Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Malopre u dnevniku rts-a govori slina o ovome uhapšenom što je ne tw prvi objavio o uvođenju potpune zabrane kretanja. Kaže da nije ni on izmislio sam to nego čuo od žene koja, gle čuda, radi u nekom ministarstvu. Elem, taj je možda otkrio državnu tajnu zapravo a ne širio paniku. 

2 minutes ago, steins said:

Na skoro duplo manje stanovika

...od Hrvatske, 3,5x manje od Srbije.

Edited by vememah

12 minutes ago, Bogotac said:

Pa,vise testiraju,onda ne odlaze im u bolnicu samo tezi slucajevi,znaci prevencija im je brza,mi smo uzasno nezdrava nacija,700k ljudi sa nekim oblikom dijabetesa,mnogo pusaca,mnogo ljudi sa kardiovaskularnim bolestima,bolja organizacija izmedju sluzbi,manje panike posto imaju normalne kzs,a ne dizanje panike,manji broj stanovnika,dosta faktora ima.

@napadaj

Ma nema to veze sa nezdravom nacijom, nisu Hrvati puno bolji, ali im je zdravstveni sistem svemir za nas, i to je porazno na toliko puno nivoa.

edit: glupo se izrazih, nije porazno sto je hrvatski sistem bolji od naseg, nego sto je nas u krcu vec godinama i sto smo svi to znali i sad samo stize na naplatu

Edited by goofs

Just now, variola said:

Malopre u dnevniku rts-a govori slina o ovome uhapšenom što je ne tw prvi objavio o uvođenju potpune zabrane kretanja. Kaže da nije ni on izmislio sam to nego čuo od žene koja, gle čuda, radi u nekom ministarstvu. Elem, taj je možda otkrio državnu tajnu zapravo a ne širio paniku. 

Samo to delo širenja panike je nonsens u ovom vremenu, kad bi se ovako posmatralo prvo bi država odgovarala za to delo, pa onda novinari, pa onda redom svako ko je poslao nekome neku navodnu vest pa onda i svi oni što su šerovali i slali dalje. Mislim, čak i u doba vanrednog stanja to bi bilo žešće teško dokazati. 

1 minute ago, goofs said:

Ma nema to veze sa nezdravom nacijom, nisu Hrvati puno bolji, ali im je zdravstveni sistem svemir za nas, i to je porazno na toliko puno nivoa.

Jedan od faktora

18 minutes ago, Bogotac said:

Pa,vise testiraju,onda ne odlaze im u bolnicu samo tezi slucajevi,znaci prevencija im je brza,mi smo uzasno nezdrava nacija,700k ljudi sa nekim oblikom dijabetesa,mnogo pusaca,mnogo ljudi sa kardiovaskularnim bolestima,bolja organizacija izmedju sluzbi,manje panike posto imaju normalne kzs,a ne dizanje panike,manji broj stanovnika,dosta faktora ima.

@napadaj

Sve to znam, nego sam pomislio da postoji neka razlika u lečenju pacijenata za koje je potvrđeno da su zaraženi.

2 minutes ago, theanswer said:

Samo to delo širenja panike je nonsens u ovom vremenu, kad bi se ovako posmatralo prvo bi država odgovarala za to delo, pa onda novinari, pa onda redom svako ko je poslao nekome neku navodnu vest pa onda i svi oni što su šerovali i slali dalje. Mislim, čak i u doba vanrednog stanja to bi bilo žešće teško dokazati. 

Pa da, eto ona psihološkinja danas je rekla da se ne možeš uplašiti nečega za šta si već čuo. A mi smo, kao i za italijanski scenario, čuli već i za 24/7.

Najzanimljivije je ipak što je sve zapravo poteklo iz nekog ministarstva. Sad kaže da kopaju da vide odakle. Inače je i rekao da će se to eventualno uvođenje najaviti 48h ranije, baš kao što je onaj na tw i napisao. 

Verovatno su se , kao i kod mene na poslu, sprdali sa potencijalnom epidemijom. Treba reći da GAK NF nije prvi borbeni red borbe protiv korona virusa, ali ta bahatost medicinskog osoblja je prisutna bila na svim nivoima, pogotovu u prve dve nedelje marta. 
Kod mene su se na posao već vratili oni koji su od početka bili u samoizolaciji od 14 dana. Znači ti su potencijalni komtakt ostvarili u 2.nedelji, a tada su još uvek, nazdravljali rakijicama i smejali se nama nekolicini koji smo nosili maske i rukavice.  
Kada se medicinari tako ponasaju...
Pa pre neki dan, sad pojma nemam gde sam cula, cak mislim da je dr...zasto da se testiram, nemam simptome -.-

58 minutes ago, Caligula said:

Brt nije ona Jovicevicka pa da pita kome treba da titra a kome sa shukne koleno :fantom: Zaklinche novinarka jbg, nije necija supruga™

Oce ona da shukne, jok urednik.

No, pristojno neutralisana. I to od strane nevestih. Jedna slina bi je otreso ko slinu. Bogoca da ne spominjemo.

Slovenija u poslednja 24h ima 1288 testiranih od kojih su 38 pozitivnih.

Ne znam gde da nađem ukupan broj ali vidim po danima...juče 1125 testova, pre toga 596 testova, pa 997, 1387, 1075 itd itd

Oni su opušteno uradili preko 300 testova u periodu kraj januara-početak marta dok još nisu ni imali zaraženih.

Stanje u bivšem socijalističkom bloku (sa plavim datumom su zemlje sa prvim slučajem posle nas, a sa narandžastim pre):

zVbjnb0.png

Sve u svemu, reklo bi se da su jedino Rumunija i Češka gore od nas kada je u pitanju dinamika povećanja broja umrlih.

Izvor: https://covid19info.live/

Edited by vememah

Mdaa sa time da Rumunija ima 20 miliona stanovnika i brdo pecalbara 

Rusija / ukrajina su tek na pocetku

Poljaci iznenadjujuce dobri

Za toliku zemlju, koja ima toliku granicu sa Neackom, ovo je odlicno

Edited by Ravanelli

i imaju milion ljudi koji rade u Italiji i verovatno ih se većina vratila u Ruminiju

43 minutes ago, Friend said:

Medjutim zgodno je primetiti da asimptomaticni i jesu na neki nacin asimptoticni: tako blizu ali nikad preko :fantom:

True :)

31 minutes ago, Bogotac said:

Jeste ovo delom do bolje organizacije u HR, ali mislim da si i ti u pravu. Ovde ima nekih zanimljivih podataka o duzini zivota, kao i broju godina koji ljudi provedu u dobrom zdravlju (Srbija je tu nazalost missing value). 

https://www.oeaw.ac.at/fileadmin/subsites/Institute/VID/PDF/Publications/Datasheet/DS2018/VID_DataSheet2018.pdf

U HR muskarci zive 3 godine, a zene 2 godine duze. U Albaniji isto oba pola zive duze (2 i 4 godine). Slovenci muskarci zive 6 godina duze (!), a zene 5. Ovo su ogromne razlike u kvalitetu zivota i govore da je stanje u Srbiji  i po ovom aspektu jako lose. To jest, prilicno pouzdano sugerise da su i 60godisnjaci u Srbiji losijeg zdravlja nego u vecini zemalja regiona. Srbija ulaze malo u masovni sport (akcenat je vrhunskom sportu), jedna je od retkih zemalja u Evropi gde se jos pusi po lokalima i gde su cigarete smesno jeftine, itd. Stanje mi se cini toliko zapustenim da mislim da bi neke javne zdravstvene politike dosta brzo dale rezultat. Meni je jako krivo da je ova tema potpuno marginalna u politickoj i javnoj debati (ovo je makar moj utisak spolja, ali je dosta jak utisak).