Jump to content
IGNORED

Nekretnine

MrX

Recommended Posts

Posted

ne znam odakle ideja da agencija nije zaradila proviziju. agenti pokazuju stan deset, dvadeset ili pedeset puta razlicitim potencijalnim kupcima, obave na desetine ili cak stotine telefonskih razgovora vezano za jedan jebeni stan, pa kad konacno nabodu kupca, vala su zaradili svoju proviziju. razumem ja da nekom kupcu izgleda da agencija uzima previse za nikakav posao, ali to nije tako, to itekako jeste nekakav posao.

nema tu mnogo filozofije "kako zakon predvidja", ugovorom se mogu prebaciti obaveze suprotno od opste zakonske odredbe

recimo, po zakonu prodavceva je obaveza porez na prenos, ali se skoro uvek ta obaveza prebaci na kupca ugovorom.

i nije samo prodavac angazovao agenciju, "angazovao" je i kupac svojim telefonskim pozivom i dogovorom o gledanju stana.

• Haha 2
Posted
15 minutes ago, onamonamo said:

I nije samo prodavac angazovao agenciju, "angazovao" je i kupac svojim telefonskim pozivom i dogovorom o gledanju stana.

Mene kao kupca nije briga da li će prodavac ili agent da mi se javi na telefon i da mi pokaže stan. Ako prodavac neće to da radi, onda neka plati proviziju agenciji koju je angažovao da to radi za njega.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
27 minutes ago, onamonamo said:

ne znam odakle ideja da agencija nije zaradila proviziju. agenti pokazuju stan deset, dvadeset ili pedeset puta razlicitim potencijalnim kupcima, obave na desetine ili cak stotine telefonskih razgovora vezano za jedan jebeni stan, pa kad konacno nabodu kupca, vala su zaradili svoju proviziju. razumem ja da nekom kupcu izgleda da agencija uzima previse za nikakav posao, ali to nije tako, to itekako jeste nekakav posao.

nema tu mnogo filozofije "kako zakon predvidja", ugovorom se mogu prebaciti obaveze suprotno od opste zakonske odredbe

recimo, po zakonu prodavceva je obaveza porez na prenos, ali se skoro uvek ta obaveza prebaci na kupca ugovorom.

i nije samo prodavac angazovao agenciju, "angazovao" je i kupac svojim telefonskim pozivom i dogovorom o gledanju stana.

Ja nisam rekao da agencija nije zaradila proviziju. Neki verovatno odrade svoj posao dobro, neki ne. To je na prodavcu da proceni, on im je nalogodavac, on im placa proviziju. Kakve veze ja kao kupac imam s tim?

E, onda dodjemo do drugog bolda, tj. poslednje recenice. Ma nemojte, molim vas?! :laugh: Kome nije jasno da se ova recenica sama po sebi kosi sa zdravim razumom, dodao bih i - da je tako, ne bi podvaljivali papir sa spomenutim fajn printom. Dakle, ne, kupac nije angazovao agenciju okretanjem telefona, taj kupac sam trazi svoj stan. Kupac moze da angazuje agenciju za kupovinu stana, pa ce onda ta agencija listati oglase umesto njega, okretati telefone, pricati sa drugim agentima i/ili vlasnicima i obaviti sve pratece aktivnosti oko same kupovine ako do iste dodje. Tako ce agencija kupca "zaraditi" svoju proviziju. Ali preduslov za to je da kupac odluci da angazuje agenciju i sa njom dogovori uslove.

Posted

angazovao sam stavio pod navodnike....

sta da vam kazem, niko kupca ne tera da sa agentom dogovara gledanje stana, neka gleda taj stan bez agenta i nema provizije....

• Haha 1
Posted
17 minutes ago, onamonamo said:

angazovao sam stavio pod navodnike....

sta da vam kazem, niko kupca ne tera da sa agentom dogovara gledanje stana, neka gleda taj stan bez agenta i nema provizije....

Pa ne moze da ga gleda bez agenta, posto je u oglasu samo taj telefon. Tog agenta je angazovao prodavac da prodaje i pokazuje njegov stan. Agent pokazuje stan kupcu u svojstvu agenta prodavca. To je jedna od usluga koju pruza prodavcu i za to mu naplacuje proviziju.

Posted

sta znaci agent kupca/prodavca? agent je posrednik i ispostavlja svoje uslove, kupac je vlasnik para i ispostavlja svoje uslove, dalje obavljanje posla je stvar dogovora....

meni nije jasno insistiranje na pojedinacnim stavkama, bitna je ukupna cena koja se plati, i kupac moze tako da se postavi u pregovorima, a prodavac i agent nek podele pare kako zele...

• Haha 1
Posted (edited)
6 minutes ago, onamonamo said:

sta znaci agent kupca/prodavca? agent je posrednik i ispostavlja svoje uslove, kupac je vlasnik para i ispostavlja svoje uslove, dalje obavljanje posla je stvar dogovora....

meni nije jasno insistiranje na pojedinacnim stavkama, bitna je ukupna cena koja se plati, i kupac moze tako da se postavi u pregovorima, a prodavac i agent nek podele pare kako zele...

Agent "ispostavlja" svoje uslove nalogodavcu. Nalogodavac moze biti prodavac ili kupac, ili obe strane ukoliko agencija potpise ugovor sa obe strane. Ali mora da postoji zelja druge strane da potpise ugovor i angazuje agenciju, ne moze to da se radi podvaljivanjem ili na silu. Nema sta kupac da se "postavlja u pregovorima" ili ne postavlja. Ako je angazovao agenciju, ima obavezu da plati tu uslugu. Ako nije, nema tu obavezu. 

Edit: Naravno da je sustinski bitna ukupna cena koja se plati. Ali ja kao kupac tu cenu placam prodavcu, a on posle moze sa svojim agentom da se pegla kako god se dogovore, to je njihova stvar. Sustina zbog koje smo se uopste raspisali jeste da vecina agencija pokusava da predstavi kupcu da on ima obavezu da im plati proviziju, a to nije tacno, posto ih je angazovao prodavac a ne kupac. Osim ako kupac potpise spomenuti papir, za koji ga slazu da samo "potvrdjuje da je gledao stan". 

Edited by Greek Freak
Posted

pa kupac i potpisuje prilikom gledanja stana agentov papir, kojim se obavezuje da ce platiti proviziju za taj stan, ako ga kupi, to je jedan vid angazovanja agencije...

izvini, "nema sta da se kupac postavlja u pregovorima"? da li se salis?

uzgred, ako nekom treba tip kako da izbegne proviziju agentu kao kupac, vrlo je jednostavno, podmetnite laznog agenta, tada se agenti dogovore da svako naplati od svog...

• Haha 1
Posted

Ama kupac potpisuje taj papir zato sto mu agent uvaljuje, laze za sadrzaj papira i/ili ga ucenjuje i nece da mu pokaze stan bez toga, sto je sramno. 

Mislio sam da se ne razumemo, ali sad verujem da se razumemo itekako dobro.

Posted

nema niceg sramnog, neka kupac ne potpisuje nista, neka odustane od stana ili neka proba da ga kupi mimo agenta ako moze...

svi mi idemo u prodavnicu i placamo na kasi koliko traze, ne trazimo kasiru da odbije trgovinsku marzu koja je nekoliko puta veca od agencijske provizije...jbg, kome ne odgovara neka ide na kapiju fabrike da kupi po fabrickoj ceni....

• Haha 1
Posted

15 minutes ago, onamonamo said:

nema niceg sramnog, neka kupac ne potpisuje nista, neka odustane od stana ili neka proba da ga kupi mimo agenta ako moze...

svi mi idemo u prodavnicu i placamo na kasi koliko traze, ne trazimo kasiru da odbije trgovinsku marzu koja je nekoliko puta veca od agencijske provizije...jbg, kome ne odgovara neka ide na kapiju fabrike da kupi po fabrickoj ceni....

Zajebavaš nas, nemoguće je da toliko ne razumeš.

• +1 1
  • Haha 1
Posted
17 minutes ago, onamonamo said:

Ima sramnog itekako, i u tom ponasanju agencija, i u ovom vasem odgovoru. Mozete vi da probate da naplatite nepruzenu uslugu, ali predstavljanje toga kao normalnog je poseban nivo jadnosti.

Sreca pa ima casnih agenata i agencija koje rade ove stvari na ispravan nacin. Nazalost, u pitanju je manjina, ali ih ima. Agencije koje nisu zadovoljne visinom provizije koju naplacuju, tj. cenom svog rada, uvek imaju priliku da promene cenovnik i testiraju trziste. Ali to se ne radi sirenjem delatnosti na varanje kupaca i ucenjivanje. U ovakvoj Srbiji, gde kontrole i inspekcije postoje uglavnom samo na papiru, to, nazalost, prolazi. U (nadamo se uskoro) uredjenoj, nece.

Evo Zakona o posredovanju: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_posredovanju_u_prometu_i_zakupu_nepokretnosti.html
Jos jednom, u praksi se redovno desava da agent angazovan od strane prodavca, ukoliko kupcu ne uspe da uvali da potpise spomenuti papir (i tako uzme duplu proviziju), odbija da tom kupcu uopste pokaze stan. Koliko vidim, time agent krsi clan 16 stav 5 (a verovatno i 6) Zakona, na direktnu stetu svog nalogodavca, odnosno prodavca. Ne znam zasto takvo ponasanje predstavljate kao normalno i prihvatljivo.

U Zakonu mozete i da vidite sta znaci termin Nalogodavac, i ko ima obavezu prema Posredniku (agentu) a ko ne. Ali nekako mi se cini da vi licno to vrlo dobro znate. 

Od mene dosta. Nije mi cilj dopisivanje sa vama, ocigledno nemamo iste namere. Pisao sam ovo zbog mnogih koji ce se naci u ovoj nezgodnoj situaciji.

Posted
2 minutes ago, Sokrat said:

Zajebavaš nas, nemoguće je da toliko ne razumeš.

Razume, samo ne igramo za istu ekipu.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

kalimero, ne bavim se ovim poslom, kako ti insinuiras, a za koju ekipu igram, dovoljno je reci da sam u zivotu pogledao par stotina nekretnina u svojstvu kupca, veci deo preko posrednika, i kada bi dosao do nekretnine koja mi odgovara, zadnja stvar na pameti mi je bila agencijska provizija

ne znam koliko si stanova kupio u zivotu, reklo bi se nijedan, da jesi, znao bi koliko je tesko naci optimalan stan, i kada ga konacno nadjes zadnje sto te zanima je provizija

• Haha 1
Posted (edited)
1 hour ago, Greek Freak said:

Ama kupac potpisuje taj papir zato sto mu agent uvaljuje, laze za sadrzaj papira i/ili ga ucenjuje i nece da mu pokaze stan bez toga, sto je sramno. 

Mislio sam da se ne razumemo, ali sad verujem da se razumemo itekako dobro.

1 hour ago, Greek Freak said:

Kupac mora da bude dovoljno pismen da procita ceo sadrzaj papira koji potpisuje valjda, nemoguce da su bas toliko fine ti fine printovi.

Ovo ,ucenjivanje' je standard i u EU, u DE je 3.57% cene i automatski se potvrdjuje upitom na oglas. Ko hoce tacnu adresu i sve detaljne dokumente o stanu mora to da potvrdi.

Edit: I prodavac placa 3.57, agent ukupno dobija dakle 7.14%.

Edited by bebaguza