April 1, 20205 yr 7 minutes ago, ljuttko said: smanjuješ mogućnost da se rukama pipkaš po licu, cmoljaš naočare i oči, moj slučaj, maska me opomene , rukavice spreče. Odeš u prodavnicu i golim rukama uzimaš korpu, prepipaš pultove, vrata gde je prošlo stotinak drugih i onda isto tako koliko god vodio računa svoje lice ili oči... ja nosim naočare i imam naviku da svako malo mrdnem , obrišem, menjam one za daljinu i blizinu... jeb ga ikako smanjiti verovatnoću je bolje nego nikako i nimalo - zar maska ne izaziva maglenje cvikera zato je mnogi nose ispod nosa - ok ako rukavice sprečavaju nesvesno češkanje, mada nisam baš 100% siguran da je tako 11 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: ne verujem šta čitam jel ste vi bre normalni? maska ne štiti pa koji će mi, virus se zadržava na rukavicama ko i na ruci... pa ako je tako što lepo ne gurnete prst u šteker i bujrum - pratiš li ti vesti čoveče, upravo dr gupta, sexpert cnn-a po stoti put reče da maske imaju ulogu da spreče nosioca da izbaci veliku količinu virusa iz sebe kašljanjem ili kijanjem, zašto naši epidemiolozi ne nose maske na kzm ili po gostovanju po televizijama - oko rukavica, ne znam još nisam našao studiju koja ukazuje da se virus manje zadržava na gumi nego na koži
April 1, 20205 yr Pa i ne zadržava se kraće na gumi. Što se mene tiče, rukavice nema šanse da furam. Za nekog pak ko radi sa prljavim novcem npr, imaju smisla, ako već ne može da pere ruke svako malo. Ima li neko objašnjenje stava da maske ne pomažu? Pokušavam da skapiram, i ne ide mi. Edited April 1, 20205 yr by ToniAdams
April 1, 20205 yr 14 minutes ago, harper said: Ljudi se tako tesko odricu nekih navika koje su stekli, sto su navike primitivnije to ih se teze odricu. Neki dan u prodavnici je zena ispred mene opipala svaki hleb koji joj je bio u dohvatu, kad sam joj rekao da stane i ne mrda dok ja ne uzmem hleb koji nije stigla da pipne samo me je pogledala zgranuto, verovatno zacudjena tolikim bezobrazlukom i drskoscu. Sreca moja da joj to nije bila jedina ruzna navika pa je vec u sledecem naletu, kad je pokusala da se progura kroz red da "samo nesto pita", na nju graknula i prodavacica i tih par ljudi koji su uredno stajali na bezbednoj udaljenosti jedni od drugih. Izvinila se i povukla ali je bilo savrseno jasno da nije u stanju da uklaviri sta se desava i zasto su ljudi besni na njeno ponasanje. Imam utisak da ljudi cesto uopste nisu u stanju da povezu sopstveno ponasanje i kontekst, kao da niti od njihovog ponasanja nesto zavisi, niti njihovo ponasanje treba da se menja kako se menjaju uslovi u kojima ga obavljaju. Potpuno infantilno. koji si ti germofob - šta bi tek radio da znaš za studiju, rađenu kod nas, kada su analizirali briseve uzete sa ulaznih vrata neke prodavnice, gde su našli da je u nju ušlo desetine mušterija koje nisu oprale ruke posle vršenja male i velike nužde, odnosno rukobluda (ono što je iznenađujuće više je bilo žena nego muškaraca) pa ti bi nosio 3 para rukavica za svaki slučaj, svaki put kada kreneš u kupovinu
April 1, 20205 yr svaka vama čast. ja više ne mogu ni da razmišljam o masci i rukavicama. posle trećeg a šta ako... počnu da mi se tresu ruke, ispadaju mi stvari.
April 1, 20205 yr 24 minutes ago, ljuttko said: smanjuješ mogućnost da se rukama pipkaš po licu, cmoljaš naočare i oči, moj slučaj, maska me opomene , rukavice spreče. Odeš u prodavnicu i golim rukama uzimaš korpu, prepipaš pultove, vrata gde je prošlo stotinak drugih i onda isto tako koliko god vodio računa svoje lice ili oči... ja nosim naočare i imam naviku da svako malo mrdnem , obrišem, menjam one za daljinu i blizinu... jeb ga ikako smanjiti verovatnoću je bolje nego nikako i nimalo U, imao sam frku prvih nekoliko dana da ne dodirujem lice, hteo sam ljutom paprikom da mažem ruke, ali sad sam se navežbao, čak i u kući hvatam sebe kako se ređe pipkam po licu.
April 1, 20205 yr evo predlog, da svako u 19:30 il kad se već aplaudira lekarima spali sve svoje maske i rukavice jel tako kaže ekspert sa cnn-a a što su francuzi naručili milijardu maski od kineza? helovin je prošao, možda se pripremaju za sledeći
April 1, 20205 yr ikako smanjiti verovatnoću je bolje nego nikako i nimalo pobeleh ponavljajuci.sent from bubamoto
April 1, 20205 yr 2 minutes ago, slepa živana said: svaka vama čast. ja više ne mogu ni da razmišljam o masci i rukavicama. posle trećeg a šta ako... počnu da mi se tresu ruke, ispadaju mi stvari. Kod mene u kraju ionako nemaju da se kupe, mogu da razmišljam koliko hoću.
April 1, 20205 yr https://nova.rs/drustvo/kc-vojvodine-pred-pucanjem-bez-zastite-za-medicinske-sestre/ ovo vam je slika i prilika svih centara u Srbiji. Bukvalno, samo promenite ime grada i sve je isto. Ovi koji vode strašno improvizuju, odluke se menjaju po dva ili tri puta u toku dana.
April 1, 20205 yr 3 minutes ago, gone fishing said: koji si ti germofob - šta bi tek radio da znaš za studiju, rađenu kod nas, kada su analizirali briseve uzete sa ulaznih vrata neke prodavnice, gde su našli da je u nju ušlo desetine mušterija koje nisu oprale ruke posle vršenja male i velike nužde, odnosno rukobluda (ono što je iznenađujuće više je bilo žena nego muškaraca) pa ti bi nosio 3 para rukavica za svaki slučaj, svaki put kada kreneš u kupovinu Upravo sam suprotno, zena hoce oci da mi iskopa zbog toga sto sam previse relaksiran po tom pitanju. Jasno je, naravno, meni da ta "pipacica hlebova" u nekim bitnim procentima ne menja opasnost da se zarazim ali mi je skrenulo paznju da to pipanje uopste nije povezala sa kompletnom situacijom. Stavise, da stvar bude jos smesnija, imala je masku na licu. Sto se ovog drugog tice, zivim u centru Beograda i nema potrebe da mi prenosis studije, cuveni goloocni argument mi je sasvim dovoljan da zakljucim sve sto treba da zakljucim. Pola sata ako sam van kuce kad se vratim i operem ruke kao da sam golim rukama kopao ugalj u Kostolcu. Cepam norveski Omega 3 i bole meneee.
April 1, 20205 yr 1 minute ago, kud u maglu Simoviću said: evo predlog, da svako u 19:30 il kad se već aplaudira lekarima spali sve svoje maske i rukavice jel tako kaže ekspert sa cnn-a a što su francuzi naručili milijardu maski od kineza? helovin je prošao, možda se pripremaju za sledeći SZO (a ne ekspert sa CNN-a) i dalje smatra da maske ne treba nositi na ulici, Kinezi smatraju da treba. Debata je i dalje u toku. Onaj ko nosi masku treba da zna da je pravilno stavi, treba da je baci posle par sati nošenja, one šivene gluposti i marame preko lica neću ni da komentarišem. Ja bih je svakako nosio kad bi bilo da se kupi.
April 1, 20205 yr Ma pitanje maski i rukavica je apsolvirano, i nismo se složili, kao ni struka Ali ovaj nalet rasprave je bio oko toga da kada već poslodavci neće da zaštite radnike oni treba od svojih plata da odvoje novac (i vreme) te da to sami učine. Ali i ovo je bespredmetno sad jer su, bar trgovine, obezbedile svojima neku zaštitu.
April 1, 20205 yr 1 minute ago, variola said: Ma pitanje maski i rukavica je apsolvirano, i nismo se složili, kao ni struka Ali ovaj nalet rasprave je bio oko toga da kada već poslodavci neće da zaštite radnike oni treba od svojih plata da odvoje novac (i vreme) te da to sami učine. Ali i ovo je bespredmetno sad jer su, bar trgovine, obezbedile svojima neku zaštitu. Kod mene svi zaposleni u svim radnjama (čak i Amanu) nose maske već nekoliko dana.
April 1, 20205 yr 7 minutes ago, steins said: https://nova.rs/drustvo/kc-vojvodine-pred-pucanjem-bez-zastite-za-medicinske-sestre/ ovo vam je slika i prilika svih centara u Srbiji. Bukvalno, samo promenite ime grada i sve je isto. Ovi koji vode strašno improvizuju, odluke se menjaju po dva ili tri puta u toku dana. https://www.autonomija.info/policija-dosla-po-novinarku-portala-nova-rs-zbog-teksta-o-klinickom-centru-vojvodine.html
April 1, 20205 yr Da, sada svugde nose kad je država malo stisla. U početku je bila samo lična inicijativa radnika.