Wednesday at 12:164 days Ali izgleda iz nekog.razloga naše tržište više voli stan nego kuću, što dovodi do rascepa između cene kvadrata. To će trajati sve dok dovoljno njih ne shvati to, pa požuri da kapitalizuje na tom gepu. Kad će se desiti, to niko ne zna. I da ispravim sebe da je Pregrevica, typo.
Wednesday at 12:324 days Nijedan stan se ne moze porediti sa kucom po konforu stanovanja, pogotovo ako je sredjena, i ima plin.Problem sa kucama je sto obicno u okolini nema sadrzaja kao sto ima u stambenim blokovima.Ima kuca koje zadovoljavaju i taj uslov, ali su i cene onda vece.Takodje odrzavanje kuce zahteva vise vremena i sredstava.
Wednesday at 12:374 days Jedno pitanje - treba da popunim obrazac PPI-2, nije radjena ostavinska, stan bi trebalo da se podeli na dva dela. U katastru ne vidim unos povrsine stana. Kako je ovo najbezbolnije uraditi. Dal da idemo na jednog drzaoca ili da odmah popunimo za oboje po pola?edit - dal moze neko da se angazuje da ovo odradi za nadoknadu? Edited Wednesday at 12:394 days by Mr.Mxyzptlk
Wednesday at 12:394 days Sve to stoji, ali pričamo o kućama u gradskom jezgru, znači sve isto što i zgrade imaju oko sebe, a ne o kući u Pazovi ili Perlezu. Uporedi cenu kvm u kući i zgradi pored, uglavnom nije ista. Ili ako se pokrene priča o ceni neke kuće, zapanje se da kvm može biti oko 2k evra i to da se ne računa vrednost placa. Evo tog primera malo iznad.
Wednesday at 12:404 days Stan je daleko "likvidniji", može se uvek iznajmiti, prodati itd, sa kućom je to sve daleko teže i komplikovanije. Plus s kućom uvek ima nekih ulaganja, ako bude neko nevreme kao što smo videli zadnjih godinu-dve može popriličnu štetu da napravi na krovu i objektima i uopšte uvek ima nekih troškova
Wednesday at 12:434 days 1 minute ago, Pixisis said:Sve to stoji, ali pričamo o kućama u gradskom jezgru, znači sve isto što i zgrade imaju oko sebe, a ne o kući u Pazovi ili Perlezu. Uporedi cenu kvm u kući i zgradi pored, uglavnom nije ista. Ili ako se pokrene priča o ceni neke kuće, zapanje se da kvm može biti oko 2k evra i to da se ne računa vrednost placa. Evo tog primera malo iznad.Cena te pomenute kuce po kv je 400.000/130 = 3.000 E (ako se samo gleda kuca bez ostatka placa).Veci stanovi na toj lokaciji su jeftiniji.Ljudi beze od kuce, jer nece da se bakcu sa odrzavanjem: krov, dvoriste, oluci, fasada, ciscenje itd.Sve to dolazi na red posle nekog vremena.
Wednesday at 12:594 days Ima i kuca puno prednosti ali uglavnom se svodi na to ko je kakav tip licnosti.Meni je kod kuca problem sto nisam neki majstor i security.
Wednesday at 12:594 days Koliko se sećam, cena je bila 299k za 130 kvm, ali možda grešim (za kvadraturu sam sigurna). Ne znam koja je cena kvm tu, ali Ledine u urbanističkom haosu i bez kanalizacije i sa ulicama malo širim od auta su već rutinski na 2500e i to bez legalizacije.Održavanje kuće jeste smor i košta, ali ni održavanje zgrada nije kao što je nekad bilo gde ovaj sa prvog sprata neće da plati za krov jer nije direktno ispod njega ili lift jer njemu ne treba. A tek neće biti. Edited Wednesday at 13:004 days by Pixisis
Wednesday at 13:184 days 9 minutes ago, bags said:Ima i kuca puno prednosti ali uglavnom se svodi na to ko je kakav tip licnosti.Meni je kod kuca problem sto nisam neki majstor i security.Slažem se, zato sam i onom ko je pomenuo tu kuću (ne sećam se ko beše), napisala da ako kuća ima za njega vrednost iz nekog od tipičnih ili nekih drugih razloga, onda taj nesklad između cene kuće i stana radi u korist tog kome kuća radi posao Npr, ako kupuješ sebi forever home (tad ti likvidnost ne figurira) i imaš ili planiraš da imaš troje dece (treba ti velik prostor), a nemaš bogatstvo za stan od 5 soba koliko vam treba, onda je kuća očigledan izbor jer za cenu 3 ili 4 sobe u stanu dobiješ 5 soba u kući. Plus još dodatni prostor za odlaganje što kuća uvek daje. Lupam cifre, ali logika ostaje.Ali ako si npr single i imaš višak nekih para koje bi da investiraš za rentiranje, šta će ti kuća. Stan je tad očigledan izbor.
Wednesday at 14:154 days Razlozi zašto hoću kuću a ne stan:Ne želim komšije iznad, ispod, pored, ako mogu ikako da ih izbegnem. Želim dvorište iz više razloga, između ostalog jer želim psa. Znam da ima ljudi koji doge drže u stanu, meni to nije ok.Želim punu kontrolu nad time šta se dešava u mom životnom prostoru - ako nešto procuri, da ja mogu to da popravim a ne da se preganjam s nekim gde je tačno procurelo i ko je kriv. Treba mi baš puno prostora (i operativnog i za storage) zbog hobija koje imam a koji to traže.Hoću više slobode u organizaciji prostora nego što je to moguće u većini stanova.Znam da je više posla, ali donekle mi i treba to, da se nateram da naučim neke stvari koje do sada nisam.
Wednesday at 14:254 days Znaš li ulicu gde je ta kuća? Koji je to kraj gornjeg Zemuna?Ja sam isto svojevremeno gledao kuće, ali nismo imali novca za to. Zeleno brdo i Zvezdara ima neke krajeve sa kućama, ali su toliko natrpani, nemaš gde da ugaziš na trotoar od automobila, sve male ulice, parking sa obe strane, baš si u džungli, a još i nikad ne znaš da li će neki komšija da proda svoj plac i da ti tu nikne zgradurina da te gleda odozgo.Višnjička banja i Bežanijska kosa imaju super kuće, ali to malo ko prodaje, a i cene su ludost.
Wednesday at 15:014 days Kada se kuca sredi nema tu puno sta da se majstorise, saniran krov ce sluziti narednih 30-50 godina.Preostaje sezonsko kosenje trave jednom u 10 dana od sat vremena za manja dvorista i farbanje dvorisnih elemenata svakih x godina ako je osoba raspolozena.Za elementarne nepogode resenje je osiguranje. Drugaru je Generali isplatio 600 evra za srusenih desetak cigli dimnjaka, placa 15 evra mesecno premiju.
Wednesday at 15:194 days Ja znam ljude koji su neplanirano morali menjati cevi za grijanje, onda internet, kanalizaciju, ogradu i sl. Moras biti bas iskusan kupac da bi izbegao ulaganja bar prvih 7,8 godina.Na drugoj strani ne znam kako je u Bg za infostan ali kod mene su mesecno troskovi oko 3 puta veci za stan od 120m u odnosu na kucu iste velicine.
Wednesday at 15:264 days Imam dosta kolega koji imaju kuce i to je rupa bez dna. Smesno je i porediti sa stanom. Sa druge strane, posebno ako imas vece dvoriste, mozes da uredis sebi bogovski zivot. Ove kolege imaju mini parkove, rostilje, bazene... jedan cak i teniski teren :D @Sammael jel si razmisljao da kupis plac sa nekom starom kucom u nekom od ovih blizih sela oko BGa i onda posadis montaznu? To bi trebalo sve brzo da ide i da bude dzabe, u odnosu na ove kuce u gradu.
Wednesday at 15:294 days 1 minute ago, Shan Jan said:Imam dosta kolega koji imaju kuce i to je rupa bez dna. Smesno je i porediti sa stanom. Sa druge strane, posebno ako imas vece dvoriste, mozes da uredis sebi bogovski zivot. Ove kolege imaju mini parkove, rostilje, bazene... jedan cak i teniski teren :D@Sammael jel si razmisljao da kupis plac sa nekom starom kucom u nekom od ovih blizih sela oko BGa i onda posadis montaznu? To bi trebalo sve brzo da ide i da bude dzabe, u odnosu na ove kuce u gradu.Jesam, ali je problem nepostojeća infrastruktura, to što ne bih imao nikakav socijalni život jer su šanse da iko od mojih prijatelja dođe do tamo više od jednom godišnje ravne nuli, i to što često putujem i da sam siguran da bih se brzo vratio u obijenu kuću.