Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

2 minutes ago, ljuttko said:

Pitam je što bar rukavice ne nabavi , kaže ne može nema za sto pari a ne može u klonju sa rukavicama i ostala debilna objašnjenja ... za klonju je još i razumem :D

Ja ne razumem, majke mi. Uz rizik da zvučim zaista arogantno i bezosećajno, ovde se danima nariče nad kasirkama u Maksiju bez maski, jadnom ovom jadnom onom. Kome je bilo stalo da se zaštiti, snašao se. Već sam napisala da ja nosim onu belu zidarsku masku kao da sam stvarno Blokov šegrt, briga me da li nekom izgledam smešno. Od parčeta krpe se sašije maskica za minut, ima onoliko DIY klipova, kačili Kinezi. Jbt moja deca imaju malene maske a ne potrudi se neko u koga diše hiljadu ljudi dnevno. Ne, ovde prosto je takav mentalitet da svi čekaju da im se na gotovo donese. Užasno zvučim sama sebi pa bolje da ne serem više. 

40 minutes ago, mraki said:

Gledati smrtnost po glavi stanovnika nema previše smisla, smrtnost u odnosu na broj zaraženih je mnogo bitnija stavka.

a smrtnost u odnosu na broj izlečenih je ultimativni pokazatelj  

Srbija 40%

Italija 43%

Ceo svet 19%

Kina 4%

za nas je još uvek mali uzorak, ali ovi koji imaju na desetine hiljada slučajeva su zanimljivi

Edited by levi

@Valkyrie realno, zvucis uzasno...poslodavac je u obavezi da obezbedi zaposlenima bezbedne uslove na radnom mestu...zasto bi mucena kasirka koja radi za minimalac morala da sije sebi neku improvizovanu masku

po toj logici i svi zdravstveni radnici su trebali da se snadju umesto da cekaju da im se donese na gotovo?

maske hirurške a kamoli ove improvizovane služe da zaštitite druge od sebe a ne sebe od drugih, efikasnost hirurških maski je u najboljem slučaju 90% i to ako se pravilno koristi tj menja na svakih 2h, a onih napravljenih od krpe ili majice 50-60%

- nošenje rukavica mi nije jasno, ne borimo se protiv šuge ili neke druge kožne bolesti, virus sa novca će se zadržati i na rukavici kao i na koži, ako se počeša nos ili oko svejedno je imate li rukavice ili ne

Just now, 1n54jd3r said:

@Valkyrie realno, zvucis uzasno...poslodavac je u obavezi da obezbedi zaposlenima bezbedne uslove na radnom mestu...zasto bi mucena kasirka koja radi za minimalac morala da sije sebi neku improvizovanu masku

po toj logici i svi zdravstveni radnici su trebali da se snadju umesto da cekaju da im se donese na gotovo?

Slažem se, u normalnoj državi gde se poštuju zakoni, prava i obaveze. Ti, naravno, znaš gde živiš i da ne treba da očekuješ ništa od establišmenta, da se tako izrazim. 

U situaciji gde poslodavac (Delhaize, država, ko god) ne ispuni svoju obavezu - ti ćeš šta da radiš? A pazi - MORAŠ na posao. Kazaćeš baš me briga, nisu mi dali i rizikovaćeš svoje zdravlje ili ćeš da se snađeš jer, u krajnjoj liniji, valjda si sam sebi bitan? 

2 minutes ago, Valkyrie said:

Ja ne razumem, majke mi. Uz rizik da zvučim zaista arogantno i bezosećajno, ovde se danima nariče nad kasirkama u Maksiju bez maski, jadnom ovom jadnom onom. Kome je bilo stalo da se zaštiti, snašao se. Već sam napisala da ja nosim onu belu zidarsku masku kao da sam stvarno Blokov šegrt, briga me da li nekom izgledam smešno. Od parčeta krpe se sašije maskica za minut, ima onoliko DIY klipova, kačili Kinezi. Jbt moja deca imaju malene maske a ne potrudi se neko u koga diše hiljadu ljudi dnevno. Ne, ovde prosto je takav mentalitet da svi čekaju da im se na gotovo donese. Užasno zvučim sama sebi pa bolje da ne serem više. 

Ne zvučiš, ako veruješ da posle mesec dana još ima onih koji uopšte ne misle - ta mi je poznanica danima slala pitanja preko fejsa o raznim teorijama zavere i tako smo došli do priče na poslu. I onda joj predloim najedostavnje rešenje apropo ulaska u wc tj skidanja rukavica pranja ruku i slično a da ne pipi kvake rukama pre ulaska - obična kesa od litra na rukama za to, udješ smotaš kesu naopako baciš, staviš drugu, izadješ, baciš  opereš ruke... kese od 100 kom 50 dinara. Meni sistem objasnila drugarica koja radi u ustanovi gde se dezinfikuje ali svejedno..., svoju olovku u džep, bar maramu preko usta da se ne češka stalno

Danas mi je najbolja drugarica  rekla da nema ni par rukavica , ide u prodavncu opušteno... mislila je da je sve ovo neka zavera... zgranula sam se jer je njena rodjena sestra u poslednji tren operisana u kliničkom od vrlooo teške posledice saobraćajke  i otpuštena pre 7 dana , prebačena u Vojvodinu , bukvalno bi joj mali kašalj pokidao sve prišiveno. I moja maloumnica me pita o nekoj od teorija zavere koje skuplja sa youtuba. Pa kad nisam pukla. bolje da ne kažem šta sam joj sve zdrobila na glavu i na kraju završila sa tim da ode  i iskuša sebe i pričešćem i ljubljenjem u ruku i svim i da mi se ne javlja šta god da joj bude  jer ću sestri reći da je ne pušta u stan 

1 minute ago, 1n54jd3r said:

+ te diy maske su nikakva zaštita na 8 sati pri tolikoj frekvenciji ljudi. A da kupuju ozbiljnije (ako nađu) i troše 400-500 dinara na njih dnevno nije baš da mogu. 

12 minutes ago, gone fishing said:

maske hirurške a kamoli ove improvizovane služe da zaštitite druge od sebe a ne sebe od drugih, efikasnost hirurških maski je u najboljem slučaju 90% i to ako se pravilno koristi tj menja na svakih 2h, a onih napravljenih od krpe ili majice 50-60%

- nošenje rukavica mi nije jasno, ne borimo se protiv šuge ili neke druge kožne bolesti, virus sa novca će se zadržati i na rukavici kao i na koži, ako se počeša nos ili oko svejedno je imate li rukavice ili ne

smanjuješ mogućnost da se rukama pipkaš po licu, cmoljaš naočare i oči, moj slučaj, maska me opomene , rukavice spreče. Odeš u prodavnicu i golim rukama uzimaš korpu, prepipaš pultove, vrata gde je prošlo stotinak drugih  i onda isto tako koliko god vodio računa svoje lice ili oči... ja nosim naočare i imam naviku da svako malo mrdnem , obrišem, menjam one za daljinu i blizinu... jeb ga  ikako smanjiti verovatnoću je bolje nego nikako i nimalo

Edited by ljuttko

5 minutes ago, variola said:

+ te diy maske su nikakva zaštita na 8 sati pri tolikoj frekvenciji ljudi. A da kupuju ozbiljnije (ako nađu) i troše 400-500 dinara na njih dnevno nije baš da mogu. 

Kad bi svi nosili bilo kakve maske, virus bi se mnogo sporije širio. Česi imaju dobar slogan a propos tih maskica za sirotilju - "moja štiti tebe, tvoja štiti mene".

Tih profi nema odavno nigde, ko ima naručio je kad je bilo zagađenje. 

+1 na Ljutka, ni ja ne diram više lice, mobilni itd 

Edited by Valkyrie

ne verujem šta čitam

:blink:

jel ste vi bre normalni?

maska ne štiti pa koji će mi, virus se zadržava na rukavicama ko i na ruci...

pa ako je tako što lepo ne gurnete prst u šteker i bujrum

7 minutes ago, Valkyrie said:

Slažem se, u normalnoj državi gde se poštuju zakoni, prava i obaveze. Ti, naravno, znaš gde živiš i da ne treba da očekuješ ništa od establišmenta, da se tako izrazim. 

U situaciji gde poslodavac (Delhaize, država, ko god) ne ispuni svoju obavezu - ti ćeš šta da radiš? A pazi - MORAŠ na posao. Kazaćeš baš me briga, nisu mi dali i rizikovaćeš svoje zdravlje ili ćeš da se snađeš jer, u krajnjoj liniji, valjda si sam sebi bitan? 

pa ovo, valjda si sam sebi  je najmanje moguće- posle tog posla ideš kući svojoj porodici. valjda išta učiniš da smanjiš verovatnoću da u kuću ne uneseš - kasirke u maksiju sad koliko vidim imaju one bolje maske sa filterima 

ne verujem šta čitam

jel ste vi bre normalni?

Diskusioni forum brt

Ljudi se tako tesko odricu nekih navika koje su stekli, sto su navike primitivnije to ih se teze odricu. Neki dan u prodavnici je zena ispred mene opipala svaki hleb koji joj je bio u dohvatu, kad sam joj rekao da stane i ne mrda dok ja ne uzmem hleb koji nije stigla da pipne samo me je pogledala zgranuto, verovatno zacudjena tolikim bezobrazlukom i drskoscu. Sreca moja da joj to nije bila jedina ruzna navika pa je vec u sledecem naletu, kad je pokusala da se progura kroz red da "samo nesto pita", na nju graknula i prodavacica i tih par ljudi koji su uredno stajali na bezbednoj udaljenosti jedni od drugih. Izvinila se i povukla ali je bilo savrseno jasno da nije u stanju da uklaviri sta se desava i zasto su ljudi besni na njeno ponasanje.

Imam utisak da ljudi cesto uopste nisu u stanju da povezu sopstveno ponasanje i kontekst, kao da niti od njihovog ponasanja nesto zavisi, niti njihovo ponasanje treba da se menja kako se menjaju uslovi u kojima ga obavljaju. Potpuno infantilno.

2 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

ne verujem šta čitam

jel ste vi bre normalni?

Reč je bila o tome kako poslodavci ne obezbeđuju radnicima čak ni to kao zaštitu te da bi se onda radnici trebali samozaštititi. 

@Valkyrie ja sam mislio na hirurške, i one su preko 100 dinara a traju par sati, za smenu im znači treba 3-4.

50 minutes ago, Godfrey said:

Pa dobro, mala je ovo zemlja, svi su udati za nekoga.

osim oniih koji nisu ;)

ali se ne može ne uočiti jedna, takoreć, sklonost javnih funkcionera (sa sve bližom rodbinom) da budu u braku sa drugim javnim funkcionerom (i njegovom bližom rodbinom). zato ćemo ćesto čuti, kada upitamo ko je ovaj ili onaj, identifikaciju ne po imenu i prezimenu nego po vezi sa nekim javno poznatim (ćerka ministra,  brat diretkora javnog preduzeća itd). bila je ona vizitka nekuda iz Bosne valjda, gde je ispod imena i prezimena pisalo nešto tipa zet generalnog direktora.

određena vrsta strateškog menadžmenta kao prethodnce ili perduslova emotivnih odnosa nije nikakva novost. ugovoreni brakovi sežu daleko, daleko u prošlost. danas naravno nije tako. ali taj strateški menadžment postoji i u nekoj modernoj formi.

ne kažem da je to konkretan slučaj, ljudi imaju pravo da se žene/udaju za koga hoće ali su lični izbori često, svesno ili nesvesno, uslovljeni i faktorima društvenog položaja. naročito u zemlji u kojoj je princip "znam čoveka" najsigurniji način da se nešto završi (na kratak ili duži rok). u odsustvu bilo kakvih tragova pravne ili uređene države, jelte.

Edited by Ted