Jump to content
IGNORED

Nekretnine

MrX

Recommended Posts

Posted (edited)
3 hours ago, Hamlet Strašni said:

@Eleniko да ли су људи потпуно бесправно ушли - на силу или само уговор није писан него је усмени?

Da li ovo pravi neku razliku za pojmove drzavine i svojine? Ako je ugovor samo usmeni i dokazuje se nekim posrednim sredstvima - poruke, svedoci...zar nije isto i ako je bespravni ulazak, a da se npr. tvrdi da je dogovor?

Jedina razlika je onda nakon 4-5 godina neka dodatna zaprecena kazna za falsifikovanje i lazne izjave?

Edited by bebaguza
Posted

Ne. Svojina je jedno, državina drugo. 
Nema kazni za lažne izjave. Možda teoretski ali prakticno ne. 

Ovo ostalo, moram da priznam da ne razumem tačno šta me pitaš. :-)

Posted

Nejasno je jer ne razumem bas pravnu stranu price, ukratko pitanje je postoji li neka razlika u praksi izmedju slucajeva:

a) stanar nema ugovor o izdavanju, ne placa racune i kiriju, a odbija da se iseli 

b) stanar je bespravno usao u prazan stan (dakle provalio u stan i zamenio brave, nema dokaza o provali), ne placa racune i kiriju, a odbija da se iseli

Ovaj drugi slucaj je dakle neki tip skvotiranja samo nad privatnim vlasnistvom.:)

Posted

Za ovo drugo je nadležna opstina a prvo bi moralo preko suda. U prvom slučaju, ako dobro shvatam pitanje, stanar se uselio po usmenom ugovoru sa vlasnikom. 

Posted

Ne znam ljudi gde vi zivite :)

Kod nas su svi podstanari na crno, nema nikakvog ugovora vec usmeni dogovor.

Jer ako ima ugovor mora da se placa porez, a to niko nece.

Posted
45 minutes ago, brusli said:

Ne znam ljudi gde vi zivite :)

Kod nas su svi podstanari na crno, nema nikakvog ugovora vec usmeni dogovor.

Jer ako ima ugovor mora da se placa porez, a to niko nece.

Pa ne. Ako ima ugovor za koji zna poreska mora da se placa porez. Ako imaš ugovor na papiru a za njega niko ne zna, neće te ganjati za porez.

• Haha 1
  • Hvala 2
Posted

Kakav je to ugovor za koji niko ne zna, jel on overen negde ?

I ako se pred sudom pozoves na takav ugovor, da li ide tuzba za utaju poreza ?

Posted
6 minutes ago, brusli said:

Ne ide.

To na sudu u parnici nikog ne zanima.

• +1 2
Posted

Znaci overite ugovor kod notara, i to je to.

Zasto bi neko onda placao porez, samo budale.

Posted

2 hours ago, brusli said:

Ne mora ugovor da bude overen da bi važio. Ima smisla solemnizovati ga uz ugovaranje izvrsne isprave, ali to je skuplje i definitvno ima obaveza notara da ga dostavi poreskoj. 

Čak i ako je kirija 100 evra, ima smisla solemnizovati ga i izbaciti stanara posle par meseci ako ne placa, nego ići sa neće valjda, pa ti ne placa ništa 3 godine. E sada, porez definitivno diže cenu svega za 20% koje mora neko da plati. 

Posted

ovo je sve bilo jako zanimljivo i poučno, ali uvek na strani pravde.

zastanimo na trenutak i stavimo se na stranu nepravde, dakle na moju stranu.

ja imam ugovor o zakupu potpisan, ali ne kod notara, ništa ta solmizacija, ali vlasnik plaća porez ili bar tvdri da plaća, a ja i verujem jer sam stekla utisak da je super lik.

ako rešim da od 1. oktobra ne plaćam kiriju i račune, inače mu uplaćujem na dinarski račun u dinarima po srednjem kursu na dan plaćanja... koliko će mu dugo trebati da me izbaci? koliko ću na kraju morati da mu platim? (samo sudske troškove ili i neplaćene kirije, račune)

posavetujte kriminalca!

• Haha 3
Posted

A kako to može da bude mirna državina (ako se tako naziva) ako neko ne plaća račune na ime vlasnika nekretnine?

Posted
1 hour ago, slepa živana said:

ovo je sve bilo jako zanimljivo i poučno, ali uvek na strani pravde.

zastanimo na trenutak i stavimo se na stranu nepravde, dakle na moju stranu.

ja imam ugovor o zakupu potpisan, ali ne kod notara, ništa ta solmizacija, ali vlasnik plaća porez ili bar tvdri da plaća, a ja i verujem jer sam stekla utisak da je super lik.

ako rešim da od 1. oktobra ne plaćam kiriju i račune, inače mu uplaćujem na dinarski račun u dinarima po srednjem kursu na dan plaćanja... koliko će mu dugo trebati da me izbaci? koliko ću na kraju morati da mu platim? (samo sudske troškove ili i neplaćene kirije, račune)

posavetujte kriminalca!

Зависи где је стан. Али од 2 до 5 година ће му требати да те избаци. Бићеш обавезана да му платиш апсолутно све са каматом, али ако има одакле да се наплати. Додуше, ти имаш плату па може да ти налегне на њу и да се наплаћује док се све не исплати.

1 hour ago, Tale said:

A kako to može da bude mirna državina (ako se tako naziva) ako neko ne plaća račune na ime vlasnika nekretnine?

Зато што државина нема везе са плаћањем рачуна него да ли имаш власт над станом - кључеве и своје ствари унутра. Код државине се гледа само фактичко стање ствари.

Нпр, купио си у стан који си платио али није завршен и није легализован. Имаш државину и не може нико да те избаци док не докаже да је стан његов. Тек када докаже да је његов, може да те избаци. 

• +1 1
  • Hvala 2
Posted

Sta se desava ako iznajmim stan i ne koristim ga, a ne placam stanarinu?