Jump to content

Nekretnine

Featured Replies

4 hours ago, Eleniko said:

na šta misliš? nisam informisan o tome

Davnih dana oko 2006/7 izdavanje stana na dan je bilo gotovo nepojmljivo. Par agencija se bavilo time i bukvalno su morali da cold calluju stanove iz halo oglasa i da im objašnjavaju benefite takvog izdavanja i odgovaraju na glupa pitanja tipa "Može ali da se ne izdaje crncima!" Ili "A šta se dešava sa stanom ako neki gost ubije nekog tu?" Uzimali su 30-35% ali je fina bila lova pa su svi bili zadovoljni. Tipa kada je Molitva pobedila sutradan su već padale rezervacije za narednu godinu.

E onda ide deo koji je malo reći bio sweet spot ili zlatno doba za vlasnike. To je verovatno bilo najbliže legalnom štampanju para. U svetu kreće Airbnb pomama, svi hoće da odsednu u stanovima a ne u apartmanima i počinje Airbnb da radi u Srbiji, daje popuste šalje profi fotografe za dž itd. I naravno izbacuje prethodne agencije iz priče.

Taj period od recimo dve godine je bio perfect storm. Svet juri Airbnb, u Srbiji je poneko čuo za to ali se malo ko bavio time, posebno iz ugla vlasnika. Beograd ni sad nema dovoljno kapaciteta da smesti turiste a tada je bilo još manje. Koja god cena da se stavljala to je išlo bez problema samo da je iole širi centar a za novu godinu i slične dane se izdavalo za bezobrazno visoke cene i to skroz lagano. Naravno kao i svako izdavanje, poreza bez.

Onda se to pročulo, malo je neko naterao prijatelja da izda preko nekog tamo sajta ili se neko radoznali komšija raspitao pa je i u Srbiji postalo rasprostranjeno i manje više je bilo na istom nivou do korone.

Gledam neku kuću u Zemunu (iako nisam fan istog), Gornji grad, blizu Zemunskih kapija. Skoro renovirana i to vrlo lepo, nije samostojeća, ima pristojno dvorište.

Kolika bi bila neka realna cena kvadrata tamo?

11 minutes ago, Sammael said:

Kolika bi bila neka realna cena kvadrata tamo?

Kuće ne vredi gledati po kvadratu, skroz druga stvar u poređenju sa stanovima

3 minutes ago, Time Crisis said:

Kuće ne vredi gledati po kvadratu, skroz druga stvar u poređenju sa stanovima

Okej, ovde se radi o 130 kvadrata na 2 etaže (na spratu ima kosina) + dvorišna kućica (takođe renovirana) od 30tak + funkcionalan podrum. Nema garažu. Traže malo ispod 400k.

Da je cena 25% niža, već bih dizao kredit (ne znam kako, al nešto bih smislio). Ovako mi je preko trenutnih mogućnosti, pa ne znam koliko je pristojno da probam da spustim.

tu nešto fali kad je tako jeftino. jel treba još toliko da se uloži?

Just now, Eleniko said:

tu nešto fali kad je tako jeftino. jel treba još toliko da se uloži?

Nisam video da išta treba da se ulaže. Ne znam otkud ti da je jeftino, ovo je za moje pojmove daleko, mnogo bliže lakat krivini nego centru Zemuna, Za slične pare može da se nađe i kuća na Lekinom brdu ili Bulbulderu npr. ali u koju mora dosta da se uloži.

Vredi napomenuti da se kuće jaaaaako teško prodaju, neke koje gledam su već godinama na oglasima.

Zajebava te bre @Eleniko

Domacin je tresnuo ludu cenu, 3k kvadrat za kucu u gornjem delu Zemuna, pa stanovi manje kostaju po kvadratu. Jedino ako je plac malo veci pa hoces da rusis i pravis zgradetinu D

5 hours ago, Shan Jan said:

Zajebava te bre @Eleniko

Domacin je tresnuo ludu cenu, 3k kvadrat za kucu u gornjem delu Zemuna, pa stanovi manje kostaju po kvadratu. Jedino ako je plac malo veci pa hoces da rusis i pravis zgradetinu D

I, koja je po tvom mišljenju realna cena?

Kuća je tek renovirana, velike pare su ulupane u to, ceo jedan deo kuće je srušen pa zidan ponovo.

ne zajebavam, bio sam u banovcima za vikend kod čoveka koji je kupio 2 placa, sređivao, napravio jednu od najboljih ako ne i najbolju kuću koju sam video u srbiji, cene su sumanute i za kuće. sad ne znam to gornji grad, lakat krivina, i kako još sve utiče na cenu ali mislim da 400k za 130m2 sa velikim placem i pomoćnim prostorijama nije sumanuto u ovoj situaciji.

27 minutes ago, Eleniko said:

ne zajebavam, bio sam u banovcima za vikend kod čoveka koji je kupio 2 placa, sređivao, napravio jednu od najboljih ako ne i najbolju kuću koju sam video u srbiji, cene su sumanute i za kuće. sad ne znam to gornji grad, lakat krivina, i kako još sve utiče na cenu ali mislim da 400k za 130m2 sa velikim placem i pomoćnim prostorijama nije sumanuto u ovoj situaciji.

Slažem se da nije sumanuto, samo je meni u ovom momentu preko mogućnosti :D a imam i drugi primer, 250m2 i veći plac, 420k, na drugom kraju grada (Zeleno brdo), kuća zidana početkom 2000tih od najkvalitetnijih materijala, vrhunski održavana, ne treba ulaganje nikakvo, stavljeni solarni paneli pre 2 godine. Zato mi ovih 395k deluje malo mnogo, iako je Zemun sigurno atraktivnija lokacija.

9 hours ago, Sammael said:

Okej, ovde se radi o 130 kvadrata na 2 etaže (na spratu ima kosina) + dvorišna kućica (takođe renovirana) od 30tak + funkcionalan podrum. Nema garažu. Traže malo ispod 400k.

Da je cena 25% niža, već bih dizao kredit (ne znam kako, al nešto bih smislio). Ovako mi je preko trenutnih mogućnosti, pa ne znam koliko je pristojno da probam da spustim.

Slobodno probaj da spustiš, za kuće se niko ne otima, za neke znam da se prodaju preko 10 godina (nije ta lokacija, ali čisto primer).

1 hour ago, Sammael said:

I, koja je po tvom mišljenju realna cena?

Btw možeš cimnuti Bogdana (https://www.reddit.com/user/-arhi-/), ako se dobro sećam isto živi negde u kući u Zemunu i svašta je nešto sređivao/radio, verovatno bi imao nešto korisno na tu temu

Kod kuća, a naročito u gradskom jezgru, je mikrilokacija sve. Eto tu, u blizini na možda i manje od 1km na Prigrevici za te pare bi dobio otprilike kapiju i garažu (hiperbola, ali ne velika).

Zato tako blanko nije lako ni davati mišljenje.

Ono što je svakako bitno je da li tebi trebaju/imaju vrednost dodatni kvadrati, svoja garaža i opušteno parkiranje, dodatni prostor za odlaganje (aka šupa 😃)...znači sve ono što kuća daje.

Ako tebi te stvari znače (a realno, ko bi imao šta protiv), i pri tome tržište definitivno cenovno favorizuje stanove u odnosu na kuće, onda je izbor no brainer.

Edited by Pixisis

2 hours ago, Pixisis said:

Kod kuća, a naročito u gradskom jezgru, je mikrilokacija sve. Eto tu, u blizini na možda i manje od 1km na Prigrevici za te pare bi dobio otprilike kapiju i garažu (hiperbola, ali ne velika).

Zato tako blanko nije lako ni davati mišljenje.

Ono što je svakako bitno je da li tebi trebaju/imaju vrednost dodatni kvadrati, svoja garaža i opušteno parkiranje, dodatni prostor za odlaganje (aka šupa 😃)...znači sve ono što kuća daje.

Ako tebi te stvari znače (a realno, ko bi imao šta protiv), i pri tome tržište definitivno cenovno favorizuje stanove u odnosu na kuće, onda je izbor no brainer.

Plus prostor za kuče, a ako imaš malu djecu uvijek je dvorište super opcija. Skvo može čaprkati oko cvijeća, ti se zajebavaš sa košenjem i svima dobro.