Jump to content
IGNORED

Nekretnine

MrX

Recommended Posts

Posted
18 hours ago, ZSNj said:

I na kraju da kazem, iako vidim da ovde ima i pozitivnih primera sto pozdravljam, moje iskustvo je da su po tim agencijama samo priuceni pravnici, alavstine od trgovaca kojima je cilj samo da ti uvale nekretninu i generalno stoka bez repa. Za sta mozda i nisu krivi, rade od ucinka, takav je posao.

Iz mog (ograničenog) iskustva dok sam obilazio agencije, obično je bilo što je veća agencija to gore, tj. najlošije iskustvo sam imao s najvećim agencijama (NS Group npr), a najbolja tamo gde je "one man show", odnosno agent je i vlasnik i obavlja sve ostalo, često i lično poznaje prodavce itd, dok ovi prvi samo gledaju da što pre naplate proviziju, a nekretnina ne mora ni da se proda

• +1 1
  • 3 weeks later...
Posted

@Frank Pembleton ti si se svojevremeno raspitivao u cenama nekretnina u hn

175k€, 64m2, dve spavaće sobe, super kraj(savina)

• Hvala 2
Posted
On 5. 2. 2025. at 9:07, Time Crisis said:

Iz mog (ograničenog) iskustva dok sam obilazio agencije, obično je bilo što je veća agencija to gore, tj. najlošije iskustvo sam imao s najvećim agencijama (NS Group npr), a najbolja tamo gde je "one man show", odnosno agent je i vlasnik i obavlja sve ostalo, često i lično poznaje prodavce itd, dok ovi prvi samo gledaju da što pre naplate proviziju, a nekretnina ne mora ni da se proda

Kako to naplate proviziju bez zaključenog barem predugovora? 

Posted
28 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

@Frank Pembleton ti si se svojevremeno raspitivao u cenama nekretnina u hn

175k€, 64m2, dve spavaće sobe, super kraj(savina)

daj jos koji detalj, moze i na pm

Posted
2 hours ago, Hamlet Strašni said:

Kako to naplate proviziju bez zaključenog barem predugovora? 

Naravno zaključili bi već predugovor, ... problem je što sam tada još pokušavao da kupim preko stambenog kredita, a kad sve papire predam banka može i da me odbije iz bilo kog razloga, a oni se već naplatili i žalim slučaj :D

Posted (edited)
5 minutes ago, Time Crisis said:

Naravno zaključili bi već predugovor, ... problem je što sam tada još pokušavao da kupim preko stambenog kredita, a kad sve papire predam banka može i da me odbije iz bilo kog razloga, a oni se već naplatili i žalim slučaj :D

Zar ne daju banke u Stbiji finansijsku potvrdu do odredjene sume do koje su spremene da te kreditiraju unapred? Tj sve potrebne provere odrade unapred i dokument je validan recim 6 meseci. Mislim na hipotekarne kredite.

To je tadasnja Vojvodjanska banka davala pre 18 godina. Ne znam kako se taj dokument zove na srpskom., tj zaboravila sam.

Edited by Moonwalker
Posted
3 minutes ago, Moonwalker said:

Zar ne daju banke u Stbiji finansijsku potvrdu do odredjene sume do koje su spremene da te kreditiraju unapred? Tj sve potrebne provere odrade unapred i dokument je validan recim 6 meseci. Mislim na hipotekarne kredite.

Ja ni nisam problem, ali za nekretninu ne mogu biti siguran, npr. jednu kuću sam zamalo kupio gde je vlasnik tvrdio da je sve čisto i legalizovano osim neke šupe (s čime se banka preliminarn složila), da bi procenitelj naknadno utvrdio da ima još neuknjižene površine u samoj kući (kotlarnica i podrum) i onda me odbiju...a sve to tek nakon dva meseca od ulaska u ceo proces pošto procena dođe tek tamo pri kraju

Posted (edited)

Pa ne, oni tebi daju potvrdu koja ima rok trajanja da si finansijski sposoban da servisiras hipotekarni kredit do neke sume.
I ako ti propadne jedan pokusaj iz ma kog razloga, ti sa istom potvrdom ides dalje dok vazi. Nema sta da u svakom pokusaju vrte istu pricu. Potvrda je agentu ili advokatu prodavca.

Mislim da je to standardna procedura na zapadu kako bi inace ulazili u aukcije. Ovo za bivsu Vojvodjansku banku sam sigurna da je bilo. Mislila sam da je zazivelo kod svih banaka koje posluju u Srbiji.

Edited by Moonwalker
Posted
13 minutes ago, Moonwalker said:

Pa ne, oni tebi daju potvrdu koja ima rok trajanja da si finansijski sposoban da servisiras hipotekarni kredit do neke sume.
I ako ti propadne jedan pokusaj iz ma kog razloga, ti sa istom potvrdom ides dalje dok vazi. Nema sta da u svakom pokusaju vrte istu pricu. Potvrda je agentu ili advokatu prodavca.

Mislim da je to standardna procedura na zapadu kako bi inace ulazili u aukcije. Ovo za bivsu Vojvodjansku banku sam sigurna da je bilo. Mislila sam da je zazivelo kod svih banaka koje posluju u Srbiji.

Нема у Србији аукција на тај начин, осим принудне продаје. Ј

24 minutes ago, Time Crisis said:

Ja ni nisam problem, ali za nekretninu ne mogu biti siguran, npr. jednu kuću sam zamalo kupio gde je vlasnik tvrdio da je sve čisto i legalizovano osim neke šupe (s čime se banka preliminarn složila), da bi procenitelj naknadno utvrdio da ima još neuknjižene površine u samoj kući (kotlarnica i podrum) i onda me odbiju...a sve to tek nakon dva meseca od ulaska u ceo proces pošto procena dođe tek tamo pri kraju

Котларница и подрум су помоћне просторије. Оне се у зградама никада и не књиже. Како је банци сметао вишак површине? Једино ако су подрум и котларница ушле у процену вредности куће, а онда се испоставило да су нелегалне. А и нејасно ми је како је подрум нелегалан -  накнадно су га ископали после грађења куће?

Posted
41 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Нема у Србији аукција на тај начин, осим принудне продаје.

Znam da nema aukcija tog tipa, ali me je zacudilo da nije promenjeno ovo vezano za finansijske potvrde na sumu (gornji limit kredita), umesto na konkretnu nekretninu, pogotovo sto je jedna tada nasa poslovna banka to nudila pre skoro dvadeset godina. 

Posted
1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Нема у Србији аукција на тај начин, осим принудне продаје. Ј

Котларница и подрум су помоћне просторије. Оне се у зградама никада и не књиже. Како је банци сметао вишак површине? Једино ако су подрум и котларница ушле у процену вредности куће, а онда се испоставило да су нелегалне. А и нејасно ми је како је подрум нелегалан -  накнадно су га ископали после грађења куће?

Iskreno više se i ne sećam, uglavnom da bi dobio stambeni kredit za kuću praktično sve banke koje uopšte odobravaju kredite za kuće (npr. NLB uopšte ne kreditira kuće) traže da mora sve na placu biti uknjiženo, svaki kokošinjac ili koji god pomoćni objekat - inače procenitelj kad izađe evidentira da stanje na terenu ne odgovara stanju u papirima i ćao - javi se ponovo kad sve legalizuješ, što u zavisnosti od katastra može da traje mesecima ili godinama

• 3 weeks later...
Posted

Ne znam kakva je trenutno situacija u Bg i Ns ali u Becu je pakao sa nekretninama. 

Ja vec 15 god. prilicno redovno pratim oglase za celi grad. I kad ne planiram promenu stana volim da znam sta se otprilike desava na trzistu.

Prosli petak pojavi se nekretnina u izuzetno trazenom delu grada koja je 15% jeftinija nego sto bi trebala biti ali je opet brutalno precenjena u odnosu pre par godina. U subotu nazovem odmah agenta, u nedelju obidjemo zajedno sa bagsicom koja se apsolutno odusevila. U nedelju provucem kroz kalkulatore i excele i vidim  da bi bilo cak i moguce. 

U ponedeljak ujutro aktiviram se i raspitam u 3 banke oko kredita i slagiram se sa svim budalastinama i ocajnim uslovima i ogranicenjima ali dobijem od sve tri zeleno svetlo u stilu da je moguc deal. U vreme rucka posaljem agentici e-mail sa zvanicnom ponudom koja je malo niza od oglasene. Navece mi stize email da je prodala po ceni vecoj 20% od oglasene, tj da su se ljudi vec u ponedeljak ujutro nadmetali cenama iako uopste nije aukciona prodaja. Bukvalno da covek ne veruje da u 3 dana bude gotovo. Potvrdilo se nazalost ono sto su mi neki investitiorimesetari spominjali, samo apsolutno najgore nekretnine zavrsavaju u oglasima a ako nesto i valja ode za 72h. 

Na drugoj strani mladi i ljudi koji tek stizu su najstrasnije fucked. Poslednje tri godine drasticno je opala  novogradjnja, cene su otisle jos gore, uslovi finansiranja su postali gori na sve moguce nacine a i drzava puno vise kontrolise neke stvari na koje prethodno zmirila. (recimo ucesce od 20% se moglo i finansirati pomocnim kreditom, kredit ne sme preci 40% neto plate i kontrolise se godisnje). Nedostatak trosobnih i cetverosobnih stanova jos dodatno pogorsava situacije za mlade i formiranje porodica. Pre je nekih 20% stanova u svakom projektu i bilo takvih stanova. Sad cesto vidim projekte samo jednosobni i dvosobni i na vrhu brutalni penthouse sa 6+ soba i visemilionskim cenama. I to jos u delovima grada koji su sve samo ne atraktivni za takva ulaganja.

• +1 1
  • Tužno 1
Posted

situacija ovde je slicna. verovatno je i cena kvadrata slicna

Posted
49 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:

situacija ovde je slicna. verovatno je i cena kvadrata slicna

Mislim da je ovde ipak veca cena po kvadratu, ali je odnos prema prosecnoj plati sigurno gori u Srbiji.