sam bilo kome vraćao bilo kakvu uslugu. Uz to znam u svom okruženju mnogo ljudi koji rade vrlo dobre poslove, i isto tako nisu nikom bili dužni ništa, niti su se kaljali članskim kartama. Nije lako, naravno, i treba imati i malo sreće da se nađeš na pravom mestu u pravom trenutku, ali svakako nije nemoguće. Druga je stvar ako hoćeš da se uvališ u bilo šta povezano sa javnim sektorom, ali to je već neka druga priča.

Ko ce ga znati, mozda i ne zivimo u istoj Srbiji, mislim da je to jedino objasnjenje.

• Haha 1