Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Zlatibor ima isti glas kao precednik, ponekad me podseca na onu epizodu Simpsonovih kad je Bart upao u bunar s toki-vokijem. 

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Sta mislis zasto

5 minutes ago, Frank Pembleton said:

Meni va Ivana Milošević sa Infektivne, deluje vrlo razumno i razborito...

... Shiit has hit the fan...

kao i obično, stručnjaci koji nisu profesori i političari su potpuno normalni i na svetskom nivou. 

2 minutes ago, goofs said:

Uz jedan uslov - ne tretirati ljude u hangaru kao stoku, sto nasi nadlezni, a cesto i uniformisani ali i lekarski radnici bas vole da praktikuju.

S druge strane, za to je potreban i odredjen vid tolreancije od strane naroda, a mislim da je on nema, i da je trenutno besan na sve.

Sto je sve zajedno jedan ozbiljan socioloski problem i tempirana bomba.

Sumnjam da će u ovoj situaciji sada neko da se kurči tamo i izdrkava po ljudima. 

Više se brinem za ovo drugo, ljude u panici, paranoja, mentalno labilni i sl, kako će oni da reaguju. Ali verujem da će se setiti da spakuju tamo i kog psihologa.

Just now, Mil@n said:

Sumnjam da će u ovoj situaciji sada neko da se kurči tamo i izdrkava po ljudima. 

Više se brinem za ovo drugo, ljude u panici, paranoja, mentalno labilni i sl, kako će oni da reaguju. Ali verujem da će se setiti da spakuju tamo i kog psihologa.

Pružamo besplatnu psihoterapijsku pomoć u krizi, tokom vanrednog stanja.

Savez društava psihoterapeuta Srbije je okupio mrežu psihoterapeuta i psihoterapeuta pod supervizijom, kojima se možete obratiti na način i u vreme koji su naznačeni u tabelama. Pomagači su razvrstani prema gradovima u kojima rade. Spisak kolega (volontera) se nalazi na linku:

6 minutes ago, Mil@n said:

Pogledaj snimak iz Subotice od danas, gde se ljudima po minusu uniformisano lice obraca vrlo zvanicno, kao da je salterusa Mica koja drcno obavestava ljude da im fali 1 papir. A oni u soku gde su zavrsili i zasto po snegu cekaju napolju.

Ja sam bio na Sajmu kad su bile poplave. Išao decu da animiram decu, da se igram s njima. To je bilo kad je prošao prvi i jedini talas solidarnosti (koji je trajao mož bit 15 dana, a ovaj, vidim, traje i kraće). Na Sajmu su ostali samo klinci iz Crvenog krsta, koji su bukvalno padali od umora, njih možda 20 na 2000 ljudi (ako se dobro sećam okvirne cifre). Bila je tu i policija, ali su bili prilično prijateljski nastrojeni i upadali samo kad neko nekom nešto ukrade ili se ljudi pobiju. Kad imaš toliko ljudi na jednom mestu po ceo dan, to se dešava često. Ali i tad su policajci išli lagano sa svima. Prvo, ne možeš da ih ne razumeš, a onda i ne smeš baš da ih ne razumeš jer ih ima mnogo. Policija je tad mnogo i slušala ljude iz Crvenog krsta jer su oni taktični, a bilo je i psihologa volontera (mene su poslali jer sam tad radio kao animator na dečjoj onkologiji, dakle takt je bio imperativ)... Plus, tad su ljudi naravno mogli da izlaze i idu gradom, nije bio njihov teren, nisu bili iz Bg, nisu imali gde drugde da odu u Bg, bili su zahvalni za smeštaj, bili su teška sirotinja inače (ovo je možda najbitniji faktor, ljudi skroz navikli na nemoć) i tako... Ovo sad, ako neće da pucaju ne vidim kako će da ih obuzdaju sa blagim simptomima, eventualno polumrtve tamo da stave. Neće to da traje dva dana, umoriće se i jedni i drugi. Uopšte ne kapiram plan, a još manje mi se dopada. 

Edited by Hermetico

58 minutes ago, Mil@n said:

Na temu sajma - podnošljivo mi je sve što na jako jasan i transparentan način ne pokazuje totalni kolaps našeg zdravstva. Pod tim podrazumevam bilo kakvo izbegavanje totalne katastrofe, mrtvi na svakom koraku, hodnicima (to sam video u Španiji), totalan gubitak kontrole. Tako nekako, iskreno, vidim naše zdravstvo. U odnosu na to, boravak u hangaru mi je walk in the park, ako će se postići poenta, neko spasiti, i sl.

I meni, pošto mi je kriterijum bio tipa 'samo da ne preskačemo leševe po infektivnoj i stare po trotoarima i neko te pusti da umreš u stanu', ovo mi je u redu i utešno, ako moram da spavam sa stenicama da se izbegne-"ok, moram". 

41 minutes ago, Glass Joe said:

Koliko puta treba reci da zbog kontrole ne mogu mesta sa zasebnim prostorijama

Apsolutno netacno. U principu zajednicke prostorije su najgore resenjue u ovakvoj situiaciji. Smestaj u hotelu je mnogoivni. bolji da bi se sprecilo sirenje zaraze ukoliko su neki pozit

Pa samo pozitivni će i biti na Sajmu, zar ne?

Ma pusti padobranca...Bolestan covek nema snage ni volje da pravi sranja

da,koliko sam shvatila cak i ,,blagi simptomi,, kod ovoga nisu zezanje tj. malaksalost je dosta jaka plus otezano disanje..

Ovo u Subotici je prestrašno, u smislu da je trebalo da prostorije operu, da urade dezinfekciju i dezinsekciju pre nego što su ljude doveli tamo. Mislim, nisu usput smislili gde će ih - planirali su. 

Verovatno im Kinezi nisu rekli šta je prvo trebalo da urade.

Panduri su postupali kako inače postupaju, jedino što sada i oni znaju da u vanrednom stanju određena ljudska prava ne važe a i svi imaju "papir" da su dužni da određeno vreme provedu u karantinu.

Što se karantina tiče, Sajam je pripremljen i pre nego što su došli Kinezi. Oni su samo aminovali nakon što su potvrdili da se kućna izolacija nije mogla sprovoditi (u Vuhanu) zbog nediscipline i zbog nemogućnosti da se samo jedna zaražena osoba zaista izoluje u domaćinstvu u kome nema posebnog kupatila i zasebne sobe.

Otud je ova vrsta izolacije na Sajmu rešenje za sve sa simptomima koji nisu za bolnicu.

Veliki otvoren prostor se lakše pokriva sa manje lekara i medicinskog osoblja.

Ovo nije moguće sprovesti u hotelu.

Hoteli su mogli da prime penzionere i druge stare koje Vučić mnogo voli i želi da ih sačuva. I zaista, tako bi rešio problem izolacije (zaključana vrata soba), komunikacije, ishrane i lekova (nabavke).... A i hoteli bi radili u lockdown modu.

28 minutes ago, Frank Pembleton said:

Meni va Ivana Milošević sa Infektivne, deluje vrlo razumno i razborito...

... Shiit has hit the fan...

Naravno, + 1. Plus me sa onom krstačom podseća na žensku verziju Tony Iommi-ja, tako da... sve cool. :fantom:

Jedinstveni kontakt centar "Covid-19" besplatan poziv na 19819, gde građani mogu da dobiju savete i preporuke stručnjaka i kontaktirati nadležne stručne službe u celoj zemlji.

Radno vreme operatera: svaki dan od 8 do 22h. Informacije u vezi s virusom: 24x7.

Jedinstveni kontakt centar za pomoć starim osobama, besplatan poziv na broj 19920.

Tu se građani mogu obratiti za pomoć za nabavku namirnica, lekova i drugog u gradskim i opštinskim centrima u kojima se angažuju volonteri.

Za prijavljivanje volontera uspostavljena nacionalna platforma www.budivolonter.gov.rs.

Volonteri mogu biti svi koji ne spadaju u rizičnu grupu, a žele da pomognu, mogu se prijaviti popunjavanjem prijave na sajtu ili besplatnim pozivanjem kontakt centra "Covid-19" na broj 19819 svaki dan od 8 do 22 sata.

Izvor: N1

Background Picker
Customize Layout