Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Moze li ovaj new age intermeco o zdravom zivotu da se preseli odavde na neki adekvatniji topik?

Zašto bi se prebacio, kad je direktno vezan sa temom?

Pa brojke dosadasnje bas to i ne govore, sto ne znaci da nece. Jer hvaljena slovenija po duzini zivotnog veka ima dosta vise smrtnih slucajeva od Srbije po glavi stanovnika. Ja verujem da ce se to menjati ali tako je trenutno. Sloveinija ima 15 umrlih a Srbija 28 sa 3 puta vise stanovnika.

2 minutes ago, Ivo Petović said:

Zašto bi se prebacio, kad je direktno vezan sa temom?

Nije. Virus, bojim se, nije diskriminatoran sto se zaraze tice, a kako je ko radio i ziveo tako ce i da prodje na kraju sopstvene korona balade. Ne vidim o cemu tu ima da se raspravlja. Uostalom, Spanci i Italijani su poznati kao aktivne sportske nacije, zderu mediteransku hranu koja je puna vitamina D, zive na suncu 250 dana godisnje, svejedno su najebali kao zuti. Ima sasvim dovoljno topika o "takvi smo mi Srbi, zderemo masno i pusimo k'o Turci" naricanjima, bespotrebno je i ovde namicati te argumente koji padaju u vodu ovlasnim pogledom na tragicne situacije u mnogim drugim drzavama.

Mislim, mogu ja i da preskrolujem te postove da bih dosao do nekog aktuelnog i bitnog koji govori, informise, analizira ili predlaze o trenutnoj situaciji u Srbiji sto se tice epidemije ali mi se cini da je ipak jednostavnije da se svako drzi teme na odgovarajucem topiku. Bice dosta vremena kad se pokupe caure da se analizira sta je sve doprinelo pojavi virusa i ovako drasticnim razlikama u rezultatima sirenja epidemije u pojedinim drustvima.

6 minutes ago, pasha said:

Pa brojke dosadasnje bas to i ne govore, sto ne znaci da nece. Jer hvaljena slovenija po duzini zivotnog veka ima dosta vise smrtnih slucajeva od Srbije po glavi stanovnika. Ja verujem da ce se to menjati ali tako je trenutno. Sloveinija ima 15 umrlih a Srbija 28 sa 3 puta vise stanovnika.

Gledati smrtnost po glavi stanovnika nema previše smisla, smrtnost u odnosu na broj zaraženih je mnogo bitnija stavka.

Edited by mraki

48 minutes ago, Jumanji said:

Директор Опште болнице у Ћуприји позитиван на коронавирус

Генерални директор Опште болнице у Ћуприји др Слободан Гајић позитиван је на коронавирус, потврђено је "Танјугу" у тој установи.

Слободан Гајић је превезен у Београд у Клиничко болнички центар "Драгиша Мишовић".

Пре него што је сазнао да је заражен, Гајић, је локалној телевизији Поморавље изјавио да је деветоро здравствених радника Опште болнице, лекара и медицинских сестара - техничара заражено, а да 26 чека резултате.

Један лекар је преминуо од последица заразе.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/Коронавирус/story/3131/koronavirus-u-srbiji/3909388/koronavirus-cuprija-bolnica-direktor-slobodan-gajic.html

info iz Ćuprijske bolnice od večeras:

Ovaj gore je isto bio direktor, samo u doba DS-a.

Kažu da je stanje dosta loše i da ima desetak medicinara potvrđenih i dosta onih koji čekaju testiranje. Najveći problem je što su inficirani doktori sa odeljenja intenzivne nege, gde je preminuo čovek koji je bio pod nepotvrđenom sumnjom da je inficiran. To odeljenje se nalazi u bloku zgrada gde ne bi smelo da bude korone, jer su tu hirurška odeljenja, urologija, ortopedija, ORL nefrologija, dijaliza, kardijologija,... 

Na FB rat gradonačelnika Ćuprije i Paraćina oko toga gde su se doktori zarazili, dok ljudi umiru. 

Edited by dvb-t manijak

Just now, harper said:

Nije. Virus, bojim se, nije diskriminatoran sto se zaraze tice, a kako je ko radio i ziveo tako ce i da prodje na kraju sopstvene korona balade. Ne vidim o cemu tu ima da se raspravlja. Uostalom, Spanci i Italijani su poznati kao aktivne sportske nacije, zderu mediteransku hranu koja je puna vitamina D, zive na suncu 250 dana godisnje, svejedno su najebali kao zuti. Ima sasvim dovoljno topika o "takvi smo mi Srbi, zderemo masno i pusimo k'o Turci" naricanjima, bespotrebno je i ovde namicati te argumente koji padaju u vodu ovlasnim pogledom na tragicne situacije u mnogim drugim drzavama.

Bojim se da jeste. Uostalom, evo neko ko mnogo više zna o tome, o rizičnim kategorijama (debljina, pušači i sl) - prvi minuti podcasta, ne mora ceo da se sluša, mada bih preporučio pošto je ovaj put i voditelj podcasta top shelf i jedan od pametnijih ljudi koje sam imao priliku da slušam.

Nema ovo veze sa nama Srbima, već sa rizicima i naukom. Španci i Italijani su najebali iz različitih razloga, jedan od njih i je i prosečna starost stanovništva koje je bilo pogođeno, što je ujedno odgovor i pashi007, uz napomenu da je Slovenija imala 250 slučajeva, kad smo mi imali 10 - dok danas oni imaju 840, a mi 1060 - ergo potpisaćemo se na završnom izveštaju nešto kasnije.

bojim se da se nas "sistem" raspada i brze nego sto su i pesimsti predvidjali.

Ko je ono pitao za Dariju, pa evo kako stoje stvari:

Javnosti je malo poznato da je doktorka Darija Kisić Tepavčević Nelina zaova, odnosno da je ministarka pravde udata za njenog brata.

Edited by Friend

14 minutes ago, Ivo Petović said:

Bojim se da jeste. Uostalom, evo neko ko mnogo više zna o tome, o rizičnim kategorijama (debljina, pušači i sl) - prvi minuti podcasta, ne mora ceo da se sluša, mada bih preporučio pošto je ovaj put i voditelj podcasta top shelf i jedan od pametnijih ljudi koje sam imao priliku da slušam.

Nema ovo veze sa nama Srbima, već sa rizicima i naukom. Španci i Italijani su najebali iz različitih razloga, jedan od njih i je i prosečna starost stanovništva koje je bilo pogođeno, što je ujedno odgovor i pashi007, uz napomenu da je Slovenija imala 250 slučajeva, kad smo mi imali 10 - dok danas oni imaju 840, a mi 1060 - ergo potpisaćemo se na završnom izveštaju nešto kasnije.

Nista onda. Ti samo cepaj okolo na bajku, ne pridrzavaj se karantina, ziveo si zdravo i nema sanse da zakacis virus. Ali nemoj da me zoves da popijemo po vocni sok dok se sve ovo ne zavrsi.:D

Necu ni da otvaram ovaj link, nema potrebe. Zivite zdravo, jedite zdravo, udisite zdrav vazduh, setajte, ne izlazite se stresu, bla, bla,... Sta ce lekar da ti kaze drugo? Naravno da su ljudi koji zive nezdravo u vecem riziku ali ne samo kad je smrtnost ovog virusa u pitanju vec generalno. To je ogromna i znacajna tema, tice se savremenog nacina zivota i daleko prevazilazi notorna zvakanja o pusenju, vezbanju i licnoj higijeni.  Samo kazem da postoje topici i za to, ovde se, koliko sam razumeo, dele iskustva i informacije o aktuelnoj situaciji sa korona virusom u Srbiji.

I ovo je moj poslednji odgovor na ovu temu da ne bih dalje trolovao topik. Skrolovacu, sta da radim.

Edited by harper

Pa dobro, mala je ovo zemlja, svi su udati za nekoga.

2 hours ago, InvisibleLight said:

uzas. nadam se da bar imaju zastitnu opremu (regularnu i ovu pandemijsku)

Nemaju, poznanica koja radi po ugovoru na Beogradu na vodi kao arhitektonski tehničar  kaže da nemaju ama baš ništa, niko ništa ne nosi i ona misili da im ništa neće ni biti i sama ni rukavice nema. Onda se desilo da je neko  testiran i pozitivan bolesan, neki se pobunili  koji su bili sa njim u kontaktu  da odu u karantin ali  se sve zatakalo, svi su pod ugovorima i pretnjom šutkartom i rade  i dalje . Pitam je što bar rukavice ne nabavi , kaže ne može nema za sto pari a ne može u klonju sa rukavicama i ostala debilna objašnjenja ... za klonju je još i razumem :D

Edited by ljuttko

3 minutes ago, harper said:

Nista onda. Ti samo cepaj okolo na bajku, ne pridrzavaj se karantina, ziveo si zdravo i nema sanse da zakacis virus. Ali nemoj da me zoves da popijemo po vocni sok dok se sve ovo ne zavrsi.:D

Necu ni da otvaram ovaj link, nema potrebe. Zivite zdravo, jedite zdravo, udisite zdrav vazduh, setajte, ne izlazite se stresu, bla, bla,... Sta ce lekar da ti kaze drugo? Naravno da su ljudi koji zive nezdravo u vecem riziku ali ne samo kad je smrtnost ovog virusa u pitanju vec generalno. To je ogromna i znacajna tema, tice se savremenog nacina zivota i daleko prevazilazi notorna zvakanja o pusenju, vezbanju i licnoj higijeni.  Samo kazem da postoje topici i za to, ovde se, koliko sam razumeo, dele iskustva i informacije o aktuelnoj situaciji sa korona virusom u Srbiji.

I ovo je moj poslednji odgovor na ovu temu da ne bih dalje trolovao topik. Skrolovacu, sta da radim.

Evo onda i mog poslednjeg odgovora - bitno je za temu jer smo krenuli da pričamo o tome kakvo je stanje prosečnog 60-godišnjeg stanovnika Srbije (kao pripadnika najrizičnije grupe) u poređenju sa njegovim peerom u susednim zemljama. To je prilično vezano za temu.  

Ovo ostalo ne bih da komentarišem. Sve je stvar ličnih prioriteta i izbora, I guess :)