April 1, 20205 yr 32 minutes ago, Ivo Petović said: Jako važan post, samo da ga ponovim još jednom. Bilo bi interesantno videti kakav je odnos life expectancija kod istih država bio 1990.g. Postavlja se pitanje i kvaliteta ishrane. Na stranu junk food i sve, ali kad su mogli onako opušteno da manipulišu sa aflatoksinom pre par godina, nije da bih bio šokiran da su još neke druge koncentracije van evropskih standarda. btw, Slovenija - 84 godine za žene! Više od Nemačke, a skoro kao Francuska i mediteranske države. Svaka čast. daj bre, kakav crni aflatoksin i koncentracije, u Srbiji puse i bebe u kolevkama, a zdere se verovatno najmasnija hrana u svetu. Slovenke, a narocito stare, se hrane travkama. Edited April 1, 20205 yr by 3opge
April 1, 20205 yr Just now, 3opge said: daj bre, kakav crni aflatoksin i koncentracije, u Srbiji puse i bebe u kolevkama, a zdere se verovatno najmasnija hrana u svetu. Slovenke, a narocito stare, se hrane travkama. Ma znam, nego samo navodim da me i ovo drugo ne bi iznenadilo + kvalitet vazduha + jako slaba kultura prevencije, tj reaguje se samo kad se već razboliš. btw, masna hrana, ako pod tim misliš % masti u ishrani, ne znači nužno i najnezdravija hrana. Loši karbsi su tu mnogo zajebaniji, ali ni u tome ne oskudevamo (tu su, npr USA šampioni, što se vrlo praktično reflektuje i na life expectancy).
April 1, 20205 yr 1 hour ago, Kampokei said: U HR muskarci zive 3 godine, a zene 2 godine duze. U Albaniji isto oba pola zive duze (2 i 4 godine). Slovenci muskarci zive 6 godina duze (!), a zene 5. Ovo su ogromne razlike u kvalitetu zivota i govore da je stanje u Srbiji i po ovom aspektu jako lose. To jest, prilicno pouzdano sugerise da su i 60godisnjaci u Srbiji losijeg zdravlja nego u vecini zemalja regiona. Srbija ulaze malo u masovni sport (akcenat je vrhunskom sportu), jedna je od retkih zemalja u Evropi gde se jos pusi po lokalima i gde su cigarete smesno jeftine, itd. Stanje mi se cini toliko zapustenim da mislim da bi neke javne zdravstvene politike dosta brzo dale rezultat. Meni je jako krivo da je ova tema potpuno marginalna u politickoj i javnoj debati (ovo je makar moj utisak spolja, ali je dosta jak utisak). Da potpišem i ja ovo. Kao posledicu svega navedenog u kombinaciji sa ruinom od zdravstvenog sistema, imamo one užasne stope kancera gde smo valjda evropski rekorderi. To se odmah poklapa automatskim lansiranjem argumentatm o osiromašenom uranijumu i tako svaka eventualna debata umire u startu. Ne treba zaboraviti ni galopirajući stres koji dodatno skraćuje život ljudima. Srbija će, ako ovako nastavi, brzo da dođe tamo gde su Rusi bili 90ih kada je javno zdravlje u pitanju. Kvalitet života, ishrana i fizička sprema njenih stanovnika su težak horor.
April 1, 20205 yr 4 minutes ago, Ivo Petović said: Ma znam, nego samo navodim da me i ovo drugo ne bi iznenadilo + kvalitet vazduha + jako slaba kultura prevencije, tj reaguje se samo kad se već razboliš. btw, masna hrana, ako pod tim misliš % masti u ishrani, ne znači nužno i najnezdravija hrana. Loši karbsi su tu mnogo zajebaniji, ali ni u tome ne oskudevamo (tu su, npr USA šampioni, što se vrlo praktično reflektuje i na life expectancy). mislim na zderanje mesine, tu postoji jasna korelacija sa rakom.
April 1, 20205 yr 3 hours ago, Caligula said: Brt nije ona Jovicevicka pa da pita kome treba da titra a kome sa shukne koleno Zaklinche novinarka jbg, nije necija supruga™ Ja nesto nisam siguran da ce je pustiti vise ikada na konferenciju.Mada bi ja njoj dozvoljavao da postavlja minimum 10 pitanja.
April 1, 20205 yr 1 hour ago, Milosh76 said: Znam, prehrana, snabdevanje... a da li mora gradjevina da radi ili zelezara? A ko ce da im da plate prvog ako ne rade.
April 1, 20205 yr 23 minutes ago, Redoran said: Da potpišem i ja ovo. Kao posledicu svega navedenog u kombinaciji sa ruinom od zdravstvenog sistema, imamo one užasne stope kancera gde smo valjda evropski rekorderi. To se odmah poklapa automatskim lansiranjem argumentatm o osiromašenom uranijumu i tako svaka eventualna debata umire u startu. Ne treba zaboraviti ni galopirajući stres koji dodatno skraćuje život ljudima. Srbija će, ako ovako nastavi, brzo da dođe tamo gde su Rusi bili 90ih kada je javno zdravlje u pitanju. Kvalitet života, ishrana i fizička sprema njenih stanovnika su težak horor. incidenca kancera nam je ispod evropskog proseka, problem je što je smrtnost velika. kasna i loša dijagnostika, zakasnelo i loše lečenje, ukratko, užasno zdravstvo.
April 1, 20205 yr Tuzno je sto je tacno da bi na ovakvo stanje mala aktivnost dala rezultate, pa bi se moglo nastavljati al eto
April 1, 20205 yr 5 minutes ago, svashtabezneshto said: incidenca kancera nam je ispod evropskog proseka, problem je što je smrtnost velika. kasna i loša dijagnostika, zakasnelo i loše lečenje, ukratko, užasno zdravstvo. nece da bude, 18 smo u svetu. ja bih rekao jezivo. Rank Country Age-standardised rate per 100,000 1 Australia 468.0 2 New Zealand 438.1 3 Ireland 373.7 4 Hungary 368.1 5 US 352.2 6 Belgium 345.8 7 France (metropolitan) 344.1 8 Denmark 340.4 9 Norway 337.8 10 Netherlands 334.1 11 Canada 334.0 12 New Caledonia (France) 324.2 13 UK 319.2 14 South Korea 313.5 15 Germany 313.1 16 Switzerland 311.0 17 Luxembourg 309.3 18 Serbia 307.9
April 1, 20205 yr 1 hour ago, Ravanelli said: da, srbi generalno imaju sranje navike, ali je svakako bolje nego pre 30 godna sećam se kada sam bio klinac.... cepale se kafe, 2 kutije cigara dnevno, svi polupane zube, čir na želucu kao dobar dan, sport odigrali poslednji put pred svadbu... naravno imamo još dosta prostora za napredak mene je počeo da zabrinjava broj debele dece po selima. kad odem kod mene u banatu sede po kućama, tove se gaziranim sokovima, sporta jedva da ima.... pa sporta jedva da ima i po gradovima. ne secam se kada sam prosao pored nekog skolskog dvorista a da neko igra fudbal, kosarku...
April 1, 20205 yr pa sporta jedva da ima i po gradovima. ne secam se kada sam prosao pored nekog skolskog dvorista a da neko igra fudbal, kosarku...sport u gradovima ima samo za pare. niko ne igra besplatno. tj platish pa igrash. pre toga te odvezu tamo. istina kod nas se igralishte napunilo onog dana kad su zatvorene shkole i klubovi. onda je krenula drama shta sa decom. nije koncept nachin zivota, nego da ide negde i pritisak na zivotne izbore. sent from bubamoto
April 1, 20205 yr 2 minutes ago, extragluv said: pa sporta jedva da ima i po gradovima. ne secam se kada sam prosao pored nekog skolskog dvorista a da neko igra fudbal, kosarku... Naravno,promenilo se vreme.Broj sportskih klubova je ogroman.Samo u beogradu ima 108 kosarkaskih kluba,o fudbalu i da ne govorim. Drugaciji nacin rada (verovatno losiji) i zato i nema nikog na terenima.