Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

On 30. 4. 2020. at 20:05, dvb-t manijak said:

Po rečima moje drugarice, iskusnog infektologa, i ta metoda možda ima nedostatak. Bris se uzima iz gornjih disajnih puteva, a ona tvrdi da je ove sezone imala bar tri slučaja kod kojih je test bio negativan a ljudi su imali teška zapaljenja pluća i po njenom osećaju su ljudi imali COVID.

Njena pretpostavka je u trenutku uzorkovanja virus je bio samo na plućima. To je bilo u ranijoj fazi epidemije kada se uzorkovanje obavljalo tek po nalogu epidemiologija, kada bolest uznapreduje. 

Ja sam aj-ti-jevac, samo prenosim. 

pomenuo je to Srdja Janković, da nekada bris zadnjeg zida ždrela nije uspešan jer se virus "spustio". Drugim rečima objašnjeno, naš epitel sluznica ima radni vek oko 7 dana i raste novi sloj. Tu se može pretpostaviti da su uzorkovali "čiste" ćelije koje su došle na mesto prethodnih, a virus se replikovao i otišao dalje.

Ali, generalno, nijedan lekar se ne pouzda u bilo kakav test/imidžing, nego stanje pacijenta plus ostalo

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

On 30. 4. 2020. at 9:42, gospa buba said:

niko ne treba da da 3-4 mesechno, naravno da ce da nose isti masku koliko hocesh puta. mislim 10 maski 1000 dinara, puta chlanova porodice, bokte pita s kakvim prihodima, najbolje sve da ljudi daju na maske. i opet se vracam, smanjujemo, ne eliminishemo u potpunosti, i svaki mali doprinos vredi, i da ne izadjesh i da izadjesh sa maramom. ako hocemo. ako smo pobedili, jebiga nema veze, na kraju je svako sam, u knjizevnosti i zivotu dry.png  

plus naravno zabava sa szo. ali mora da se reshi shta cemo, nosimo maske ne nosimo niko, chuvamo stare, dizemo starachke domove u vazduh, dela moraju da budu najavljena rechima, mere moraju da budu jasne i obrazlozene. ne moze ni szo da nam odgovara kad su u pitanju maske, a kad dodje vakcina bice rotshildi reptili hihi.gif

mislim moze. da ne kazem jeste i bice :dry:

Pitanje u vezi masaka™. Ako nosim masku danas, odlozim je na bezbednom mestu, reaktiviram je za 10 dana, da li a)radi posao, b) je bezbedna, pod pretpostavkom da nije bila bezbedna nakon koriscenja pre 10 dana.

On 30. 4. 2020. at 20:46, pacey defender said:
Pitanje u vezi masaka[emoji769]. Ako nosim masku danas, odlozim je na bezbednom mestu, reaktiviram je za 10 dana, da li a)radi posao, b) je bezbedna, pod pretpostavkom da nije bila bezbedna nakon koriscenja pre 10 dana.

nemam pojma. mislim, masa pretpostavki vodi ka tome da ce virus da ugine u samoci posle nekog vremena. neki sunchaju nekoliko dana, neki polivaju alkoholom,.neki peru, a svi se zezamo. ja okachim nadrvo pred vratima :rolf:

nas chetvoro po 4 maske dnevno, npr, to je 50k dinara mesec. chisto sumnjam :dry:

sent from bubamoto

On 30. 4. 2020. at 19:06, Host said:

Dve su glavne metode testiranje.

Jedna metoda (PCR) se zasniva na uzimanju brisa iz grla i testiranju uzroka na prisustvo virusa. Ova metoda se koristi za proveru da li osoba trenutno ima virus ili ne. 

Druga metoda (seroloska) testira uzorak krvi na prisustvo antitela. Ova metoda uopste nije pouzdana za testiranje da li osoba trenutno ima virus vec se koristi za proveru da li je osoba prelezala virus i razvila antitela. 

Serolosko testiranje je zato potpuna idiotarija kada se koristi za identifikovanje i prekidanje klastera zarazenih zato sto ce uvek pokazati negativan rezultat u prvih nedelju ili dve od pocetka zaraze. Za to vreme zarazeni moze da prenese virus mnogim drugim osobama. Seroloski testirati lekare koji prirodom svog posla imaju kapacitet ne samo da zaraze mnogo ljudi, vec da zaraze kriticne grupe, je zlocin iz nehata. 

Hvala. U suštini tako sam razumeo, ali ne baratam rečnikom. Pa moguće je da oni sada dodaju broj zaraženih na osnovu serološkog testa, a da je ta osoba u međuvremenu i verovatno potpuno pozdravila. To bi imalo smisla da imamo 200-300 novoobolelih, a da pada broj u bolnicama. Mada ne znam zašto tražim logiku.

On 30. 4. 2020. at 20:46, pacey defender said:

Pitanje u vezi masaka™. Ako nosim masku danas, odlozim je na bezbednom mestu, reaktiviram je za 10 dana, da li a)radi posao, b) je bezbedna, pod pretpostavkom da nije bila bezbedna nakon koriscenja pre 10 dana.

Isprskaj alkoholom od 75% ili jačim i sačekaj da se potpuno osuši.

On 1. 5. 2020. at 1:20, Dankan Ajdaho said:

Isprskaj alkoholom od 75% ili jačim i sačekaj da se potpuno osuši.

Ma za 10 dana je virus desetkovan...

Ali ako planira odmah sutra može alkohol. To je bilo uputstvo mojoj mami u Švajcarskoj bolnici kad im je nestalo maski

On 30. 4. 2020. at 20:58, vememah said:

Cek bre, jel ovo sad znaci da nema dovoljno respiratora? Prvi put to cujem.

Uđosmo u ključnu devetu nedelju

On 1. 5. 2020. at 6:14, Shan Jan said:

Cek bre, jel ovo sad znaci da nema dovoljno respiratora? Prvi put to cujem.

ja u ovo ne verujem.

mislim, vidim sta citam, ali mahali su tim respiratorima kud god da su stigli. koliko tumacim ovo, taj respiratorni centar je odvojen od jedinice intenzivne nege(ne znam kako je podeljeno odeljenje, ovo je samo pretpostavka), tako da su verovatno tamo bili najtezi pacijenti a u intenzivnoj negi srednje teski. tako da moguce da nisu imali mesta u respiratornom centru, sto mi je logicnije, jer je jedan potpuno opremljeni krevet intenzivne nege mnogo vise od respiratora... definitivno ce se mnogo toga videti kada sve ovo prodje jer svi znamo da stanje nije ni blizu kako ga vlast predstavlja. mada mislim da nije ni katastroficno u meri u kojoj ga neki drugi predstavljaju. sto se otprilike slaze sa onim sto znamo, da je Srbija jedna malko bolja zemlja treceg sveta. 

pa normalno da nema dovoljno respiratora, sta ste mislili jbt.

sve cinjenice pokazuju da u Srbiji nema vise od 200-250 respiratora.

On 1. 5. 2020. at 6:59, Djuro said:
pa normalno da nema dovoljno respiratora, sta ste mislili jbt.
sve cinjenice pokazuju da u Srbiji nema vise od 200-250 respiratora.
U onom intervjuu sa Lj. Gojgić, onaj anesteziolog i predsednik sindikata je iznosio brojeve i prilično demistifikobvao to sa respiratorima, ali i objasnio šta sve treba uz to nije to samo staviš i uključiš...

... Shiit has hit the fan...

E da javim, počeli po privatnim domovima za stare da testiraju osoblje i korisnike...

... Shiit has hit the fan...

Background Picker
Customize Layout