Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

4 minutes ago, Halvard said:

Apsolutno. Pitanje je samo šta će biti ako se situacija na terenu ne popravi bar donekle nakon toga, i u tom smislu čini mi se da zaista ulazimo u onu famoznu kritičnu nedelju.

Bukvalno nema više gde da se stegne i da se uvede neka nova mera koja bi ograničila kretanje i kontakte, a da ne bude kontraproduktivna i u smislu širenja virusa i generalno što se opšteg zdravlja populacije tiče. Osim famoznog potpunog zatvaranja, je li, za šta smo se svi složili da je potpuno nemoguće logistički izvesti. 

S druge strane, ovakvo mrcvarenje će na duže staze dovesti do toga da ljudi počnu masovno da najebavaju od stvari koji nemaju veze sa koronom.

Bukvalno nemam predstavu šta dalje.

Možda ideja ima ideju? 

Šalu na stranu, broj od 141 na respiratorima je vrlo zabrinjavajuć, pogotovo ako znamo da je smrtnost, čini mi se, 60%,

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Kobna 6. nedelja! 

• Author

Pominju domove za stare pominju bar 5ti put da je najgore ako udje korona.

meni taj broj na respiratorim nekako malo čudan, ako se pogleda po zemljama

mislim, često nije u korelaciji sa brojem umrlih

rusi recimo prijavili 12 umrlih danas, a samo 8 im ozbiljno kritčnih, pa teško da je to tako

sa druge strane, ako uzmemo da je kod nas recimo 9+ na respiratoru ( danas), od 275 novozaraženih, to mu dođe nešto manje od 3 %

ako 60% od tih neće da se izvuče, to je onda 1,8 %, a ovi uglavnom prijavljuju oko 2,5 %

ok, znam da ti koji su u poslednjih 24 sata dospeli do respiratora, svakako nisu od ovih 275, ali tako nekako valjda i statistika gleda

Edited by dùda

Novi slučajevi kod komšija i u nešto širem okruženju danas:

Rumunija +523 (više od nas u apsolutnom iznosu, ali manje u odnosu na broj stanovnika)

Srbija +275

Mađarska +120

Austrija +69

Grčka +56 (jučerašnji podaci, današnji još nisu okačeni)

Makedonija +49

Hrvatska +39

Slovenija +28

BiH +28

Albanija +17

Bugarska +13

Crna Gora +7

Edited by vememah

Procenat zarazenih u odnosu na broj testiranih pokazuje trend opadanja u poslednjih 10 dana  u poslednja tri dana odrzva plato:

1. IV 19.75%

2. IV 17.43%

3. IV 40.68%

4. IV 22.95%

5. IV 29.61%

6. IV 24.5%

7. IV 23.0%

8. IV 19.3%

9. IV 12.67%

10. IV 12.57%

11. IV 12.74%.

Korelacija je marginalno znacajna (koeficijent korelacije = -0.545, p = 0.0762).

1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:

a gde špartaju?

msm gde bi ti sad, ovog momenta da npr imaš ausvajs

Na gradilistu 63-em bloku.Oni rade normalno,za njih nema zabrane.

Edited by Блок_64

57 minutes ago, Milosh76 said:

Hvala..

evo jedno jednostavno pitanje, ako se za 6 dana povecao broj ljudi na respiratorima za 44, kako je moguce da smo u "silaznoj putanji" uskoro "ukidamo vanredno stanje", za "10 dana je najtezi udar"... da li to znaci da cemo za 10 dana imati preko 200 ljudi na respiratoru? I gde je tu "svetlo na kraju tunela" i "umereni optimizam" kad se broj kriticnih samo povecava!

Poceo i ti da jebes kao i strucnjaci samo ovu nedelju da preguramo :D

Uvek se iznenadim besramnosti Vucicevih medija, mada ni sam sebi nisam jasan kako do sada nisam prestao da se cudim. Malopre na RTS-u spiker komentarise odluku da se predje na on-line KZS i dodaje da se Kon slozio s tim. 30 sekundi posle toga pustaju snimak Kona, covek je bukvalno rekao "sto se mene tice, moze a i ne mora".

Pitali ste se gde je licni lekar Zemunskog klana koji glumi ministra zdravlja. Bolje da niste, moglo je i bez ovih njegovih bednih tirada.

Masa gradilista radi, kao i fabrika. Na dosta mesta se ne postuju mere zastite, evo primer Jure a vidin i neke slike sa gradilista u Beogradu. I tako dok se glumi disciplina.

Edited by pasha

• Author
1 minute ago, Блок_64 said:

Poceo i ti da jebes kao i strucnjaci samo ovu nedelju da preguramo :D

Pa mora neko kad nema tzv novinara da postave pitanje :D  Nego se bave tracevima i nezvanicnim informacijama "da li je tacno da u bolnici u Cupriji/Sapcu/Boru/,,, ima zarazenih sestara i doktora"...

Kad smo kod CUprije... nema par dana vesti... jel se tamo stabilizovalo stanje?

Moje kolege (policajci i MUP-ovci) dobro nadrljale. 
Po nekim gradovima (Bor recimo) baš masovno.
Nije ni čudo kad ste pod konstantnim stresom. Cela država je na vašim plećima za vikend u službi da spasite bolnice od kolapsa. Nije kao u Italiji gde su Carabinjeri preuzeli veliku ulogu. Nama je lako da pišemo (gluposti) ali neko mora i da sprovodi silne naredbe i kontroliše (ne)radne snage.

Jesu veći buntovnici penzioneri, sredovečni ili mladi?

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

Nazalost, nismo dobili odgovor na pitanje Juznih vesti o velikom broju smestenih u privremenim bolnicama u Nisu, sta je razlog tome i kakva je epidemioloska slika u Nisu i na jugu Srbije. Loncar je rekao da prema Nisu gravitira ceo jug i Kosovo, Kon posle govorio o utiscima o razlicitom stepenu discipline u razlicirim regionima. :huh:

Pa sta to znaci. Nis je sa uvodjenjem mera, koliko sam mogao zakljuciti iz pracenja situacije u zemlji, bio ispred ostalih vecih gradova. Kladionice zatvorene jos u samom pocetku, posle par dan i kafici i kafane (u Beogradu su radili mozda jos nedelju dana, da ne pominjemo kladionice od kojih su neke radile do nedavno), pijace zatvorene dok su u nekim drugim gradovima jos radile itd.

Tada sam se pitao da li je to zato sto krizni stab u Nisu ozbiljnije pristupa epidemiji ili zato sto je situacija losija.

Dakle, umesto utisaka o razlicitom stepenu discipline u pojedinim regionima, trebalo je reci nesto o tome koliko je pacijenata iz Nisa smestenih u u privremenim bolnicama, koliko iz drugih mesta i kakav je raspored zarazenih po mestima.

Nazalost, nista od toga.

Edited by Nesh

8 minutes ago, Nesh said:

Nazalost, nismo dobili odgovor na pitanje Juznih vesti o velikom broju smestenih u privremenim bolnicama u Nisu, sta je razlog tome i kakva je epidemioloska slika u Nisu i na jugu Srbije. Loncar je rekao da prema Nisu gravitira ceo jug i Kosovo, Kon posle govorio o utiscima o razlicitom stepenu discipline u razlicirim regionima. :huh:

Pa sta to znaci. Nis je sa uvodjenjem mera, koliko sam mogao zakljuciti iz pracenja situacije u zemlji, bio ispred ostalih vecih gradova. Kladionice zatvorene jos u samom pocetku, posle par dan i kafici i kafane (u Beogradu su radili mozda jos nedelju dana, da ne pominjemo kladionice od kojih su neke radile do nedavno), pijace zatvorene dok su u nekim drugim gradovima jos radile itd.

Tada sam se pitao da li je to zato sto krizni stab u Nisu ozbiljnije pristupa epidemiji ili zato sto je situacija losija.

Dakle, umesto utisaka o razlicitom stepenu discipline u pojedinim regionima, trebalo je reci nesto o tome koliko je pacijenata iz Nisa smestenih u u privremenim bolnicama, koliko iz drugih mesta i kakav je raspored zarazenih po mestima.

Nazalost, nista od toga.

ovde ima deo onoga sto pises

a ovo prenosim zbog poslednjeg bolda ... ne znam da li dobro preveden: od sada krizni stab nema da se zanima politikom :D

Србија: Заразени 3.380 лица од кои 441 здравствен работник, вкупно 74 починати лица

Во Србија во изминативе 24 часа регистрирани се три нови смртни случаи, две жени и еден маж, на просечна возраст од 68,9 години, со што вкупниот број на починати изнесува 74 лица, јави дописникот на МИА од Белград.

Во изминатите 24 часа, тестирани се најмногу граѓани од појавата на вирусот- 2159 лица, од кои позитивни на вирусот се 275 случаи, со што вкупно заразени во Србија има 3380 лица, изјави на владината прес конференција на кризниот штаб, министерот за здравство Златибот Лончар.

Вкупниот број на тестирни лица заклучно со денес во Србија изнесува 16.399 лица.

Во Ковид болниците вкупно се хоспитализирани 2436 пациенти, од кои 145 лица се тешки случаеви и ставени се на респиратор, кажа Лончар.

Во карантин за полесните случаи на епидемијата, на Белградскиот саем сместени се 323 лица, во спортскатa сала Чаир во Ниш и хотелот Ценротурист има 361 лице, а на Новосадскиот саем сместени се 127 пациенти.

-Во Србија евидентирани се и 441 здравствен работник позитивни на вирусот, од кои 258 лица се хоспитализирани во болниците како средни и тешки случаи, додека останатите се наоѓаат во карантин, изјави министерот за здравство.

Тој додаде дека во Домовите за стари лица во Србија евидентирани се 32 лица позитивни на коронавирусот и 13 вработени, деамантирајќи присуство на коронавирус кај денес починатите две лица во Домот за стари лица во Смедерево.

Според евиденција на министерството за здравство од епидемијата се лечат и 27 деца, кои се наоѓаат во добра здравствена состојба.

Со одлука на владата денешната прес конференцијата се одржа без присуство на новинарите, така да министерот за здравство со лекарите од кризниот штаб одговараа на повеќе од 100 прашања доставени преку маил.

На првото прашање за точноста на изјавата на српскиот претседател Александар Вучиќ дека 80 отсто од 400.000 српски државјани кои дошле од странство се заразени со вирусот, Лончар одговори дека отсега кризниот штаб нема да се бави со политика, а за владината одлука прес конференциите да се одржуваат без новинари, кажа:

-Ова е важна недела со најголема можност за пренесување на вирусот, кој има влезено во оделни новинарски агенции и редакции, поради што сакаме да се грижиме и да го спречиме ширење на инфекцијата, на што епидемиологот Предраг Кон кажа дека се согласил со оваа одлука, „иако во тој момент не размислил подлабоко“.

Во Србија во тек е 60 часовен полицискиот час кој почна во петок во 17 часот и ќе трае до 5 часот во понеделник. 

Edited by cedo

Background Picker
Customize Layout