Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

9 hours ago, Halvard said:

Brat (osoba sa autizmom) ne ide u dnevni boravak već dve nedelje jer je neko iz njegove grupe dobio koronu. Od tog rizičnog kontakta je prošlo 20 dana i od ponedeljka bi mogao da se vrati. E sad, procedura je takva da je u slučaju izostanka dužeg od 5 dana potrebna potvrda lekara opšte prakse o dobrom zdravstvenom stanju. I tu problem nastaje jer se dotični lekar proglasio nenadležnim u toj situaciji jer korona i traži PCR test. :frust: Budući da bi vođenje osobe sa posebnim potrebama (koja pritom nema nikakve simptome i još je uredno vakcinisana) u COVID ambulantu bio čin vrhunskog sadomazohizma, zanima me da li postoji neki drugi način da se odradi PCR test, neko zakazivanje negde ili nešto?

Idi lično kod doktora i objasni mu situaciju.Možda ti da papir bez pregleda

57 minutes ago, Fakundo Sava said:

Idi lično kod doktora i objasni mu situaciju.Možda ti da papir bez pregleda

Ja sam išao do sestrine doktorke u njeno ime jer joj zbog nekih peripetija sa kartonom nisu mogli otvoriti bolovanje u kovid ambulanti. Ali osim čudnih pogleda u čekaonici kad sam ušao nakon prozivanja ženskog imena, sve je super prošlo.

aj da probam da izigravam vrazijeg advokata (sumnjam da sam dobar u tome) ali i da probam sebe da utesim.

realno, na RTSu su poslednjih nedelju-5 dana poceli da guraju vakcinisanje. naravno da to moze brze, jace i bolje ali se, ipak primecuje. nadam se, bez ikakve realne osnove, da je ovaj vaXpass™ samo startovao od 22h i ugostiteljskih objekata. nadam se da ce se to pritezati na svakih nedelju dana npr. da ce se skracivati vreme i povecavati/siriti broj, vrsta, namena lokacija za koje ce vaXpass™ biti neophodan. nadam se da se tezi ka tome da se sve osim esencijalnih sluzbi (oko toga ce se jos raspravljati sta je neophodno)ucini dostupnim onima koji poseduju vaXpass™, a kao protiv teza, bice dostupno naravno i svakom ko donese negativni PCR ne stariji od 72h, kojem ce bombasticno, na sva zvona, da spuste cenu za 50% (sa 9000 na 4500rsd, ispravite me ako se tu nesto promenilo).

nadam se da su shvatili da ce kriva, zaravnjena na vise od 7000 zarazenih ljudi dnevno i autobus, koji polako postaje zglobni,  mrtvih dnevno kao i popunjenost bolnica koja se na silu drzi da bude manja nego prosle godine (a u bolnicu se ulazi kada neko napusti istu i oslobodi lezaj), da su shvatili da ce ova drzava izaci iz ovog rata ostecenija nego iz WW1.

i mnogo se nadam da ce pokusati kao talijani da kada su vec uveli vaXpass™ stezati i i ciniti mere sve cvrscima. da ce to ciniti svakih nekoliko dana da bi prosecan stanovnik bio polako kuvan (kao ona legendarna zaba). nadam se da ce ovaj provizorijum od drzave uvesti i sprovoditi mere koje su potrebne, a nemaju veze sa vaXpass™ pasosem/ausvajsom/papirom...

i na kraju, ali verovatno najvise vazno (a ovde mi je strepnja dublja od nade) NADAM SE, i svestan sam da bez ovoga sve mozemo da okacimo macku o rep, da ce drzava, posle ne znam koliko decenija, upotrebiti svoj monopol sile, sredstva prinude, sve postojece sluzbe i agencije, policajce i milicajce, zandarme i udbase, sve sto ima znacku do koje je posteno doslo, da ce sve to angazovati u sprovodjenje i postovanje svega ovoga.

neka pocnu u subotu u 22h, neka se i uvezbavaju do ponedeljka ali neka krenu nakon toga da kuvaju tu zabu od 50inesto% svojih gradjana, sunarodnika, komsija, kolega i neka budu istrajni u tome. neka stezu kada treba a neka popustaju kada dodje vreme za isto.

nadam se da je ovoj kliki koja je umislila da zivi na olimpu (jos ih loze i salju im neke pandorine papire) doslo iz dupeta u glavu da ovo ako nastavi da ide kako sluti da ce da ide nece im vise ni famozne fokus grupe preostati a da ne budu ozbiljno ostecene. onda ce tumacenja i procente morati da im radi neko iz 'komsiluka'. pitija mi prva pada na pamet. nisam siguran da ce se dopasti sefu.

---------------------------------------

-e, si cula dzonija depa?

-j0sam

-i? sta ti rekao?

-rek0 mi da s0m lepa ;)

e, kada je ona stigla od 'deco jel volite brzu voznju', busa zike todorovica koji gazi korona pozitivne; preko 'vaXpass™ nije ustavan (iam ja ust0va u molom prstu) do 'kokov ust0v?!? daj 5 vaXpass™ al od subot0, ne mogu odm0.

------------------------------------------

naravno da ovo gore deluje kao spisak mojih lepih zelja ali kada vidim kako braca talijanci smiruju mediteranski mentalitet i od sirotih talijana, punih zivota prave neke ustogljene protestante kojima je rad sve u zivotu. jebes dolcevita. onda tako nesto mi ulije neku malu nadu da se mozda proba i kod nas.

-upsic... mi nismo imali bergamo.

-pa moze, valjda, bez toga?

-nisam siguran.  :sad:

Ljudski je nadati se da će neljudska vlast probati da uradi nešto ljudski. Ja se takođe nadam, šale bez.

Ono gde, međutim, nemam bilo kakvih nada ili iluzija je na kakav prijem će naići takvi pokušaji, ako ih bude. Treba da pogledamo stvarnosti u oči i priznamo da polovina naroda uopšte ne percepira Covid kao neku ozbiljnu opasnost odnosno kao nešto što od njih zahteva da bez vrdanja modifikuju svoje navike i rutine. Od one druge polovine koja je koliko-toliko svesna i čak vakcinisana, opet možemo da odbijemo jednu polovinu koja vakcinu doživljava kao ausvajs za potpun povratak svim rutinama, drugim rečima za prepunu kafanu u zatvorenom.

Na to dodaš "ja, meni, moje" kao ultimativnu društvenu normu, dosoliš sa potpunim nepostojanjem realnog državnog autoriteta, i začiniš sa činjenicom da je ovo rat koji vodimo protiv nevidljivog neprijatelja a tu mozak ume ozbiljno da flipne.

Rezultat te kompletne mešavine, u ovom društvu i sa ovakvom vlašću, je možda nekih 20% ljudi koji će se ponašati odgovorno i možda može da se namakne do jedne trećine ako se vlast ono baš polomi od uvođenja i sprovođenja mera. Ovi drugi će da teraju po svome i to je to.

Nisam u Srbiji pa dozvoljavam mogućnost da lupam napamet, ali ono što slušam od bližnjih i ono što sam nedavno video u Beogradu me upućuje na ovakav zaključak.

Mislim da smo mi u manjim gradovima jos gori, tek od skoro primecujem neku urgentnost situacije a do nedavno se zivelo sasvim normalno.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Mozete da radite sta god hocete..ali istinu ne mozete vecno da krijete !!!

Pametnome dosta.

Jel ovo ona što pozajmljuje glas otvaračicama usta, ne mogu da se setim imena?

Marija Mihajlović? Liči.

Jeste ona, izguglao sad.

Jeste ona. Samo neka nastavi da bombarduje takvim glupostima, čisto da ljudi odmah znaju kolike su budale.

S obzirom da je sinoć bila gomilica ljudi ne očekujem da se ovo proširi. Pojaviće se i monah Antonije za koji dan pa će odvrnuti lupetanje na 300%. Sinoćnji hajlajt mi je ovo

Edited by ragasto

To je rekao bih zajednički imenitelj većine tih antivaksera, svi su negde iskompleksirani i neostvareni, što privatno, što poslovno.

Sad su konačno našli "svoju stvar" da se bore i ostvare.

Sada ne valja kada se neko buni, a do juce je bilo da se ovaj narod nikad ne buni :)

ne mo'š svijetu ugoditi  :sad:

1 hour ago, ragasto said:

Pojaviće se i monah Antonije za koji dan pa će odvrnuti lupetanje na 300%. Sinoćnji hajlajt mi je ovo

Kako ih je istrolovao klinac glavonja, zamalo se pobise :lolol: