March 27, 20205 yr a to da danasnji strucnjaci ne mogu da se porede s nekadasnjim strucnjacima mislim da je zaista porazno razmisljanje za sve naucnike koji su se usavrsavali i bavili naucnim radom u proteklih 30ak godina. pa valjda postoje neke nove tehnike i znanja, posebno u oblasti mikrobiologije, a zatim i u mogucnosti da se informacije brze ("onlajn") procesiraju?
March 27, 20205 yr 4 minutes ago, BraveMargot said: a to da danasnji strucnjaci ne mogu da se porede s nekadasnjim strucnjacima mislim da je zaista porazno razmisljanje za sve naucnike koji su se usavrsavali i bavili naucnim radom u proteklih 30ak godina. pa valjda postoje neke nove tehnike i znanja, posebno u oblasti mikrobiologije, a zatim i u mogucnosti da se informacije brze ("onlajn") procesiraju? Naravno. Uz ogradu da je uticaj tih stručnjaka ograničen, što vidimo u realnom vremenu svakog dana. Tj. veći je u zemljama istočne Azije, NZ, Australiji, Rusiji, skandinavskim zemljama i Nemačkoj, a nažalost u the best democracy that money can buy koja ima najviše nobelovaca po svim disciplinama i najbolje istraživačke ustanove to im neće puno pomoći. Gde je tu Srbija nadam se da svi znamo. Uopšte ne sumnjam da se slažemo po ovome, radi se o terminologiji. Pri kraju ovog intervjua sa Antonijevićem on lepo kaže - ljudi, slušajte vlast (i tu skoro namigne) ... naučnu. SaE
March 27, 20205 yr ne znam, meni pada u oci da je bar nekoliko nasih u vise navrata ponovilo da ce virus da slabi kako prolazi vise vremena /prolazi kroz populaciju. tako nesto nisam vidjala u stranim tekstovima, osim usput, kao manje verovatnu mogucnost. doduse, u poslednje vreme otvorim tek ponesto od ovoga na forumu, nije bas da imam vremena, motiva ili znanja da se time bavim detaljnije. to neka malo malo matorija varijanta predikcije ili preuranjena genralizacija?
March 27, 20205 yr 29 minutes ago, BraveMargot said: vrlo sam svesna sta pisem. koliko je bilo avionskih letova iz jug bogdanovca i slicnih mesta po makedoniji i kosovu za ceo svet, a koliko letova je iz vuhana i brojnih drugih gradova? nekada se iz bergama islo u milano da se putuje avionom, a fudbalske utakmice su se igrale na domacem terenu a ne u susednom gradu kako bi se obrnula veca lova. Sve stoji, ali Je taj virus iz '72 ipak mogao da dođe na stadion JNA ili na neko slično mesto. i onda ne bi tako pričali sada Ja sam kao dete '72 bio u karantinu zbog kontakta sa dva stepena (tj. dve osobe) od zaraženog, roditelji iz drugog grada nisumogli da dođu kod babe i dede kod kojih sam bio ni za moj rođendan. A Amerikanci nisu pričali da je virus najsmešniji nego su se potrudili da ga iskorene. SaE
March 27, 20205 yr 3 minutes ago, ToniAdams said: to je Nestor. Verovatno (nazalost). Inace bi se u Italiji vec zabelezio pad smrtnosti medju zarazenima. A ne vidim da bilo ko relevantan misli da se to desava.
March 27, 20205 yr 2 hours ago, Skyhighatrist said: 20 hiljada?! sinoć su mojoj bratanic policajci došli na vrata u proveru bez telefonskog poziava jer joj broj nij eni tražen, u Bg je stigla u subotu 14 og pre podne , niko joj nije tražio da nešto potpiše, nisu joj data nikakva uputstva sem što je pitana odakle stiže i da li je zdrava. Ona je po svojoj volji 2 nedelje sebe stavila u kućnu izolaciju, ima 18 godina i u Nemačkoj odakle je došla nije nedeljama imala nikakav kontakt nisakim sem škole- bukvalno relacija škola kuća , zdrava. Eto. , proveravaju kad im neko dodje na red očito
March 27, 20205 yr 12 minutes ago, ToniAdams said: to je Nestor. evo i ovaj gore stariji gospodin iz videa to prica, ovaj kod gojka. to neka stariji medicina izgleda.
March 27, 20205 yr pa ok, al cifre govore drugacije. plus sam na vise mesta video da popularna struka prica i o mogucim mutacijama kao necem sasvim verovatnom.
March 27, 20205 yr 1 minute ago, ToniAdams said: pa ok, al cifre govore drugacije. plus sam na vise mesta video da popularna struka prica i o mogucim mutacijama kao necem sasvim verovatnom. ma da, to i ja vidjam. samo me zanimalo odakle to nasima uopste, cista radoznalost.
March 27, 20205 yr 23 minutes ago, Aleksija said: ne znam, meni pada u oci da je bar nekoliko nasih u vise navrata ponovilo da ce virus da slabi kako prolazi vise vremena /prolazi kroz populaciju. tako nesto nisam vidjala u stranim tekstovima, osim usput, kao manje verovatnu mogucnost. doduse, u poslednje vreme otvorim tek ponesto od ovoga na forumu, nije bas da imam vremena, motiva ili znanja da se time bavim detaljnije. to neka malo malo matorija varijanta predikcije ili preuranjena genralizacija? Ja sam procitao vise puta. Koliko sam razumeo, to ne samo da nikako nije manje verovatna mogucnost vec priroda virusa, kojem je u interesu da se adaptira na domacina kako bi nastavio da paratizira, a ne da taj organizam unisti.
March 27, 20205 yr 1 hour ago, Gojko & Stojko said: Božo Antonijević je dugo bio direktor Infektivne klinike u BG, inače stručnjak za hemoragične groznice, posebno za mišju groznicu (iz porodice hantavirusa): SaE respect za staru gardu...
March 27, 20205 yr 7 minutes ago, renne said: Đovak uplatio 1M za respiratore i to direktno proizvodjacu. da se ne bi ista slucajno zalepilo na naprednjackim rukama