Jump to content

Nekretnine

Featured Replies

51 minutes ago, Pixisis said:

Idu te neke kerefeke kako sam ih nazvala. Neka gimnastika u kojoj kupac dobije papir koji dokazuje da je dao novac, a prodavac da je "dao" stan. U formalnom smislu, to nije prenos vlasništva, pa je kupac izložen riziku šta sve može da se desi u budućnosti. Plus, i trošak oko legalizacije jednom kad dođe na red.

I onda prodavac uzme kredit (ili još gore zaduži se kod zelenaša) i stavi tvoju nekretninu kao kolateral...

Bežite ljudi od takvih stvari...

kuce kod nas su problem jer su ugl velike i nezgrapne,za vise ljudi..bas slabo ima za dvoje ili troje/cetvoro ili da se zovete telefonom po kuci da se nadjete..

mene od ove moje hvata panika..ovde mogu tri porodice da zive..kako ce se to prodati kad dodje vreme bob sveti zna..jedino me vadi lokacija..za sada..

1 hour ago, Sammael said:

Da li ugovor za nekretninu koja nije legalizovana uopšte može više da se overi kod notara?

I testamente jedva prihvataju, ugovore o doživotnom izdržavanju tek tu i tamo, i to ako je savršena dokumentacija za legalizaciju. Kupoprodaje i poklone baš nikako.

Edited by Ayatollah

Ima i onih tipa 82 kvadrata, uknjizeno na 34. Kako se to vodi, kakva je tu muljaza i kako se prema tome odnositi?

Tu kupac postaje vlasnik onih 34 uknjiženih, a ostatak mu je mačka u džaku. Može niko da ga ne dira godinama ili čak generacijama, a može i da se iskomplikuje vrlo brzo.

A i zavisi od tipa tog ostatka. U nekom prethodnom režimu terase se nisu vodile na stan. Čini mi se da su to bile one dugačke zajendičke terase za vreme komunizma, pa su ljudi ubrzo ispregrađivali to da svakom pripadne onaj deo što je ispred njegovih vrata terase, znači još u doba debelo pre 90ih. Ta razlika u kvadratima nije baš isti slučaj u odnosu na slučaj stana koji se recimo proširio na neku javnu površinu ili protivpožarni put, pa odjednom ima 50kvm kako kažu "korisne površine" više u odnosu na uknjiženo stanje.

I na sve to, neće ti nijedna banka dati kredit na tako uknjižen stan.

4 hours ago, AnaLo said:

ima li izuzetaka? Nailazila sam na oglase u kojima piše nešto poput ovog:

"Pravno stanje: Stan ima kupoprodajni ugovor i prijavu za legalizaciju sa brojem predmeta. Uknjiženje se završava prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, što znači da kupac može biti prvi vlasnik u knjigama."

Moglo je do nekog datuma u 2023. godini, ako je postojala građevinska dozvola izdata pre 11. septembra 2009. godine, jer je zakonima o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji bilo propisano da građevinska izdata pre tog datuma važi još četiri godine od nekog datuma u 2019. godini. Onda su se sve nelegalne nekretnine za koje je postojala građevinska dozvola prodavale kao objekti u izgradnji, pa je kupac pribavljao upotrebnu.

Otkako je taj rok istekao, ne može ni na taj način da se radi.

Edit: Čitam pažljivije to što kažeš - moguća je varijanta da je rešenje o legalizaciji napisano i da treba da se potpiše i pečatira, pa da prodavac čeka da nađe kupca da bi od cene dao novac nekom Stajiću i dobio rešenje o legalizaciji kad je prodaja sigurna, nije da nisam imao takve predmete.

Edited by napadaj

Moguće da je ovo drugo u pitanju. Hvala napadaj.

20 hours ago, Mimix said:

Najblize kupovini sam bio sa jednim imanjem 3ha plus kuca u pristojnom stanju, samo da se zameni stolarija i krecenje, opstina Knic. Blaga padina prema jugu, asfalt do kuce, najblizi komsija na 300 metara, prelep pogled prema Gledickim planinama. Domacin trazio 24K, ja mu ponudio 20K, mislio sam da cemo se naci na 22... Medjutim, covek se zainatio, nece da spusti ni evro... Pratio sam taj oglas narednih godina, stajala je ista cena i neprodato. Mislim da je na kraju odustao od prodaje..

kao da si opisao imanje koje sam kupio 2020-te, opstina ljig. doduse dve kuce u ne bas pristojnom stanju, vrh brda, vidim pet planina sa placa...

platio sam 16k, vlasnici su prodavali bezuspesno pet godina, ali se nisu setili da daju oglas, vec su samo pustili glas po selu....a seljaci ko seljaci, nudili im pojedini 10k, kad sam ja kupio, e onda su svi bas hteli da kupe, pa sto njemu proda, pa ja bih ti platio....

mislim da sam mogao odmah da preprodam po 30-40k