Jump to content
IGNORED

KK Partizan 2020/21

shimpu

Recommended Posts

Posted

Misliš profesionalni sport koji nije sposoban sam sebe da izdržava bi zamro? Kada dođem u Srbiju baš upada u oči veliki broj pogrbljenih ljudi sa stomačinama koji obično uz to i puše cigarete. Sport među stanovništvom je odavno mrtav i trebalo bi ga oživeti. To je ono što oplemenjuje naciju, a ne profi sport kao što tvrdi Vujošević. Profi sport u Srbiji zapravo samo izaziva najgore strasti i služi mafiji kao paravan. Ne kažem da ga treba ukinuti već samo skinuti sa budžeta, a pare preusmeriti u amaterski i omladinski sport i rekreaciju. Refundirati deo članarina na primer ili tako nešto, ima milion modela.

• +1 4
  • Hvala 2
Posted
32 minutes ago, Filozof manijak said:

Zapravo ne bi bilo još bolje, jer bi tako zamro sport u Srbiji, a mislim da ti to nije ideja

Tako bi zamro profesionalni sport u Srbiji. Sad mozemo da raspravljamo da li je to bolje ili ne, ali ovo sto sad imamo je, bar za mene, slika klinicke smrti, tj nema sta vise da zamire jer je odavno mrtav van jednog i po centra moci. Vaterpolo, odbojka, rukomet vec su prakticno nestali sa mape sportova. Drze se fudbal i kosarka, ali, da se ne lazemo, ni u ta dva nema sanse da se konkurise za bilo kakav medjunarodni trofej, sve i da od blizanaca prezivi samo jedan.

Posted

Zašto misliš da bi amaterski sport opstao, ako bi zamro profesionalni?

Što se tiče ostalih sportova u Srbiji da zamiru, tu si u pravu, ali zamiru upravo zato što nema državne pomoći, a sami sebe ne mogu da finansiraju niti su održivi.

Posted
49 minutes ago, Filozof manijak said:

Zašto misliš da bi amaterski sport opstao, ako bi zamro profesionalni?

Što se tiče ostalih sportova u Srbiji da zamiru, tu si u pravu, ali zamiru upravo zato što nema državne pomoći, a sami sebe ne mogu da finansiraju niti su održivi.

Pa amaterski sport valjda dodje pre profesionalnog. A i sto kaze Heaviside, te pare sto bi se ustedele na belosvetske salabajzere i mediokritete mogle bi samo da pomognu amaterskom sportu, izgradnji igraliste, sredjivanju bazena i slicno. Jebote, ovaj Mika, koliko on kosta? 100k? Koliko terena za basket moze da se napravi za te pare? Koliko fiskulturnih sala moze da se sredi?

Ljudi se bave sportom i po raznim Svedskama i Finskama koje nisu nikad nista osvojile u vaznim sportovima (zapravo se bave mnogo vise nego kod nas), a onda gledaju NBA ili spansku ligu ili nesto peto.

U krajnoj liniji meni deluje da je prisustvo tolikih stranaca u blizancima zapravo simptom urusene baze i hijerarhije od sporta u skolama, preko amaterskog sporta, nizih profesionalnih liga, do vrhunskih klubova.

Posted
2 hours ago, Heaviside said:

Misliš profesionalni sport koji nije sposoban sam sebe da izdržava bi zamro? Kada dođem u Srbiju baš upada u oči veliki broj pogrbljenih ljudi sa stomačinama koji obično uz to i puše cigarete. Sport među stanovništvom je odavno mrtav i trebalo bi ga oživeti. To je ono što oplemenjuje naciju, a ne profi sport kao što tvrdi Vujošević. Profi sport u Srbiji zapravo samo izaziva najgore strasti i služi mafiji kao paravan. Ne kažem da ga treba ukinuti već samo skinuti sa budžeta, a pare preusmeriti u amaterski i omladinski sport i rekreaciju. Refundirati deo članarina na primer ili tako nešto, ima milion modela.

Do pre godinu dana u Beogradu je bila prilicno aktivan amaterska kosarkaska scena. Igrale su se Company liga (naslednica Biznis lige), Corn liga sa cini mi se 3 ranga takmicenja, BALK, RKL, MLBB, IT liga... Tu ima oko 100 ekipa i preko 1000 igraca, od bivsih profesionalaca, nekada talentovanih juniora koji su odlucili da se bave nekim drugim poslom umesto kosarke, igraca koji su igrali 3x3 world tour, pa do igraca koji nikad nisu ozbiljno trenirali ali vole da igraju kosarku i nisu losi za taj nivo igre. Ovde nisam racunao nize KLS lige, mada ima ekipa koje su isle i iz KLS u neku od amaterskih liga, a i onih koje su iz amaterskih liga isle u KLS. Nesto slicno postoji i u malom fudbalu, ali nema toliko liga i ekipa, ali ima dosta vikend turnira, pogotovo u prolece, a termin u nekom balonu je gotovo nemoguce pronaci. Poslednjih par godina postoje sve vise trkackih klubova i sve vise maratonskih, polumaratonskih, trail i drugih trka. Otvara se sve vise teretana... Tako da ne stoji da je amaterski sport mrtav. Naravno dobar deo stanovnistva ne mozes isterati ni u setnju oko bloka. Ono sto je problem je sto nestaje rekreativni sport medju decom. Ako se i bave nekim sportom to moraju da budu organizovani i placeni treninzi. Ne secam se kad sam video decu da igraju fudbal na terenu u skolskom dvoristu ili na nekom poljancetu. Na terenima za basket ako neko igra to je moja generacija, a ne neki srednjoskolci.

Posted (edited)

Ima svega. Generalno svi klubovi maltene zavise od članarina u mlađim kategorijama. I onda imaš timove koji da opravdaju te članarine moraju da ubeleže neke rezultate na u13, u14 nivou. I onda igraju neke organizovane presinge i gluposti iz kojih će da se izrodi igrač tačno nikad. Ali će u ligi od 8 klubova zabeležiti tako 12-2 skor i opravdati kao ta ulaganja. Ja se naježim kad vidim da ekipa u14 ima 10 setova za utakmicu. To je van svake pameti. Prva stvar koju je Duda Ivković uradio kad je došao da se bavi reprezentacijom i savezom je da zabrani zone i pikove u određenom uzrasnom dobu. Inače bi majmuni igrali zone i na u13. 

Edited by theanswer
Posted (edited)

@Delija67

Nisam mislio na organizovane amaterske lige ali je naravno lepo i korisno što postoje. Tih hiljadu igrača je zanemarljiv broj ljudi koji su većinski u sasvim pristojnom fizičkom stanju i u godinama starosti u kojima ne predstavljaju teret zdravstvenom sistemu. Super je što oni imaju gde da održavaju svoju formu ali oni svakako nisu problem. Problem su upravo ti koje ne možeš isterati u šetnju. Za njih bi trebalo po firmama organizovati neku gimnastiku i edukaciju, možda naći neki sistem da im se plaća članstvo u nekoj od teretana ukoliko do ne mogu da priušte, dotirati članarine deci, usloviti neku pomoć posetama treninga. Nisam stručnjak za rekreaciju i javno zdravlje, niti bih umeo da osmislim takav program, ali znam da je u Austriji u kojoj živim profesionalni sport na nižem nivou nego u Srbiji, ali se zato većina stanovništva svih uzrasta na neki način rekreira. @Filozof manijak rekreacija i profesionalni sport nemaju mnogo zajedničkog. Poznajem veliki broj ljudi koji uopšte ne prati sport kojim se rekreativno bavi, prosto im nije zanimljivo i smatraju to gubljenjem vremena. I meni lično su to dve potpuno razdvojene stvari. Profi sport mi je konkurencija nerfliksu, a ne vožnji bicikla. 

Edit: kao ilustracija, bicikl vozim po brdima nekoliko puta nedeljno, a u životu nisam odgledao ni klasičnu ni mtb trku. Gledam na yt ponekad instrukcije za mtb tehniku. Tenis volim da gledam jer se ložim na Đokovića, a igrao sam ga dva puta u životu. Mma isto volim da gledam, a u životu nisam otišao na borilački trening. Volim da dižem tegove, naravno da nisam ne gledam nikad takmičenja u tome.

Edited by Heaviside
Posted

Firma u kojoj radim svim zaposlenima placa fit pass karticu sa kojom mozemo da idemo u veliki broj teretana, bazena i jos kojekakvih treninga. Siguran sam da polovina ni jednom nije iskoristila tu karticu, ali ima dosta nas koji je koristimo vise puta nedeljno. Veliki broj firmi u Beogradu placa zaposlenima Fit Pass. Ima ga i moj burazer, ali je koristio samo da se parkira na parkingu Arene i isao je u lokalnu teretanu da se tusira kad smo renovirali kupatilo. Jednostavno ne mozes da ga nateras da se pokrene. Jednu veliku grupu ljudi prosto ne zanima nikakva rekreacija, i ja ne vidim nacin da se to promeni.

Posted
12 minutes ago, Heaviside said:

@Delija67

Nisam mislio na organizovane amaterske lige ali je naravno lepo i korisno što postoje. Tih hiljadu igrača je zanemarljiv broj ljudi koji su većinski u sasvim pristojnom fizičkom stanju i u godinama starosti u kojima ne predstavljaju teret zdravstvenom sistemu. Super je što oni imaju gde da održavaju svoju formu ali oni svakako nisu problem. Problem su upravo ti koje ne možeš isterati u šetnju. Za njih bi trebalo po firmama organizovati neku gimnastiku i edukaciju, možda naći neki sistem da im se plaća članstvo u nekoj od teretana ukoliko do ne mogu da priušte, dotirati članarine deci, usloviti neku pomoć posetama treninga. Nisam stručnjak za rekreaciju i javno zdravlje, niti bih umeo da osmislim takav program, ali znam da je u Austriji u kojoj živim profesionalni sport na nižem nivou nego u Srbiji, ali se zato većina stanovništva svih uzrasta na neki način rekreira. @Filozof manijak rekreacija i profesionalni sport nemaju mnogo zajedničkog. Poznajem veliki broj ljudi koji uopšte ne prati sport kojim se rekreativno bavi, prosto im nije zanimljivo i smatraju to gubljenjem vremena. I meni lično su to dve potpuno razdvojene stvari. Profi sport mi je konkurencija nerfliksu, a ne vožnji bicikla. 

Edit: kao ilustracija, bicikl vozim po brdima nekoliko puta nedeljno, a u životu nisam odgledao ni klasičnu ni mtb trku. Gledam na yt ponekad instrukcije za mtb tehniku. Tenis volim da gledam jer se ložim na Đokovića, a igrao sam ga dva puta u životu. Mma isto volim da gledam, a u životu nisam otišao na borilački trening. Volim da dižem tegove, naravno da nisam ne gledam nikad takmičenja u tome.

Fizicka kultura je ono sto joj ime kaze - kultura. Nacin zivota. Da li postoji ili ne postoji profesionalni sport je nebitno, ne menja na stvari.

Posted (edited)

i ta prica "umesto u mikinu platu treba uloziti u terene" je besmislena, kao da nema para za terene i sa mikinom platom. sam kokeza bi mogao da isfinansira citavu sportsku infrastrukturu u srbiji od para koje je digao na carini. u drustvu™ postoji potreba za jakim vecitim i nema te politike koja ce ih pustiti niz vodu. samo sto to treba prepustiti strucnim ljudima da vode umesto raznih ostoja, a treba finansirati jos neke klubove po srbiji, ne samo vecite.

Edited by Nikodije
Posted

Ja sam se i uključio u raspravu jer se nisam slagao sa tezom da bi u Srbiji propao sport generalno kada bi ukinuli večite. Tako da se slažem sa ovima što je napisao @harper. To mi je i glavna teza, a usput se i slažem sa @chandrada država ne bi trebalo da finansira profesionalni sport, a pošto mislim da je fizička kultura važna, rek'o da spojim lepo i korisno :D

Oko finansiranja profi sporta smo se već sporili na forumu, ne moramo opet. Komšije, praštajte na oftopiku.

Posted

Ima jos jedna stvar vezana za amaterski i rekreativni sport. Zenski sport u Srbiji prakticno ne postoji. Osim u ovim trkackim klubovima koji su u nekoj meri uspeli da animiraju i zene u ostalim sportovima su na nivou statisticke greske. Ima po neka u teretani i jos ponegde individualno, ali nisam cuo da su zene u stanju da se skupe za neki kolektivni sport kao sto muskarci odu na fudbal ili basket. Da li se problem vuce od osnovne skole gde nastavnik da loptu decacima da igraju fudbal, a devojcice maltretira sa nekim gredama i kozlicima, pa im tako ogadi sport ili je nesto drugo razlog. Uglavnom zene se gotovo uopste ne bave nikakvim sportom.

Posted

Meni je bio kulturni šok kada sam se preselio u Grac i otišao na basket i video da žene najnormalnije igraju mešano sa muškarcima. Doduše ne igra se na krv i nož kao na većini basketa u Beogradu. 

• +1 1
Posted
19 minutes ago, Nikodije said:

i ta prica "umesto u mikinu platu treba uloziti u terene" je besmislena, kao da nema para za terene i sa mikinom platom. sam kokeza bi mogao da isfinansira citavu sportsku infrastrukturu u srbiji od para koje je digao na carini. u drustvu™ postoji potreba za jakim vecitim i nema te politike koja ce ih pustiti niz vodu. samo sto to treba prepustiti strucnim ljudima da vode umesto raznih ostoja, a treba finansirati jos neke klubove po srbiji, ne samo vecite.

Pa meni se cini da nema. Miku sam uzeo za primer kao potpunog levaka koji opet kosta. Koliko kostaju blizanci u fudbalu i kosarci godisnje kroz razne dotacije i finansijske seme, a i direktno iz budzeta?

U drustvu postoji potreba za skolama i bolnicama, pa onda za raznim vidovima socijalne pomoci, pa onda za jednu 300 drugih stvari i na kraju za vecitima. Pa evo, samo pogledaj kako su nestali odbojka, rukomet i vaterpolo. Da postoji potreba za vecitima, onda bi ti veciti mogli da se izdrzavaju od prodatih ulaznica i tv prava (i preprodaje igraca). Koliko ja vidim, oni su svetlosnim godinama daleko od toga. Sutra da nestanu i jedni i drugi, tesko da bi nastala bilo kakva revolucija. Za profi navijace videli smo i mnogo puta se uverili da oni itekako rade ono sto im se kaze. Ne samo da se ne bi bunili, no bi i radili na uterivanju u red svakoga ko bi se pobunio. A pritom, ne radi se o tome da nestanu, vec samo da se iz budzeta finansiraju njihove sulude poslovne avanture. No jasno je da se to nece desiti jer "profesionalni sport" nema veze sa sportom vec sa vrlo lukrativnim biznisom.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...