Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Večeras nešto jači aplauz u 8 00 nego prošlih nedelja, miriše na zagrevanje za 8 05.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

U Toplici za 3 dana 34 novoobolela od korone

Iako, prema zvaničnim podacima, poslednjih nekoliko dana nije registrovan ni jedan zaraženi pacijent na teritoriji Topličkog okruga, nakon današnjih rezultata testiranja Instituta „Batut“, broj pozitivnih na virus korona potvrđen je kod 257 pacijenata, što je za 34 više u odnosu na poslednje rezultate od pre 3 dana.

Iz Kriznog štaba opštine Blace saznajemo da su tokom današnjeg dana ponovo testirani svi radnici ali i štićenici Doma za ometene u razvoju u selu Trbunje.

Oni su već desetak dana izolovani u zgradi Doma, zajedno sa štićenicima, nakon što su pre današnjeg, još tri puta testirani, a svaki dobijeni rezultat bio je potpuno suprotan prethodnom.

Naime, rezultati prvog testa su pokazali da su od 109 testiranih radnika i štićenika svi bili pozitivni, sledeći rezultati na istom uzorku pokazali su da niko nije inficiran.

:isuse:

2 hours ago, Tihajeza said:

U mojoj ulici postoji jednospratnica sa 4 ulaza, sa stanovima, možda 4 stana po ulazu. Dele dvorište, potpuno ograđeno od spoljnog sveta, ali se može proviriti (ne i ući) sa ulice na jednom malom delu. Unutra su napravili ljuljašku, stolove za sedenje i tu se uvek igraju deca iz tih stanova tu. Jednog vikenda bila milicija da im kaže da svi uđu unutra.

to je drugo. to je zajednicki prostor. dvoriste kuce je druga stvar.

36 minutes ago, Halvard said:

Inače nisam siguran da li su se ljudi opustili zato što je "pobeđena korona" ili je pak korona pobeđena zato što su se ljudi opustili i vlast je svesna da nema načina i logistiku da ih više kontroliše. Rekao bih da je u pitanju nekakva povratna sprega. Opuštanje je postalo primetno tamo negde od sredine aprila, malo po malo (što je zapravo i prirodna reakcija, jer su tada već mesec dana bili izloženi ranije nezabeleženom sluđivanju na svim nivoima), iako je tada još uvek važilo ono da ćemo svi pomreti ako promolimo nos napolje. Indikativno je i da se ubrzo i struka™ preko noći prešaltovala na priču o kolektivnom imunitetu i slabljenju virusa, a to je onda ljudima bio dodatni signal da mogu da rade šta hoće.

Rekao bih da im je u jednom trenutku postalo jasno da će ovim tempom epidemija biti pod kontrolom tamo negde u avgustu, a nema šanse da bi ljudi izdržali toliko, a ekonomija još manje, zato se i ovako ubrzano prešlo na otvaranje. S druge strane, postoji bar nekakva svest da je situacija na terenu ipak daleko od idealne, tako da se donose ove mere tipa "može kafić i teretana, ali samo po jedna osoba unutra" ili "kreće GSP, ali u vozilu može biti max 10 zaposlenih osoba sa markicama", koje treba da predstavljaju neki privid povratku normalnosti, ali u suštini nisu ništa drugo osim paničnog pokušaja kupovine još par nedelja u nadi da će se virus do tada smiriti, pre nego što se ljudi raspuste načisto.

cista posledica bespotrebne represiije i konstantne promene mera, te nepostojanja drzave. 

da smo mi od pocetka krenuli sa normalnim merama i normalnim saopstenjima, sada bi bilo drugacije. mi smo mogli umesto sopinga u Milanu da izdamo normalno saopstenje kako je ovo opasna i ozbiljna stvar, kako smo krenuli u pripreme i kako treba biti oprezan. umesto toga usledilo je saopstenje o sopingu i najvecem kurcu u jevropi a bome i sire. kada smo krenuli sa merama trebalo je lepo objasniti da ceo svet ne testira u neophodnim obimama jer testova nema i da postoji manjak zastitne opreme ali da se ravnomerno rasporedjuje i da smo u procesu nabavke iste. umesto toga usledilo je saopstenje o posebnim odabirima za testiranje i najvecem kurcu u jevropi a bome i sire. onda je krenula totalna panika i sizofrenija i ovaj put najmanjem kurcu u jevropi a bome i sire, osim NJEGOVOG, koji je i dalje najveci.... itd, itd

bukvalno nije postojala nijedna konstanta tokom ovog vremena, osim kljucne dve nedelje. i normalno da posle mesec dana takvog ludila ljudima pocinje da popusta paznja jer ti vise bukvalno nemas na sta da se oslonis... drzava je, kao po obicaju, radila kao da su joj gradjani kreteni, a gradjani su iznenadjujuce dobro odgovorili na pocetku, valjda jer im je teran inat, kad ti pricaju da si najgori, ti se ponasas najbolje. i onda kad je drzava rekla kako su dobri, oni ovaj put sasvim ocekivanon, poceli da se ponasaju kao kreteni

2 hours ago, Bogotac said:

Kakva slika iz BG,haha,vrhunski policijski cas.

Druze tako je svakdodnevno verovao ili ne.Broj dozvola za kretanje u vreme zabrane ima izgleda veliki broj ljudi.

Mene malopre zateče prijatelj sa jednim naizgled glupim pitanjem, 

kaže gleda one statistike na sajtu pa mu nešto nije jasno - piše ukupan broj slučajeva 9000 i kusur - a kad sabereš one cifre ispod /umrle, obolele i izlečene/ dobiješ broj od oko 4500. 

E sad, obzirom da zaraženi više ne sede kući, nego su svi tamo ili ovamo, hospitalizovani, fali mu, a i meni, po toj računici nekih 5k ljudi? 

Ko može da mi ovo objasni, da mu objasnim, prilično mi neprijatno da ne umem da mu odgovorim :blush:

e: samo da dodam u vezi ovih dozvola - napravljen je cirkus, bukvalno svako ko hoće može da je izvadi. Smisliš bilo koji razlog i nakucaš molbu mupui oni ti lupe pečat. Smejurija. 

Edited by steins

5 minutes ago, steins said:

Mene malopre zateče prijatelj sa jednim naizgled glupim pitanjem, 

kaže gleda one statistike na sajtu pa mu nešto nije jasno - piše ukupan broj slučajeva 9000 i kusur - a kad sabereš one cifre ispod /umrle, obolele i izlečene/ dobiješ broj od oko 4500. 

E sad, obzirom da zaraženi više ne sede kući, nego su svi tamo ili ovamo, hospitalizovani, fali mu, a i meni, po toj računici nekih 5k ljudi? 

Ko može da mi ovo objasni, da mu objasnim, prilično mi neprijatno da ne umem da mu odgovorim :blush:

Ovo dole su pacijenti u samoizolaciji (jedan negativan test, pa kuci dve nedelje, pa onda ide drugi test), zvanicno nisu izleceni, a nisu ni u bolnicama:

Општине и градови са највећим бројем до 30.4.2020.

Ранг Територија Вредност
1 Град Београд 1631
2 Град Ниш 1196
3 Крушевац 370
4 Лесковац 295
5 Алексинац 269
6 Нови Сад 253
7 Крагујевац 190
8 Смедерево 180
9 Панчево 169
10 Лозница 168

Ovo su deset gradova u kojima je najvise takvih slucajeva. E sad da li u zbiru sa ostalim mestima daju tu razliku, to ne znam, ali to je zvanicno objasnjenje razlike.

Edited by Nesh

1 minute ago, Nesh said:

Ovi dole su ti u samoizolaciji (jedan negativan test, pa kuci dev nedelje), zvanicno nisu izleceni, a nisu ni u bolnicama:

Ovo su deste gradova u kojima je najvise takvih slucajeva. E sad da li u zbiru sa ostalim mestima daju tu razliku, to ne znam, ali to je zvanicno objasnjenje razlike.

Pa kad se sve sabere, ispada dovoljno blizu  -  da li je moguće da i njih tretiraju kao zaražene? To nema nikakvog smisla? 

8 minutes ago, steins said:

Pa kad se sve sabere, ispada dovoljno blizu  -  da li je moguće da i njih tretiraju kao zaražene? To nema nikakvog smisla? 

Zvanicno jos nisu izleceni, ako budu posle drugog testa negativni, onda su zvanicno izleceni. Inace, iako ne gledam nastupe, ulovio sam (na N1 verovatno, ostalo ne gledam ni sekund) da je Kon rekao da njih nece pozivati za drugi test, nego treba da se jave izabranom lekaru, pa da se odradi test. Ne znam bas kako to funkcionise u praksi.

Edited by Nesh

3 minutes ago, Nesh said:

Zvanicno jos nisu izleceni, ako budu posle drugog testa negativni, onda su zvanicno izleceni. Inace, iako ne gledam nastupe, ulovio sam (na N1 verovatno, ostalo ne gledam ni sekund) da je Kon rekao da njih nece pozivati za drugi test, nego treba da se jave izabranom lekaru, pa da se odradi test. Ne znam bas kako to funkcionise u praksi.

Čekaj u onoj tabeli su oni koji su bili zaraženi, pa je jedan test negativan pa su poslati u samoizolaciju? To mi kažeš?

10 minutes ago, steins said:

Čekaj u onoj tabeli su oni koji su bili zaraženi, pa je jedan test negativan pa su poslati u samoizolaciju? To mi kažeš?

Ne znam, samo prenosim objasnjenje, tako to ispada teoretski i tako objasnjavaju razliku izmedju ukupnog broja pozitivnih od pocetka epidemije, broja smestenih u bolnicama i broja izlecenih. Ne verujem da tu ima jos onih koji su usli u zemlju...itd...pa isli u obaveznu samoizolaciju (to je odavno isteklo, a tesko da ima mnogo novih slucajeva).

Doduse, nije Kon detaljno objasnjavao koga sve tu vode, ali je na pitanje o razlici u brojevima rekao da je ta razlika zbog promene protokola (jedan negativan test i bez simptoma, kuci dve nedelje, pacijent je klinicki izlecen...drugi negativan test, zvanicno izlecen).

Edited by Nesh

9 minutes ago, Host said:

Dve su glavne metode testiranje.

Jedna metoda (PCR) se zasniva na uzimanju brisa iz grla i testiranju uzroka na prisustvo virusa. Ova metoda se koristi za proveru da li osoba trenutno ima virus ili ne. 

Druga metoda (seroloska) testira uzorak krvi na prisustvo antitela. Ova metoda uopste nije pouzdana za testiranje da li osoba trenutno ima virus vec se koristi za proveru da li je osoba prelezala virus i razvila antitela. 

Serolosko testiranje je zato potpuna idiotarija kada se koristi za identifikovanje i prekidanje klastera zarazenih zato sto ce uvek pokazati negativan rezultat u prvih nedelju ili dve od pocetka zaraze. Za to vreme zarazeni moze da prenese virus mnogim drugim osobama. Seroloski testirati lekare koji prirodom svog posla imaju kapacitet ne samo da zaraze mnogo ljudi, vec da zaraze kriticne grupe, je zlocin iz nehata. 

Da li je ispravno  i drugu metodu ukljucivati kumulativno sa prvom za podatke (grafikone) o ukupnom broju zarazenih?

1 hour ago, Skyhighatrist said:

:isuse:

Kako onda čovek da im ne veruje?

2 minutes ago, Lancia said:

Da li je ispravno  i drugu metodu ukljucivati kumulativno sa prvom za podatke (grafikone) o ukupnom broju zarazenih?

Naravno. Tako se dobija potpuna slika - akutne pacijente i one koji su preboleli. 

Elem, što se tiče KGa, ja još uvek nisam uspeo da saznam kome je to tri puta vadjena krv. Znam da su testirani svi iz COVID centara kao i osoblje sa prijema ali ne znam ništa o ta tri puta. Takodje znam da su dobili neku silu kineskih brzih testova koje troše nemilice. 

Kako piše u tekstu, oni su im tri puta vadili krv, pa su našli 5 pozitivnih, pa su njima radili briseve - što negde ima smisla pošto su verovatno tražili da vide da li su ovi aktivni prenosioci zaraze. Oko ovog vadjenja krvi - pitanje je u kom intervalu su to radili, kome su tačno to radili? Moguće je da je procenat lažnih testova visok pa su ga popravljali višestrukim testiranjem? 

A da je u KGu haos sa izvodjenjem testova, jeste, i taj haos izgleda ide od svadje izmedju lokalnog /regionalnog/ Instituta za javno zdravlje i saveznih/državnih ustanova, pošto se politički ne mirišu, pa se zato podjebavaju, tako da se više ne zna ko i kad uzima uzorke. 

6 hours ago, theanswer said:

sad već počinjem da mislim da povećavaju ovaj broj testova namerno kako raste broj zaraženih 

ili to ili po Srbiji niču labaratorije ko pečurke

Pre 20ak dana su najavljivali lab u Nišu za 1000 testova dnevno kao da se otvara Svemirski Centar.

I malo posle toga su najavili još jedan lab u KCS za 2000 testova dnevno za koji opremu šalju Kinezi. Slika friško okrečena prostorije koja čekao premu je obišla svet.

To se sve dešavalo u vreme kad su radili manje od 2000 testova dnevno, tako da se očekivalo da će da se radi oko 5000. Ali danas su dobacili skoro do 7000.

Nadam se da su to stvarni brojevi i da nisu baš toliki manijaci, ali čudno je da se konstantno povećavaju kapaciteti za testiranje, a da pritom više ne kokodaču o novim labaratorijama.

Pritom, ne treba zaboraviti ni da je Konara pre 2 nedelje javno rekao da nam nedostaje labaratorijskih kadrova za testiranje. Možda su onih 400.000 laboranata, koji su se vratili iz Italije i Norveške, odlučili da se oduže matici za načinjenje neprijatnosti.

51 minutes ago, Host said:

Jedna metoda (PCR) se zasniva na uzimanju brisa iz grla i testiranju uzroka na prisustvo virusa. Ova metoda se koristi za proveru da li osoba trenutno ima virus ili ne. 

Po rečima moje drugarice, iskusnog infektologa, i ta metoda možda ima nedostatak. Bris se uzima iz gornjih disajnih puteva, a ona tvrdi da je ove sezone imala bar tri slučaja kod kojih je test bio negativan a ljudi su imali teška zapaljenja pluća i po njenom osećaju su ljudi imali COVID.

Njena pretpostavka je u trenutku uzorkovanja virus je bio samo na plućima. To je bilo u ranijoj fazi epidemije kada se uzorkovanje obavljalo tek po nalogu epidemiologija, kada bolest uznapreduje. 

Ja sam aj-ti-jevac, samo prenosim. 

Background Picker
Customize Layout