Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

On 1. 4. 2020. at 18:50, theanswer said:

Pa radi gomila preduzeća

+1

U SM ne radi samo jedna i to jer je nemačka firma koja koristi njihov poluproizvod stala. Ćale umesto 8 cepa 12 sati smenu u MetalFeru

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

On 1. 4. 2020. at 19:08, mraki said:

Vesara ili ovaj debil iznad?

Znači on ništa nije odgovarao zbog one saobraćajke, nije na uslovnoj, u kucnom zatvoru?:unsure:

Ma kakvi i još je 3 ili 4 puta uhvaćen da vozi, tj,divlja bez dozvole u alkoholisanom stanju i ništa. Smrdljiva skotina jedna. Stvarno , kako se rodi tako nešto i kako se odgaji takav moron?

On 1. 4. 2020. at 19:10, desboj said:

+1

U SM ne radi samo jedna i to jer je nemačka firma koja koristi njihov poluproizvod stala. Ćale umesto 8 cepa 12 sati smenu u MetalFeru

znaci sad tope vise nego ikad i guse nas tj truju sve u16?

On 1. 4. 2020. at 18:56, Milosh76 said:

Strasno...pa tu se virus vrti u krug i siri bez problema

Ovi što im ginu radnici (kod bivše američke ambasade) haos prave po okolnim samoposlugama. Već sam se sa dvojicom posvađao, ništa čekanje u redu, ništa odstojanje. Otići ću na kraju kod šefa gradilišta, mada sumnjam da će biti efekta.

On 1. 4. 2020. at 19:11, InvisibleLight said:

znaci sad tope vise nego ikad i guse nas tj truju sve u16?

Topionica onako, od kako su Italijani zbrisali oni slabo rade. Ćale radi na proizvodnji armature i elemenata, e tu se zadnjih par godina radi kao da nema sutra.

Al bitno da su frizeraj i kladža zatvoreni.

On 1. 4. 2020. at 19:18, desboj said:

Topionica onako, od kako su Italijani zbrisali oni slabo rade. Ćale radi na proizvodnji armature i elemenata, e tu se zadnjih par godina radi kao da nema sutra.

Al bitno da su frizeraj i kladža zatvoreni.

uzas. nadam se da bar imaju zastitnu opremu (regularnu i ovu pandemijsku)

Pa tako je I u Italiji sve vreme. Uprkos gromoglasnim preporukama I uredbama vlade, najveci igraci rade nonstop narocito u metalskom sektoru koji pominjete

Vesti nisam, ali jesam konferenciju i skroz su mi bila na mestu Žaklinina pitanja, a vidim da i ovde pominju kako je bila nadrkana...

On 1. 4. 2020. at 19:04, Jumanji said:

Kako unistiti to sranje kada se ovi maknu emoji29.png

Bombardovaće nas već neko, bilo neprijatelji, bilo saveznici.

On 1. 4. 2020. at 18:40, Kampokei said:

Jeste ovo delom do bolje organizacije u HR, ali mislim da si i ti u pravu. Ovde ima nekih zanimljivih podataka o duzini zivota, kao i broju godina koji ljudi provedu u dobrom zdravlju (Srbija je tu nazalost missing value). 

https://www.oeaw.ac.at/fileadmin/subsites/Institute/VID/PDF/Publications/Datasheet/DS2018/VID_DataSheet2018.pdf

U HR muskarci zive 3 godine, a zene 2 godine duze. U Albaniji isto oba pola zive duze (2 i 4 godine). Slovenci muskarci zive 6 godina duze (!), a zene 5. Ovo su ogromne razlike u kvalitetu zivota i govore da je stanje u Srbiji  i po ovom aspektu jako lose. To jest, prilicno pouzdano sugerise da su i 60godisnjaci u Srbiji losijeg zdravlja nego u vecini zemalja regiona. Srbija ulaze malo u masovni sport (akcenat je vrhunskom sportu), jedna je od retkih zemalja u Evropi gde se jos pusi po lokalima i gde su cigarete smesno jeftine, itd. Stanje mi se cini toliko zapustenim da mislim da bi neke javne zdravstvene politike dosta brzo dale rezultat. Meni je jako krivo da je ova tema potpuno marginalna u politickoj i javnoj debati (ovo je makar moj utisak spolja, ali je dosta jak utisak).

Jako važan post, samo da ga ponovim još jednom. Bilo bi interesantno videti kakav je odnos life expectancija kod istih država bio 1990.g.

Postavlja se pitanje i kvaliteta ishrane. Na stranu junk food i sve, ali kad su mogli onako opušteno da manipulišu sa aflatoksinom pre par godina, nije da bih bio šokiran da su još neke druge koncentracije van evropskih standarda. 

btw, Slovenija - 84 godine za žene! Više od Nemačke, a skoro kao Francuska i mediteranske države. Svaka čast.

Edited by Ivo Petović

On 1. 4. 2020. at 15:23, gospa buba said:

aaa ne! od sutra slusham bugarski krizni shtab! uveche zupanijska panorama. ako ima neko josh negde da moze da se chuje bilo shta bez histerije da ljudi rade i da im polazi za rukom kolko tolko, neka javi. imam vremena.

:lolol:

On 1. 4. 2020. at 16:17, maheem said:

Granica je zatvorena za gradjanstvo, nema smisla da zatvaraju teretni tranzit. Eno neki nasi spavaju u kombiju na nekoj granici vec 5-6 dana. Trudnica i covek sa kateterom medju njima. Hrani ih austrijski crveni krst sa dva obroka dnevno, sve nacije pustaju da se vrate u svoje zemlje samo nase ne. Nasi im poslali popa, ne znam je l poneo kasicicu.

a jesi čuo za one vojvođane što žive u nekom selu na granici sa hrvatskom. ja sam ranije gledala emisiju o njima, ne znam kako ali moraju da prelaze granicu svaki dan kad idu u školu, na posao... vade ljudi po 5, 6 pasoša godišnje, neće država to da im reši... sad kad je počelo ovo, otišli na posao, vratili se preko granice i zaglavili karantin 28 dana, u svojim kućama, ali ne mogu na posao.

On 1. 4. 2020. at 18:51, Milosh76 said:

Znam, prehrana, snabdevanje... a da li mora gradjevina da radi ili zelezara?

novi dorćol urbano udobno radi punom parom.

da, srbi generalno imaju sranje navike, ali je svakako bolje nego pre 30 godna

sećam se kada sam bio klinac.... cepale se kafe, 2 kutije cigara dnevno, svi polupane zube, čir na želucu kao dobar dan, sport odigrali poslednji put pred svadbu...

naravno imamo još dosta prostora za napredak

mene je počeo da zabrinjava broj debele dece po selima. kad odem kod mene u banatu sede po kućama, tove se gaziranim sokovima, sporta jedva da ima....

@InvisibleLight

Sasvim pristojno se bore sa Kondorom, dezinfekcija + rukavice + maske šivene i merenje temperature na ulazu u krug.

U Hr se izdaju propusnice, koje će sada zamijeniiti e-propusnice, i samo će one vrijediti od 5.4.

Ali to su propusnice za napuštanje mjesta boravka, tj za putovanja iz grada u grad.

U mjestu boravka kretanje i izlazak nisu ograničeni još uvijek, Srbija tu ima strože mjere.

Naravno, apelira se na ljude da izlaze samo zbog odlazaka u nabavu i slično, iako i ovdje ima (istina zadnjih dana manje) okupljanja i druženja koje policija tjera, pa se šuška o strožim mjerama, ali za sad je to rekla-kazala.

Trgovine, pekare, apoteke rade 8-17h, radi ponešto tvornica, građevine i ostalog, mnogi smanjenim kapacitetom naravno.

Nakon prvobitne panike i gomilanja zaliha, u trgovinama uglavnom nije gužva, naprave se ispred redovi, propušta se po par ljudi, svima se špricaju ruke dezinfek.sredstvom (ili se sam poslužiš) i mnogi daju one jednokratne najlon rukavice.

U manjim marketima čak ni nema redova, samo mole ljude da drže unutra distancu.

Danas se čak pojavio i suhi Podravka kvasac:)

Alkohol i maske su i dalje nedostupni uglavnom.

Benzinske rade i dalje 0-24, ali kako su se ljudi nakon 17 sati počeli okupljati i družiti na benzinskim i kupovati pivo i ostalo, nakon 17h se može samo kupiti gorivo :)

Počelo se više testirati na dnevnoj bazi, zadnjih dana je broj novooboljelih ugl bio oko 70-ak, danas je skočio za 96, što je najgori dan do sada.

Narod ovdje ima prilično povjerenje u novog ministra zdravstva kao i u stožer civilne zaštite.

Pozitivna je stvar što se ni premijer ni predsjednik ne guraju u prvi plan, već su ovo prepustili skroz struci.

Mislim ( a i procjene su takve), da vrhunac tek dolazi sa sve većim brojem testiranja.

On 1. 4. 2020. at 18:30, vememah said:

Stanje u bivšem socijalističkom bloku (sa plavim datumom su zemlje sa prvim slučajem posle nas, a sa narandžastim pre):

zVbjnb0.png

Sve u svemu, reklo bi se da su jedino Rumunija i Češka gore od nas kada je u pitanju dinamika povećanja broja umrlih.

Izvor: https://covid19info.live/

Poljska je na 43
10 danas na zalost..
Po Krakovu vec par dana patroliraju kolima i upozoravaju preko razglasa na opasnost od virusa i da se ostane u kuci, pripazi na sebe i ostale.

Background Picker
Customize Layout