May 2, 20205 yr Mislim naravno da u nekom Lajkovcu neće da uzimaju pomora uzorka svaki dan i onda da šalju na analizu nego će uzeti par desetina i poslati sve zajedno na testiranje. Dnevne brojke uopšte nisu reper jer se ne zna kad je uzorka uzet, u ovoj novoj laboratoriji na primer rade preko 1000 uzoraka dnevno a dođe im u jednom danu nekad 3000 uzoraka. Jedino što ima smisla gledati su brojke na nedeljnom nivou.
May 2, 20205 yr 5 hours ago, Milosh76 said: Nestorovicu ne verujem nista, a pogotovo ne oko korone. Nestorovićeva projekcija je da će u prve dve nedelje od ukidanja policijskog časa maksimalan broj gostiju u zatvorenom prostoru biti 20. Posle toga, povećavaće se na 50, pa na 100, da bi se na kraju od 15. juna potpuno uklonila i ova zabrana. Oktoberfest je otkazan.
May 2, 20205 yr 23 minutes ago, BarryWhite said: Mislim naravno da u nekom Lajkovcu neće da uzimaju pomora uzorka svaki dan i onda da šalju na analizu nego će uzeti par desetina i poslati sve zajedno na testiranje. Dnevne brojke uopšte nisu reper jer se ne zna kad je uzorka uzet, u ovoj novoj laboratoriji na primer rade preko 1000 uzoraka dnevno a dođe im u jednom danu nekad 3000 uzoraka. Jedino što ima smisla gledati su brojke na nedeljnom nivou. Dok prikupljaju u Lajkovcu tih dvadeset za testiranje i cekaju da posalju sve uzorke zajedno na analizu, njihovi kontakti se setaju tamo-ovamo i poetncijalno sire zarazu...Ne oslanjam se mnogo na profesionalnost onih koji brinu ili odlucuju o tome, ali takav pristup bi potencijalno ugrozio zdravlje gradjana,,,Ne kazem da nije tako, ne znam kako je, samo glasno razmisljam... Zato se i cudim sto nikome iz medija ne pada na pamet da pita odakle su testirani ili bar pozitivni (iz kojih gradova, iz institucija (kojih) ili "opste" populacije), koliko ih je bilo sa tezim/laksim simptomima, koliko su testirani zbog kontakata sa zarazenim itd... Pa nek kaze struka da nema te podatke, pa kad se ponovi pitanje na svakoj konferenciji, mozda ce se nekim cudom i potruditi da izvedu tu visu matematiku... Edited May 2, 20205 yr by Nesh
May 2, 20205 yr 14 minutes ago, BarryWhite said: Mislim naravno da u nekom Lajkovcu neće da uzimaju pomora uzorka svaki dan i onda da šalju na analizu nego će uzeti par desetina i poslati sve zajedno na testiranje. Dnevne brojke uopšte nisu reper jer se ne zna kad je uzorka uzet, u ovoj novoj laboratoriji na primer rade preko 1000 uzoraka dnevno a dođe im u jednom danu nekad 3000 uzoraka. Jedino što ima smisla gledati su brojke na nedeljnom nivou. I tu sad dolazimo do onog o čemu freak priča - kako izvući neke smislene zaključke iz podataka koji se prikupljaju na takav način? Evo danas primera za Zaječar - 13 novih slučajeva, drugi u Srbiji iza Beograda, za grad te veličine svakako mnogo. I prođem malo po njihovim lokalnim medijima, nađem vest da je juče stiglo 30 rezultata, svi negativni (što je u zvaničnoj statistici i prikazano) - ali da se čekaju rezultati 117 testova od ranije i 78 poslatih juče. Znači, ovih 13 "novih" je ko zna od kad i sad je pitanje jesu li adekvatno ispraćeni kontakti i kako će se na kraju ispratiti tok epidemije konkretno u toj oblasti. Verujem da slična priča važi i za Aleksandrovac sa 10 novih današnjih slučajeva. Plus što opet imamo nepoklapanje podataka na lokalu i centralnoj statistici. Zvanični podaci kažu da je u Zaječaru 112 osoba u samoizolaciji, tamošnji gradonačelnik tvrdi da ih je 632, što bi bila polovina ukupnoj zvaničnog broja samoizolovanih u Beogradu.
May 2, 20205 yr 7 minutes ago, Halvard said: Znači, ovih 13 "novih" je ko zna od kad i sad je pitanje jesu li adekvatno ispraćeni kontakti i kako će se na kraju ispratiti tok epidemije konkretno u toj oblasti. Verujem da slična priča važi i za Aleksandrovac sa 10 novih današnjih slučajeva. Ovo je sustina, Testirali su ih, ne znaju da li su pozitivni, smestili su ih negde (gde?) ili vratili kucama, nije tesko pretpostaviti da ni njihove kontakte nisu testirali..ili jesu, a cekaju rezultat, a sta je sa kontaktima tih kontakata...i tako u nedogled... Ako se testovi ne salju odmah i ne obradjuju odmah, onda nam ostaje da se uzdamo u molitve... Edited May 2, 20205 yr by Nesh
May 2, 20205 yr 5 hours ago, Milosh76 said: Zbog avio letova koji ce biti prilicno ograniceni cele ove godine. Pa provera na koronu, pa moguci karantin, pa karantin kad se vratis u svoju zemlju... ima tu muke. A bilo bi lep da bude sredinom juna sve kako treba, ali Nestorovicu ne verujem nista, a pogotovo ne oko korone. Nestorovićeva projekcija je da će u prve dve nedelje od ukidanja policijskog časa maksimalan broj gostiju u zatvorenom prostoru biti 20. Posle toga, povećavaće se na 50, pa na 100, da bi se na kraju od 15. juna potpuno uklonila i ova zabrana. Kako se epidemija bude stisavala, tako ce Nestorovic da bude glasniji. On je Vucuicev favorit ("genijalac") u lekarskom kriznom stabu. Medjutim, Vucic nije budala da se u jeku epidemije oslanja na coveka koji je davao neodgovorne i nestrucne izjave u vezi virusa i epidemije, i zbog toga je bio skrajnut (ostavsi prisutan u tabloidima i na tablodinim televizijskim prograima). U jeku epidemije, stozer kriznog staba bio je Kon, covek znacajno veceg integriteta, bolji poznavalac epidemiologije, tolerantan i covek koji se ne libi da javno kaze da je pogresio i da je zdravstveni sistem nespremno docekao pocetak epidemije. Vucic je to trpeo jer je znao da bi bez Kona u kriznom stabu vrag odneo salu. Kako epidemija jenjava, tako ce i prisustvo Kona u javnosti da jenjava, a popularni epigeneticar, eugenik i metafizicar teslijanske provijencije ce biti sve glasniji i prisutniji u javnosti, promovisuci ideju da je sa virusom gotovo, da nema drugog talasa i da su napori za pronalazenje vakcine deo zavere mocnikau sprezi sa farma kompanijama. Takve ideje se lako primaju na plodnom tlu srpskoj javnog mnjenja, bez obzira da li je pro- ili anti-vucuicevski orijentisano. Medjutim, Vucic Kona nece otpisati znajuci da kada nadodje novi talas epidemije, da ce Kon ce biti potreban da rukovodi odbranom i zastitom, a da Nestorovic moze nazad na Maricevu i Mitrovicevu televiziju u drustvo Ljubomira Petrovic, Bokana, Reljica, Cirjakovica i slicnih intelektualnih karikatura.
May 2, 20205 yr 1 hour ago, BarryWhite said: Mislim naravno da u nekom Lajkovcu neće da uzimaju pomora uzorka svaki dan i onda da šalju na analizu nego će uzeti par desetina i poslati sve zajedno na testiranje. Dnevne brojke uopšte nisu reper jer se ne zna kad je uzorka uzet, u ovoj novoj laboratoriji na primer rade preko 1000 uzoraka dnevno a dođe im u jednom danu nekad 3000 uzoraka. Jedino što ima smisla gledati su brojke na nedeljnom nivou. naravno da svaki dan moraju da uzimaju uzorke u Lajkovcu, inace ne moraju da ih uzimaju uopste. ne mozes da imas weekly obilaske. za neku ukupnu statistiku dovoljno je da imas brojeve na kraju, ali oni ne vrede nicemu. sto brzi i vremenski sto tacniji podaci pomazu u sprecavanju sirenja epidemije na prvom mestu. zatim, racunanju R0 na dnevnom nivou da bi znao potencijal virusa(mnogo je opasnije ako u 3 dana imas 2, 4, 8 nego 200, 200, 200). nakon toga, mozes da pravis statisticke projekcije i pokusas da utices na njih. jos gomila stvari... na kraju, uradis detaljnu i obimnu analizu kako bi pretpostavio moguce scenarije u slucaju povratka epidemije. ja nisam epidemiolog, ali znam stvar ili dve o statistickim modelima, i ako na kraju imas podatke da se u BG nedeljno zarazavalo u proseku 500 ljudi, u Nisu 120 a u NS i KG 30 iz svega toga ces izracunati one big pile of crap. sportskim recnikom, ako atlericar trci svaki dan 100m i ti izracunas da je trcao prosecno 9.80, to ne znaci ama bas nista dok ne znas brzinu staze, uticaj vetra, dal je trcao sam ili se takmicio, dal je imao neku povredu, koja je bila temperatura svaki dan, dal je padala kisa neki dan, itd itd... tek tada ces znati dal moze da istrci 9.57 ili ih Usa sve zajebo narednih 20 godina.
May 2, 20205 yr 1 hour ago, Nesh said: Dok prikupljaju u Lajkovcu tih dvadeset za testiranje i cekaju da posalju sve uzorke zajedno na analizu, njihovi kontakti se setaju tamo-ovamo i poetncijalno sire zarazu...Ne oslanjam se mnogo na profesionalnost onih koji brinu ili odlucuju o tome, ali takav pristup bi potencijalno ugrozio zdravlje gradjana,,,Ne kazem da nije tako, ne znam kako je, samo glasno razmisljam... Pa verovatno se i bliski kontakti onih koji su testirani šalju u izolaciju dok ne stignu rezultati testa. Ne znam kako funkcioniše ali deluje logično. Mislim da kada su u pitanju manja mesta praćenje kontakta i širenje je mnogo lakše iskontrolisati jer ljudi se mnogo više međusobno poznaju i znaju ko je kome mogao da prenese virus. Dalje najveći problem u Srbiji ostaju gradovi poput Beogradu, Novog Sad, Nisa ili Kragujevca gde je teže pratiti kontakte i širenje virusa.
May 2, 20205 yr Ne znam dal je bilo, izbacio google mobility report za srbiju https://www.gstatic.com/covid19/mobility/2020-04-26_RS_Mobility_Report_en.pdf
May 2, 20205 yr 21 minutes ago, freakns said: naravno da svaki dan moraju da uzimaju uzorke u Lajkovcu, inace ne moraju da ih uzimaju uopste. ne mozes da imas weekly obilaske. za neku ukupnu statistiku dovoljno je da imas brojeve na kraju, ali oni ne vrede nicemu. sto brzi i vremenski sto tacniji podaci pomazu u sprecavanju sirenja epidemije na prvom mestu. zatim, racunanju R0 na dnevnom nivou da bi znao potencijal virusa(mnogo je opasnije ako u 3 dana imas 2, 4, 8 nego 200, 200, 200). nakon toga, mozes da pravis statisticke projekcije i pokusas da utices na njih. jos gomila stvari... na kraju, uradis detaljnu i obimnu analizu kako bi pretpostavio moguce scenarije u slucaju povratka epidemije. ja nisam epidemiolog, ali znam stvar ili dve o statistickim modelima, i ako na kraju imas podatke da se u BG nedeljno zarazavalo u proseku 500 ljudi, u Nisu 120 a u NS i KG 30 iz svega toga ces izracunati one big pile of crap. sportskim recnikom, ako atlericar trci svaki dan 100m i ti izracunas da je trcao prosecno 9.80, to ne znaci ama bas nista dok ne znas brzinu staze, uticaj vetra, dal je trcao sam ili se takmicio, dal je imao neku povredu, koja je bila temperatura svaki dan, dal je padala kisa neki dan, itd itd... tek tada ces znati dal moze da istrci 9.57 ili ih Usa sve zajebo narednih 20 godina. Mislim da je nerealno očekivati da iz svakog mesta u Srbiji svaki dan uzimaš uzorke i šalješ ih za Beograd ili gde već i da se na dnevnom nivou to odmah obrađuje i da već sutra imaš rezultate za uzorke uzete danas. Evo ti primer Valjeva, među prvim gradovima u Srbiji je imao prijavljene slučajeve, i to ne od jednog nultog pacijenta nego više njih. I zbog nedostatka testova u jednom trenutku su rekli da je bilo preko 1000 ljudi u izolaciji na brojku od 20 slučajeva ako se dobro sećam. Ni medicinski radnici nisu testirani. Sad imaš po nijedan ili možda 2, 3 slučaja dnevno već nekih nedelju dana a mozda i duže dok je 66 ljudi u izolaciji. Možemo da vidimo po brojkama da se mnogo više testira ali opet sigurno postoji kašnjenje od bar 2,3 dana od uzetog uzorka do rezultat testa i cisto sunjam da se testovi šalju svakodnevno iz svakog mesta u Srbiji. Naravno da nedeljna brojka govori o trendu jer ako si na primer u Valjevu imao 50 obolelih nedeljno pa onda na primer 30 pa sad 15 onda znači da je širenje pod kontrolom. Inače što se tiče poređenja ja bi pre ovu epidemiju poredio sa maratonom nego sa trkom na 100m, u tom smislili gledaš pace za svaki pretrčan km a ne meriš na svakih 100m jer ti ne znači ništa.
May 2, 20205 yr 2 hours ago, Halvard said: I tu sad dolazimo do onog o čemu freak priča - kako izvući neke smislene zaključke iz podataka koji se prikupljaju na takav način? Evo danas primera za Zaječar - 13 novih slučajeva, drugi u Srbiji iza Beograda, za grad te veličine svakako mnogo. I prođem malo po njihovim lokalnim medijima, nađem vest da je juče stiglo 30 rezultata, svi negativni (što je u zvaničnoj statistici i prikazano) - ali da se čekaju rezultati 117 testova od ranije i 78 poslatih juče. Znači, ovih 13 "novih" je ko zna od kad i sad je pitanje jesu li adekvatno ispraćeni kontakti i kako će se na kraju ispratiti tok epidemije konkretno u toj oblasti. Verujem da slična priča važi i za Aleksandrovac sa 10 novih današnjih slučajeva. Plus što opet imamo nepoklapanje podataka na lokalu i centralnoj statistici. Zvanični podaci kažu da je u Zaječaru 112 osoba u samoizolaciji, tamošnji gradonačelnik tvrdi da ih je 632, što bi bila polovina ukupnoj zvaničnog broja samoizolovanih u Beogradu. Već sam odgovorio na neke stvari u drugim postovima ali ako je ova priča tačna onda je to dobra vest jer to znaci da su od 13 zaraženih poslali preko 200 uzoraka na testiranje verovatno ljudi koji su bili sa njima u kontaktu. A to sto imaju preko 600 ljudi u izolaciji znači da su kontakti zarazenih koji su testitani u izolaciji a da su pored njih i njihovi kontkati u izolaciji. Mislim da sad dosta zavisi od epidemiologa na lokalnom nivou ali ti ljudi su se školovali za taj posao i sigurno znaju šta treba da rade, naravno potrebno je da imaju i uslove da mogu da testiraju dovoljan broj ljudi koji žele što mislim da je sad slučaj za razliku od početka epidemije. Edited May 2, 20205 yr by BarryWhite
May 2, 20205 yr Danas sam naleteo na neke lokalne epidemiologe koji mi objašnjavaju da je virus oslabio. Na moju prinedbu da to niko u svetu osim naših ne navodi počinju da se kunu u sve na svetu da imaju dokaze da je to istina. Ne znam ni sam šta da mislim....Послато са Mi 9T помоћу Тапатока
May 2, 20205 yr Zbog toga se i otvaraju teretane, jer je virus oslabio™... Edited May 2, 20205 yr by dvb-t manijak
May 2, 20205 yr 2 minutes ago, steins said: Danas sam naleteo na neke lokalne epidemiologe koji mi objašnjavaju da je virus oslabio. Na moju prinedbu da to niko u svetu osim naših ne navodi počinju da se kunu u sve na svetu da imaju dokaze da je to istina. Ne znam ni sam šta da mislim.... Послато са Mi 9T помоћу Тапатока Kad kažu oslabio misle da je manje simptomatican/smrtonosan ili da se manje širi? Ili i jedno i drugo?